ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 476
  • 790
  •   1
Отговори
# 735
Благодаря много за информацията  bialk
Това за двореца много не ми хареса Sad
Някой дали може да ми препоръча друг маршрут за стигане до него. Имаме желание да го видим, но с този транспорт няма да се "разберем"

# 736
  • Варна
За Сапфир може да вземете метрото от Лалели, ако, естествено, сте настанени там. Струва ми се, от написаното, че ще сте с агенция. Затова, ако по план нямате ходене до Таксим, няма защо да го ползвате като отправна точка. Станцията в Лалели е Везнечилер. До нея се стига лесно, като се тръгне покрай Университета, отляво на сградата, за 5 мен. сте там.
Сапфир може да се съчетае с Емиргян, по принцип...

До Бейлербей отиват много автобуси от Юскюдар, до който можете да стигнете с ферибот от Еминьоню, Кабаташ... както и с Мармарай от Йеникапъ.

# 737
Да, с агенция сме и ще сме в Лалели. Таксим ще го мислим дали да го посещаваме, че нещо пак са се надигнали на бунт там и сме леко притиснени, но пък искам да видим Френската улица, за която до сега не знаех Simple Smile Вие ми "отворихте" очите

Относно станцията на метрото Везнечилер искам да попитам някъде на главната улица където върви трамвая ли е или трябва да се "кривне" покрай Университета? И директно ли ще ни заведе до 4.Левент или трябва да се прекачим някъде?

# 738
  • Варна
     Улицата, по която се отива към станцията, е перпендикулярна на бул. Орду (трамвайния Mr. Green). Пресича се с него точно на спирката на трамвая "Лалели университе". Иначе казано, загърбвате спирката и тръгвате по улицата отляво на сградата (като вървите по нея, университетът ще ви е отдясно). Малко преди станцията улицата бе преградена поради някакъв строеж, но се минава по левия тротоар и след това заграждение ще видите станцията.

Метрото от там директно ще ви заведе на 4.Левент. Линията е една, няма прекачвания. Важна е само посоката - вашата е HACIOSMAN.

На връщане може да слезете на Таксим и да отидете до Френската уличка. От нея може да се върнете на Истиклял или да се спуснете надолу към трамвайната спирка Топхане, в непосредствена близост до която може да опитате баклава Гюллюолу. ooooh!

# 739
Сърдечно ви благодаря за отговорите Simple Smile)

Ще преразгледам маршрутите и обектите и стигането до тях и пак ще се включа с въпроси. А между временно ако някой още сподели ценна информация - ще се радвам да я прочета

# 740
  • София
Понякога хотелите в Лалели са толкова близко до морето, че по-удобната станция на метрото е Йеникапъ.  Wink Тя е удобна както за направлението към Таксим и Левент, така и към Юскюдар (Мармарай).

Свързването на Бейлербей с Миниатюрк може да е така - автобус до Юскюдар, ферибот към Златния рог. Слизането става или на последното пристанище Еюп и се хваща автобуса, който обикаля Златния рог за 4-5 спирки (тук може да се включи и Пиер Лоти или джамията Еюп), или на предпоследното пристанище, което е на брега с Миниатюрк и се хващат автобуси за 2-3 спирки (бяха 2 от Еминьоню и 1 от Таксим). За съжаление досега се рових в сайта на Миниатюрк, но не открих страницата, в която бяха посочени номерата на автобусите, с които се отива.  Sad Аз ли не ги откривам или са ги махнали?  newsm78  И на английски не можа да се превключи.  Sad

Последна редакция: пт, 06 юни 2014, 11:35 от Тaня67

# 741
Ето кои автобуси имам записани за Миниатюрк - 47, 47 Ç, 47 E.
Страницата им вече е нова и я няма информацията за автобусите.

# 742
  • София
А в моите записки има 41 ST, което свързва Пиер Лоти (Еюп) с Миниатюрк, заобикаляйки края на Златния рог.

# 743
  • Варна
Абсолютно права е Таня за възможността да се ползва Йеникапъ, вместо Везнечилер. Казвала съм го преди, но сега мислех от гледната точка на последните хотели... Добре е да се знае, а и на отиване към спирката е по-добре да се слиза към Йеникапъ, отколкото да се изкачва към Везнечилер, ако сте в долната част на Лалели, дори и разстоянието да е съизмеримо.

# 744
В картата от подписа ми съм записал номерата на автобусните линии до Miniaturk от Еминьоню:  

47 YEŞİLPINAR-EMİNÖNÜ
47E   BİNEVLER - EMİNÖNÜ
47N   NUR SİTESİ - EMİNÖNÜ
47Ç   GÜZELTEPE - EMİNÖNÜ

От Таксим автобусите са:

36T CEBECİ - TAKSİM
54HT HASKÖY - TAKSİM - MECİDİYEKÖY

Няма директен автобус, който да заобикаля Златния рог от Еюп до Миниатюрк. Предвижването става с прехвърляне на Alibeyköy, с пресичане на Халич с ферибот до
Sütlüce или пеша до спирка Айвансарай до моста Ататюрк и от там с автобус 1453 MİNİATÜRK-PANORAMA 1453-MİNİATÜRK.  

ПС - Всъщност с автобус 1453 може да се пътува директно от Пиер Лоти до Миниатюрк, но с цената на заобикалянето на целия Исторически полуостров:

http://www.yoltarifi.com/iett-1453-hareket-saatleri-miniaturk-pa … nbul-guzergahi--r

А в моите записки има 41 ST, което свързва Пиер Лоти (Еюп) с Миниатюрк, заобикаляйки края на Златния рог.

41ST не пътува до Еюп, може да се хване от Айвансарай.

http://www.yoltarifi.com/iett-41st-hareket-saatleri-seyrantepe-t … nbul-guzergahi--r

Последна редакция: пт, 06 юни 2014, 12:45 от bialk

# 745
  • София
Bialk, а 41ST не съществува ли вече? Имаше хора от темата, които го бяха използвали. Първоначално беше през 2 часа, но после го направиха на 15-20 минути, което показва интерес към линията. Линията беше кръгова и можеше да се използва само посока Пиер Лоти - Миниатюрк, а не и обратната.

Прочетох дописаното. Wink Може би са му сменили маршрута и вече не заобикаля, а се качва на моста.

# 746
  • Пловдив

Това, което съм набелязала като обекти за посещение (основно) са: Миниатюрк (посещавала съм го, но толкова ми хареса, че искам да го покажа и на останалите  ), небостъргача Сапфир, Дворецът Бейлербей. И трите места, до колкото чета и се ориентирам, са в различни посоки и ми е трудно да наредя програмата. Като ми се ще помежду другото да има и нещо, което вече сме виждали. Отделно с групата ще решаваме на място дали да влезнем и в Света София. До сега не съм влизала и честно казано това, което прочетоха ме заинтригува. Още повече, както аз се изразих, ме впечатли "рекламния" трик с пожелаването на желание и най-вече сбъдването му Wink

Впечатлиха ме и снимките и разказите за парка Емиргян. И него искам да видя, но как  като имаме само 2 дни. В неделя по програма имаме Принцови острови, та тогава абсурд да се види нещо от тези места.

Аз бих си направила следната програма:

1 ден
Света София
Миниатюрк с посочените вече автобуси 47, 47 Ç, 47 E.
От Миниатюрк може да хваните автобус до Таксим
От Таксим по Истиклял до Френската уличка и после - докъдето ви издържат краката

2 ден
С Мармарай до Юскюдар   От там с автобуси с  номера 15 до двореца Бейлербей
От там хващате автобус до Ортакьой, за да минете моста и от там автобусите за парка Емиргян № 25Е, 22RE, 22, 40, 40T, 42T
От парка до Сапфир с EL2
И от Сапфир може директно да се приберете в Лалели с метро М2

И, програмата е изпълнена  Grinning

# 747
Момичета,
страхотни сте Simple Smile Много ви благодаря за информацията. Определено ще имам занимание идните дни да систематизирам плана и да ъпдейтна инфото за достигане до точките.

Паркът Емиргян заслужава ли си? Макар че там всяко едно кътче си заслужава Simple Smile)

# 748
  • София
Емиргян съм го виждала само с лалета и е много красив. Не знам как е когато няма лалета. Това е най-представителното място в парка и там са засадили нови цветя:
http://tks.ibb.gov.tr/noc-player.php?id=30&w=600&h=338

Обаче не знам дали навсякъде е така. Възможно е просто да са махнали изсъхналите лалета и да е трева. Ако обичаш да се разхождаш в паркове, сигурно ще ти хареса и без лалета. И със сигурност ще е по-спокойно като няма фестивал на лалето.  Wink Но все пак е парк. Няма какво толкова да се очаква.  Grinning

Какво е мрачно и дъждовно! Sad

# 749
  • Варна
Харесва ми... даже и без лалетата, почти толкова цветно е... поне в тази част.

А иначе, мрачно и дъждовно...  Sick Дано няма този уикенд наши хора...

Общи условия

Активация на акаунт