На море в Гърция 2014 - IV

• 74 776
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
Повечето хотели, които ние огледахме по сайтовете, докато изберем, предлагат най-много закуска и вечеря, което според мен е идеалният вариант за такива като нас- хем можем да обикаляме по таверни за обед, хем имаме нещо подсигурено. А след вечерята ( която не съдържа нищо за пиене)-разходка до някое кръчме само за узо:). А и от финансова гледна точка никак не е зле!

# 586
  • София
Имам един въпрос, днес изпращам един колега към Гърция със стока и разбирам, че трябва задължително да се носи талона в оригинал- малкият и големият. Ето и текста, който открих по този повод. Нещо не ми стана много ясно, дори поспорихме. Някой има ли информация,това е от края на април месец?

НА ВНИМАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ, ИЗВЪРШВАЩИ ПРЕВОЗИ ДО, ОТ И ПРЕЗ ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ

След запитване от страна на ИА „Автомобилна администрация“ гръцката страна информира, че при извършване на крайпътни проверки на територията на Република Гърция всеки водач на превозно средство трябва да носи оригинал на част I на свидетелството за регистрация или оригинал на част I и част II на свидетелството за регистрация. Копие на свидетелството за регистрация не се смята за валидно. В случай на непредставяне на гореспоменатите документи, компетентният гръцки орган налага глоба и сваля регистрационните номера, като отнема свидетелството за регистрация на превозното средство.
Гръцката страна изтъква като основен мотив за това изискване разпоредбите на чл. 5 от Директива 1999/37/ЕО на Съвета от 29 април 1999 година относно документите за регистрация на превозни средства. Съгласно чл. 5 от директивата „за целите на идентифицирането на превозно средство в пътния трафик държавите-членки могат да изискват водачът да носи при себе си част I от свидетелството за регистрация.“ Мнението на ЕК е, че „това е от компетентността на държавата-членка, където е извършена крайпътната проверка да определи дали само оригинал на свидетелството за регистрация се счита за валиден документ или и копие от него също може да се приеме.“
Бихме искали да обърнем внимание на факта, че съгласно чл. 3, т. 1 от Директива 1999/37/ЕО на Съвета от 29 април 1999 година относно документите за регистрация на превозни средства „държавите-членки издават свидетелства за регистрация на превозни средства, които са предмет на регистрация съгласно техните национални законодателства. Свидетелството се състои или от една част, съгласно приложение I, или от две части, съгласно приложения I и II“. В Република България свидетелството за регистрация на превозното средство се издава по образец, утвърден от министъра на вътрешните работи, който се състои от две части, съдържащи данни за превозното средство и собственика. Формата, вида и съдържанието на издаваните в Република България свидетелства за регистрация на МПС са регламентирани в Наредба № I-45 от 24 март 2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях.
Съгласно чл. 33, ал. 2 от Наредба № I-45, „част първа на свидетелството за регистрация служи за идентифициране на превозното средство. Тя удостоверява правото на разпореждане на собственика с превозното средство. Тази част се съхранява от собственика и се носи при използване на превозното средство при необходимост.“

Тъй като в гръцкото законодателство е въведено подобно изискване, гореизложеното следва да се взима предвид при извършването на превози до, от и през територията на Република Гърция.

# 587
tyntyrymyntyry току що го гледах и по ТВ. Превозвачите с камиони на лизинг имали сериозни проблеми. Гърците изисквали големия талон и имали право да го правят по някаква си директива.

Jillian Hug Твърде различни са цените. За тази година не съм проверявала за Халкидики, но предишни години за по-луксозни студия са ми искали и до 80 евро в ПИК сезон. Имало е обаче оферти и по 30-40 евро.

# 588
Stenmark,
какво те притеснява? Вярно, че на Халкидики напоследък доста понадуват цени, но аз лично винаги съм плащала около 35-40 през юни и септември (веднъж само май имаше 45 за апартамент), а съм срещала и по-ниски. Плюс това тази година няма почивни дни в България около 6 септември - т.е. след 1-09 сезонът рязко спада, тъй като тогава си отиват сърби, румънци и др.

За съжаление не познавам къщата и не се сещам коя е - тя е леко встрани от селото, но не толкова извън, че да не можете да ходите пеш до магазини и ресторанти.

Jillian,
къде на Ситония търсиш?

# 589
В Торони и Никити  цените през юли са както е писала Bliss - 80 евро за 2+2.
Проблемът е, че повечето места са заети, пък и аз не бих дала точно за Ситония такива пари за нощувка. Затова се бях върнала към първоначалната си идея за Скиатос, но получих отговор от Торони Парадайс и в крайна сметка резервирах там за 50 евро на нощ. Дано не се разочароваме.

# 590
victorias secret, Moharet   bouquet    bouquet  Много ви благодаря ! Ще следя за впечатления. Ние имаме закупени билети за самолет Варна-София-Атина (и обратно) и фериботни Пирея-Парос-Куфониси-Наксос-Пирея. Групата ни е от 15 човека без деца. Идеята е, това да е почивка+екскурзия. Избрахме да почиваме на Куфониси (препоръчано и организирано от наш приятел грък - смята, че това е тихо и приказно място за почивка). Да, казаха ни, че ще посетим и "необитаемия Куфониси". Много ви благодаря за информацията, която ми предоставихте. За мен е интересно дали там се наемат къщи за гости и каква е ориентировъчно цената. Ако не е проблем пишете за всичко, което научите (може на лични), за да не отегчаваме останалите.

# 591
  • Варна
тези студия в Сарти.Ако някой е бил там нека сподели.Цената която ми дадоха/35 евро за септември/ до сега дори не съм я  приближавал до сега .Все нещо около 60 и  нагоре и това малко ме стресна.http://bg.sithoniagreece.com/sithonia/sarti/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D … 0%BA%D0%B8%D1%8F/

Това е южния край на селото , някъде около многорекламирани и тук споменаване студия Агни.Това е една от десетките наоколо къщи за гости.Там е и най - широката и хубава част от плажа.Става и за пешеходен достъп до центъра , но не е съвсем малко - поне 2-3 km.Ние бяхме около 5 август за 45 евро/ден в нещо като едностайно апартаментче ,кухничка-трапезария с разтегателен диван и спалня с двойно легло.Така че цената за септември си е по скоро съвсем нормална.Голямата беда с резервацийте е , че не повече от половинАТА места за отсядане въобще ги има в нета.Всичко в Гърция се предлага и го има в сайтовете на travel agency .На сайта на една от най - големите агенции в Сарти-http://www.sarti.gr/en/hotels-sithonia-halkidiki.html   има адреси и реклами на над 100 хотела и къщи за гости.Там  или на жълтите страници (другия най - разпространен начин на резервация в Гърция) ще намерите и най - нормални цени.Така е не само в Сарти , а и във абсолютно всички места за отсядане както на континентална Гърция , така и по островите.Освен всичко разбирането на Jillian за студио като 2+2 е преувеличено.По общоприетите разбирания студио е място за отсядане на двама възрастни със кухненски бокс.Като изключение може да се добави бебешка кошарка или маломерно легло за 3 - 5 г. дете.Така междувпрочем е и в Румъния и така го разбират и румънците.За 2+2 вече се търси дневен тракт със кухненски бокс и маса за  хранене и легла за 2,3 деца , дори и доста пораснали и отделно спалня за родителите.За такъв едностаен , на практика , апартамент цена от 70 - 80 евро през юли е съвсем нормална.Освен всичко друго всички хотели дават и цена без храна.На нас ни дадоха 30 евро само легло и 32 евро със закуска , т.е. 1 евро на човек излиза закуската и всеки може да реши за себе си .

# 592
  • Пловдив
Здравейте! Може ли като вече скитали из Гърция да ми препоръчате курорт, подходящ за почивка с детенце на 2 години. Ще пътуваме от Пловдив и предпочитам да е възможно по-близко като разстояние, тъй като малчо не е фен на пътуването. Някой, ако е доволен от определен хотел ще съм благодарна да го сподели. Въобще с две думи приемам всякакви съвети!  Hug

# 593
До Цикладските острови летят самолети и до Парос и Милос + тези които написа Параход.
fanna - къщи за гости се дават. Най-добре да видиш в  www.airbnb.com. По принцип предпочитат да дават къщи за седмица, месец или сезон, а не за два дни.

# 594
  • София
Здравейте! Може ли като вече скитали из Гърция да ми препоръчате курорт, подходящ за почивка с детенце на 2 години. Ще пътуваме от Пловдив и предпочитам да е възможно по-близко като разстояние, тъй като малчо не е фен на пътуването. Някой, ако е доволен от определен хотел ще съм благодарна да го сподели. Въобще с две думи приемам всякакви съвети!  Hug

Doni M И продължаваме да скитаме......
Близки места са, района от Александруполис до Ставрос, острови Тасос, Амулиани, Самотраки/трябва кратък ферибот/ Халкидики, Олимпийска ривиера.
Хотели много, включително харесаните вече. Не е ясно какво точно ти трябва, най-вече бюджет и период.
Ние също съвсем скоро ще бъдем в Гърция, и ако става въпрос за близък период, има невероятни оферти за хотели от висок клас, от които вече сме резервирали…Насреща съм за отзиви от предишни хотели, както и от тези като  пристигнем……

# 595
Bled - много хотели си държат на високите цени. Просто има някои които намаляват цените. После има разочаровани защото не намират хотели с ниски цени. Нещо май ме е страх да няма разочаровани, а то винаги има.

# 596
  • София
Bled - много хотели си държат на високите цени. Просто има някои които намаляват цените. После има разочаровани защото не     намират хотели с ниски
цени. Нещо май ме е страх да няма разочаровани, а то винаги има.

Виктория, напълно си права,затова казвам, за момента и само проверени хотели.Като имам повече време ще ти кажа какво имам предвид и кои хотели. Които също държат на цените си, но...Поздрави

# 597
Здравейте,

Много благодаря на всички за отговорите. Първоначалната ми идея беше да си наемем вила на тихо и спокойно място, където децата да тичат. Замотахме се обаче и нещата, които бях харесала, изчезнаха. Имаше чудесни местенца на www.airbnb.com. След това започнах да гледам студиа и апартаменти. Ама нещо не уцелвам. Проблема ми се усложнява, защото сме три семейства с по две деца. Т.е. някой трябва да има три свободни помещения едновременно. А и сме достатъчно претенциозни, та не е лесно. Simple Smile

Параход, започнах да търся от Вурвуро, защото сестра ми е ходила и каза, че ѝ харесва (те и още едно семейство ще пътуват с нас). След това разширих търсенето навсякъде из Ситония. Малко хаотично наистина, но за пръв път ще ходя в Гърция на море. Преди това съм била само в Атина.

peterky2002, по принцип си прав, но моите деца са малки (голямото на 5, малкото на 2). Малката си спи при мен и вкъщи. Няма как да я сложа на отделно легло. Т.е. трябва ми допълнително легло само за голямата и няма смисъл да плащам за апартамент. Ясно ми е, че след някоя и друга година нещата ще се променят. Crazy

# 598
Здравейте на всички в групата!

Моля, който е ходил на Лефкада, да препоръча или поне да изкаже мнение за места за хранене там.

# 599
Проблема ми се усложнява, защото сме три семейства с по две деца. А и сме достатъчно претенциозни, та не е лесно. Simple Smile
Параход, започнах да търся от Вурвуро, защото сестра ми е ходила и каза, че ѝ харесва (те и още едно семейство ще пътуват с нас). След това разширих търсенето навсякъде из Ситония.
във Вурвуру е нормално да няма на този етап три свободни студия, поне в по-желаните къщи. А и там цените са най-безобразни. Пробвай Неос Мармарас, Сарти, Торони, Трани Амудия (плажът до Агиос Николаос), Каламици.
Вурвуру = изолация, така че щом си се подготвила психически за там, можеш да погледнеш и къщи, които са извън населените места - от тях трябва кола за всяко ходене до магазин или ресторант, но често са с удобно разположение спрямо плажа и добри цени.

За конфигурацията на вашето семейство си права - обикновено студио е напълно достатъчно. Те често са си стандартно с 3 легла или 2 легла и диван, или пък с две персон и половина.

Общи условия

Активация на акаунт