Априлчета малки слушкат и искат в мама да се гушкат :)

• 36 425
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте.

Аз също споделям мнението - че нищо не бих пъхала в бебето си - нито растения, нито други пособия. Много противоречиви мнения има по този повод, но мен ме притеснява дори самата идея;
аз бих яла разхлабващи храни, или поне мюсли с кисело мляко - при мен винаги е имало приличен ефект в разумно време.
Аз също съм се консултирала с лекар и мнението е, че изключително кърмени бебета могат да се изхождат и веднъж в седмицата и това е приемливо, стига да не създава дискомфорт на детето. Един вид, има бебета, които просто са с такъв метаболизъм.

За шишетата, много пъти се пише за шишета на Медела /те са все пак в по-висок ценови клас/ - освен тази марка, имитиращи гърда шишета имат и Томи Типи, а миналата седмица видях такова шише и на Авент - т.е. разнообразие има, когато се налага да се използват.

Много ме притесни това, което прочетох за памперсите на бебета на а.м. - наистина ли има 2-4 памперса за 24ч? Аз не съм практически запозната с а.м. и страничните му ефекти, но това ми звучи много странно - най-малкото, толкова много часове с един памперс, някак не го разбирам.

# 346
ЛЛЛ, моля за съвет -
имам син, роден на 13-04. Кърмя на поискване, без да меря грамаж и да броя хранения.
Не живея в България и тук консултациите са по друга система. Затова знам, че за 14 дни беше възстановил рожденото си тегло /което всъшност беше само 100 гр/. А след още 7 дни беше качил 300 гр и 2 см е порастнал.
Което ме навежда на мисълта, че расте, т.е. храни се ползотворно.
Той е с изключително силен сукателен рефлекс буквално от самото си раждане.

Към края на първата седмица имах брутално запушване на гърдите и безкрайна болка. Говорих по мобилния с ваш консултант и ми обясниха, че това е физиологично запушване, нормално зак онкретния период.
Някак си /с опитване на какво ли не/ - нещата се успокоиха, болката намаля и нещата станаха търпими.
Но от неделя насам се появи болка в дясната гърда. Мисля, че обърках реда на гърдите при кърмене и след това стана запушване. Което аз се опитах да масажирам и т.н. с цел облекчаване.
Сега не напипвам бучки или втвърдявания, но болката при засукване продъхлжава. Особено в първите няколко минути при започване на кърменето. Болката е много силна и крайно неприятна.
На какво може да се дължи това и как мога да си помогна, така да се каже?

Също така, интересува ме връщането на мляко, т.е. леко 'повръщане'.
Притеснява ме, че когато е уж заспал и изведнъж връща малко количество мляко. Най-вече ме безпокои да не се задави. Спи винаги по гръб и главичката му е настрани.
Такова връщане на мляко само на недоразвития мускул при бебетата ли се дължи или на сериозно преяждане?
Смисъл, че давам да суче, докато иска, или докато заспи - и си мисля, дали в един момент просто не поглъща сериозно количество мляко и това да го притеснява?
Какво ще ме посъветвате по този повод?

Кърмила съм дъщеря си 2г4м. Основата, която получих за кърменето беше от този форум и вашите съвети и напътствия. За което съм много благодарна и признателна.
Дори успях да предам идеята за изключително кърмене на близка моя приятелка - което считам за свои личен успех Simple Smile
Благодаря за подкрепата и се надявам повече млади момичета да постигнат сходен на моя резултат с кърменето, благодарение на вашите съвети!
  bouquet

# 347
.stone. Ние сме изцяло на АМ и имаме от 2 до 4 наакани памперса, останалите са стабилно напишкани. Не знам дали е странно , но казват че е нормално за бебе което не е на кърма. Струват ми се прилична бройка в предвид че кърмените имат по 8 и кърмата се разгражда по лесно и бързо в сравнение с АМ. Иначе си сменяме памперса на всяко хранене, понякога и по често, не чакаме да ни доставят "изненада".

# 348
  • в 1001-та нощ
.stone.  Blush силната болка при засукване - по ареолата и зърното ли е или навътре в гърдата?

# 349
Здравейте, не съм писала отдавна че времето все не стига...

Първо да почерпя  smile3510 че днес Руми става на 1 месец Simple Smile В петък сме на консултация да видим колко е пораснала че още не сме я мерили, ще ни слагат и ваксината живот и здраве.
Аз от понеделник вечерта съм с температура, направих мастит... стана сякаш от нищото. Започна с много силни болки в дясната гърда, след около час започна да ми става много студено, треперех цялата като лист. Вдигнах 39 градуса температура, а гърдата нито беше твърда нито имаше някакви бучки или нещо подобно. В неделя май малко закъснях с изцеждането единия път но нямам представа дали това е била причината (по принцип имам доста кърма но се стремя да не прекалявам с цеденето че с първото дете си бях докарала хипер лактация, сега се ограничавах до цедене 1-2 пъти дневно). Започнах да правя топли компреси преди кърмене и студени след, опитвам и да изцеждам максимално, но от проблемната гърда след кърмене почти нищо не излиза. Правя си и компреси със зелеви листа, но температура продължавам да вдигам. За температурата пия парацетамол по съвет на личната лекарка.
Момичета от ЛЛЛ моля за съвет, пропускам ли нещо с което мога да облекча положението? Слагам малката много често на гърдата, винаги предлагам първо проблемната и след това ако преценя че има нужда предлагам и другата. Хубавото е, че Руми не отказва да суче дори когато видимо вече почти нищо не пуска (не я чувам да преглъща често). Иначе да допълня че кърмата доста намаля откакто стана проблема, струва ми се че дори и на здравата гърда млякото в момента е по-малко, но предполагам че е нормално.

# 350
.stone.  Blush силната болка при засукване - по ареолата и зърното ли е или навътре в гърдата?
Мисля, че е по-скоро по ареолата и зърното, но някак ми е трудно да преценя, защото просто болката ме изважда от равновесие... Sad

А за памперсите, аз разбрах, че 2-4 памперса за денонощие, като цяло, се сменят и някак се притесних.
Но сега разбирам. Благодаря за уточнението!

# 351
  • London
Stone, и ние сме изцяло на кърма и на поискване и при нас се случва честичко връщане на поръчката в малки количества. Най-вече, ако бебо е преял, което се случва, ако е спал едно 4 часа и после яде като освирепял и не знае кога да спре. Laughing А също така когато не се е оригнал. Wink Не се тревожи, а гледай да оригва и го дръж малко изправен след хранене, това си е в реда на нещата, щом пълни памперси и не повръща огромни количества кърма и не е на фонтан няма никаква грижа. Peace

За болката не мога да ти помогна, дано всичко премине. Hug

Момичета аз подозирам като виновник за тия запушвания т.нар помпи. newsm78 Единствения път в който ме боляха ужасно гърдите беше като си изпробвах помпата. Може и да бъркам, но пробвайте единствената помпа да е бебето и вижте дали проблемите няма да изчезнат. Peace

# 352
LaCatrala, благодаря.
И аз така се успокоявам. Но е некомфортно.

Veselkapetrova,
Абсолютно същото се беше случило и при мен. Както съм писала в поста си към ЛЛЛ. Стана от нищото, но после и пак така внезапно се успокои... дано скоро и при теб се разминат нещата много скоро.
Даже си спомням, че едната нощ толкова страдах, с треска, температура и болка, че пих 1гр Парацетамол и така ме е приспало, че съм спала 5ч без да помръдна...

# 353
LaCatrala, благодаря.
И аз така се успокоявам. Но е некомфортно.

Veselkapetrova,
Абсолютно същото се беше случило и при мен. Както съм писала в поста си към ЛЛЛ. Стана от нищото, но после и пак така внезапно се успокои... дано скоро и при теб се разминат нещата много скоро.
Даже си спомням, че едната нощ толкова страдах, с треска, температура и болка, че пих 1гр Парацетамол и така ме е приспало, че съм спала 5ч без да помръдна...

Благодаря ти много, и аз няколко часа след като пия парацетамол и легна и се завия хубаво се изпотявам обилно и температурата спада, но след известно време пак започвам да вдигам. Да не говорим че първата нощ нямах сили дори да вдигна бебето, имах чувството че до ръцете и краката ми кръв не стига - мъжа ми ми я носеше в леглото, за да я кърмя. Добре че той милия много помага, иначе незнам как щях да издържа, че нали и кака имаме и тя си иска своето....
За връщането на мляко и при нас често се случва, най-вече ако не е оригнала хубаво или като по-скоро след хранене я сложа да легне - обикновено има нужда да я подържа повечко време изправена. Повръща и когато много се напъва от коликите, но мисля че когато количеството не е голямо няма повод за притеснение. Голямото ми дете пък след всяко хранене при оригването повръщаше поне до към 4-5 месец, понякога и на фонтан но според педиатърката и тогава всичко беше в границите на нормалното.

Последна редакция: ср, 07 май 2014, 13:10 от veselkapetkova

# 354
Искам да попитам някой ходил ли е на боуен масаж и дали е чувал някакви отзиви за този вид техника. Знам че помага и за колики при бебетата, доста изчетох и в интернет. Една позната ми го препоръча за коликите на малкия, тя водила нейното бебе и от 2 масажа спряли коликите. В интернет всичко, което намерих като четиво и клипчета са все положителни неща, но пак съм малко предубедена  newsm78

# 355
  • в 1001-та нощ
.stone.  Blush силната болка при засукване - по ареолата и зърното ли е или навътре в гърдата?
Мисля, че е по-скоро по ареолата и зърното, но някак ми е трудно да преценя, защото просто болката ме изважда от равновесие... Sad
...

Преживях го, в чудо се видях, бях на ръба да пискам да спра да кърмя  Blush е, нямаше да го направя, но .... ад беше  Crazy

Случи ми се няколко пъти след продължително носене на сутиен, хем сутиенът е много хубав, мек, памучен, нежен, безшевен, но от честото лигавене и дългото сукане явно кожата се изнежва и проблемът е винаги на по-голямата гърда  Confused

Помогна ми мазане с ланолин, според това колко боли - минава за различно време, но при най-тежката ситуация - облекчението бе трайно след около 1 ден мазане, но мазане постоянно - кърмя, мажа, след час-два като попие - пак мажа и така постоянно.

Моят ланолин е на Лансинох, друг не съм ползвала  Blush

# 356
Ние вчера ходихме на ваксинация и питах педиатърката за повръщането каза съвсем нормално след ядене се случвало до към 3-4 месец защото бебетата преяждат. изписа ни и вигантол по 2 капки всеки ден сутрин преди да го нахраня....някакво мнение за триколката lorelli monza 2014? харесва ми че е висока но няма къде да я видя на живо а мисля да си я поръчам

# 357
  • в 1001-та нощ
За повръщането - случва се и при нас - след преяждане - не рядко и с хълцане, но няма наблюдение  дали повръща то хълцането или се разхълцва след повръщане  Rolling Eyes newsm78

Яд ме е, че млякото става "зян"  Blush

След като повърне пак е гладен и иска да суче, а и ако хълца - му давам, защото с 3 суквания спира, хапва малко да си допълни коремчето и заспива  Blush

veselkapetkova  Blush няма да е лошо да вземеш и лецитин  Heart Eyes това е фосфолипид и емулгатор, освен другите си полезни свойства - поддържа мазнините в съдовете течни и не допуска да се полепват по стените - за кр. съдове - така пречи холестерола да се отлага и да ги запушва, а при кърменето  - мазнините в кърмата са тежки молекули и имат свойството да се слепват Simple Smile При засукване - първо тръгва течното "леко" мляко - по-водната част и мазнините - от налягането и центр. сили се полепят по стените на каналчетата - трупат се, трупат се и ги запушват. Особено, ако каналите са по-тесни, а млякото е по-маслено и ако не даваш гърдата до край, а ги редуваш. Защото така - от едната гърда изкарваш водното мляко и остава мазнината, от другата гърда също и ... "се трупа".

От тази гл.т, бих предложила - да ползваш лецитин и да даваш всяка гърда да се изсуква до край  Peace

За цеденето - мисля, че се вкарваш в омагьосан кръг - нямаш нужда от толкова мляко, но го стимулираш с цеденето  Rolling Eyes

зная, че всички сме различни, но когато Руни се прибра у дома - веднага спрях цеденето - ден два бях по-напрегната, но го слагах на гърда често и на хранене давах само 1 гърда - така за 1-2 дни всичко се нормализира.

Няма гаранция, че при всеки ще е така, но е повод за размисъл  Heart Eyes

# 358
a.l.e.n.a благодаря за съветите! За лецитина и аз се колебаех дали да взема, но като се чух с личната ми лекарка тя не каза нищо по въпроса и затова се въздържах за момента, но вероятно ще си купя и ще започна да пия. Иначе да уточня, по принцип на хранене до сега предлагах само едната гърда, и въпреки че малката е лакома след нея винаги оставаше мляко но не съм цедила след хранене именно за да не предизвиквам хиперлактация. Цедях само 1-2 пъти дневно, защото гърдите ми в един момент наистина много се препълваха и стават на камък. И с първото си дете, и сега имам страшно много кърма, явно си е наследствено (и майка ми е била така, сестра ми също). Сега предлагам и втората гърда защото само от проблемната в момента не й достига.

# 359
Alena,
И аз мажа много често. Пропуснала съм да отбележа. Точно с Лансинох (не съм знаела, че го има и в България). Имам и този на Авент. Ползвам и двата.
Но не съм мазала чак толкова често, както ти споменаваш. Може би затова да продължава болката Sad
Но определено това чувство може да убие всякакъв ентусиазъм. Добре, че съм категорично в подкрепа на кърменето.

Общи условия

Активация на акаунт