Априлчета малки слушкат и искат в мама да се гушкат :)

• 37 264
  • 748
  •   1
Отговори
# 165
И аз имам въпрос.

Момичета от ЛЛЛ,

На кърма сме. Досега бебчо преяждаше и аз трябваше да преценя кога да спрем, защото връща или прави леко повръщане след това. Сега нещата се промениха. Имам чувството, че кърмата не му стига. Слагам го на гърдата, започва да суче и заспива. последва побутване...и така през минута до безкрай... Когато го махна от гърдата се събужда и започва да търси още и веднага си пъха и двете ръце в устата. И така - един порочен кръг. Не искам да се вкарвам във филмите с теглилките, затова още се сдържам да не взимама такава. Имам подозрения обаче, че не му е достатъчно.
И още един въпрос - оригването, което при него е много важно, заради връщането на мляко, не се получава. Или просто не става или е заспал. Дайте съвет, моля.
Благодаря ви.   bouquet
Здравей, Nia_Nia_Nia  Hug

Разбирам, че понякога такова кърмене накуп може да е изтощително за майката - дали е вариант за теб в този период, когато бебето иска да суче по-често, да го сложиш  до теб и да го кърмиш легнала - така то ще суче, а ти ще си почиваш? За много от майките в един момент става най-лесно да спят заедно с бебето си или така да доближат кошарката със свалена решетка, че бебето да е на една ръка  разстояние. Така се избягва ставането и взимането, като и връщането на бебето.
От друга страна кърмата се усвоява за 30-40 до 60 минути и не е изключено, като мине този период, детето да е гладно. Това е индивидуално и субективно за всяко бебе.

Би могла да го погледнеш от хубавата страна - честата стимулация на гърдите води до повече произведена кърмa. Възможно е това да е период, който скоро да отмине. Някои майките споделят, че когато зачестят разходките и бебетата им се успокояват, имат по интересни занимания от сукане - да опознава света наоколо.

Ето една интересна статия - “Не може да е гладно. То току-що яде!”

Мислиш ли, че това желание за непрекъснато сукане може да се дължи на период на усилен растеж? Ето един цитат от тази статия:

Цитат
това са периоди, които обичайно траят по няколко дена. Обикновено наричани бум в растежа, тези периоди изискват повече гъвкавост при храненето. Бебето изисква да се храни по-често и вашето тяло отговаря на това повишено търсене, като увеличава предлагането на кърма. Спазването на определена схема през тези периоди може да доведе до бебе, чиито повишени нужди от калории не са посрещнати. Нещо повече, вашите гърди няма да получат допълнителната стимулация, от която имат нужда за да увеличат производството на кърма, за да задоволят нарастващите нужди на бебето.

Би могла, когато усетиш, че бебето спира да суче активно, да приложиш компресия на гърдата, с която да подпомогнеш по-лесното слизане на млякото.

Относно повръщането - храносмилателната система на бебетата е незряла и стомашното съдържимо лесно може да се върне в хранопровода и детето да повърне. Цитирам от статия , където е добре описана разликата между притеснително и “щастливо повръщащото” бебе :
Цитат
Количеството повърнато обикновено изглежда много повече, отколкото всъщност е .
Малко  статистика (за всички бебета, не само за кърмените):
•   Повръщането обикновено се появява веднага след храненето на бебето, но е възможно също така да се появи и 1-2часа  след хранене.
•   Половината от бебетата на възраст между 0 и 3 месеца повръщат поне по веднъж на ден.
Ако вашето бебе е “Щастливо повръщащо” – качва тегло добре, повръща без дискомфорт и е доволно през повечето време – то повръщането е главно  социален проблем  и ви създава проблеми с прането, а не толкова медицински въпрос.
Обичайно кърмените бебета правят вакуум около гърдата и така изсукват млякото. При това хранене, рядко се поглъща въздух и не е необходимо бебето да бъде оригвано. Има доста бебета, които не се оригват и това не е необичайно. Възможно е и твоето бебе да е от тях.

Поздрави   bouquet

# 166
Здравейте мами!
На всички родили вече честито и попътен вятър на дечицата   party006
И аз да се впиша родих на 22.04.2014 г. нормално малката беба Цветелина  newsm44, тегло 2,700, 49 см. един ден преди термин.
Не беше леко, но беше кратко за моя радост, за около 2 часа.
Успех на мамите, които не са родили още!!! newsm10

# 167
Искам съвет и аз от ЛЛЛ помощник за кърмене Проблема ми не е сериозен, но искам да го обсъдя с някой. От няколко дни всеки път когато слагам Иванчо на гърда става едно борене, лапа си ръцете почва да ги смуче, аз ги дърпам леко той се обърква, бутам зърното изпуска го и по погрешка пак почва да смуче ръцете си Simple Smile общо взето 1-2 мин се боричкаме докато засуче, иначе ползата ми на кърмене е правилна и нямам проблеми с това, просто Иванчо е много по активен . Има ли начин да пропуснем боричкането?  Thinking

И още заради коликите почнах по често да давам биберон залъгалка, така се разсейва и не мрънка нон стоп Simple Smile Обаче забелязах че вече не засуква голяма част от ареолата , а само зърното и малко отстрани и мисля че си промени навика точно заради бибата. Искам да питам след време като намаля пак подаването на биба ще си възвърне ли навика да поема по голяма част от гърдата. Той си суче добре, но нали знаете майките как са, искам да е още по добре Simple Smile

# 168
И още заради коликите почнах по често да давам биберон залъгалка, така се разсейва и не мрънка нон стоп Simple Smile Обаче забелязах че вече не засуква голяма част от ареолата , а само зърното и малко отстрани и мисля че си промени навика точно заради бибата. Искам да питам след време като намаля пак подаването на биба ще си възвърне ли навика да поема по голяма част от гърдата. Той си суче добре, но нали знаете майките как са, искам да е още по добре Simple Smile

Здравейте момичета, и аз се присъединявам към въпроса (проблема) на Ива, т.к. и при нас се промени начина на захващане на гърдата сляд употребата на биба, не че не суче но... ,мисля че не е толкова ефективно колкото преди, суче по час и то зор стигаме до 100 гр. , а сме на 45 дена.
Идеи приемам всякакви, знам че трябва да махнем бибата (ползва я само докато заспи), мъчим се , но тези дни плаче много, и като ми стане жално да го слушам милия и я давам пак.

# 169
  • София
Към момичетата от ЛЛЛ   Извинявам се, ако въпроса ми е глупав  Embarassed Иска ми се да кажете някакви примерни грамажи, които бебето трябва да изцоква на едно кърмене. Имам кантарче и виждам че на ден наддава около 30-40 грама. Но на ядене изяжда 120 мл. най-много, това дали е достатъчно.  newsm78 Давам и двете гърди, тъй като от едната изцоква 50-60 гр., което мисля че е много малко като количесто и затова предлагам и другата. Кърмим се на 3 часа  Heart Eyes  Благодаря ви за помоща! Много, много сте ни полезни със съветите си!  Hug Heart Eyes

# 170
Включването ми е малко кусно, но все пак Simple Smile Алена, благодаря за темата. За целите на статистиката, когато можеш добави мерките на Ема: 3,900 кг. и 51 см. родена в 39 седмица. Благодаря ти Simple Smile

Скрит текст:
Цитат на: Dao в 23 Април 2014, 13:04:39
Момичета от ЛЛЛ, каналът се отпуши на третия ден, но това начесто хранене на бебка ми докара друг проблем - вече иска да се храни през 5 минути - съвсем сериозно. Сучи 10-15 мин. с пауза от всяка гърда и заспива - слагам да спинка - след 5 минути оревава орталъка и то си личи, че е капризният рев, а не някакъв от болка или глад. Давам пак да яде - сучи 5-10 минути от всяка гърда, заспива - и пак се повтаря същото. Вече не мога да отида до тоалетната без да реве. Заспива в мен, ако я оставя на леглото - рев. Интересното е, че това е само от обед до вечерта - в диапазона от 12 до към 9. После си прави хубави паузи от 3-4 часа вечерта и сутринта от 8 до 12 се храни през 2 часа. Не е като да нямам кърма, дори си мисля, че преяжда. Имам тайното подозрение, че ме ползва като биберон. Не желае истински такъв. Моля, дайте едно рамо, че не издържам психически (за физическия аспект изобщо няма да отварям дума  Laughing ). Важно ми е, защото и работя - вярно от вкъщи - но покрай нея реално нищо не мога да свърша и нещата скоро ще станат фатални в този аспект, ако продължава така.

Dao, привет! Чудесно е, че вече се чувстваш добре и неразположението със запушения канал е отминало.
Поведението, което описваш не е необичайно за новородените бебенца. Нормално е Ирина да иска да е постоянно до мама и да я усеща, така както те е усещала в утробата по време на бременността. Не би било редно да очакваме, че бебето би се променило драстично с раждането си, защото то 9 месеца е усещало всяко настроение, движение, емоция и т.н. на мама, хранило се е когато е искало, спяло е когато е имало нужда от това и т.н. Сега то също би се чувствало по-добре, ако мама е постоянно с него и това го кара да се чувства комфортно . Ако ползваш слинг, би могла да опиташ да я носиш докато работиш от къщи. Обичайно бебетата усещат топлината на мама и са по-спокойни, отколкото когато ги оставим да спят сами в голямото и хладно легло. Това би дало възможност и да се кърмите когато тя пожелае без много усилия.
Добрата новина е, че бебетата растат с всеки изминал ден и малко по малко тези моменти намаляват. Започват да се заглеждат докато са будни и да си откриват ръчичките, които да ги забавляват... всякакви дрънкалки и шарени неща за гледане са им интересни и също може да са от полза.
Толкова мънички бебета няма как да капризничат и да се глезят – те просто не могат да изразят по друг начин това, че мама им липсва. Щом плачат вероятно има нещо, което да не им е съвсем наред. Не винаги това значи, че са гладни. Кърменето не е само хранене – много често то е близост, дава сигурност и спокойствие на бебето, че мама е тук и всичко е наред. Обичайно в следобедните часове е възможно бебенцата да изпитват дискомфорт, заради незрялата им храносмилателна система и тогава кърменето също може да помогне. Честото сукане освен, че успокоява бебето и спомага то да получи повече от масленото тъй наречено „задно“ мляко, което действа успокоително на коремчето му.
Възможно е в следобедните часове тя да се опитва да си набави повече мляко с така нареченото „кърмене накуп“, щом след това прави 3-4 паузи през нощта. Това също е обичайно за бебета на възрастта на Ирина. Понеже все още коремчетата им не са с голям капацитет бебетата успяват да набавят необходимото им мляко с чести сукания. Кърмата е естествена храна, която е лесно и бързо усвояема, което също е предпоставка за често желание за хранене – така малко изпразненото коремче е готово да поеме следващата порция мляко, за да се засити. Когато след известно време сукане на кратки интервали вече бебето се усеща заситено може да спи повече време, както и ти си забелязала, че прави Ирина – около 3-4 часови паузи.
Обичайно изключително кърмените бебета не предпочитат биберон пред гърдата и както разбирам Ирина не е изключение. Smile
Ако има кой да ти помага за известно време докато отмине този период може да е удачно да помолиш да помощ. Обичайно майките предпочитат да имат помощ в домакинството докато бебетата има нужда от тях и се опитват да си почиват и наваксват в близостта си с малките човечета. Възможно е този период да отмине за дни, или пък за няколко седмици, но както вече казах бебетата растат и все по-често ще успяват да се занимават и сами с подходящи за възрастта си играчки.

Надявам се скоро да намерите свой собствен ритъм с Ирина и да се наслаждавате на всеки миг заедно, а когато тя се почувства спокойна и доволна ти да имаш време и за работата си.

Tony_st, благодаря за отговора! Аз стигнах до същия извод - че е комбинация от всички неща, които си описала. По принцип с Иринка сме нон-стоп заедно - имам слинг и го ползвам, когато е необходимо. Отделно креватчето ѝ е залепено без преграда до моята страна на леглото и след 4 сутринта я взимам при нас да спи направо. Докато работя на компютъра тя е почти непрекъснато върху една удобна възглавница в скута ми - така може да спи и да се храни, когато поиска. Е, изгърбила съм се вече, но ще го изтърпим. Ние живеем сами, така че разчитаме само на двамата, но битовизмите изобщо не ме тревожат. Благодаря отново.   bouquet.
Дао, можеш ли да покажеш какъв е слингът, който ползваш. Искам да взема и аз един със същата цел, че ръцете ми понякога отмаляват  Embarassed

# 171
Здравейте , мамчета ,
не че съм специалистка в кърменето, но ще дам нас за пример.
Моята малка Краси си ползва биберон още от болницата , аз си го носих за всеки случай и на нея си и хареса.Родих секцио , но въпреки това след второто слагане на гърдата си засука много хубаво и АМ не съм давала.Не мисля,че ползването на биберон променя начина на захапване на гърда,разбира се всяко бебе си е различно и няма място за сравнение,според мен ако се дава мляко от шише (било АМ или изцедена кърма ) може да отказва да суче по - активно , защото е видяло , че шишето пуска по - лесно и не се изисква такова усилие от страна на бебчето.Вече сме на месец , мога да кажа , че почти си има някакъв режим , на 3 часа , понякога на 2 и половина , вечер пък си поспива повече 4-5 часа , не се вманиачавам с кантари и количество изсукана кърма , ако детето е спокойно за мен е наядено , не знам колко е качила , утре сме на консултация , но видимо завърза мръвка.
Друго което установих , трябва да съм много спокойна и да няма много хора около мен , за да се получи едно пълноценно кърмене.
Успех на всички в кърменето, защото това е най-прекрасното нещо!

# 172
titinq , наистина всяко дете си е различно, имала съм познати, които редовно даваха шише, но бебетата им продължаваха да се кърмят и да нямат проблем със зърното.При мен на големия батко, давах залъгалка и си го кърмих 6 месеца без проблем, само дето беше от повръщащите, но си качваше добре.
С малкия батко пък имах сериозно запушване и се наложи да пия лекарства и да си намаля кърмата, за да можем да оправим проблема и през това време го дохранвах с АМ , след като спрях хапчетата, кърмата ми тръгна пак силно, но вече той не искаше да засуче и прекарвахме на гърда по час и половина с истеричен плач, отби се.
За сега смятам, че с малкия се справяме добре.По съвет на ЛЛЛ му давам да суче, когато поиска, но той го прави за успокоение, а не защото е гладен и явно преяжда, след което започваме да повръщаме.При мен проблема е силната струя, отново.Убедих се , че не е защото гърдата е препълнена, защото дори започнах да цедя преди хранене, а вероятно каналите ми са по - широки, защото струята продължава да си е силна дори към края на храненето, трябва гърдите да са почти празни и тогава вече положението се нормализира.Предполагам това ще е преимущество, когато бебо поотрасне, но сега се ядосва и се дави, поглъща и повече въздух.

# 173
  • София
При нас кърменето започна доста трудно.Като се роди Славян беше само 2 500кг и от жълтеничката нямаше сили за нищо милия.По цял ден и цяла нощ спеше непробудно.В болницата ни даваха АМ и в началото едва изпиваше половината,а на мен кърмата ми слезе чак след 3 ден.Слагам го на гърда,а той спи.Поисках си една помпа и започнах да се цедя,а на малкия му давах АМ.На 5 ден едва изцедих 15мл от всяка гърда и бях много щастлива,че все пак нещо има.Като ни изписаха цедях с помпа и давах от шише кърма колкото има,но държах да се храни с кърма.Не бързах да го мъча на гърда,защото исках да понабере сили и тогава.След 3 седмици той започна да си изпива всичката кърма на един дъх без да заспива и реших,че времето ни е дошло.Скрих всички шишета и извадих циците bombs гледаше ги ужасЕн 3-4 пъти и накрая си засука сам добре.Има си правилна захапка и като суче много сладко и ръмжи hahaha Сега се кърмим на 3 часа,през ноща си търси през 4 часа и сме доволни всички.Залъгалка започнах да му давам още в болницата(тогава още се хранеше от шише)и сега му давам като е неспокоен и няма проблем с кърменето.От шише му давам по малко преварена водичка с анасон и копър за коликите.Така че използва и трите неща.

# 174
Моля консултантите от ЛЛЛ и който има опит да споделите как да стимулираме лактацията  Heart Eyes  bouquet

a.l.e.n.a, много готин въпрос си задала, ама има и готин отговор - лактацията се стимулира най-добре от често сучещо бебе. Simple Smile Колкото по-често бебето суче, толкова организма на майка произвежда повече кърма. Тук важи принципа "търсенето опрделедя предлагането" с пълна сила. Simple Smile Ето защо много майки споделят, че 2-3 дни "кожа до кожа" с бебето правят чудеса с лактацията. Така то има възможност да суче по колкото иска и по всяко време, което пожелае.

Първите седмици са особено важни за успешното установяване на лактацията, ето защо ще предложа  по-долу малко информация, която се надявам, че би могла да ти помогне и насочи:
-   За естественото стимулиране на лактацията се препоръчва по възможност бебето да НЕ бъде ограничавано в продължителността и честотата на сукането;
-   Препоръчително е в първите седмици след раждането си бебето да се храни на не повече от 2-2.5 часа през деня и да няма повече от една пауза от 4 часа през нощта – точно тогава в организма на майката се синтезира в големи количества хормонът пролактин, който отговаря за регулирането на кърмата. Тъй като особено в нощните часове организмът е чувствителен по отношение на кърменето, всяко хранене на бебето помага да се увеличи и установи лактацията.
-   Контактът "кожа-до-кожа" с майката помага по естествен начин да бъде стимулирано производството на кърмата. Можеш, например да поразсъблечеш бебето и да го оставиш по памперс и двете заедно да се гушнете в слинг или по-широка блуза, например.
-   Можеш да опиташ и прилагането на компресия. При компресията се дава възможност бебето да суче само, когато е склонно и да му се помага, когато има нужда. В подобни ситуации компресията може да го стимулира да се справя и все по-добре на гърдата. Компресията може да помага за придвижването на следващите порции мляко към устата на бебето. Така то поема повече кърма за по-кратко време, преди да се е отказало да суче или ако има притеснения дали изсуква ефективно гърдите. Съответно се очаква това да се отрази на по-доброто наддаване. Обикновено, когато бебето суче добре и наддава, няма нужда от прилагането ѝ.

При кърмене, ако искаш, можеш да опиташ да използваш компресията в следната последователност: да накърмиш Краси от първата гърда, като ако спре да гълта активно, да приложиш компресия, за да стимулираш по-ефективното потичане на млякото и след като спре да суче от тази гърда и при прилагането на компресията, можеш да предложиш втората гърда, като пак използваш компресия, ако е необходимо. Количеството на изцедената кърма рядко е показател за това, дали майката прави достатъчно мляко. Много майки, които кърмят бебетата си, не успяват да изцедят големи или дори никакви количества с помпа или на ръка. Техните бебета наддават добре и пълнят пелените и това е един от сигурните признаци, които интересуват лекарите, когато преценяват дали майката наистина има достатъчно мляко. Други такива са:
-тургорът на кожата (при леко притискане с пръст да възстановява цвета си веднага);
-влажността в устичката;
-бодростта и активността на детенцето в будно състояние;
-наличието на минимум 5-6 добре напоени пелени за 24 часа.

Успех! Simple Smile

# 175
Здравейте!Чета как всички кърмите и много се радвам за вас.Моята кърма спря Sad Изцеждах и дохранвах с АМ,но едновременно с възпаления мъдрец получих и вътрекоремна инфекция на мястото на дрена след секциото.Наложи се силен антибиотик,който все още пия и така и малкото кърма не можах да му я дам и сега почти няма Sad .Иначе сме много лакоми,ядем HIPP и растем видимо.Утре сме на консултация,ще видим колко сме пораснали.Честито на новите бебенца и техните майки   bouquet бъдете живи и здрави.На всички пожелавам лек и спокоен ден и много хубави моменти с нашите малки слънца  Hug

# 176
Искам съвет и аз от ЛЛЛ помощник за кърмене Проблема ми не е сериозен, но искам да го обсъдя с някой. От няколко дни всеки път когато слагам Иванчо на гърда става едно борене, лапа си ръцете почва да ги смуче, аз ги дърпам леко той се обърква, бутам зърното изпуска го и по погрешка пак почва да смуче ръцете си Simple Smile общо взето 1-2 мин се боричкаме докато засуче, иначе ползата ми на кърмене е правилна и нямам проблеми с това, просто Иванчо е много по активен . Има ли начин да пропуснем боричкането?  Thinking

Ива, здравей и честит да ти е Иван!  bouquet
Това, което описваш с боричкането не е необичайно за бебетата на възрастта на твоето. Идва един момент, в който те откриват ръчичките си и се опитват всячески да ги "опознават" като най-естественото нещо е да ги набутат в устичката си. Ти вече си намерила решението и му помагаш да ги отстрани от себе си, за да може да засуче хубаво. Възможно е до няколко дни този "проблем" да се реши от самосебе си. Така бебенцата сами разбират, че ръчичките, колкото и да са сладки не пускат мляко и сами търсят гърдата. Wink

Биберонът-забъгалка за съжаление не е добра алтернатива за успокояване от коликите. Това вероятно само би влошило засукването, както и ти си забелязала. От кога започна да предлагаш залъгалка на Иван и дали сте имали вече контролно мерене? Знае ли се как наддава той? През първите месеци бебета растат бурно и наддават бързо, ето защо кърменето е изключително важно за тях, а предлагането на залъгалка е възможно да забави следващият прием на мляко, което може да се отрази на приеманите количествата за 24 часа, а от там и на растежа на бебето.

Много майки споделят, че бебетата им се чувстват по-добре когато се кърмят, ако имат болки в коремчето. Да, честото кърмене не е само хранене, но и дава успокоение, сигурност на бебето, близост с мама и усещане за комфорт. Когато бебетата сучат често това им помага, защото изпиват повече от тъй нареченото "задно" мляко, което е по-маслено и калорично, а това често успокоява дискомфорна в незрялата им храносмилателна система.
Може да е удачно да преустановиш за известно време предлагането на биберона-залъгалка докато Иван поотрасне и успее да засуква добре и да се храни с охота. Обичайно това се случва около 6 - 8-мата седмица след раждането.

Желая ти скорошно "преборване" със засукването и доволно и наддаващо бебе.
Simple Smile

# 177
Към момичетата от ЛЛЛ   Извинявам се, ако въпроса ми е глупав  Embarassed Иска ми се да кажете някакви примерни грамажи, които бебето трябва да изцоква на едно кърмене. Имам кантарче и виждам че на ден наддава около 30-40 грама. Но на ядене изяжда 120 мл. най-много, това дали е достатъчно.  newsm78 Давам и двете гърди, тъй като от едната изцоква 50-60 гр., което мисля че е много малко като количесто и затова предлагам и другата. Кърмим се на 3 часа  Heart Eyes  Благодаря ви за помоща! Много, много сте ни полезни със съветите си!  Hug Heart Eyes

Привет, miss_india, и честито бебенце! Да е здрава Таня!

Въпросът ти не е глупав и много майки си го задават често, но за съжаление няма еднозначен отговор. Бебетата се различни, родени са по различен начин и с различни тегла...някои бебета още от раждането си засукват хубаво и се хранят чудесно, а на други е необходимо малко помощ, за да успеят. Често майки се шегуват, че гърдите им не са разграфени, за да виждат колко изсуква бебето, а и това не е необходимо. Wink Има няколко показатели за това дали едно новородено получава достатъчно мляко за денонощие и те са:
- да има 5-6 добре напишкани памперса за 24 часа и поне 2-3 изхождания за денонощие,
- да има влажност в устичката,
- тургора на кожата да е добър,
- бебето да е жизнено и енергично когато е будно,
- педиатърът да го намира за здраво.
Би ли споделила колко са напишканите и наакани пелени за едно денонощие при Таня? Как я намираш ти когато е будна?
Ако при нея тези показатели са на лице, вероятно няма причина за притеснение. Обичайно бебетата на тази възраст имат около 10-12 кърмения в денонощие, като храненията им не са по-малко от 8 за 24 часа. Измерването на интервалите за едно хранене обикновено се засичат от началото на едното кърмене до началото на следващото. За да се храни ефективно бебето е необходимо да се чува как преглъща с онзи специфичен звук "къх-къх", да движи долната си челюст и ушичките при преглъщане. Новородените рядко правят дълги паузи – най-често тази пауза е само една, около 4 часа (обикновено за сън през нощта).

Ще очаквам твоят отговор за това как преценяваш показателите на Таня и дали вече сте имали контролно измерване при педиатъра ѝ.
  Peace

# 178

Благодаря   bouquet
-------------------------------------------

Ето я и новата ситуация при нас и момичета от ЛЛЛ моля за съвет отново

Оказа се, че ние не наддаваме  Sad едва 50-на грама от изписването. Shocked. Дано при изписването да са го измерили грешно, защото дршките му омаляха на дължина. Иначе сме фини, не сме пълни, определено. По препоръка на лекаря, вчера взех везна. И се мерим. Исках да избегна и този филм, но няма как. Оказа се, че суче по 60-70 грама пряко сили - вече и от двете гърди давам. След това заспива още по-дълбоко или започва да ползва гърдата като залъгалка, определено не суче. И...вероятно ще стане това, което не искам - трябва да дохранвам с АМ.
Чудя се как да  се справя с проблема заспиване на гърдата още на 5-тата минута. И друго- след кърмене и изяждане на тези 60-70 грама, изглежда сит.  Rolling Eyes Освен това прави дълги паузи през нощта. Ако не о събудя в 00, прави шест часа като се буди едва в 3 през нощта и след това чак в 9 сутринта.   Cry
моля за съвет.

# 179
  • София

Привет, miss_india, и честито бебенце! Да е здрава Таня!

Въпросът ти не е глупав и много майки си го задават често, но за съжаление няма еднозначен отговор. Бебетата се различни, родени са по различен начин и с различни тегла...някои бебета още от раждането си засукват хубаво и се хранят чудесно, а на други е необходимо малко помощ, за да успеят. Често майки се шегуват, че гърдите им не са разграфени, за да виждат колко изсуква бебето, а и това не е необходимо. Wink Има няколко показатели за това дали едно новородено получава достатъчно мляко за денонощие и те са:
- да има 5-6 добре напишкани памперса за 24 часа и поне 2-3 изхождания за денонощие,
- да има влажност в устичката,
- тургора на кожата да е добър,
- бебето да е жизнено и енергично когато е будно,
- педиатърът да го намира за здраво.
Би ли споделила колко са напишканите и наакани пелени за едно денонощие при Таня? Как я намираш ти когато е будна?
Ако при нея тези показатели са на лице, вероятно няма причина за притеснение. Обичайно бебетата на тази възраст имат около 10-12 кърмения в денонощие, като храненията им не са по-малко от 8 за 24 часа. Измерването на интервалите за едно хранене обикновено се засичат от началото на едното кърмене до началото на следващото. За да се храни ефективно бебето е необходимо да се чува как преглъща с онзи специфичен звук "къх-къх", да движи долната си челюст и ушичките при преглъщане. Новородените рядко правят дълги паузи – най-често тази пауза е само една, около 4 часа (обикновено за сън през нощта).

Ще очаквам твоят отговор за това как преценяваш показателите на Таня и дали вече сте имали контролно измерване при педиатъра ѝ.
  Peace

Сърдечно ви благодаря за изчерпателния отговор .  Hug Малката пълни почти всеки път памперса, значи може би около 6-7 на ден и всеки път е пишкала. Жизнена е, когато будува и кожичката й е ок. Следващата седмица ще ходим за първи път при педиатърката и ще чуя и нейното мнение, но според тези критерий си се храни достатъчно и е ок Wink Отново благодаря за помоща  Peace Прекрасен ден и много усмивки пожелавам  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт