Не си оставяйте дрехите в химическо!

• 28 103
  • 292
  •   1
Отговори
# 90
И като съм жена та да не мога да видя кифленското ли? Още повече, че съвсем не съм първата в темата, която използва този термин. Аз самата обичам качествени неща, но няма качество при слънчевите очила, което да струва толкова. Да носиш такива очила е чиста проба фукня и гъзария. Но понеже гъзари са мъжете, а жените са кифли, употребих тази дума.

# 91
  • Sofia
И като съм жена та да не мога да видя кифленското ли? Още повече, че съвсем не съм първата в темата, която използва този термин. Аз самата обичам качествени неща, но няма качество при слънчевите очила, което да струва толкова. Да носиш такива очила е чиста проба фукня и гъзария. Но понеже гъзари са мъжете, а жените са кифли, употребих тази дума.

Има редица марки, които предлагат лимитирани серии слънчеви очила, ръчно изработени, с инкрустации и т.н., вървящи в този ценови порядък – не виждам нищо лошо, ако можеш да си го позволиш и имаш желание да си купиш точно такъв тип луксозен аксесоар, да го направиш – все пак надали ще тръгнеш да спестяваш от закуски за подобна покупка, то е ясно, че това по някакъв начин ще е отражение на стандарта ти на живот, а няма да е в разрез с него.  Wink

Плюс това, никога, когато съм си купувала някакъв артикул с по-висока цена, независимо дали говорим за слънчеви очила (към които, между другото, имам неописуем фетиш), някакво бижу, класическа дреха, не съм взимала в предвид фактора "мода", за който ти спомена. Има неща, на които, с правилната поддръжка и съхранение, можеш спокойно да се радваш и цял живот, които са класически и винаги актуални, които са неподвластни на постоянно сменящите се модни тенденции. Така че аз не гледам на такава покупка като на необосновано пръскане на пари, а като на вид инвестиция, която, освен всичко друго, ти носи и особена душевна наслада.  Laughing

# 92
Така че аз не гледам на такава покупка като на необосновано пръскане на пари, а като на вид инвестиция, която, освен всичко друго, ти носи и особена душевна наслада.  Laughing
thumbsup

# 93
Така че аз не гледам на такава покупка като на необосновано пръскане на пари, а като на вид инвестиция, която, освен всичко друго, ти носи и особена душевна наслада.  Laughing
thumbsup

Ми анджек де. Обикновените хора ползват слънчеви очила за защита от слънце - да си пазят очите. Естествено, гледат и да им отиват и да са хубави, но до там. Като влязат на закрито ги прибират в чантата. За сметка на това именно кифлите гледат на очилата като на аксесоар. Като ги мерят в магазина се оглеждат не с очилата на носа, а вдигнати върху прическата като диадема Joy
И на закрито пак ги носят така за да ги видят всички, да им завидят и така въпросните кифли да получат особена душевна наслада. Всъщност ако в магазина въпросната дама си беше прибрала очилата в чантата нямаше да ги загуби.

А иначе специално при слънчевите очила модата се мени много бързо и няма начин да се ползват дълги години.

Но всеки с вкусовете си и прищевките си. Живеем в свободна страна все пак. Но защо някои подскачат, като ги обозначат с общоприетата дума за техния стил на живот?

# 94
  • София
Но понеже гъзари са мъжете, а жените са кифли, употребих тази дума.

Сигурно съм много остаряла...щом не знаех, че синоним на "гъзар" е "кифла"...По наше време да наречеш някоя жена "кифла" си беше сериозна обида отвсякъде и обикновено изричана от мъже в мъжка компания. Кифла според мен не е еквивалент на гъзар(ка), а на разплута, размъкната (разпътна, разбирай за "всяка уста") жена. Но...вие си знаете. Много ми е грозно да чувам подобни епитети от жени към жени. Никога не бих паднала толкова, че да ги ползвам. Та ние, жените, ако не се уважаваме взаимно, как очакваме мъжете да ни уважават? Thinking

# 95
Но понеже гъзари са мъжете, а жените са кифли, употребих тази дума.

Сигурно съм много остаряла...щом не знаех, че синоним на "гъзар" е "кифла"...По наше време да наречеш някоя жена "кифла" си беше сериозна обида отвсякъде и обикновено изричана от мъже в мъжка компания. Кифла според мен не е еквивалент на гъзар(ка), а на разплута, размъкната жена. Но...вие си знаете. Много ми е грозно да чувам подобни епитети от жени към жени. Никога не бих паднала толкова, че да ги ползвам. Та ние, жените, ако не се уважаваме взаимно, как очакваме мъжете да ни уважават? Thinking

Не знам кое е твоето време. По моето изобщо нямаше такъв термин. Терминът се появи по време на ученичеството на дъщеря ми. И кифлите съвсем не са разплути и раздърпани. Свери си познанията с нета. Кифлите са облечени в най-модните и най-скъпи тоалети (не винаги с вкус и стил), демонстрират "класа" на смотаняците, не си падат по учене и амбициите им се свеждат до това да блестят в обществото. По-простите кифли са пародия (виж в гугъл какви снимки се появяват, като напишеш "кифла"), а по-класните са просто манекенки на скъпи марки. Но понеже простакесите и чалгарките са болшинство, терминът е и подигравателен, но вината си е на чалгарките.
В училище има разделение на "нърдове", "кифли", "емота" и много други, дето не ги знам. Е кифлите са баш барбитата с най-скъпите и нафукани аранжименти.

Последна редакция: сб, 19 апр 2014, 16:57 от Черна станция

# 96
...
А иначе специално при слънчевите очила модата се мени много бързо и няма начин да се ползват дълги години.
...

Е това е "кифленско" изказване - дреме ми, че се меняла модата, ако ми отива даден модел, ще си го нося и демоде да е.  Crazy
Но за кифлата е важно да е по последна мода, да.

# 97
...
...

Е това е "кифленско" изказване - дреме ми, че се меняла модата, ако ми отива даден модел, ще си го нося и демоде да е.  Crazy
Но за кифлата е важно да е по последна мода, да.

Точно така е за кифлите. И затова няма да видиш кифла с миналогодишни очила, защото колежките ще я оплюят, че е със старата серия Grinning

# 98
Първо реших че след ново проучване  в химичесото ни обгазяват или ползването на такова води до рак. Губили са ми панталон в химическото. Даже се оказа че са го дали на мъж които не успяха да издирят. За мен беше останал мъжки панталон Simple Smile Осребриха ми касова белижка след като си купих нов. Драми не е имало. На гърба на бележката от химическото даже пише по какъв член се заплаща. Най -вероятно всичко мина спокойно щото не съм прирадала за панталона. Чудя се как някакъв парцал може да влияе толкова на човешкия живот. Дали авторката би се поболяла за липсата на едно сако. Дали струва 60 или 600 лева лично за мен е все едно. За един 60 са много за друг 600 са малко. Но резултата е един...загубен парцал.

# 99
  • София
(виж в гугъл какви снимки се появяват, като напишеш "кифла"), а по-класните са просто манекенки на скъпи марки. Но понеже простакесите и чалгарките са болшинство, терминът е и подигравателен, но вината си е на чалгарките.
В училище има разделение на "нърдове", "кифли", "емои" и много други, дето не ги знам. Е кифлите са баш барбитата с най-скъпите и нафукани аранжименти.

Може, може...затова се учудвам. Казвам "по мое" време на 80-те. Имаше такъв термин и ти казвам как звучеше и какво означаваше - рядко го чувахме, защото само мъжете го използваха между тях си. Все пак, като погледнеш реално, какво е това "кифла" - нещо меко за ядене, дето хората го хапват на закуска - обикновено мъжете, щото жените нали все на диета... Wink

# 100
  • На зелено
Добре, че има публикувано по-надолу, поставеният проблем в оригинал. Чудя се какви 600лв., какви 300лв. Според мен трябва да се обърне внимание на това, че е имало и друг човек с подобен проблем. Т.е. ако често имат обърквания в поръчките, вероятно има проблем в чекиране/организаци или каквато им е там ситемата. Доколкото видях, това Химическо чистене е в някакъв мол, ако е много натоварено и има много клиенти, понякога стават грешки. Спомням си думите на първата ми шефка, перфекционист от всякъде и ми каза при една грешка "Който не работи, той не греши! Важното е да не става често, защото тогава е показателно друго." Аз също съм имала два неприятни момента в хим.чист-я, едно палто ми го върнаха с копчета наполовина стопени и един светло бежов костюм, ми го върнаха с розов оттенък. Сигурна нещо съм казала за костюма, но какво доказателство имам, какъв е бил истинският цвят. Примирих се и малко си розовея, повечко цвят има  Joy

# 101
Мен ми е чудно пък  на касата в този магазин в Лондон няма ли камери?

Очилата за 3000лв няма да ги коментирам. Не кифленско, ами не знам какво да го нарека.

# 102
Аз също съм имала два неприятни момента в хим.чист-я, едно палто ми го върнаха с копчета наполовина стопени и един светло бежов костюм, ми го върнаха с розов оттенък.

Още като бях ученичка си спомням, че в химическото чистене предупреждаваха, че не носят отговорност за копчета и реакция на тъканите към химикалите. То затова на дрехите пише дали стават или не стават за химическо чистене. Предполагам, че и днес на някоя стена би трябвало да има някакви "общи условия" с предупреждения. Но ми се е случвало за по-странни дрехи да ми кажат "Ще го вземем, но на ваш риск".

# 103
  • София
Аз също съм имала два неприятни момента в хим.чист-я, едно палто ми го върнаха с копчета наполовина стопени и един светло бежов костюм, ми го върнаха с розов оттенък. Сигурна нещо съм казала за костюма, но какво доказателство имам, какъв е бил истинският цвят. Примирих се и малко си розовея, повечко цвят има  Joy

За розовия оттенък, да, трудно е да се докаже, но не и невъзможно. Бежов костюм с розов оттенък, хммм... Wink НО за разтопените копчета, трябва да си понесат отговорността...Не е трябвало да се примиряваш, със сигурност освен теб, ще продължат да прецакват и други хора.

Работа на служителите на химическото чистене е да ти кажат става ли или не дрехата ти за химическо и съответно ако я приемат, поемат и отговорността за качество на услугата. Че то иначе за какво са сложени там, само да ти взимат пари за съсипване на дрехите ти ли? Нищо ли не разбират от това, което работят? ooooh!

# 104
Аз също съм имала два неприятни момента в хим.чист-я, едно палто ми го върнаха с копчета наполовина стопени и един светло бежов костюм, ми го върнаха с розов оттенък. Сигурна нещо съм казала за костюма, но какво доказателство имам, какъв е бил истинският цвят. Примирих се и малко си розовея, повечко цвят има  Joy

За розовия оттенък, да, трудно е да се докаже, но не и невъзможно. Бежов костюм с розов оттенък, хммм... Wink НО за разтопените копчета, трябва да си понесат отговорността...Не е трябвало да се примиряваш, със сигурно освен теб, ще продължат да прецакват и други хора.

Какво прецакване, какво примирение, какви пет лева. Ей сега, в допълнение към написаното от мен по-горе, проверих в нета общите принципи на химическото чистене - съвсем ясно си е казано, че има пластмаси, които се разтварят от химикалите и затова копчетата трябва да се махат. Сигурна съм, че някъде го пише и в ателието. Но който не е гледал ето линк: http://www.ultrabg.com/useful.php

Общи условия

Активация на акаунт