Възрастови разлики

• 68 066
  • 784
  •   1
Отговори
# 705
Именно, Грач!  bouquet
За мен това е "тайната" на истинската и хармонична връзка.. Heart Eyes

# 706
  • n/a
.... Говорим за сектор, който се разви през последните 20 години, при жените е по-сложно в сравнение с мъжете, защото още от малки се случва да им втълпяват, че е еди-кое си е прекалено сложно за тях, като по-големи не насочват (и даже ги ограничават) към техническите науки, затова компании като Гугъл инвестират в окуражаването на жени да се образоват в тази сфера.
И е вярно, и не съвсем. Феминисткото движение (при
зараждането си) е доказателство, че ако жените поис-
кат някаква промяна в статуквото - могат не само да я
постигнат, но и да я задминат. Както стана, примерно,
с правото за гласуване. След десетилетия живеене в
повече или по-малко привидно равноправие, едва ли
е необходимо средата да нагнита постоянно "това не
е за жените посилно", за да не са мотивирани самите
те, вътрешно. И все пак да, има множество послания
за по-слабите възможности на жените да схващат по-
сложни конструкти. Което не е съвсем безоснователно.
И част от темата е в потвърждение.

# 707
Аз не живея в САЩ, живея в Пловдив. Знам как изглежда визуално "екип дивелъпъри". Еми не носят чанти Фурла...

Между другото, Кукумицинка, каква е твоята специалност?

# 708
  • София
Именно, Грач!  bouquet
 bouquet Heart Eyes
П.С. Бих искала да добавя, че не смятам, че е задължително мъжът да е по-възрастен от жената, за да се получи такова нещо. По-горе в темата мисля, че имаше достатъчно примери и за обратното. Просто при мене така се получи.

# 709
Аз не живея в САЩ, живея в Пловдив. Знам как изглежда визуално "екип дивелъпъри". Еми не носят чанти Фурла...

Между другото, Кукумицинка, каква е твоята специалност?

Иженерна, основният ми трудов стаж е свързан с нея. Дори и в момента наблягам на технологичната насока в развитието си.

# 710
Мда, ясно, учиш Java, докато пишеш clickbait...

10 години след завършването вече трудно може да се говори за "специалност", особено в днешния технологичен климат.

# 711
Знам как изглежда визуално "екип дивелъпъри".  ...
Joy Joy Joy

# 712

И е вярно, и не съвсем. Феминисткото движение (при
зараждането си) е доказателство, че ако жените поис-
кат някаква промяна в статуквото - могат не само да я
постигнат, но и да я задминат. Както стана, примерно,
с правото за гласуване. След десетилетия живеене в
повече или по-малко привидно равноправие, едва ли
е необходимо средата да нагнита постоянно "това не
е за жените посилно", за да не са мотивирани самите
те, вътрешно. И все пак да, има множество послания
за по-слабите възможности на жените да схващат по-
сложни конструкти. Което не е съвсем безоснователно.
И част от темата е в потвърждение.

И мъж да си, ако от малък ти форматират мозъка, че еди-кое си не си способен да го вършиш или че ти е под достойнството да го правиш, израстваш с тези убеждения. Затова и много трудно се преодоляват убежденията на някои мъже, че примерно домакинската работа не е тяхна работа.  По принцип е много вредно за децата, когато се опитват от малки да им вменяват някакви роли и развитие без оглед на индивидуалните им качества, а на базата на пол, цвят, раса и пр.
Понеже така се случва, че жените вече много често сами са глави на семейства или са равностойни партньори, неминуемо ще навлизат все повече в сфери, които са добре заплатени и където не се изисква чисто физическа сила. Накрая типично мъжки ще останат дейности като хамалските и работа в мини и кариери.

# 713
  • n/a
Вярно е, Кукумицинка, това, което казваш.
Просто не мисля, че към днешна дата тол-
кова е доминиращ натискът срещу способ-
ностите на жените в приетите за мъжки
области. Продължавам да твърдя, че пове-
че е тяхно, а не външно убеждението, че
не всяка дейност е за жените. И са прави
в това.

# 714
Именно, Грач!  bouquet
 bouquet Heart Eyes
П.С. Бих искала да добавя, че не смятам, че е задължително мъжът да е по-възрастен от жената, за да се получи такова нещо. По-горе в темата мисля, че имаше достатъчно примери и за обратното. Просто при мене така се получи.

Разбира се, че не е нужно да е по-възрастен.
За мен беше по-важно да е по-мъдър от мен.
Сори, ама не срещнах такъв сред по-младите или наборите.

# 715
Мда, ясно, учиш Java, докато пишеш clickbait...

10 години след завършването вече трудно може да се говори за "специалност", особено в днешния технологичен климат.

Не позна. Не се занимавам с програмиране, въпреки че ми е било в задължителната подготовка. А ти май си научила, че съществува Джава и си мислиш, че всичко е Джава.

За специалност трудно може да се говори, ако си завършил нещо отвлечено, модно и ненужно за повечето народ, без което 99% от хората могат да минат. Слава богу, има и друг тип специалности.

# 716
Вярно е, Кукумицинка, това, което казваш.
Просто не мисля, че към днешна дата тол-
кова е доминиращ натискът срещу способ-
ностите на жените в приетите за мъжки
области. Продължавам да твърдя, че пове-
че е тяхно, а не външно убеждението, че
не всяка дейност е за жените. И са прави
в това.

Общественият натиск доста е спаднал. Но е достатъчно да си дете на някоя като Мамасита, за да израснеш с подобни убеждения. За мен дори натискът в семейството бие общественият. Като му каже в 7. клас: "Недей, миличка, ти си момиче, за какво ти е да учиш в математичска гимназия, като после ще трябва да учиш диференциални уравнения и степенни редове, докато блъскаш 5 години в някоя трудна специалност с много мъже. По-добре се занимавай с ПР или нещо друго по-женско!"

# 717
  • n/a
Не мисля, че преценката ти за Мамасита е достатъчно
точна. Не тази (половата) ще е основната посока.  Laughing

И семейният натиск е намалял. Значително.

# 718
Като за начало, въобще не мисля в категории като "специалности". От друга страна се надявам да мога достатъчно добре да преценя детето си, за да разбера за какво става и къде ще се изяви най-добре. Майка ми е бутана в инженерна специалност, но не е постигнала успехи с нея, а се оказа, че добре работи с хора. Мен пък ме бутаха в женска специалност, в която пък не постигнах успех, за разлика от работата с идеи и абстракции.

# 719
Като за начало, въобще не мисля в категории като "специалности". От друга страна се надявам да мога достатъчно добре да преценя детето си, за да разбера за какво става и къде ще се изяви най-добре. Майка ми е бутана в инженерна специалност, но не е постигнала успехи с нея, а се оказа, че добре работи с хора. Мен пък ме бутаха в женска специалност, в която пък не постигнах успех, за разлика от работата с идеи и абстракции.

Какъв успех си постигнала в работата с идеи и абстракции? Можеш ли да дадеш пример, защото разтягането на фактологично неверни локуми не е адекватен пример. Да не говорим, че идеите и абстракциите не струват нищо, ако не могат да бъдат представени по подходящ  неабстрактен начин на масата хора и ако не са достатъчно практично обвързани.

Вече толкова пъти съм те виждала да ги разтягаш тия локуми за света, сътворен от мъже и функциониращ благодарение на мъжете, че си мисля, че може да си получила някакво интелектуално осакатяване и промивка на мозъка от толкова по-възрастния мъж.

Нормален човек би искал равностоен партньор, а не превъзхождащ. За какво ще му е на някой превъзхождащ във всичко някоя, която може единствено да го дърпа надолу.

Общи условия

Активация на акаунт