Веганството - да споделим опит - 13

• 36 052
  • 725
  •   1
Отговори
# 300
  • Sofia
Дали ще издържа с това до 13ч на обяд? Сякаш малко ми се струва. При нас няма лавка и не се разрешава да се носи храна от вкъщи (голяма тъпотия). В 10 дават плод, но ако не й хареса, не го яде.
към 10,30-11ч. си хапва сандвич или нещо по-засищащо/не винаги полезно/

# 301
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
много сте изписали и ми е интересно да чета...

моят проблем вкъщи е неядящо дете и мръщещ се мъж (като дете е ял само храни от пакетче и кутийка  Rolling Eyes) и като видят нещо сурово и цветно и двамата бойкотират  Twisted Evil
вчера детето даде бойкот на 2 ястия, които му предложих и накрая сам си взе хляб и кашкавал и това яде  Crossing Arms

за крем-карамела - Данилу, аз съм правила с агар-агар. задължително трябва 2 мин да ври агара.
аз правих с течна сметана и мляко, но пак стана различен от този с яйца. някак беше "тънък"... може би по тази рецепта от бон апети да стане по-добре с кокосовата сметана. вкъщи вкусът на кокос не се тачи и няма как да пробвам. кашу не искам да давам в големи количества, че и двамата ми мъже са пристрастени  Whistling

за рожкова - това е подправка и се слага в малки количества, не може да се замества като какаото.
някои го правят, но не е много правилно... един път купих на детето една сладка с кувертюр от рожков и той милия го остърга със зъби и изплю... hahaha

# 302

От Гайдурков по едно време и аз не бях доволна. Много комерсиален е станал.
Но ако човек наистина има храносмилателни проблеми (при Щастливата причината не беше тази) неговите препоръки наистина помагат.

От догодина детето няма да има закуска в училище. Чудно ми е как ще я карам да яде в 7.30 вкъщи. Сега по това време обикновено спи Blush ашите деца сутрин какво ядат преди училище/детска?
Имаше гастроентерологични. И точно това ме изуми, че Гайдурков й предписа диета за храносмилателни и не даде  диагноза или насоки какво всъщност й е.
И да, комерсиален е.

Съвет за новият ви режим не мога дам, понеже моето дете закусва в училище с храна от кутийка, приготвена вкъщи. Иначе преди училище пие чай или сок. Много рядко хапва нещо малко- ябълка, филия с орехи или крекер.
Ще се напаснете на новия режим, не се безпокой.  Peace Simple Smile Поне шепа ядки и крекери няма ли да са ви позволени?
Относно оплакванията на Зинаида- твърде е възможно големите количества сурова целулоза да е причината. Намали ги.
Попарвай, бланишрай, вари на пара. Peace В такива случаи, лично аз бих избегнала сурово червено цвекло. То дразни - в суров вид има силно очистително действие и ускорява перисталтиката.

Последна редакция: пт, 23 май 2014, 20:33 от take a smile

# 303
Зинаида, аз веднъж вместо да изпиша вежди си разраних червата .
...
Същата ситуация при мен.
Почти винаги през пролетта като започна да ям зелени салати, получавам дразнене. Затова ги спирам или ям по-малко зависимост от това как се чувствам.
Сега обаче заради това желязо, дето трябва да го вдигна, всяка сутрин в продължение на 20 дни пих сокове - няколко листа маруля, магданоз, цвекло, морков, селъри, кълнове от люцерна. Нямах болка, но такава бурна перисталтика, подуване и други "екстри" не съм имала. И не знам защо не ги спрях. Тъпо и упорито си мислех, че сокът може да облекчи това раздразнение, защото аз си го получих още през март. И си ги пия, и пробиотик успоредно с това, и нищо не става.
От една седмица не пия сокове никакви. Ситуацията затихна, макар и да няма на 100% подобрение.
Всяка пролет пия сокове, но тази завиших зеленолистните. От сега нататък зелените само сготвени  Simple Smile

# 304
  • София
Impatiens, само да споделя: вчера си правих изследвания - хемоглобинът ми е вече 128 (от 80), при мен не мина без добавки, но аз ги взимах само първите 20 дни след раждането - писах май вече - Тотема и Малтофер. От Тотемата съм много доволна - тя е лека, резорбира лесно, няма странични ефекти от рода на констипация. След това си карах на моя си режим на хранене без нищо специално да правя. Така че силно ти я препоръчвам - на всичкото отгоре е и евтина. Възстановяването на хемоглобина става бавно, но пък се задържа. Знам за друг ефективен илач - всеки ден лъжичка мед със семена от коприва, но тези семена така и не успях да ги открия.

Zinaida, и аз напълно подкрепям мнението, че целулозата е раздразнила лигавицата. Нещо, което много успокоява стомаха и перисталтиката е чаша вода с няколко резена лимон или лимонов сок. Задължително сокът от другите циструси - портокал, грейпфрут, разреждай с вода. Можеш да си правиш сок от ябълка, банан и морков, той не е толкова агресивен, но е много засищащ.

# 305
  • Sofia
болките в стомаха ми се поуспокоиха,/а вече и изчезнаха/след прием сутрин на 1с.л.тахан,сок от морков,30-40капки прополис в малко топла вода,мастикс/гълтам по  едно зрънце/-приети по отделно с малък интервал помежду им, и варени овесени ядки поръсени с канела/за закуска/

# 306
Impatiens, гастрита се обостря на есен и на пролет . Прегледайте се , да не се окаже сериозно като моето .

п.п. никакво кисело при раздразнен стомах , противопоказно е . Naughty

# 307
  • Пловдив
Много ви благодаря момичета , страхотни сте  Hug
Наистина искам да водя един здравословен живот, и когато започна тази болка в стомаха ми стана едно такова тъпо , че уж за хубаво го правя, а да взема от здрава зорлем да се разболея....
Те са си казали хората, че прекален светец и Богу не е драг, ама така се ентусиазирах , че съм открила истината за света , че сега ми е  едно такова гаднУ. Те и без друго всичко ме мислят за луда и ми повтарят :
" Вземи се наяж като хората , че ще си развалиш стомаха " и ей на баш това стана.

Честно да ви кажа наистина се обърках, не трябва да ям кисли плодове, а сока от лимон успокоява .... Лук , марули, спанак сурови няма да ям това е ясно.
Бобовите дразнят ли по принцип ? Защото снощи бях си сварила покълнал боб мунг (то уж трябва да се ядат кълновете сурови, но реших че ако и боба изям суров съвсем ще се довърша )
Мога ли да си варя жито, лимец, амарант  с нещо примерно , не знам точно какво де , може би морков та поне малко да е и вкусно , не само здравословно ?
Като готвите сума например, ясно е че не е добре да се добавят разни зехтини и сусамови олиа в началото , но накрая като я изключа супата допуска ли се да добавя малко. Имам кокосово масло , но то съвсем не е подходящо за солени манджи, защото е много сладко.

И освен да се оплаквам искам да ви се похваля , че си направих първите сушени крекери в дехидратора , сложих брашно от лимец, елда, лен, покълнал слънчоглед,чесън домат ,сусамово олио и подправки. Суших на 43 градуса 24 часа и станаха мнооого вкусни.
Аз съм гледала доста рецепти за крекери, но вие какво друго им добавяте за да станат максимално вкусни ?

Hug Hug Hug

# 308
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
сокът от лимона действа алкално стомаха, затова се препоръчва

# 309
Режим и вкус се учи.Ако ви е важно дете да яде и да спи по режим е постижимо с постоянство (ставане в 7 и уикенди).аз съм фанатична на тема режим, ядене и сън защото за мен това е здраве, за малко и големи.Децата ядат всяка сутрин в 715без изллючение. Вкл на ваканция, къмпинг , уикенд и пр.Закусват тоус, плодове, смески от варива с мляко, плодове в разни вариации, домашни печива и пр. Абсурд да излязат от нас без закуска,все едно голи да ги пусна😃

# 310
Въх, ако уикенда става в седем,ще трябва да се самоотглежда Grinning Всъщност мен ставането и режимът не са ми проблемът,  а това,че трябва да яде засищаща концентрирана храна толкоз рано. Аз лично не мога, а и не го смятам за полезно. Е, явно ще се напасваме. Ще видим.
Иначе за мен никак не е важно да яде и спи по режим. Имаме плаващи граници,  лятото стоим до късно навън.

# 311
  • Пловдив
Аз пак с въпрос : някой правил ли е крекери със сварен боб (мунг евентуално) и дали ще станат сполучливи? Питам защото си покълнах доста голямо количество , което ншма да мога да изям така ,и да не стажа зиян се чудя да го направя на крекери.....

# 312
Пролетен дъждец,
пиша, само защото и ние като родители/семейство сме в тази група:
"Иначе за мен никак не е важно да яде и спи по режим. Имаме плаващи граници,  лятото стоим до късно навън."

Моите деца не могат да закусват рано сутрин веднага след ставане. Правят го към 9ч. И техните закуски, които си носят в училище са най-големи. Учителите малко протестираха в началото, но аз обясних любезно, че излизат от нас "гладни".
Отдавна не започват деня с плод и ако го има, то то не е само плод.

Обядват към 12ч. Тази учебна година си идваха/идват у нас да ядат; не ги оставям в училище; не търпя психическия тормоз, който им нанасят: да са изяли до 10-15 мин. Не са на сандвичи дунапрен и пържени картофи.

Следобед ядат към 16ч.

Толкова мога да споделя, че може пак да мине, че ги изтезавам с големи интервали между храненията и че ги държа на сурова чушка и броколче.  Laughing

"бленувам по  постиженията на Вери"
Които са?  Laughing
Аз не мисля, че са кой знае какви; съвсем обикновен човек без претенции за духовно извисяване.
Иначе отстрани погледнато хората ще си помислят, че съм се изкачила на някакъв въображаем пиедестал....Wink особено новопишещите.

# 313
Dao, благодаря за споделеното и браво за резултата от изследванията! Аз сега се чувствам добре. Решила съм да направя още един /трети/ курс с Флорадикса и през юни - контролно изследване. Ако и тогава положението не се подобри, ще имам предвид за Тотема-та  Hug

Последна редакция: пт, 23 май 2014, 22:20 от Impatiens

# 314
  • Пловдив

Иначе отстрани погледнато хората ще си помислят, че съм се изкачила на някакъв въображаем пиедестал....Wink особено новопишещите.

Честно казано , като новодошла , гледам на теб точно като на човек за пример и подражание  bowuu

Общи условия

Активация на акаунт