Туршия и салата от ШУШАН

  • 7 227
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 891
Търся рецептата за туршия и салата от шушан. Яла съм като малка, но нямам представа как да си направя, а май сега му е времето да се прави. Който знае, моля да помага.

# 1
  • Мнения: 4 551
Търся рецептата за туршия и салата от шушан. Яла съм като малка, но нямам представа как да си направя, а май сега му е времето да се прави. Който знае, моля да помага.

И аз много харесвам туршия ат шушан. За жалост рецепта не знам.
Ще следа темата.

# 2
  • Мнения: 2 891
А имаш ли представа сега ли е времето да се бере?

# 3
  • Мнения: 10
Извинявай за въпроса, но какво е шушан?

# 4
  • Мнения: 2 891
Растение е, не знам друго име дали има, по-скоро е бурен и много хора не знаят, че се яде. Като напишеш в Гугъл ще ти излезе.
Поправям се, намерих, че има и друго име - Кервел или Див Керевиз

Последна редакция: пт, 25 апр 2014, 20:48 от acer

# 5
  • Мнения: 9 992
Растение е, не знам друго име дали има, по-скоро е бурен и много хора не знаят, че се яде. Като напишеш в Гугъл ще ти излезе.
Поправям се, намерих, че има и друго име - Кервел или Див Керевиз

Состав:
бутень,соль,сахар,уксусная кислота,
Пищевая ценность (100г):
Углеводы 4 г.
Энергетическая ценность:
16 ккал / 100г.
Объем: 960 г.
Срок хранения: 2 года
Без консервантов, стерилизовано.
цена --- 150  руб.

http://www.shamb.am/total.php?top_menu=1&left_menu_sub=43&style=3

Шушан не е българска дума.

# 6
  • Мнения: 2 891
Как пък да не е българска, точно българска си е! Аз от баба ми я знам, а тя чужди езици  не говореше. Не отричам да е диалект...

# 7
  • Мнения: 9 992
Как пък да не е българска, точно българска си е! Аз от баба ми я знам, а тя чужди езици  не говореше. Не отричам да е диалект...

Айде сега няма да спорим . Сега я чувам .

# 8
  • Мнения: 4 551
Не знам дали е българска дума. Баба ми я употребяваше. Възможно е и да е турцизъм.
Нямам идея кога се бере, нито рецепта знам.
Обаче....
Искам да предупредя всички, които възнамеряват да правят трушии, салати идр.
Шушана е от една семейство и много си прилича с БУЧИНИШ-а, който Е МНОГО ОТРОВЕН.
Може би заради това не е популярен въпросния шушан.

# 9
  • Мнения: 311
В България май е по-известно като балдаран.

# 10
  • Sofia
  • Мнения: 1 481
балдаран и шушан са две различни растения. Балдаранът мисля, че е отровен, поне не мирише приятно.

Салата от шушан
Стъблата се изчистват от листата и се нарязва на пръчици около 4-5 см. Пускат се в подсолена вода да се сварят и се изцеждат. Подправят се със счукан чесън, оцет и олио.

Последна редакция: сб, 27 юни 2015, 13:02 от Ani Ka

# 11
  • Мнения: 11 385
Ей, че хубави спомени от детските години! Много обичах шушан. Децата го изтръгвахме, белехме стъблото и луковицата и го ядяхме направо. Баба го приготвяше, като леко попарваше обелените и нарязани стебла, а после като обикновена салата - сол, оцет олио и го поднасяше като гарнитура, ако разбира се е останало след мен.  Дебнех я да се обърне и си крадях. Joy
Имаше едно друго растение, казвахме му мангуна, което беше съвсем същото , но с неприятна миризма. Може и да е било този бучиниш.
Не съм виждала от години шушан. Има ли около София?

Общи условия

Активация на акаунт