Камъни в жлъчката - 2

• 125 258
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
  • Sofia
Нар със семките дали е противопоказен. Thinking

а защо трябва да ги ядеш семките,аз винаги ги плюя или си го правя на сок...количеството семки от един нар е доста голямо и защо да си задръствам червата с тях,а и не съм чувала да са полезни...

# 196
По-лесно се яде така, без да се плюе; и децата от малки така ги научих да ядат нар с лъжицата.

# 197
  • NE
Повечето плодове са полезни дори. Поне аз не съм срещала забранени плодове, които да дразнят. Въпреки това ядях само ябълки и банани, но си спомням че хирурга ме накара да ям преди да ме изпишат и беше доволен, че ометох и един банан. Не знам само защо беше решил, че нямам апетит, а аз щях да изям света.

# 198
  • София
И моите малките харесват нара и гребат с лъжицата. Но аз плюя семките, сега и като бременна, абсурд да ги ям. Също и като ям грозде плюя люспите и семките, иначе изобщо не трябва да ям плодове, докато съм бременна. Не помня, но всъщност май след операцията и преди бременността си ги ядях цели. Но, докато бях с камъните, накрая 5-6 зрънца грозде ми правеха кризи (то накрая от ябълка и ябълков сок ме бодеше ooooh!).

# 199
Ами маркуча в носа ми е проблем, защото нямам никакви кризи. Понаболява ме много рядко - тъпа, лека болка, да речем веднъж на два месеца и като пия един аналгин ми минава.
Иначе имам много камъни, пясък и кал. И нямам нито капка жлъчна течност (по думите на хирурга, който ме гледа на профилактичния преглед всяка година) и всички доктори ми казват, че трябва да се оперирам.
Пожелавам ти никога да не усетиш болките от една истинска жлъчна криза, но за да се случи трябва да вземеш мерки. Дойдеш ли до положение нетърпимо маркуча ще ти е най-малкия проблем! Аз от болки не можех да дишам-на никой не го пожелавам! Без жлъчка се живее нормално, но с болна жлъчка не! Може да предизвика ред проблеми.  Peace

# 200
Здравейте, момичета! Simple Smile
Записвам се и аз за темата. Моята майка и препоръчват операция. Откриха и камък в жлъчката преди 10 години още. Та преди 10 години си беше един и сега още си е един само където последната година и жлъчката и се е прегънала. Пролетта имаше завишени чернодробни ензими, което се установи, че е било от възпалената жлъчка. Сега ензимите са добре вече - след диета и глухарче във всякакви форми (салата, чай и т.н.) - било полезно за черния дроб Simple Smile   
Слава богу симптоми за проблемна жлъчка няма. Чат пат (нещо от рода на веднъж на 2 месеца) я наболва, но леко - нищо общо с описваните кризи.
Та сега се чудим какво да правим с тази операция Sad Не ни обясниха защо се налага - заради възпалението ли, заради прегъването, или за камъка. Някъде четох, че като няма симптоми не е нужно да се прибягва до операция ...

# 201
  • Sofia
вземете още няколко мнения на специалисти....но ако няма оплаквания,спазва диетата,може и да и се размине

и моята майка е с прегъната жлъчка,песъчинки и кал,но не са и казвали че е за операция,а тя си яде и всичко...

# 202
Благодаря за отговора Simple Smile
Aми до сега двама гастроентеролози това са я посъветвали, но може би на още едно място ще отидем.
Другото, което чета сега и от което ми се изправи косата е, че с премахната жлъчка има риск да се развие рак на дебелото черво Sad Някой чувал ли е нещо по въпроса?

# 203
  • Sofia
и мен ме е страх именно от евентуални усложнения след това,макар че и с проблемна жлъчка пак бих могла да си навлека проблеми...

# 204
Не знам и аз. Моята баба е открай време с една торба камъни в жлъчката /дали има нещо наследствено?/, но никой не й е споменавал за операция, не виждам да спазва и диета. Когато я заболи, ми е казвала, че си вари чай от розмарин и й минава.

# 205
  • NE
Много опасно състояние е ако е възпалена жлъчката, може да се стигне чак до жълтеница.
В моята извадиха повече от 28 камъчета, обаче най-много ме е боляло от камъчето което тръгна да излиза и запуши цялата жлъчка. Болката е непоносима + трудно дишане.

# 206
Решихме да потърсим още едно мнение в крайна сметка (3 за щастие Simple Smile ) и после ще решаваме. Ако и на третото място това ни посъветват, като че ли ще действаме. Лекарите, добри или лоши, знаят повече.
Тази статия ми беше полезна - http://www.teodoratanassov.com/publications-28
Пише, че 600 000 пациента годишно в САЩ си оперират жлъчката. Срещнах този факт и на още едно място. Бройката е внушителна, а все си мисля, че ако не беше необходимо и в полза на пациента нямаше да се прави в такива мащаби. Знам ли и аз ...
Ще пиша как са се развили нещата при нас.
Лек ден, момичета  Hug

# 207
  • Sofia
аз съм се спряла на този хирург/доц.Атанасов/,някой оперирал ли се е при него?

# 208
  • София
Благодаря за отговора Simple Smile
Aми до сега двама гастроентеролози това са я посъветвали, но може би на още едно място ще отидем.
Другото, което чета сега и от което ми се изправи косата е, че с премахната жлъчка има риск да се развие рак на дебелото черво Sad Някой чувал ли е нещо по въпроса?
Ако сте от София мога да ти препоръчам доктор за мнение. Аз съм много доволна от него, не ме натискаше за операция, като повечето лекари като чуят жлъчна криза. При мен се наложи. Имам позната с прегъната жлъчка от доста години, не й прави проблем, само като яде тежка храна, като фъстъци, получава тежест. Но възпалението и камъка може да направят проблем.

# 209
  • близо до София
Здравейте! Наскоро ми откриха камък в жлъчката около 1 см.,най-вероятно образувал се, поради диета за отслабване или доста кг свалени /за три месеца свалих 16 кг./
Аз обаче съм и наследстено обременена , майка ми е оперирана още на 28 г.

Нямам кризи, но имам болки като съм гладна понякога през 3 часа, за такива болки не прочетох никой да споделя. Болката е много неприятна , все едно ти става мъчно, и някакво те дълбае като че ли. Щом хапна нещо ми минава.
Някой от вас има ли такава болка? Малко съм объркана, защото на единия ехограф казаха, че е камък, а после на друг се чудиха, защото при поемане на въздух камъка /нещото/ излизал/о от жлъчката.

Общи условия

Активация на акаунт