(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 806
  • 753
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте!
Хей, колеги, давайте някакви съвети за черните мравки в градината ми, че съм много притеснена!!!

# 181
  • Варна
Аmica1, много благодаря за съветите!
Прасковата за съжаление май е неспасяема, то ако й обера накъдрените листа, няма да й остане нито едно Sad Забелязах
Напръсках краставиците със содено-зехтинената емулсия, след като ги беше навалял дъжд,   изглеждаха доста по-свежички.
Посадих и доматите, за първи път от собствен разсад.
Засега с дърветата няма да се занимавам, и без това лозето не е мое и разполагам само с едно късче да си садя мои неща Simple Smile
За рационалните решения не разбрах какво имаш предвид?

# 182
Люлин, да не са поражения от градушката, при нас от началото на май три пъти ни би град - по празниците.  newsm78

# 183
  • Варна-София
Кейт, рационални, в смисъл "с повече хладен разсъдък".
Понякога изпадаме в "романтични периоди" и искаме да отгледаме и това, и това, и още и още. Понякога така откривателстваме и имаме добри попадения, но по-често попадаме в ситуации, когато трябва спешно да реагираме на проблеми, които се застъпват, и вместо да се зареждаме, се изцеждаме.
Ако човек има достатъчно време да отговори на новите предизвикателства, това е много приятно. Обаче, ако не сме подготвени с достатъчно информация предварително, не можем да посветим нужното време и тези ситуации са стресови за нас, е добре да преосмислим нещата и да си намалим отговорностите.
Пък един ден, когато имаме достатъчно време и царевичките ще са наред, и лехите ще са без плевели.
Но днес игнорирай проблемите, които са ти в повече и се посвети на най-приоритетните неща.

Вчера си подхраних с азотен тор всички праскови. Направи такова подхранване и ти, и то сега, за да може да прасковката да си изкара нови листа през лятото. Болестта скоро няма да я има, защото ще се вдигнат температурите. Проблемът е, че ако е много нападната и не бъде възстановена прасковката може да не изкара зимата.

Люлин, провери и за струпясване (Venturia inаequalis).

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 16:46 от amica1

# 184
Дайте идея какво да правя за къдравост по пипера?

# 185
При мен пипера се накъдря само ако има листни въшки. Можеш да провериш и да напръскаш.

# 186
идея с какво да пръскам - имам нийм и това е.

# 187
Много гад и тази година в градината, не мога да насмогна. Току що видях и защо толкова мравкисе въртят около френското грозде - има доста големи щитовидни въшки по стволовете, доколкото виждам само по старите, вдървени клони. Някаква рецепта?

# 188
# 189
  • Пазете Гор
За въшките - калинки. Не казвам, че има откъде да се вземат, само споделям, че има ли калинки - нямам въшки, и обратното.

Тия два дена колкото работа свърших - за орден съм. На бахчата тревата в лехите беше над коленете, ама за щастие се скубеше лесно и масово.

Насях още тиквички, корнишони, цигулки, картофи, садих домати и пиперки, малко лук за зелен, фасул. Чесънът станал колкото яйце, да не му е уроки. Лукът и той добре. Грахът и при мен е развил повече мустаци, отколкото листа, и до цъфтеж му остава доста време, поне десет дена.

Почистих лехата с ягодите (цъфтят и имат първи завръзи) и окопах съвсем плитичко с ей тая мотичка. Инструмент за хирурзи. Заради обилното заплевяване ягодките са малко изтеглени и със сравнително малко листа, ама ще се оправят, надявам се. Сорт Белруби.  Замислих се, че тия ядове - с троскот и поветица - биха ми били спестени, ако бях сложил черен полиетилен. Ама не сложих.

Чудя се в силно затревени градини като моята бахча, дали не биха се получили по добри резултати, ако и домати, и пипер, и тиквички и краставици не се слагат в дупки в такова покритие. Поне за първите пет години, докато изгине пустият му троскот. А?

От утре почваме да зареждаме магазините на пчелите. Хаирлия де е!

# 190
А аз днес, като скубех плевели преди да садя домати, ми направи впечатление, че по почвата щъкат  едри черни мравки!!! След малко видях, че в тази част на градината има много дупки в почвата - тези нахалници са си направили жилище там!
Моля ви, давайте съвети какво да правя????????????????  Thinking Sad

# 191

rozamunda_2001 Регистриран
Re: (Био)зеленчукова градина - тема 26
Пон., 12 Май 2014, 11:57   #180
Цитирай
Здравейте!
Хей, колеги, давайте някакви съвети за черните мравки в градината ми, че съм много притеснена!!!

Какво става, никой ли не ме вижда?

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 12:06 от rozamunda_2001

# 192
  • Варна-София
Не че никой не те вижда, обаче въпросът е труден - като борба с вятърни мелници.
Пробвала съм туй-онуй напразно, обаче като намеря гъсеница им я пускам в мравуняка да се справят с нея. Те за благодарност ми слагат въшки по растенията. И така - и се любим и се мразим.

# 193
Вчера засадих всичките домати.Тази година половината са мой разсад половината купени.Реших ,че като нямам подходящи условия за разсад ще си копувам.И не че нещо ,но моя си разсад си е по хубав Mr. GreenЯдосвам се ,че не си го направих всичкия сама.

Първите завръзи на домат в оранжерията ме радват.Сега се чудя да шербетувам ли newsm78 Само веднъж шербетувах домата двадесет дни след засяването.
Ето това съм си записала от Белруби,но за домата ли става въпрос кой да запише.
Белруби  Аз торя с оборска преди разсаждане.С кокоши шербет подхранвам при първите завръзи,но не по-рано!Гледам,че пипера се кани да цъфти-значи е време да чистим кокошарника и да пълним казаните 

# 194
Дайте идея какво да правя за къдравост по пипера?

Всяка година пипера ми се накъдря, но въшки няма, а малки жълти точки, което според експертите в темата са паяжинообразуващи акари, така че насочвам борбата към тях и се справям... При мен акара е голям проблем не само по пипера, но и по всякаквите видове боб, домати, краставици... Мисля, че нийм също би свършил работа (поне дават Нимазал и срещу паяжинообразуващ акар), но също може с цитрусова настойка, настойка от чесън, пепеляна вода или от кромид лук, а най-добре да се редуват всяка седмица...

Извлек от кори от цитрусови плодове. Половин килограм кори от лимони, портокали и мандарини се смилат и получената каша се налива в тъмна бутилка от 1,5 л. (може и нетъмен буркан, но поставен на тъмно). Допълва се догоре с топла вода с температура около 40 °С и се затваря веднага. Сместа се оставя за 5 денонощия на тъмно и топло. Прецежда се и се прехвърля веднага в по-малки съдове, които се държат на тъмно и хладно (с месеци може да се съхранява така). За приготвяне на работен разтвор 100 ml от концентрата се разрежда с 8–10 л. вода и се добавят 10 мл. течен сапун или друг прилепител.

Чеснова настойка срещу паяжинообразуващ акар. Приготвя се като 3 глави чесън се смачкват добре в кофа, добавят се 10 л. вода, похлупват се и стоят така 7 часа. Може да се добави и по-малко вода в по-малък съд, но след това количеството от 10 литра трябва да се възстанови (за 3 глави чесън). Прецежда се сместа в пръскачката, добавя се прилепител и се пръскат домати, пипер, краставици, фасул. Добре е тази настойка да се ползва поне 2-3 пъти месечно в сезона на акарите, като се редува с други начини на защита като извлека от кромид лук или кори от цитрусови плодове.

Пепеляна вода - 300 грама пресята дървесна пепел се вари до 5 мин. в 2 л. вода, след което се прецежда през много ситно сито/тензух, долива се вода до 10 литра, добавя се прилепител и се използва срещу всички вредители+ брашнеста мана. Може да се пръска всяка седмица по време на вегетационния период.

Извлек от 200 гр. ситно нарязан кромид лук, накиснат в 10 л. вода за 15 часа. Прецежда се и за по-добър ефект като прилепител се използва 10 мл. течен сапун, който се прибавя към извлека.

Общи условия

Активация на акаунт