(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 808
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
Не че никой не те вижда, обаче въпросът е труден - като борба с вятърни мелници.
Пробвала съм туй-онуй напразно, обаче като намеря гъсеница им я пускам в мравуняка да се справят с нея. Те за благодарност ми слагат въшки по растенията. И така - и се любим и се мразим.

Амика, толкова много оптимизъм - направо ме срази!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
След като такъв спец по градините не може да ми помогне, как да се справя аз (тук трябва да поставя картинка, която горко плаче!)
Надявам се, като четеш из нета, да откриеш някаква надежда за моя, а както разбирам, и твой проблем Praynig Thinking

# 196
Амика, така и така съм започнала да  тормозя теб (винаги знаещия) - знам, че сте го говорили назад в темите, но те моля да ме подсетиш с какво се пръскаше срещу мана, че явно, с тези дъждове, това ще е темата...

# 197
Скела, страхотно си се сетила да напишеш всички настойки заедно!

# 198
  • Варна
rozamunda_2001, какъв вид мана и по какво?

Като начинаещ градинар ми стана любопитно за мравките - те какъв тип вредител се явяват, в смисъл належащо ли е да се борим с тях?

# 199
rozamunda_2001, какъв вид мана и по какво?

Като начинаещ градинар ми стана любопитно за мравките - те какъв тип вредител се явяват, в смисъл належащо ли е да се борим с тях?
Просто ми направи впечатление какво страхотно движение имаше по половината от разкопаното ми за градина място. Плаши ме да не ми докарат въшки после по насажденията, че миналата година имах точно там черни въшки по боба.
А за маната питам, защото с тези дъждове нали трябва да пръскаме доматите и чушките превантивно срещу маната.

# 200
  • Варна-София
Розамунда, за пипера няма да мога да помогна, обаче за доматите като се каже мана се имат предвид 5-6-7-8-... болести. Разбира се за всички тях си има подробна литература още от средата на миналия век.
Обаче ако търсиш моето мнение, погледни най-първия пост в темата, там където пише "Как да си отгледаме био домати - от amica1". Там съм описала как преди няколко години с голямо удоволствие пробвах най-различни еко-био рецепти. Повечето работят отлично, така че и днес са ми като настолно ръководство какво да правя в градината по доматите.

# 201
  • Горна Оряховица
Здравейте!От много време Ви следя,много обичам да се занимавам с градината си-действа ми отморяващо и успокояващо.Днес научих нещо много интересно от един 84 годишен дядо и реших да го споделя с Вас.Каза ми,че най-доброто био средство за борба с колорадския бръмбар е отвара от КУКУРЯК.Тези дни ще пробвам.Като малки беряхме букети от него и баба все ни се караше да не го носим в къщи,че кокошките щели да спрат да снасят яйца! Rolling Eyes Laughing

# 202
  • Пазете Гор
Аз като новоизлюпен картофопроизводител съм заинтересован от кукуряка като средство против раираните разбойници и челядта им. Как се прилага, в какви етапи от развитието, на какви интервали? Питай дядото, vania_772.

rozamunda_2001
, разбирам вълнението ти от мравунякът в градината ти, но ти препоръчвам да приемаш нещата по-спокойно. В градините има и мравки, и попови прасета, и майски бръмбари, и жабчета и гущерчета, и паяци и щурци, и още хиляди вредители и приятели. Спокойно. Питай и знай, че за всички ще бъде по-прегледно, ако не трупаш постовете си един зад друг за по едно изречение (ползвай бутоните за редактиране) и понамалиш малко удивителните.  Ако искаш превенция срещу гъбични заболявания, може да ползваш син камък. Проблемът при него е, че дъждовете лесно го отмиват. Мравките са беда именно заради въшките, не толкова, че ги разнасят по растенията, а повече защото пъдят калинките и ларвите им. Самите мравки биват десетки видове, аз в моята градина имам 4 поне - дребни жълти, средни черни, едри сиви, едри лъскави черни и досега само жълтите не мога да обвиня в развъждане на въшки.

Доматките от Сърбия ми изведоха бутончета! Забележително рано е за моята градина, но пък е точно според описаното на опаковката семена - на 120 ден от засяването да ям домати. Пада се на 1 юли, дотогава има 47 дена. Разправят, че от цъфването на доматчето до откъсването на плод имало 40 дена.

Ако всичките сръбски семена са с такова качество, догодина знам: Калотина - Пирот - Ниш за семена.

# 203
Миналата година садих картофи и тикви в една градина и тиквите бяха плъзнали сред картофите. Леко се притеснявах какво ще излезе, но се оказа добър вариант. Всичко беше добре - и картофите, и тиквите. Прочетох, че колорадските бръмбари не обичали тиквите. И наистина - имаше съвсем малко бръмбари по три-четири растения, които обрах ръчно и не се разпространиха. А много добре знам как изглеждат изядени картофи  Sick. Вчера два скакалеца са ми прегризали един корен пикиран домат  #2gunfire и понеже имам в две тенджерки непикирани, реших да възстановя липсата. Гадините се бяха свряли вътре в кофичката. Умряха, разбира се. В градините виждам, че щъкат... Какво обичат, освен домати?  newsm78 Та да знам дали да се притеснявам. Репичките, които се канех да засея са поникнали. Малко прекалих с предварителното завиване и са станали височки. Нямам представа какво ще излезе, но определено само така ще сея репички, марулки и прочее - с предварително накисване, покълване и тогава засяване. И още една добра новина - имам поникнали стръкчета цвекло. И при него се оказа добре накисването. Само не знам дали за всички семена важи правилото, че като се накиснат, ще покълнат по-бързо.

# 204
Куркума,как се казва сорта сръбски домати?Аз за първи път имам Гордостта на Гритмире.По листата прилича на някакво биволско сърце.Ако наистина от цъфтеж до узряване има 40 дни значи аз за първи път трябва да имам узрял домат през юни!Дали?Градината през майhttp://reni7377.snimka.bg/experiment/gradinata-prez-mayi.818102.33175837 http://reni7377.snimka.bg/experiment/gradinata-prez-mayi.818102.33175838 Днес сложихме мрежата против градушки но се моля да няма нужда от нея!!!!Обявявам мисията бахча 2014 за почти неуспешна(последна надежда засята малко сладка царевица и тикви)След пролетна оран(голяма грешка)и две фрезования с трактор,резултата все още е плачевен CryГорния слой почва е на големи твърди буци,а като копнеш по надолу все едно биеш на камък.Следва тази есен гооолямо торене с гъбарска тор(пълна е със слама)оран,а после пак през пролетта и оран и фрезоване.(това само ако подпиша някакъв договор поне за две години,иначе смисъл няма)Такааа,оплаках се,поолекна ми.

# 205
  • на брега на Дунава
имам си цъфнал  домат на Балкана на открито.
мънички баклички
зеле http://prikachi.com/images.php?images/532/7324532p.jpg
салатки http://prikachi.com/images.php?images/535/7324535G.jpg

# 206
Искам да кача снимка на домат,а гледам тиквички newsm78 Абе много съм зле!Мх,винаги ми е приятно да гледам вашите градинки!Наистина за Балкана и на открито си е постижение!През минали години успявала ли си да подраниш толкова или и при теб е за сефте?

# 207
Малко снимки и от моята градинка
Зелении и част от пипера.  http://prikachi.com/images.php?images/644/7324644O.jpg
Копър и магданоз - голямо постижение за климата тук -
http://www.prikachi.com/images.php?images/645/7324645v.jpg
Краставиците http://www.prikachi.com/images.php?images/651/7324651g.jpg
Корнишоните http://www.prikachi.com/images.php?images/654/7324654s.jpg

Последна редакция: ср, 14 май 2014, 03:19 от Titina

# 208
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
грахът цъфти, баклата вече има тънички шушулки Simple Smile са грейне малко и ще има и за бране, изядохме репичките, даже едно от ранните морковчета показа оранжево дупе над земята и мина с репичките Simple Smile при майка ми има и зрели ягодки. хубава пролет е.

за ягодките: черния найлон не помага много за най-нахалните треви. при нас освен редовните треви има и хмел (най-бодливото и нагло растение на света) и черен бъз и лъжлив орех. протягат корени с метри и се мушкат в дупките на ягодите.  Tired ако се опиташ да ги изскубеш, къса се найлона и става по-зле

# 209
Здравейте, градинари! Стана ми "настолна" темата тези дни   Grinning
Научавам чудесни неща от вас исъм ви много благодарна!
Е, имам и още въпроси много, де. Вчера прекарах доста време по и покрай черешите - пълно е с гадове всякакви - гъсеници няколко вида, листозавивачки (освен онези зелените малки гасеници, май и щипалките завиват листа, ми се стори). Махнах каквото можах на ръка, но и двете дървета са си големи, не мога да стигна и една трета от короната с висока стълба. Като гледам, и пръскането с нещо ще е сложно по същата причина. Та има ли някъкъв вид капани за гъсеници (един вид сами да идват, да не ходя аз да ги преследвам  Grinning )?
Някой тук беше споменал компостер наскоро. Сега сме започнали да си правим един с мъжа ми с подръчни материали, и нямаме още опит. Листата, които махах от дърветата заради закъдрянето например, ми е ясно, че отиват в кофата, не в компостера, (че то се причинява от гъбички), но за листата с гъсениците как стой въпроса?
Иначе доматите са вече посадени по постоянните им места, краставиците и тиквичките също. Имам още разсад за черита, собствено производство от страхотни екземпляри, които събирахме цяла година, и още им треперя и ме е страх да ги садя навън, но тия дни ще трябва вече. Зелен боб, грах, чушки и моркови също сме засадили, и това е. За повече едногодишни няма място в градината. Но пък цариградското и френското грозде много ме радват тази година, вече имат оформени плодчета, малините също.
Освен това двора е пълен с калинки, и всички страшно им се радваме, че миналата година имаше броени.
Хубав и ползотворен ден на всички!
Страхотни градини показвате! Дано всички вървят добре и да ни се разминат градушките. Рени, това с постоянните "гнезда" за разсади със стъклото отгоре е страхотно, открадвам си идеята за догодина!

Последна редакция: ср, 14 май 2014, 07:39 от yummymommy

Общи условия

Активация на акаунт