(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 818
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
При нас вчера имаше град. За щастие беше за кратко и няма поражения.
МХ, какъв сорт е зелето ти?
Вие колтучите ли краставиците? Аз до сега не съм, но тази година ще пробвам. Препоръчвам клипчетата в .youtube за отглеждане на зарзават при руснаците (прави ми впечатление, че братушките с радост показват неща, които знаят и то подробно,а в България е професионална тайна Laughing)

# 211
 Титина, да ти е сладко с краставичките! Grinning                                                                                                                                                                                           
При нас вчера имаше град. За щастие беше за кратко и няма поражения.
Вие колтучите ли краставиците? Аз до сега не съм, но тази година ще пробвам. Препоръчвам клипчетата в .youtube за отглеждане на зарзават при руснаците (прави ми впечатление, че братушките с радост показват неща, които знаят и то подробно,а в България е професионална тайна Laughing)
  Радвам се,че не сте пострадали от градушката!Миналата година нашият агроном ми показа как да колтуча краставиците(по скоро това е едно откъсване на най горния връх на всеки леторасъл излязъл от главното стъбло.Само се взема връхчето за да се стимулират краставичките.Това за сорт Гергана. За руснаците си абсолютно права-много добри идеи съм реализирала от техните клипчета.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Рорик,ще ти бъда изключително благодарна ако споделиш с какво да пръскаме пипера особено сега при обилните дъждове. Praynig(сложен е в лехите преди десетина дни)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Добри,и аз имам проблем с хмела!Излиза от всяка леха Twisted Evil Преди два дни там където беше възможно го напръскахме с Раундъп,но като гледам си седи свеж и зелен.Топинамбура успя да дръпне малко(охлювите само го дебнеха и а е поникнало листо,а са го изяли!Мнннногоо охлюви!Всичко опасоха.Даже и теменужките и димитровчетата!                                                                               

# 212
Здравей, Рени!
Много ми хареса градината ти. Много ми хареса идеята ти с прозорците - ще ми разкажеш ли малко по-подробно за технологията.
Хубав ден!

# 213
Здравей, Рени!
Много ми хареса градината ти. Много ми хареса идеята ти с прозорците - ще ми разкажеш ли малко по-подробно за технологията.
Хубав ден!
 Нищо специално не се случва с тези прозорци!Тъй като отглеждам зеленчуците в тези сандъци(високи лехи)и засаждам рано,за да ги предпазя от студ и слани им слагам отгоре тази стара дограма.Нещо като мини оранжерийки. Grinning Всъщност видях за първи път тази идея за лехите тук във форума преди две години,но не помня в коя тема newsm78 Почти всичко май съм го научила от тук!Успех!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Забравих да питам Амика1 дали може да пръскаме и пипера с прясно мляко и йод?Опитвала ли си?

Последна редакция: ср, 14 май 2014, 11:21 от reni7377

# 214
Искам да уточня нещо - ти разсаждаш там рано като в оранжерия или направо така си садиш семенцата? Ох, дано ми разбереш въпроса.

# 215
yummymommyр ето какво имам аз по въпроса:http://ecocompost.bg/index.php?p=1&l=1

Обаче незнам как се прави адресът активен( да можеш да кликнеш отгоре и веднага да отвориш страницата).
Успех!

# 216
Искам да уточня нещо - ти разсаждаш там рано като в оранжерия или направо така си садиш семенцата? Ох, дано ми разбереш въпроса.
Някой неща посявам като семенца-репички,зелен боб,спанак и правя разсадите на пипера и салатките,а други растения като доматите и пипера и патладжана разсаждам там.Просто за всичко използвам тези сандъци.Дано и ти си ме разбрала Laughing

# 217
yummymommyр ето какво имам аз по въпроса: http://ecocompost.bg/index.php?p=1&l=1

Обаче незнам как се прави адресът активен( да можеш да кликнеш отгоре и веднага да отвориш страницата).
Успех!

Адреса става активен като оставяш разстояние от двете му страни, а не го сбутваш с разни писаници... Ето го в цитата ти нагледно как е станал активен...

# 218
yummymommyр ето какво имам аз по въпроса: http://ecocompost.bg/index.php?p=1&l=1

Успех!

Адреса става активен като оставяш разстояние от двете му страни, а не го сбутваш с разни писаници... Ето го в цитата ти нагледно как е станал активен...
Благодаря, stelt77!

# 219
  • на брега на Дунава

Би трябвало да е Дитмарско,поне за такова съм го купила и го сях предзимно.Нещо не ми върви със зелето ,но този път пролетта е подходяща .
 reni7377 - до сега не съм успявала да получа узрели домати преди втората половина на юли , но не съм сяла ранни сортове.Този път засях Рила и Парис и дано успеят да узреят по рано. Мерак ми е за   края на юни , но на Балкана това не се получава ,защото нощите са хладни до средата на юни.През деня става горещо ,но нощем температурата пада  .

# 220
  • Варна-София
Рени, много ми е малък опитът с пипера, по-скоро камби веднъж-дваж. В нашия тараф не стават месести, растенията стоят ниски. Някои се пробват, но ходят там всеки ден да поливат (почвата ни е бедна и силно отцедлива).

Когато гледах, ги пръсках с всичко онова, с което пръсках доматите. Нямах нито една болест. Все пак нямам системните наблюдения, които да ми дадат основание да ти препоръчам да направиш и ти така.

Възможно е да съм имала късмета на новака, или просто, защото там никога не бяха гледани пипери и ги нямаше наоколо съответните болести.

# 221
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
при нас само валя. много и дълго време, не се оплаквам.
гледах градушката в пловдивско, смерча в софийско, казаха ми, че положението било такова и в Кнежа...

мисля ви

# 222
  • Пазете Гор
Разходих се до марулите преди малко, след цял ден дъжд, и събрах без много да се вглеждам половин кофа охлюви. Половината растения, почти готови за бране са опоскали до кочан, гадините му. В събота имам гости с тънко небце, та ще предложа градински охлюви с масло и копър върху канапе от спанак. Като ордьовър, пък и за утеха. Вярно, садя марули с преобилен излишък, ама ако ги оставя всичко ще опасат.

Да припомня нещо - в борбата с болестите можем да ползваме не само препарати, били те био или не чак дотам. Старо правило е, че добре хранените растения боледуват по-малко. Първите седмици след прихващането на разсадите, след изникването на семената, са точното време за внасяне на тор. Птичи, оборски, ЧКЧ, минерални подобрения, изкуствени торове - кой каквото прецени и има подръка.

Аз полях с шербет от пресен птичи тор доматите и пипера. Чакам да изникнат тиквички, краставици и фасул, та да почерпя и тях. На част от доматите, които са поотхвръкнали, преди това посипах сух миналогодишен и загърлих - към две тенекии тор за около 200 корена. Ще повтарям с шербета през 7-10 дена до към средата на юли.

Да похваля булката - завчера клеча към час и плеви морковите, хем ги прореди доволно. Аз всяка година се заричам да ги прореждам и все ми се досвидява, а знайно е, че сгъстените моркови намаляват добива. Мнозина градинари си патят от тази свидливост - да не хвърлят разсад или от жалост - и пресгъстяват посевите си. А не бива.

# 223
Моите 3 растения тиквички бяха изядени от охлюви. Едно се беше отървало донякъде и следващите съм залупила с пластмасови бутилки. Около тях поръсих с пепел, ама при тоя дъжд май трябва да повторя процедурата. Четох разни хитрости за охлювите, но засега поникналите тиквички са дребни. Други изобщо не са поникнали, защото е сравнително студено (дори тези, които са вътре в къщата в саксии). Имам готов разсад за домати, пипер и др., но сега е кално и студено.

# 224
И нас не ни подмина градушката!Слава богу беше примесена с дъжд и не успя да нанесе тежки поражения.Горките асмички толкова са омятани от вятъра!Събрахме две кофи лед от мрежата над доматите и без ток бяхме до 21.30    http://reni7377.snimka.bg/nature/d-jd.818541.33196816                                                                                                                                                    Амика,все пак благодаря !От миналата година помня,че като че ли пипера не понасяше съвсем добре содено-сапунената емулсия,затова питах за млякото.Иначе имаше тук таме доста едри екземпляри. Grinning                                                                                                                                                                            МХ,ще чакаме да споделиш какъв ще е резултата с ранните сортове(мои приятели в Еленския балкан скоро си направиха малка оранжерия и за сега са обнадеждени за развитието на доматите,така,че ще видим)                                                                                                                                                                           Куркума,и на теб благодаря за  отговора!                                                                                                                                                                                                    

Последна редакция: ср, 14 май 2014, 23:46 от reni7377

Общи условия

Активация на акаунт