(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 57 326
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Рени,  би ли споделила каква мрежа използвате против градушките и върху какво се закрепва? От снимката не се вижда. А тези сандъци защо се използват, а не се сади направо в земята? Извини ме, но съм боса по темата,но имам голям мерак и вече няколко години се правя на фермер,но колкото и да четеш не ти ли покаже някой нагледно..... Интересно ми е и за краставичките виждам се използва мрежа....

# 226
След вчерашния двучасов проливен дъжд нямам бразди. Всичко е равно, но растенията са добре. Laughing
МХ, интересна форма са листата на зелето ти-продълговати. Преди години и аз експериментирах с дитмарско, но не направи глава при мен. За сега съм се спряла на кьосе.
Reni7377, от тук се образовам за краставичките. http://www.youtube.com/watch?v=Hoe55qKWlxo
Приятен ден на всички!

# 227
Кратер ето снимка на мрежатаhttp http://reni7377.snimka.bg/experiment/mrejata.818648.33200145Купихме я от агромагазин и е с зо% засенчване.Има и по скъпа само против градушки.Закрепихме я с подръчни средства върху колове и със стари капачки.За сандъците съм писала вече,и не ми се иска да досаждам с обяснения на другите във форума,затова ако те интересува напиши в гугъл-повдигнати лехи,или Зеленчук-ИНТЕРЕСНИ ИДЕИ(градината на Игор Ляхович)После може да ми пишеш на лични ако имаш още въпроси. Hug                                                                                                                                                                          Анемония,благодаря за клипчето!

# 228
  • Варна
А да ви попитам при краставиците (Гергана) чупите ли образувалите се краставички в началото на стеблото? Казаха ми, че се махат долните и се оставят само тези най-горе, та се 4удех дали е правилно...

# 229
  • София
Ето моя вариант на мрежата срещу градушки

http://media.snimka.bg/s1/3479/033201183.jpg?r=0
Широка е 3м. и струва 50 стотинки квадрата.
Лесно се къса, но пази.

# 230
  • София
Рени, Абсурт много сте мили и отзивчиви, благодаря Ви. Давате ми идея и ще се възползвам. Този дъжд ми съсипа част от разсада на доматките защото за да се калят ги изнесох в гардината , а не бяха много силни коренчеата на разсада.  Сега тук във Владая хем е студено, хем всичко плува във вода. И аз бях направила бразди или лехи /как му се казва не знам /  с дупки за засаждане на доматките, но всичко е изравнено. Ще садя доста по-късно тази година явно трябва да се позасуши и да минаваме с фрезата защото земята е глинеста и като се копае става на буци.
Моятя съседка си купи част от доматен разсад от някакъв разсадник в квартал "Дружба", страхотни дебели стъбла и цвета им не е бледо зелен като на моите а един такъв синьо-лилав. Но аз ще си засадя моя пък каквото излезе. Купих семена за домати от Вискяр, ходих януари при него за семена, ММ щеше да ме убие на връщане по пътя за в къщи. Ще подхранвам с био тор и това е. Семената от краставици не са поникнали а ги садя втори път / първите бяха по туби,но нещо ги изяде. Видях идея от Вас , че краставичките се качват по една зелена мрежа , а аз имам такава от къмпинга и ще я използвам . Всички се учиме взаимно.Аз съм градско чедо и никога не съм имала баба и дядо които да са се занимавали с градина. Но аз успявам. Сега умувам как да си направя и конструкция за мрежата срещу градушката ,имам някакви тръби от стари шатри, които вече не използваме и ще се пробвам. Да чакаме слънцето....

# 231
Искам да попитам, чела съм малко тук там, но за БИО храни има много норми които никой не покрива в България, е не никой почти никой. Истина ли е или не съм чела достатъчно. Най елементарното нещо е че земята на която се сее трябва да е над 400 м над морското равнище и под 1200 м
и други подобни. Истина ли е?

# 232
Kami, тоя въпрос в каква връзка?
Ако целта е да изкараш сертификат за продукцията си, или за био производител, изискванията са едни. Ако решиш, че нямаш нужда от сертификат, (както много производители, които познавам), пак можеш да продаваш на специализираните пазари, през кооперативи и групи (вече има доста такива). Ако пък искаш да отгледаш чиста храна за себе си и близките си (май като повечето хора тук), такива изисквания отпадат отвсякъде. Аз като активен ползвател на съветите и препоръките на щедрите градинари тук успявам засега с последното. Стремежа ми е да продължа да не ползвам никакви отрови, хим. торове и всякаква друга химия, и все пак да има вкусни плодове и зеленчуци за семейството. Та био-то в заглавието на темата за мен указва това - ползването на билки, природни средства и много ръчен труд, за сметка на химиите.

# 233
Семената от краставици не са поникнали а ги садя втори път / първите бяха по туби,но нещо ги изяде.

Преди години и аз така..., но ми казаха да ги накисна за 24 часа в топла (около 22-25 градуса) вода и тогава да сея. Така тази година си проверих едни семки за корнишони. Киснах, засях в кофички и зачаках. Е, остарели са. Ще сея само Гергана. Имам семена от моите си краставици. Понеже садим доста, та има и за в буркани. Като се берат млади и хрупкави, стават идеално за консервиране. Всъщност ти може да си ги проверила и да са годни..., пък наистина нещо да ги е изяло.

А да ви попитам при краставиците (Гергана) чупите ли образувалите се краставички в началото на стеблото? Казаха ми, че се махат долните и се оставят само тези най-горе, та се 4удех дали е правилно...

Не чупим краставици. Откъсват се връхчетата на разклоненията, но и това не успявам да направя. Когато се сетя за това, вече е гора от краставици и ми се струва мисия невъзможна. Simple Smile

Последна редакция: пт, 16 май 2014, 09:25 от Анонимен

# 234
  • София
Удари ме градушката- колкото леблебия, примесена с лешникови.......
Спасих доматите с мрежата против градушки.
На влачещата роза, която цъфна тази сутрин, в последния момент нанизах един сезалов чувал, а върху краставиците- 2 броя, хвърлих една пластмасова касета.
Другите насаждения изкараха само на молитва и утре ще видя доколко е хванала. newsm78
Добре че не насадих половината пипер, след като прекопах за кой ли път и извадих плевелите.
А бях на косъм.

# 235
Kami, тоя въпрос в каква връзка?
Ако целта е да изкараш сертификат за продукцията си, или за био производител, изискванията са едни. Ако решиш, че нямаш нужда от сертификат, (както много производители, които познавам), пак можеш да продаваш на специализираните пазари, през кооперативи и групи (вече има доста такива). Ако пък искаш да отгледаш чиста храна за себе си и близките си (май като повечето хора тук), такива изисквания отпадат отвсякъде. Аз като активен ползвател на съветите и препоръките на щедрите градинари тук успявам засега с последното. Стремежа ми е да продължа да не ползвам никакви отрови, хим. торове и всякаква друга химия, и все пак да има вкусни плодове и зеленчуци за семейството. Та био-то в заглавието на темата за мен указва това - ползването на билки, природни средства и много ръчен труд, за сметка на химиите.
Хейй не се сърди, аз нямам понятие от земеделие и само попитах дали така са БИО. Имахме лозе преди години с изглед към морето и дядо ми сееше разни неща и се сещам че една година беше се хванал да изследва земята и всичко което роди. Излезе че земята била по замърсена и продукцията имала не знам какво си, особенно ябълките. Товз се случило заради някакви си пръскания през комунизма и земята не можела да се изчисти. Спомням си, че ябълките специално бяха вредни даже. Затова попитах, а не заради тъпите европейски сертификати. Извинявай ако съм те обидил.

# 236
Удари ме градушката- колкото леблебия, примесена с лешникови.......
Спасих доматите с мрежата против градушки.
Леле, absurt , дори не мога да си представя какво си преживяла...
Но, браво за бързата реакция къде какво и как да го спасяваш!!!!Дано утре пораженията да са никакви.
Това в коя област стана? Дълго ли валя? Утре разкажи по-подробно! (Внимавам да не прекалявам с удивителните, че Куркума ви направи забележка, без да отчете, че с тях се показва емоция. А в момента аз преживявам с теб, защото си представям аз как бих се чувствала в подобна ситуация.
Добре, че си била там.

# 237
Пак се обърках в писането, но ти,absurt , ще ме разбереш.

# 238
Rozamunda, мога ли и аз да те помоля да не пускаш няколко поста един след друг? Възползвай се от бутона "редактирай", той е за тази цел. Това са правилата.

Относно объркването на цитати, във форума има тема, в която се тества пускането на картинки, подписи и прочие, упражни се там ако трябва.

С най-добри чувства.

# 239
  • София

Леле, absurt , дори не мога да си представя какво си преживяла...
Но, браво за бързата реакция къде какво и как да го спасяваш!!!!Дано утре пораженията да са никакви.
Това в коя област стана? Дълго ли валя? Утре разкажи по-подробно! (Внимавам да не прекалявам с удивителните, че Куркума ви направи забележка, без да отчете, че с тях се показва емоция. А в момента аз преживявам с теб, защото си представям аз как бих се чувствала в подобна ситуация.
Добре, че си била там.
В Балкана- централния, до Севлиево.
Там живея от две години.
Валя, по- скоро би 15-20 минути и земята побеля.
Колкото и удивителни, въпросителни и емотикони да сложиш, все ще са на място.
Щом съществуват в езика ни, значи не е напразно.
Не виждам на кого и защо ще пречат, освен ако просто не е бил в кофти настроение когато ти е направил забележката. Wink

Общи условия

Активация на акаунт