(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 57 306
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
За котката не е хубаво да се използва масло от нийм. Има неща, които не могат да се използват за котки.

# 361
Нали скоро не беше валяло  Mr. Green, та поваля пак, че и град имаше.
Който ми беше казал есента, че купчинките яйца, които намирам в пръстта, са на охлюви, май позна - пълно е, от малките бели охлювчета, не от големите, сигурно са хиляди... Такава напаст за пръв път виждам, грахът е като посипан с тях отгоре до долу. А така хубаво е цъфнал, всичкият бял, само 2 стръкчета лилав.

# 362

Тия, белите, са мнооого древни. Те са маркер за екологично чиста земя. Много лесно мрат от всичко и то в малки концентрации. Не съм забелязал да правят някаква пакост.

# 363
  • София
Цитат на: bushkata link=topic=778599.msg28249610#msg28249610тапилан  date=1400843064
Амика, купи на котките пудра Тапилан-  евтина и връши работа. Ръсиш ги като филийки с шарена сол, два пъти месечно и няма да ти носят армагани за фибички.
Навестих градината след 2 седмично остъствие - супер е! Боба тръгнал, граха цъфти. Бера спанак, огромни репи, копър, манголд.
Охлювите разредили част от боба, та подсявах.
Слънчоглеа, царевица - всичко върви, голям кеф!
Не се произвежда вече Тапилан - така ми отговориха от ветеринарни аптеки в София. Най добре е с Фронтлайн , но за 3 бр котета по 20 лв =60 лв. Всеки месец. Това с фибичката не ми стана ясно, аз действам с щипка за вжди.
За колко дни се показва коренче при рътенето на боба и колко да е голямо за да се сади в градината?

# 364

Опитите ми с рътен боб са отрицателни. Сее се във влажна почва и плитичко, за да може да си изкара над почвата двусемеделите. Аз при сеене го настъпвам отгоре, за по-добър контакт с влажната почва.

# 365
  • Варна-София
Благодаря за съветите за кърлежите!

Марси, вашата лоза щом си живее добре без пръскане и плододава добре може да е от непръскаемите видове. Питай някой съсед, по-възрастен по възможност. То и аз вече започнах да научавам кой съсед какво си е хашладисал.

rompecabezas, за доматите арматурно желязо върши чудесна работа. Ние си взехме от арматурен двор, изшкурихме и боядисахме в какъвто цвят си искаме. За боба, обаче арматурно желязо не става, защото диаметърът е много малък и като вземат да се увиват стъблата на ситен диаметър - не им е добре.

Последна редакция: сб, 24 май 2014, 12:13 от amica1

# 366
Нищо не разбирам от лозички - може ли съвет.
Дадоха ми резници от пролетното рязане. Вече са покарали чудни клончета, имат по 3-4 листа. Седи в пясък, с малко тор и малко пръст.
Кога трябва да посадя тези резници? На есен или чак другата пролет?

(Вълчо, не се ли появи вила в оня магазин? Как й се бях наточила и зарадвала, а то какво стана...  Sad )

# 367

Не се е появила вила. Взеха ми телефона да ми се обадят, а и често виждам магазинерчето, живее в съседния вход до нас. Не се е.

# 368
 Peace Благодаря ти!

# 369
Момичета и момчета кой  гледа Монро?Гелика ти имаше монро,казвай бързо Laughing.До коя китка се гледа?Аз мисля да прекърша върха ,сега съм на 4та китка.Само тези в оранжерията смятам да прекърша ,че те и без това после в жегите хич не биват там.

# 370
Нищо не разбирам от лозички - може ли съвет.
Дадоха ми резници от пролетното рязане. Вече са покарали чудни клончета, имат по 3-4 листа. Седи в пясък, с малко тор и малко пръст.
Кога трябва да посадя тези резници? На есен или чак другата пролет?

И на мене ми дадоха Simple Smile. Едните ми ги дадоха веднага след резитбата, засадих ги веднага и имат листенца, а другите ми ги дадоха сега. Били са във вода, имат листенца (не всички), но нямат корени. Засадих и тях през 20-30 см. Да видим какво ще стане. А есента, точно преди първия сняг, купих три лозички с корени от Баумакс (почти случайно, защото бяха по 50 ст. и реших да взема). От тях две презимуваха вътре в кофи с пръст и от време на време ги поливах. Като видях първата пъпка на едната, ги засадихме навън (през пролетта). Сега си имат листенца. Още от самото начало поливаме всички лозички и се надявам поне няколко да се прихванат.
Нашите приятели, които ни дадоха резниците, казаха да си ги засадя веднага и да поливам. Без поливане трудно се прихващали. В земята е хубаво да останат две ставички (не знам как се казват точно) и отгоре една-две. Те от тези ставички (мястото на бъдещите пъпки) изкарват корени. Миналата година ми дадоха с корени. Бяха стояли във вода, ама аз ги уморих. Беше горещо и ги бях сложила в пясък и пръст навън... Не им понесе.

# 371
  • Нейде из лудите гори...
Ами един наш съсед дойде и каза "Като ви гледам лозата ми се плаче, такава хубава лоза, а никой не се сеща да я реже последните години"  Mr. Green Дойде и я офъка както трябва  Mr. Green А ние реално живеем в тази къща от края на декември, стягаме я от октомври, никой от нас не е живял в къща , не е стопанисвал градина и сме толкова боси, че чак ни боцка  Mr. Green Ама съседите са много наясно , къде какво е гледала бабата, дават акъли, ама не винаги ми звучат адекватни  Blush Mr. Green Здраве да е, миналата есен 60л, ще видим тази с рязането колко ще излязат  Peace
Дайте идея какво да си засадя по/до оградите (обикновени телени), че да се озеленят и оцветят след време...  Rolling Eyes без бръшлян  Wink

# 372
Ъъъ, литрите не са фактор. Майката му е хем да има грозде, хем да е узряло добре, изхранено, хем лозата да не изсъхне от изтощение и изнемога. Литрите - колкото, толкова. Лозата е за десетки години, та и повече.
Защото ако я претоварите с грозде и изсъхне, от нова лоза ще стигнете до 60 литра след 30 години. До тогава я камилата, я камиларя.

# 373
  • Нейде из лудите гори...
 Crazy
Ето още нещо ново научих, ето и една снимка на постната ни зеленчукова градинка и моята неотлъчна помощничка - тук
Доматите все още изглеждат тъжни, но определено "живнаха" след посяването и поливането  Wink

# 374
  • В сбъднатите си мечти
Marsy Green много ти е сладка помощничката  Heart Eyes за телена ограда ,а и каквато и да е много ми харесват рози ,има подходящи сортове  .
Здравейте на всички ,от самото начало следя темата и много научих от вас   bouquet рядко пиша ,защото намирам в по стари публикации отговори които ме вълнуват и не съм достатъчно компетентна да давам акъл  Mr. Green Мерака ми за градина обаче е голям .
Имам сега проблем с пипера -накъдри се .Чудя се дали да го оскубя и да засадя нов или да го чакам да се оправи  newsm78 Пръсках с химия ,колкото и да не ми се искаше .Другото ,което ме разколебава е ,че на пазара не знам какво ще ми пробутат .Нямам сигурен човек ,а този си го гледах сама. Дали ще се оправи ? Страх ме е да няма проблем с цветовете и завръзите по нататък .Какво ще ме посъветвате ?
http://karinavan.snimka.bg/hobby/gradina-2014.816606.33252444  ето го ,къдравостта не се вижда на снимката .Ако някой иска да види къдрав пипер ,ще снимам и от близо .
Направихме повдигнати лехи тази година , насадих картофи ,ягоди и дини и пъпеши .Картофите полудяха .При бостана насадих марули и те за нула време станаха за бране .Лехите ги гледам от 1-2 години в блога на руснака ,но като Рени показа нейните се реших и аз .Благодаря и че сподели   bouquet Ще покажа и моите ,може да са вдъхновение за някой .
http://karinavan.snimka.bg/hobby/gradina-2014.816606.33252609

Общи условия

Активация на акаунт