(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 820
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
За бактериални болести по доматите съм ползвала кислородна вода от аптеката (3% водороден прекис). Купувала съм 2 шишенца и с пулверизатор се пръска профилактично, но и лекува.

Директно с кислородната вода без да доразреждаш с нищо?

# 496
Друго което ми каза ,че на домата задължително до корена се слагало шепа вълна от корема или опашката на овца и след това се поръсвало с пръст отгоре.Та тази вълна отделяла сяра и пазела домата.

Пази от заболяване или от вредители? Е, все тая, важното е, че е полезно. Ще го опитаме. Благодаря!

Имам вече по някоя и друга грахова шушулка и сигурно скоро ще има и грах (възможно ли е да зрее повече от половин месец?). Много ми е интересен, защото досега не сме отглеждали. След него се чудя какво да сея/садя. Ако предположим, че узрее за една-две седмици, значи трябва да е нещо, което понася горещините. Праз вече насадих, разсад за пипер нямам (помолиха ме и дадох, каквото имах), имам разсад за Дитмарско зеле и бял алабаш, но зеле не става при нас. Имам малък разсад за патладжани. Половинката иска марули. Четох, ровичках се и сега търся информация как  и кога се сее/сади сибирски лук и спанак. Друго не ми идва на ум. Е, мога да преместя някой и друг корен тиквички..., но това е резервен вариант или да разсадя водния лук, когато поотрасне.
Снимах ягодите от семена. Още не съм сигурна, че ще станат нормални ягоди. Тези са като играчка. Simple Smile

Много са интересни и миниатюрните гроздове на лозовите пръчки, които засадих преди месец-два. Те сигурно ще изсъхнат в някакъв момент, както се случи и с новите прасковки.

П.П. Избрах си червен алабаш, зеле Кьосе, бяла ряпа и китайско зеле. Първите две неща се сеят сега и след 30-40 дни се разсажда, а третото и четвъртото се сеят директно в края на юли, началото на август. В тази връзка искам мнение за китайското зеле. Дали сте пробвали и дали става нещо в нашите условия? Да си призная, дори не съм яла, но пък не пречи да опитам.

Последна редакция: сб, 31 май 2014, 17:37 от Анонимен

# 497
alys, и аз за първи път сея грах и много се притеснявах кога ще е готов за бране, че да ми освободи мястото. Преди няколко дена беше започнал да прави шушулки, но все още нямаше зърна. Сега с тези дъждове ще видим какво ще се получи  newsm78 Дали въобще ще берем грах  Tired
На мястото на граха съм запланувала да сложа безколово домати ( за консервиране през есента). Надявам се до 2 седмици да успея да го сложа, че разсада ми вече е подходящ за местене . Тук четох, че граха обогатява много почвата с азот, а доматите са консуматори на азот, така че е подходящо да се слагат едни след други на едно и също място.

# 498
. Тук четох, че граха обогатява много почвата с азот, а доматите са консуматори на азот, така че е подходящо да се слагат едни след други на едно и също място.
За това не скубете граха, а отрежете на повърхността на почвата и оставете корените му да изгният. Така те ще освободят допълнително количество азот, който е натрупан в едни "образувания" по тях.
Ако градината ми беше близо - щях и да мулчирам после с ошушканите растения. Но да нося един път вкъщи, за да ошушкам граха, и втори път да ги връщам в градината - не става.

# 499
Грахът е култура за начинаещи градинари, просто няма как да не стане. Просто трябва да се бере, когато шушулката стане с обло сечение, леко грапава на плъзгане между пръстите, а зрънцата вътре опират едно о друго. Восъчна зрялост му се вика.
bushkata, много ми е лесно да го шушкам в градината. Слагам широка кофа или леген, отскубвам два три корена, изправям се и ги ошушквам, пускайки в съда. И се повтаря.

# 500
  • Пазете Гор
Грахът наистина е от най-лесните за гледане култури. Става си без окопаване, почти без плевене, без поливане, пръскане или привръзване.

Лесен е и спанакът, още по-лесен е лукът от арпаджик. Все култури, лесни да ги почнеш, че да се зарибиш. На мене най-трудни са ми патладжаните, броколите, не се справям кой знае колко добре с овошките, ягодите.

Сложих семена за късно зеле, мисля да следва на лехите с грах, заедно с праз и ряпа. Много нисък процент зелев разсад успявам да прихвана през лятото, към 50 %, та си предвидих резерви за подсаждане.

Традиционно ряпата се гледа така: оставени в градината от есента глави, по това време вече наливат семена, които узряват през юли и се засяват почти веднага. През октомври-ноември вече има готови кореноплоди. На много места в Родопите ряпата е единствената култура, с която донякъде може да се редуват картофите, поне веднъж на три-четири години. Хората опитват, вярно - на малки площи, лека полека, колкото да убият маните и пропъдят колорадските гадове. Става дребничка и много ароматна.

Неприятното на тоя метод на отглеждане е склонността на ряпата да се кръстосва с разни диви братовчеди и помежду си, та за два-три сезона клубените стават люти, дребни, удължени. Подивява бързо като прасетата.

# 501
Чубрицата ми е готова и вече е провисена да съхне. Прибрах магданоз и копър. Цвеклото  е наедряло, дано се задържи по-дълго, че става страхотна салата от листата му. Открих пакетче грах, ще го сея днес

# 502
А праза как се сее - от семка или разсад? Че у дома сме му големи консуматори през зимата, а никога не сме сяли такова чудо. Може пък да пробвам  newsm78 Но четох , че иска много вода, а аз си ходя веднъж седмично до село. Такова поливане ще му ли е достатъчно или да не пробвам?

Пишете за търгане на граха и шушкането му след това. А аз останах с впечатление, че трябва да се бере поетапно - като зеления боб, че не ставал готов едновременно  Thinking Кое е по-правилно  newsm78 ?

# 503
Второто е по-правилно и добивите са в пъти повече. Но е приложимо ако разстоянието между редовете позволява да преминеш, ако не са се оплели ред о ред.
За поетапно го сея първия ред от втория на около 25 см, вторият от третия на около 50-60 и т.н. При второто окопаване, когато се виждат мустачки и се загърля загърлям така, че да наклоня близките редове един към друг. Растенията се хващат и за тия от реда, отстоящ на 25 см и така издържа на полягане, а берачът ходи в щирокото междуредие с една кофа.
Пролетта на 2012 г. засях само един ред, но покрай всички страни на ранчото, оградено с бодлива тел и го наклоних към телта. Нямаше ни една загнила или увредена шушулка, хвана се и за най-горния ред тел с мустачета, брах го 6 - 7 пъти. Тая зима го доизядохме и ми е втръснал.

# 504
Значи и аз ще търгам граха или по-скоро кося   Laughing , защото така се оплел , че няма влизане в него. А уж оставяхме по две педи между редовете. Но кой да очаква , че толкова ще избои . Явно тази година дъждовете му помогнаха много. Иначе и аз може би следващата година ще пропусна да го сея , че от мерак за градинарстване съм сяла около 20 реда и може и да има за няколко години напред  Joy Само дано да уцеля правилния момент за беритба. Благодаря за поясненията кога точно се бере   bouquet , че все чета " восъчна зрялост" , ама какво точно значи не знаех.

# 505
Благодаря на всички за споделеното за граха и за след него!   bouquet Ще имам предвид написаното, много полезно! Simple Smile
За късното зеле и алабаша нали се прави разсад на открити лехи, а не в парникови условия? Всичко ще е по малко за проба. Зеле общо взето не успяваме да произведем, но не пречи да опитам отново. А грахът заема малка площ. Пак пробно го сях да видя как върви, дали му понася и т.н. Там, където му е било сенчесто, е полегнал, а на по-слънчевото място се държи геройски. Всеки ден заглеждам шушулките. Имат миниатюрни зрънца вътре за момента Simple Smile. Кофа няма да ми трябва за реколтата, може би паничка  Laughing.
Дани, праз от семена съм опитвала, но стана хилав разсад и после (при прибиране на реколтата) наедря до големина на разсадите, които се продават, което си е провал. Ако някой знае къде ми е била грешката, да пише. Предполагам, че иска постоянна топлина, много светлина и вероятно много подхранване. От вода не е бил лишен. Така че купи си разсад. Преди засаждане се подрязват коренчетата и листата, за да може да се прихване.

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 09:53 от Анонимен

# 506
  • София/Варна
dani1712 късай от време на време някоя шушулка и проверявай колко са големи зрънцата. В началото са млечни и дребнички/ като млечната царевица/ и на мен лично са ми много вкусни. Като станат кръглички и по-големи, береш. Аз така правих миналата година, тогава за пръв път в живота си видях растение грах.

# 507
  • Пазете Гор
А праза как се сее - от семка или разсад? ...

Семето на праза се засява рано напролет, така че някъде в началото-средата на юни растенията вече трябва да са колкото молив. Ако искаш да садиш сега - купи си разсад, продава се на връзки по стотина и никак не е скъп. При засаждане коренчетата се съкращават леко, както и листата, за да не клюмва и да го завличат червеите. Нужда от вода празът има, но с поливка веднъж седмично мисля, че ще имаш отличен добив. Празът продължава да расте и през късна есен.

# 508
Те тоя е идеален, виж как са се посплескали странично, дето са се натискали. Ако има някоя шушулка по-суха, по-жълти зърна, вече са поузрели и ги хвърляй, че в манджата ще се усещат като неуврели. Все едно да вариш бял боб от различни ниви, производители или години.

# 509
  • Пазете Гор
Случва се понякога да се опущи нужната зрелост за прибиране и зърната на граха да станат по-твърдички. В такъв случай аз просто ги варя половин-един час - до готовност -преди да ги затворя в буркан. Стерилизирането на бурканите си е отделно. В случая с граха е добре да е по-дългичко - час и половина, независимо до каква степен е стигнал в узряването си.

Когато грахът е по-млад, само потапям във вряща осолена вода- за минута-две - и после слагам по бурканите.

Общи условия

Активация на акаунт