(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 824
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна-София
Това бръмбарче Chrysolina coerulans от 2011 г. се е прехвърлило във Великобритания от континента и братята англичани го гледат с апокалиптичен страх. Кралското градинарско дружество търси връзка с всеки, който знае как да го бори, така че действайте. Аз го събирам на ръка и го тъпча, обаче само ако са ми додеяли. Иначе не се занимавам с тях. Докато джодженът е пресен изглежда наакан от тях, обаче като се измие и изсуши по нищо не се познава, че е яден.

Бушка, ако въшките по розата ти са розови или зелени умират от настойката от фасове на Рорик. Изпробвано.

Последна редакция: пт, 30 май 2014, 16:23 от amica1

# 481

Търговията, и изобщо движението на стоки и хора има висока цена. Пренасят се видове растения и животни, които са като извънземни за местните, нямат врагове и побеждават. Примери бол.
  Аз на това бръмбърче изобщо не ми обръщам внимание. Пожъвам джоджена, изтръсквам го и го нареждам да се суши. Те се махат, а в тяхно отсъствие джоджена расте, и така до есента. Обаче сушеният джоджен не мирише така, както пресния. Друго си е на гърне бобец, или на тиган манатарки да люснеш една шепа пресен и да смъкнеш от огъня.

# 482
  • Варна-София
По съвсем същата причина аз си умирам за чай от прясна маточина, докато изсушената ми мирише на силаж.

# 483
С Чоко и Боко обсъждаме на ЛС как да стане стабилна емулсията, за да не се отделят слоеве, когато пръскаме с нийм. Ако се следват обичайните рецепти това може да се случи, затова ще ви кажа как го правя аз.
Обяснението го давам за 1 литър.
Първо ако ниймът е восъкообразен, шишенцето се загрява на водна баня, за да се втечни. Приготвя се и кана с вряла вода.
Първо се смесват в съд (с пръсти, интензивно) 1 ч.л. течен сапун с 2 ч.л. нийм и после се доразрежда с вода, като се внимава да се докара висока температура, примерно 2-3 части вряла вода към 1 част вода от чешмата. Разрежда се до 1 литър и после се прехвърля в пулверизатор (на 2 пъти).

Така няма никакъв проблем с отделяне на слоеве. Емулсията е стабилна достатъчно дълго време, за да се напръска.

Амика,  ти си моето гуру в пръскането, но тук искам да се включа с нещо, което прочетох.
Не мога да потвърдя с опит, защото за първа година пръскам с нийм, но търсейки информация, попаднах на този сайт - има доста подробни обяснения за всички приложения на маслото. Изрично обаче подчертават, че високата температура вреди на ефективността на нийма, защото неутрализира активната му съставка.

http://www.discoverneem.com/neem-oil-spray.html

Цитат
Neem oil can solidify at low temperatures. If it has gone lumpy you need to warm it up by placing the container in warm water. Warm, not hot! 85F (30°C) is plenty. Remember, heat destroys Azadirachtin, and Azadirachtin is what affects the insects.

# 484
 Magrat, сподели откъде закупи маслото, как приготви емулсията и колко дълго остава стабилна.

# 485
Купувала съм го от този търговец:
http://www.ebay.co.uk/itm/Organic-Pure-Neem-Oil-Base-Carrier-Mas … sh=item2ec872841f

Изглеждат точно така бутилките, две по половин литър.

Колкото до приготвянето - разбърквам количества масло и течен сапун, каквито спомена Амика, в чашка. Дори не втечнявах маслото предварително, стисвам меката бутилка докато излезе количество колкото искам в лъжичката. Емулсията преливам в еднолитрова пръскалка и допълвам с леко топличка вода, разтръсквам. Не знам колко устойчива става сместа, честно казано, защото я изпръсквам веднага.
По повод дискусията си мислех да експериментирам и да проверя следващия път дали ще се разслоява при по-ниската ми температура, но само да спре да вали ..

# 486
  • Варна-София
Мда-а-а, има още какво да се проучва. Дистрибуторът пише за температура от минимум 60 градуса за разтварянето.
http://giza-perfumes.eu/product_info.php?products_id=357
Неприятно е, ако дистрибуторът бърка (слава богу, че го ползвам за акари, а не за здравни цели ... сега мога да стигна до световната конспирация и фармацевтичната мафия   Simple Smile).

Най-добрият критерий, разбира се е практиката. Трябва внимателно да следим какво става и наесен да си дадем равносметка.
Аз и без това не мога да изкарам по друг начин маслото от стъклената бутилчица, освен ако го втечня, а и жената зад щанда ми препоръча точно това.
 newsm78

Последна редакция: сб, 31 май 2014, 08:13 от amica1

# 487
Тези 30 градуса по Целзий са доста ниска температура. Може да се превишат  при пренос или съхранение. В топлото лятно  време маслото се втечнява и без загряване.

# 488

Егати дъжда. Не е проливен, но няма намерение да спре. Преди три дни успях да забия колове на доматите и толкова. Освен да нацепя един стар чаршаф за вързанки, друго нищо не мога да направя. Иначе се кефят растенията, но ги гледам от пътя.

# 489
  • Пазете Гор
... Освен да нацепя един стар чаршаф за вързанки, друго нищо не мога да направя. Иначе се кефят растенията, но ги гледам от пътя.

Че това не е никак малка работа! В градината на баба и дядо абсолютно всичко беше привързано с връвчици, цепени от стари дрехи и повивци. Завчера булката чисти гардеробите от ненужни дрехи - сигурно към един кубик се събраха! Грамада! Ужким гледаме да не прекаляваме с покупките на дрешки, но децата растат като гъби, пък и често ползваме ВУ, та сме попрекалили. Хубавото е, че почти всичко е памучно или вълнено. Сега се чудя дали да клекна да ги цепя за вързалки или да ушием "възглавнички" - топлоизолационни похлупаци за кошерите, стоят в капаците им и помагат на пчелите да си поддържат нужната температура. Някоя стара тениска се ползва като торба, вътре се слагат по-дребни или нацепени дрехи, добавя се малко житена слама за обем, ама става и без слама, и се зашива. Всичко трябва да се използва.

Много обилна ливадна паша (ще) има за пчелите. Имам туфа кантарион в двора - заприличала е на храст. Тъй на око може би два буркана мед ще даде.

Мои познати в Ямболско вече два пъти вадиха мед - рапица/овошки и акациев/ливада. Аз почвам около 10 юни.

# 490
Тази година голи охлюви и комари на кило... Едвам отървах разсада пипер от плужеците и се довлякоха акари... На нищо са го направили, а уж го пръсках вече 2 пъти с цитрусова, но все вали, ръми... Освен да го химизирам веднъж дорде е малък и пак алтернативни...

В ранните ми домати яко алтернария и още нещо - в стъблото на някои стръкове се получава изсъхване и пожълтяване/почерняване... Също листата съхнат и увяхват наполовина, точно като описанията за бактерийно изсъхване - http://www.gradinar.net/1650-Ako-listata-na-domatite-sa-zhalti-n … la-gi-e-bakteriya
Някаква алтернатива знаете ли за това нещо и може ли да объркам заболяването с нещо друго?

Ягодките зреят (къде зреят, къде се разкисват под дъжда), черешите и те почти готови, но не им е година - на съседните череши също... Успях да набера шепа грах и извадихме малко пресни картофи - садихме ги в средата на март, едър сорт и вече доста приличен за ядене...

На двата реда ранни домати им направихме "чадър", още когато станаха твърде големи за тунелче... Заради градушките уж, но от дъждовете също ги пази добре... Имах снимки някъде... Ей ги на - http://stelt77.snimka.bg/nature/gradina-2014.815126.33281446

# 491
  Стелт, тая година по съвет на личната асистентка на Малкото вълче поливах разсада за доматите, а после и при саденето напоих трапчинките с р-р на калиев перманганат. Купува се от аптеката, но се слага много малко, две - три кристалчета на кофа вода. Колкото да стане розово - лилава. не знам колко обезпаразитява, но от години не съм имал толкова добри домати, да не им е уроки. Рила-та имат доматки колкото кокоше яйце.
  След това минах на шербетуване с шербет от конски пресен тор. Ама си мирише като за световно.

# 492
И аз миналата година пръсках само веднъж с калиев перманганат та затова не знам помогнал ли е не е ли?Стелт,не може ли да качиш снимки на болните домати?Или да занесеш в агромагазина листа.Така ще имаш повече информация от повече хора.И аз имам някой пожълтели листа,но непрекъснато вали и не мога да огледам добре.Най голямо притеснение имам с пръскането,защото бях предвидила пръскане с фунгицид за днес(Утре заминавам на море във Варна GrinningПоздрави за Амика),а като се върна може да е късно Mr. GreenЗаради дъжда всичко расте и колкото и да бях извързала и култучила все едно нищо не съм свършила.Ще оставим сестра ми за пазител на къщата,кучето и градината Laughing,но тя не е пипвала пръскачка през живота си,а за връзване и колтучене не и чувала.Ще замина с притеснение малко пък и може и с лодка да стигна до Варна ако продължава да вали. Laughing

# 493
С маслото от нийм трябва да се внимава наистина.При мене се поучи слънчев пригор от дозировката.Преди седмица една жена ме предопреди ,че е възможно и да внимавам с дозите и точно след 3дни краставиците ми бяха със слънчев пригор от много леко завишаване на дозата.
А аз няколко пъти правя разтвора с малко по топла вода отколкото трябва и направо маслото се отделя отгоре,въобще не става хомогенна консистенция.Така ,че сега внимавам да не е много гореща водата.
Другото което наблюдавам по едното растение краставици имах от зелените въшки и естественно напръсках с нийм доста добре.На следващия ден всички бяха умрели освен една,а уж пръсках много добре.
Тази жена ми препоръча ето този препарат Рyrethrum – екстракт от сухите цветове на вид хризантема.
Тя е учила био-агроном и се занимава с това и казва ,че е много ефективен и да не си давам парите за скъпотии като нийма.Само ,че аз не го намерих никъде и пак ще се наложи да я притеснявам за да я питам от къде го копуват.
Друго което ми каза ,че на домата задължително до корена се слагало шепа вълна от корема или опашката на овца и след това се поръсвало с пръст отгоре.Та тази вълна отделяла сяра и пазела домата. Тази година няма от къде да намеря вълна ,но за другата ще се постарая.Ох ще я тормозя още тази жена.

# 494
  • Варна-София
Стелт, калиевият перманганат е против гъбни болести (гъбички по краката например или плесени, или брашнеста мана по лози, но след като опадат листата ...).

За бактериални болести по доматите съм ползвала кислородна вода от аптеката (3% водороден прекис). Купувала съм 2 шишенца и с пулверизатор се пръска профилактично, но и лекува.

След като прецених, че готовата кислородна вода ми идва скъпо, си купих шише водороден прекис от дрогерия (и за други цели) и сама си разреждам до 3%. (пръстите побеляват, ако се оцапат с концентрата).

Общи условия

Активация на акаунт