(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 824
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
Рени, пръчките са на доматите зад граха  Laughing Аз не го подпирам, оставям го да расте както му се иска, даже ровя из него, не му се е отразило зле.

# 466
Зелето го засадих преди десетина дни,така,че можеш да го слагаш вече.  
Засади разсад или пося семе за разсад?
Днес получих изненадваща доставка, без предупреждение - вилата от ВЪлчо!
Така не съм се радвала скоро  Hug
Дай ми на мен вили, хубави чукове,надеждни клещи...и ще съм доволна  hahaha

# 467
За компотите от ягоди!!
 У дома плодовете засипваме със захарта, и престояват една нощ.
На другия ден се заливат с водата и стерилизират.
От престоя със  захарта пускат сок и после сока на компота става по-червен.
А най-хубав компот става от дребните, тъмно червени ягоди.По-ароматни и по твърди.
Трудно се скашват при стерилизацията.

# 468
  • София
Здравейте Simple Smile
И нашият грах сега цъфти. И аз доста слагам, че много го обичаме Simple Smile
След него освен зеле и праз мисля и малко карфиол да сложа, пък да видим.
Преди няколко дни пръснахме едно пакетче семе от зеле, а и баба ми домъкна от някъде готов разсад та и него бодна  Simple Smile Аз съм малко пишман градинар още и само ходя по нея и разпитвам и гледам да запомням Simple Smile

# 469
  • Горна Оряховица
Моля за мнение, краставичките ми са с петна, светли жълтеникави по листата, дали са маносани?
http://media.snimka.bg/s1/3521/033286652.jpg?r=0 ето ги, имат зелени листа и жълти листа
http://media.snimka.bg/s1/3521/033286657.jpg?r=0 ето ги по-отблизо

При мен са така и тиквите и пъпешите newsm78 ,дали ще оцелеят или да сея нови?

# 470
Някоя мама тук да е наясно с лимоните? Значи ,на моя лимон започнаха да му падат листата след като го преместих на по топло място. После го върнах на старото ,но листата му си  продължават да падат и ако продължава така до месец сигурно ще е гол  Confused Някакви идеи ?

# 471
Роро13,благодарности!Винаги е хубаво да научиш нещо полезно!Ще изпълня рецептата при следващите компоти.                                                                                                                                                                               Герундик, извинявай!Разсад от зеле съм сложила вече,не семе!                                                                                                                                                                            Мама Гали,много смешно се получи,но във форума пишеха,че слагат пръчки на граха,а на твоята снимка така е излязло-все едно се е накъчулил на високо по пръчките! Laughing                                                                                                                                                                                                    За жълтите листа на краставичките и пъпешите мога да дам съвет само да сте сигурни дали няма смучещи насекоми(акари и трипс и разни други),защото ако е от прекомерна  влага или лека мана ще се оправят с някой фунгицид(био или друг такъв),но ако са насекоми-трябват крути мерки иначе ще унищожат растенията.Аз имам ЛУПА за целта.(няма начин да се видят ей така с просто око освен ако не сте агрономи с опит.        

Последна редакция: чт, 29 май 2014, 22:27 от reni7377

# 472
  • Където ми покаже сърцето
Страхотна темичка Hug.Ще ви навестявам вече често.Имам мента в саксийка и е нападната от някакви дребни същества.Листата изглеждат набраздени от бели пътеки и като разгледах подробно едно листенце,то видях вредителя,който е голям като точица.Идеи как да се махнат,но без да се пръска.Да сложа някаква подправка в саксийка,която да ги гони и въобще къде е причината.От градински център като си купя каквото и да било е идеално,а после в къщи настъпват промени.Благодаря ви!

# 473
При такива птоблеми по краставиците пръскам с прясно мляко

# 474
  • Варна-София
Аз докато пак дойда до форума - вие вече сте решили въпроса със сорта на розите за сладко. Точно трендафил ми е розата (столистна, или както англичаните казват роза-зелка).
Захванах я от зелен резник в пясък. Обичам да вкоренявам зелени резници, това ми дава възможността, както си ходя по града и си харесам нещо по дворове и градинки, веднага да си го вкореня.
Не съм правила роза от зрял резник, макар, че е стара практика. Наесен мога да ви пратя.

С Чоко и Боко обсъждаме на ЛС как да стане стабилна емулсията, за да не се отделят слоеве, когато пръскаме с нийм. Ако се следват обичайните рецепти това може да се случи, затова ще ви кажа как го правя аз.
Обяснението го давам за 1 литър.
Първо ако ниймът е восъкообразен, шишенцето се загрява на водна баня, за да се втечни. Приготвя се и кана с вряла вода.
Първо се смесват в съд (с пръсти, интензивно) 1 ч.л. течен сапун с 2 ч.л. нийм и после се доразрежда с вода, като се внимава да се докара висока температура, примерно 2-3 части вряла вода към 1 част вода от чешмата. Разрежда се до 1 литър и после се прехвърля в пулверизатор (на 2 пъти).

Така няма никакъв проблем с отделяне на слоеве. Емулсията е стабилна достатъчно дълго време, за да се напръска.

Калинка, твоят вредител е може би паяжинообразуващ акар. Има ли паяжина?
Ако случаят е такъв, то ментата ти най-вероятно ще загине. Този мъник още докато е невидим трябва да се диагностицира по жълтите точици от долната страна на листата. Пусне ли паяжинка, че да тръгне да ходи по нея, вече е твърде късно. Растението е отровено от убожданията.
Можеш да го изрежеш и да го оставиш да пусне нови листа, обаче акарът трябва да бъде убит. Предлагам ти да си направиш цитрусова настойка, с която да го контролираш без тежка химия.

Последна редакция: пт, 30 май 2014, 10:38 от amica1

# 475
  • Варна
Здравейте всички! Много се надявам някой тук да ми помогне! Гюзъмът (джодженът) ми е нападнат и изгризан от безброй лъскави сини бубулечки. Що за добитък е това и как да се отърва по възможност без химии? Вече пробвах пръскане със сапунена вода, с отвара от лучени люспи - не помага, още повече им се отвори апетитът! Моля помогнете! Ето как изглеждат:
http://store.picbg.net/pubpic/94/71/9c5af91d5d259471.jpg

# 476
  • Пазете Гор
За първи път виждам такава синя напаст! С оглед на етапа на развитиое на джоджена бих ти препоръчал да го окосиш - мисля, че ще израсте пак, а сините бръмбари ще се наложи да търсят друго място.

Изобщо условията през тази пролет са такива, че може да се очаква бум в развитието на какви ли не вредители. При мене засега основният проблем са плужеците. Окосиха пиперките ми до корен, лехата мяза на самолетна писта!

# 477
  • Варна
Опита ли с Вениш ГБ - сините гранулки?

# 478
Аууу, имам същите сини буболечки по джоджена, не знаех, че такива бели правят, но и не са били никога толкова много... Е, то аз и за миризливките не знаех, ама от раз научих...

# 479
  • На Дунава
Колко лъскави колорадски гръбчета изцвръцках днес (пак) и краят им не се вижда...
Спанакът за една седмица е станал от бейби в юнашки. Поразредих го и обрах най-големите листа. Много вкусна спаначена супа стана!
Миналата седмица репичките бяха нюню, а днес с изненада открих, че са готови! И толкова люти, не се ядат! Ако ги накисна във вода, дали ще станат по-поносими? Или някакъв друг лек?
Научих, че сортът грах, който са ни засяли (Norli), може да се яде директно с шушулките, те също са вкусни и крехки. Това го правел и изключително издръжлив на вредители и рядко боледувал. Нямам търпение да го опитаме!
От толкоз непрестанен дъжд ръчната ми количка барабар с мене затъваше в калта, аз боксувах на място да я избутам с натежалите си с по над кило галоши, а колелото й така се олепи с кал, че отказа да се върти. За 200-те метра, които имах да я избутам, ми идеше да я метна на пътеката и да не я погледна повече!

Общи условия

Активация на акаунт