(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 829
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
  • Пазете Гор
Довърших набиването на колци за доматите и фасула, привързах. Може и да си внушавам, ама след привързване доматите сякаш се устремяват да растат.

Ягодовите са един от любимите ми видове компоти. Забелязал съм, че не всички сортове ягоди са годни за консервиране. Самото подслаждане и стерилизиране на компота също има своите тънкости, които за съжаление на владея и ще се радвам, ако някой сподели такива.

# 451
Ами намираш си една кафена чаша по-големичка. Ако едно кило захар е 8 чаши, по една на компот.
Даже е интересно ако не всички компони са еднакво сладки. Има едни големи ягоди с дебели дръжки. На ядене са пухкави едни такива, афродизиак отвякъде. Само да храниш с ръце любимата си. И да им цъкваш малко сметана на мястото на дръжката. И да е седнала в скута ти.
  Е тия за компоти не стават, сплескват се всички една о друга в горния край на буркана.
 Има едни продълговати, еднакво заострени в двата края, не толкова сладки - те стават.

Аз не се радвам на високи домати, а на дебели стъбла. И ги оставам да се борят с вятъра, да заякват и дебелеят. Забивам колове индивидуално, когато доматът не може вече да стои прав и си е полегнал.

# 452

Как задържате мулча за да не се надигне и отнесе при поливане ?
Първо поливам ,после разстилам мулча и до следващата поливка е изсъхнал и станал като килим .Не ми се надига .Мулчирам с окосена трева от косачката ,с друг мулч не знам как се процедира .
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              ВНИМАВАЙТЕ!Прясно окосена трева не слагайте в лехите!По добре да позасъхне ден два и тогава е добре.Миналата година видях с очите си как лошо се отразява зелената и особено влажна трева.                                                                                                                                                                                               По рано да беше писал за тия компоти Вълчо!Днес се мъчих с компот от ягоди.Да си призная не съм правила много компот ,но нали сега имам малко момче!!!Дано да му харесат на детето,защото доста се чудих колко захар да сложа на един буркан. newsm78 Днес правих и кисел чесън на глави  на туршия в трилитров буркан,но това пак ми е сефте,а рецептите бяха няколко та да видим какво ще стане от импровизацията.

Последна редакция: ср, 28 май 2014, 21:55 от reni7377

# 453
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
дойдохме си на думата Simple Smile Simple Smile Simple Smile

моичкият се пожалил, че никога не съм му правила кисел чесън с джанки  Rolling Eyes
аз не ям чесън, кисели джанки също, нямам и рецепта за такова чудо.

та ако някоя добра душица реши да ме просвети ..... Blush

# 454
Вижте в темата за консервирането, последно точно тази рецепта се дискутираше, има я в блога на пепчо.

# 455
  • София/Варна
Аз миналата година правих по тази рецепта http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,647.msg104254.html#msg104254
Но понеже чесъна, който купих ми миришеше на китайско производство го накиснах първо във вода и ми се отвори работа, та се кисна 2-3 дни сигурно.
После не зная по каква причина капачките биеха на кухо, но чесъна все още е годен за ядене, така че явно не е развален. Става страхотен, джанките определено са по-готини от чесъна. Тази година ще направя с повечко джанки.

# 456
Влезнало някакво добиче в градината и ми оскубало половината червен лук. Предполагам, че е птица, защото луците бяха цели. Незнаен миньор е работил в пипера и е направил метрО. Поне охлюви нямам. Все си мисля, че кокошките ме спасяват от тях, защото градината е тяхно царство от късна есен до ранна пролет. Преди време ви се оплаках, че останахме без пчели, но сега след всички дъждове, при нас си дойдоха сами пет ройчета. Голяма радост!
Приятен ден на всички!

# 457

Когато някоя квачка излюпеше малко на брой пиленца, до седем примерно, майка ми я приклокваше и ги пускаше да живеят в градината. Само вечер ги прибирахме в един сандък, да не ги изяде нещо. Та тая тайфичка до късна есен това й бе работата - да щъка из един декар градина и да яде де що види да мърда.
  Анемония, за ройчета ви трябват и други, силни кошери, да се вземе от тях по някоя пита със старо пило.

# 458
Нямам никакъв опит със зеле, но тази година искам да опитам.
Време ли е да се сее за разсад в градината?
За какво друго трбява да се подготвя, за да запълня мястото на граха, когато узрее?

# 459
Докато се борех с троскота в лехата, която е съвсем до оградната мрежа, установих, че борът на съседа е целият в пчели, жужене страхотно, на всяка клонка по дузина поне, а борът е огромно дърво.
Не разбирам нищо от пчели, предполагам са дошли за малко?  newsm78

# 460
Моля за мнение, краставичките ми са с петна, светли жълтеникави по листата, дали са маносани?
http://media.snimka.bg/s1/3521/033286652.jpg?r=0 ето ги, имат зелени листа и жълти листа
http://media.snimka.bg/s1/3521/033286657.jpg?r=0 ето ги по-отблизо

http://media.snimka.bg/s1/3521/033286665.jpg?r=0 ще започвам да бера грах  Simple Smile
http://media.snimka.bg/s1/3521/033286677.jpg?r=0 и още много грах

http://media.snimka.bg/s1/3521/033286673.jpg?r=0 явно ще ядем червен касис, всичките ми храсти бяха купени за черен, но уви  Joy
http://media.snimka.bg/s1/3521/033286669.jpg?r=0 вече и малинките почват да зреят

Бушка, аз на мястото на граха мисля да слагам праз лук, но ще имам още място, та и аз се чудя какво друго да бъде.

# 461
Ох, на мен един праз ми седи в едни кофи от миналата година...Явно не сме ядачи на праз.
Бих отгледала малко все пак, но да - толкова обичаме грах, че съм насяла бая и съответно - ще имам доста празни след него.
Твоят е доста напред, при мен предстои тепърва, за сега цъфти.

# 462
Докато се борех с троскота в лехата, която е съвсем до оградната мрежа, установих, че борът на съседа е целият в пчели, жужене страхотно, на всяка клонка по дузина поне, а борът е огромно дърво.
Не разбирам нищо от пчели, предполагам са дошли за малко?  newsm78

Явно е рояк. Ще се съберат на куп, колкото калпак, висящ на някой клон, ще пратят разузнавачи да търсят хралупа или кухина някаква и ще се пренесат в нея. Освен ако в бора има хралупа.

# 463

Когато някоя квачка излюпеше малко на брой пиленца, до седем примерно, майка ми я приклокваше и ги пускаше да живеят в градината. Само вечер ги прибирахме в един сандък, да не ги изяде нещо. Та тая тайфичка до късна есен това й бе работата - да щъка из един декар градина и да яде де що види да мърда.
  Анемония, за ройчета ви трябват и други, силни кошери, да се вземе от тях по някоя пита със старо пило.

Благодаря, Вълк ше предам на мъж ми съвета ти. Аз не им разбирам пчелните табиети. В къщи от години сме си разделили задълженията.Мъж ми се грижи за животните, а аз за градината. Grinning
Моят грах сега започва да цъфни...

Mama_gali, според мен краставиците ти не са болни, а им трябва тор и слънце.

# 464
Мама Гали,много ми харесва това с пръчките в граха,виждах,че пишете за това,но чак сега ми стана ясно! Grinning  Малинките са страхотни!                                                                                                                                                                            Бушката,а ние през зимата готвим почти всичко с праз.Невероятни зелеви сърмички ме научи да правя една баба с много праз и кълцано месо.Така ако готвиш ще го оползотворяваш всичкия.Зелето го засадих преди десетина дни,така,че можеш да го слагаш вече.                                                                                                                                                                             
Влезнало някакво добиче в градината и ми оскубало половината червен лук. Предполагам, че е птица, защото луците бяха цели. Незнаен миньор е работил в пипера и е направил метрО. Поне охлюви нямам. Все си мисля, че кокошките ме спасяват от тях, защото градината е тяхно царство от късна есен до ранна пролет. Преди време ви се оплаках, че останахме без пчели, но сега след всички дъждове, при нас си дойдоха сами пет ройчета. Голяма радост!
Приятен ден на всички!
                Моят МИНЬОР  ровил из пипера е известен!Куче оранжев лабрадор Laughing Какво да го правя вече.... незнам!                 

Общи условия

Активация на акаунт