(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 403
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
Тая нова визия на сайта е голям боклук. Превантивно бях залепил един сив картон с тиксо за горния край на монитора в дясната част и сега го спуснах надолу.
Мама гали, краставичките на място ли са засети от семена, или присаждани от кофички?

# 691
На място съм ги сяла.

# 692
  • София/Варна
Рени моите болни от "алтернария" не изглеждаха така. На мен лично доматите ти ми изглеждат много на гъсто. Може и заради това да се спарват и да се разболяват. Иначе аз пръсках веднъж с химия и после с мляко и йод и сода. Но определено се оправиха и тръгнаха след като ги наторих и поотраснаха и сега горните листа изглеждат здрави. Но моите домати са 1-2 месеца след твоите като развитие.
Според мен трябва доста да окършиш листата на доматите, мисля някъде четах че трябва да има един или два чифта листа под цветовете, но дали е така не знам. Трябва да има въздух за да не гният.

# 693
днес набрах и първия фасул,някой садил ли е тиква във саксия дали ще стане  newsm78

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 15:02 от Миле..

# 694
Герундик,хубаво беше да пуснеш някой снимка на доматите,но как да е!Тази алтернария ми е загадка. Rolling Eyes Чистя редовно долните листа,но след няколко дена пак има нови пожълтели.Както каза Стелт ще упорстваме с често пръскане със сода и мляко и ще се надяваме!Снимала съм от много близо затова може да мислиш,че са прекалено нагъсто.Правя експерименти с домати като сортове,гъстота и торене от години и мисля,че най вече някой дъждове увреждат доматите(и не само тях!Например от три години имаме масова хлороза на всички растения и почти не се повлиява от нищо.Много жалко и за дръвчетата!)В оранжерията са посадени по същия начин,като там съм изцяло на био препарати(с изключение на един акарицид и един фунгицид през март при засаждане.Никакви проблеми!(ПУ-пу)След дъждовете миналото лято се получиха същите жълти и прегорели листа,а череша на 20 години и асма на 15год-изсъхнаха за дни!Затова ви помолих за мнение,защото мислех,че за гъбичните болести има лечение и превенция,но не виждам резултати и преди и сега.При по рядко засаждане на доматите при нашият климат(големи горещини)се получава пригор на плодове и листа,та опитвам хем така хем така! LaughingНе сме останали без реколта,но искам да са ми здрави растенията и да ги разбирам(от какво имат нужда,болести,вредители и прочие),като страдат те и аз страдам! LaughingПоздрави! 

# 695
# 696
  • Варна-София
Рени, алтернария си имаш, няма съмнение. С комбинацията сода/зехтин/течен сапун пръскаш през целия вегетационен сезон, тя болестта си присъства (с химия е същата работа, излекуване няма), но доматите си раждат и си ги хапваш без проблеми. Не се учудвай обаче, че содата смъди. След разходка из доматите - право на чешмата.

За хлорозата пръскай със зелен камък. Обикновено се препоръчва да се слага в корените, но това е по-бавния начин. За супер бърз резултат (спасяване) разтвори 15 грама железен сулфат в 10 литра вода. Иска малко по-дълго бъркане, че не се разтваря веднага. Това е "нежната доза". Аз лично по други източници съм правила много по-силен - 3-5%-ен разтвор и съм пръскала. Само след 1-2 дена се вижда резултат. Важно е да знаеш, че желязото не е от елементите, които бързо се придвижват в растението. Това означава, че където е попаднала капката там ще е зелено, но извън капката цветът още ще е хлоротичен. Въпреки шарените листа, растенията ти ще са спасени.

ПРЪСКАЙ ВСИЧКИ РАСТЕНИЯ БЕЗ ПРАСКОВИ. Те са много капризни и листата частично опадват (разтворът ми беше силният вариант - 3-5%-ен).

Утрепах се от чистене на грах. 7 кофи с шушулки. Ама е много вкусен и едър - сорт Утрило.

Вълк, оплакна ми душата с тази сврачка. От време на време се сещам с гордост, че имам дъб, а на дъба живее семейство сойки. Хранят се с жълъди. Правят си запаси в земята и ми садят дъбчета тук и там. Много са шарени и красиви, ама и бъбриви.

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 00:07 от amica1

# 697
  • на пъпа на Златията
Който ще прави 1-ва страница Ако ви харесва за мото на страницата
Подсещам ви със

Тука има Магда самовила,
тука има Магдини градини:
секакво е цвеке посеяла,
от секакви билки цвеке има
Че наберем цвеке самовилско,
че свариме цвеке самовилско,
че запоим Иве, че окъпем
и веднага Иве че да стане,
ем по боле юнак че да биде.

Просто -  Виж, сине ! Чуй!
Виж звездите на небето  , чуй пилците на клона ,виж бобулечката , виж човеците около себе си!  ..
Виж свободата !.
Тя е в теб . Никой не може да ти я изгони , ако ти си я пазиш.
И в душата ти едно такова спокойно ,.усмихнато , сияйно ,... 

# 698
С краставиците и аз тази година имам проблем,нещо не биват.И отгоре на това почти всички горчат.Не ги засушавам със сигурност,гледам ги като предишни години.А  един корен вчера ме изненада ,вързал декоративна тиквичка вместо краставица Laughing Нямах време за снимки да видите какви чудеса правя от семе краставица отгледах тиквичка.А бе калпаво семе,това си е.

# 699
  Хехе, Рорик, едно време момите са се закичали с китка цвете зад ухото и така са ходели на чешмата с кобилица за вода. А по пътя и покрай чешмата са се завъртали селските ергенаши и понягоаш някой се е опитвал да грабне тая китка. Я успее, я не, зависи кой колко е чевръст и колко се опъва момата, но това е било нишан, че е харесвана от съответния младеж. А ако след някоя друга вечер момата му даде китката си, или му даде на връщане от чешмата да й напие водата /не, че е бил жаден, ама си е поискал/ - ихууу, това е било направо споделена любов. Та и затова са били цветята в момината градина.

Рано сутрин цветовете на тиквичките са отворени колкото чинии и са разкошно жълто. Следващия път, когато си занеса таксито за боядисване, ще имам мостра.

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 09:28 от Вълкът с дълъг ник

# 700
От какво ми боледуват доматките?     Cry

Не са сухи, не са си загубили цвета, но половината са се свили като ......

# 701
Амика,благодаря!Все пак е успокоително като знаеш с какво си имаш работа,и за хлорозата ще пробвам с пръскане на зелен камък(миналата година само поливах и пръсках с някаква комбинирана тор от агрото,но без ефект.Имаме огромно дърво-зелена едра ябълка,което не е имало цвят от 5години и не знам има ли нещо общо с тази хлороза!Дори плевелите и дивите теменужки наоколо са бледожълти.                                                                                                                                                                                 Рорик,и преди като прочетох стихчето и сега ми хареса!Аз нищо не разбирам от правене на страница,но съм за!                                                                                                                                                                                                Скела и аз не си харесвам краставиците тази година!Първо нямат нищо общо със сорт Гергана и второ почти нищо не раждат и трето не пускат разклонения.Вторият сорт,който купих от Карфур за салатна дълга краставица е още по зле!Едни бодливи светли уродясали...!Нищо общо с картинката и описанието на опаковката.                                                                                                                                                                           Днес откъснах един розов гигант(казва се Белмонд от купен разсад),който се нарани само докато го откъснах,което следва,че е сочен и с тънка ципа!Другият е Рила,но не прилича на такъв.http://reni7377.snimka.bg/details/sortove-domati.823597.33422999Другите са по дребни и кръгли.Доматите от оранжерията са вкусни,но с характеристиките на ранните сортове-по хлебни и почти без сок.Чакам с нетърпение външните бабешки червени домати... Grinning                                                                                                                                                                                               Краси,и аз имам два такива корена и бая се чудя дали да не ги изкореня.Ако някой е виждал такова свиване да пише!Ето ги!http://reni7377.snimka.bg/details/bolesti-po-domatite.823598.33423146 http://reni7377.snimka.bg/details/bolesti-po-domatite.823598.33423147

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 12:29 от reni7377

# 702

Някой ако намери бабешко семе за краставици, ако и да е на сто години, да свирка.
Така ще ги отсвиря тия сортове краставици, че ще ме задраскат от списъка на клиентите си.

# 703
благодаря ти rozamunda2001 ,и аз мисля че няма да станат защото вече две капната още малки ,ще я сложа в земята въпреки че се спука да цъфти,тези в земята изсъхнаха а тези в саксиите цъфтят,странна работинка

# 704
Всяка година си оставям семе от краставици. В този смисъл не знам дали минава за бабешко  Wink. Миналогодишното го свърших, но имам от 2012. Рътих го, покълна и го засях (за резерва). Половинката все се страхува, че ще остане без краставици, голям почитател им е. Имах поникнали, но ги дадох на комшиите, реших, че вече няма да пресаждам. Ако се родят прилични краставици, със сигурност ще оставя пак семе. Различни се раждат - и прави, и криви, но досега само някой свръхдебела е хартисала, дори овцете не я искат Grinning. Среща се и по някоя горчива, но понякога само част от краставицата. Не знам дали трябва да се подновява по някакъв начин семето.
Рени, при тебе гледах системата с дрънкащи кофички. Още по-голям е ефектът с кутийки от бира върху арматурно желязо. Така дрънка, че чак не се търпи, та онези риещите същества вярвам, че бягат надалече.
Краси, това завиване на листенцата на доматите не знам какво е точно, но са ми казвали да ги откъсвам подобни клонки. Но ако пък всички са така..., не знам. Коментирахме, че се получава след култучене (нали не греша?).
Миле, тиквите в началото изглеждат дребнички като растение, но после така се разрастват, че ще тръгне да те търси, та не знам как би се чувствал коренът й в саксия. Можеш да опиташ, де, не пречи.
Тази година забелязахме, че масово ябълките ни боледуват. Стеблата са почернели и изобщо никакви ги няма. Кората се цепи, лющи, има ли спасение, не е ясно.
Ето и един таралеж. Не знам как ме изтърпя, докато се опитвах да го снимам с телефона Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт