(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 752
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
Amica, много благодаря за линка, още повече за бележките от личен опит.
Честно казано, правя го сега, защото се сетих покрай фрешовете сутрин, миналата година не го изпробвах. Сега в градината вече имам всекакви дзерове - то въшки няколко модела, то гъсеници, то миризливки...от всичко, та мисля все някое да поразя с тоя цитрусов разтвор  Grinning
Днес открих, че нещо пък съвсем непознато ми яде ябълката отвътре, явно някакви червейчета са - намирам малки червеникави дарадонки по ствола, които се разпадат на фини дървесни стружки при допир. Това как да го изгоня от дървото, още не знам. Но явно ще поръчвам масло от нийм и аз, веднага след празниците.

# 91
  • София
Вили, чудесно е всичко! Hug
Как се справяте не знам, но ви свалям шапка!  bouquet

# 92
yummymommy , пръсни в дупките с някакъв спрей против насекоми. При мен се оказа успешно. (Благодаря за съвета Simple Smile  )

Това бил така модерният амарант. Някой занимавал ли се е да му събира семенцата?

# 93
  • Варна-София
Вили, много красива и спретната градина. Като нарисувана. Тези розовите панделки пък са много мераклийски.
Някой пита за пикиран домат. Ей тези късните на Вили са пикирани - разделени са по 1 растение в кофичка, а преди са били гъст разсад по двадесетина в кофичка

Амарантът засега съм го ползвала само за щирник, защото щирът е широко разпространен плевел при нас. Предполагам, че цветарската му форма - петльов гребен дава много повече семена. Трябва някаква приспособление да се ползва, защото семенцата имат неприятно бодяща обвивка. Трябва да си индианец, за да имаш такова търпение да отделиш семенца за храна.

Последна редакция: нд, 04 май 2014, 00:37 от amica1

# 94
Влязох да питам за въшки по баклата , ама видях, че amica1 е писала на предната страница за тях  Hug.
Не знам това, което видях по баклата въшки ли са или някакви други твари  #2gunfire , но всичките върхове на баклата са като завити на фитил и отрупани с много дребни черни " точици". Моля, ако някой има опит с такава напаст да сподели как се справя  Praynig Дали този цитрусов разтвор ще е ефикасен за тях ?

Другото неприятно нещо е, че асмите са на едва 4-5 листенца, а вече ги е започнала маната. Явно в следствие на честите дъждове. Има ли някакво по-щадящо средство за спасение или там помагат само силните химикали ( които станаха стотици вида, но много от тях доста неефективни ).

Да ви попитам и за граха, тъй като за първа година го сеем в нашата градина и не ми е ясно  - Вече е доста висок и оплетен, но няма никакви наченки на цвят. Има ли вероятност изобщо да не цъфне (да съм купила някакъв силажен  newsm78) А след колко време след цъфването му започва да се бере, че мисля на неговото място да слагам безколовото домати ( началото- средата на юни  newsm78)

# 95
  • Варна-София
Дани, черна бобена въшка съм борила успешно по фасула с настойка от доматени колтуци (изобщо доматена зеления). Дано да имаш оранжерия и вече да колтучиш. Събират се в кофа, заливат се с вода. Хващат се здраво и се намачкват, настискват, "изпират", и се оставят няколко часа да постоят. След това течността се прецежда, добавя се течен сапун за прилепител (разчетът е на 5 литра - 1 с.л. течен сапун) и се пръскат растенията.
Друг успешен начин за този вид въшки (черна бобена) е масло от нийм.
Ако някой друг има конкретен успешен опит с черна бобена въшка, нека да се включи.

За лозите, ако леторастите са достигнали 12 см, е вече време да пръскаме против брашнеста мана. Топсин. Обаче преди да си пръскала мини и си обери излишните избили леторасти, за да имаш материал за "голи сърми". Иначе ще трябва да купуваш листа от пазара, но няма да си сигурна дали не са пръскани.
Ако имаш лози, от типа на непръскаемите, наистина не ги пръскай, защото само от тях ще можеш да береш листа за сърми.
Преди години, когато люлякът цъфтеше по 24 май правехме първото пръскане тогава. Сега люлякът цъфти за 1 май, лозите също се развиват по-рано, така че първото пръскане вече трябва да се направи.
През последните години много производители и даже научни институти се включват в търсене на средства за производство на органично грозде. Според мен начело е Нова Зеландия.
Аз съм малко страхлива (защото мъжката част под лупа гледат качеството на гроздето) и за лозите ползвам към обичайната химия и пръскане през седмица с обезмаслено мляко - 10% разтвор във вода, тоест едната седмица пръскам с химия, втората с разтвор на обезмаслено мляко (успешно помага и при брашнеста мана по ябълките). Разбира се, когато е подходящо ползвам разтворима сяра, бордолезов разтвор, за да се доближа максимално до органичното производство.

Моят грах също още не е цъфнал, но до края на юни, когато го бера, има достатъчно време. Така че - СПОКОЙНО!

Последна редакция: нд, 04 май 2014, 07:28 от amica1

# 96
  • София/Варна
  amica1 задължително ще ти се обадя като идвам към Варна. Многогодишниа босилен наистина има интересна миризма, но най-много се доближава до босилека и най-важното става за салатка с доматки,чесън и сиренце.
  krater според мен е и от климата и от почвата. При мен трудно никнтат растенията, защото е глина. Само граха си никне без проблем и всичката трева де. За това тази година съм предприела тактиката да сея всичко в малки кофички,едни такива дето са разсад за цветя и се редят в нещо като тарелка. Като поникне и го местя в градината. Другата причина да стават по трудно нещата е голямата разлика в дневната и нощната температура. Ние всъщност сега ще сме трето лято тук. Първото само отчетах, че се спи при затворени прозорци и с одяло, но не съм мерила температура. Миналото лято поне при нас беше хладно, но през деня си ставаше към 30 градуса. Края на август и началото на септември премерих, че сутрин е 6 градуса. И при сутрешни температури 6 градуса, какви домати да искам. Но тази година си имам агривело и съм решила, ако е пак така да ги завивам вечер. Абе миналата година при нас си беше калпава, дори съседката , която от 30 години си гледа градина се оплакваше, че нещо не вървят растенията.
    Грах миналата година за пръв път сях. И за пръв път видях растение грах, много ми беше интересно. Бях го намятала на един стръмен склон / по-стръмен от 45 градуса/ и нито съм го копала,нито съм го плевила. Беше мисия невъзможна. Сях го март и до края на юни го бях обрала. Реших да пробвам тази година и сях ноември. Тръгна добре, но имаше някакъв сух студ и замръзна. После сях към края на януари и всъщност януарския цъфти сега. Надявам се до края на май да го обера и да сложа нещо друго на негово място, но ако е хладно едва ли ще стане. Лошото е, че даже и не знам какъв сорт е този грах. На пакетчето пишеше просто градински грах.
    Белруби градината ти е страхотна. А строените кофички с пикираните домати са като рота войници. А тунелчетата с какви тръби са направени, за да открадна идеята. Че аз си ги правя с арматурно желязо, но нещо не стават както трябва.

# 97
Белруби градината е рай.Аз всеки път като садя или пикирам нещо се сещам за теб.Аз пикирам най много 100корена наведнъж и като се сетя за теб забравям да мрънкам.Твоя късен домат вече пикиран.На мен в агро аптеката ми казаха да посадя късния домат  в студена леха на 15 май.Ама аз казах ,че искам да ям домат до възможно най късно.

Наблюденията ми за домата ,че иска слънце ,но и прохлада,а краставицата иска много топло.Споделете вашите наблюдения.
Вчера в калта реших да направя лехите за домат,че вече ми писна от 15 дни да чакам да изсъхне.Направих само две лехи,че голяма мъка лепи се по мотиката и което повече ме притеснява почвата после ще е камък.Другите 4лехи ги оставих като поизсъхне.Абе начесах си крастата с две думи Mr. Green

# 98
Белруби, това е титаничен труд! Респект.
При мен всичко е застинало и само лука и марулите растат в този дъжд.

# 99
Колко много съм пропуснала, вече и нова тема  Embarassed
Аз да се похваля с първите изядени ягоди, малко зачервени на едната страна, но детето мина и ги обра, вкусни били  Grinning
Ще качвам снимки, като се справя с тревата, че сега ме е срам направо. Тъкмо се чудех да оставя ли вече ранните домати незавити през нощта, и гледам снимки тук, сдобих смелост.

# 100
Успявате ли да направите сместа с масло от ниим близка до тази на Нимазала като хомогенност. Аз опитах но много бързо се разслои. Каква е технологията и какъв сапун ползвате?
Кога правите първите пръскания за ябълкова оса. Късно ли е вече за борба с нея с подобни средства?

# 101
Здравейте градинари, страхотни градини и доста труд по тях. АДМИРАЦИИ!!! Аз вчера ходих при баща ми на лозето - то голяма мъка ... Половината място -няма и тревичка , но другата тревата е до колене... Набързо се справихме с нея , но не успяхме много да обърнем ... Иначе баща ми се е постарал много на над половината място да няма и тревичка . Другата събота и неделя ще е мъкаааа... Иначе засяхме домати и краставички , зеленият лук ,чесъна и репичките са страхотни . Само ,че аз пак да питам за моите балконски краставички - видях на амика градината ако не се лъжа , че има краставички (малки ) и цветче на тях , а моите цветчета се отварят и след седмица изсъхват ,събират се и някой падат ... Пак питам трябва ли да се пръска с нещо за опрашване ??? или просто не ми се развиват правилно краставичките ? иначе имам по доста цветчета , но наченки на краставички - цък... И друго да се похваля , доматите ми вече имат по 3 пъпчици и ще правят цветчета... за тях разбрах (от вас ) , че е нужно само да разтърся коренчето - самоопрашващи били ...

# 102
Има и мъжки цветове краставици, те са опрашители. От тях краставица не става. А на женските краставичето го има, то е като дръжка на цветчето.  Женски - виждаш ли раставичката? http://1.bp.blogspot.com/_V6ZwJoORbDY/S7yTmOriDnI/AAAAAAAAF38/5A … cucumber_baby.jpg
На мъжките дръжката е тъъъничка.

# 103
  • Варна-София
Не са мои краставиците, които си видяла. Моите са навън и са с по 1 листо в момента.
Приключих със саденето на доматите - мъжо преброи 110 гнезда. Голямо клечене, голямо нещо. Как се справя Вили - не знам!

Тази година може доста нови болести да видите. Аз видях за първи път ръжда по лука и кривули по джанката.

Тези кривули по джанката/сливата имали една и съща биология като къдравостта по прасковите. Верно, че и прасковите са особено силно заразени тази година. Борбата и при двете болести била абсолютно една и съща (наскоро писах подробно за прасковите). Освен това се препоръчва болните дървета добре да се подхранят сега, за да направят нови листа и все пак да не се прекалява, за да могат леторастите да узреят до зимата.

# 104
В снимките на гелика съм го видяла ... Ами нямам дръжки ... Съвсем малки дръжчици са . Е може ли всички да са мъжки ???  newsm78 newsm78 newsm78 #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт