(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 756
  • 753
  •   1
Отговори
# 105
Едно време имах един свредел за циментови стълбчета, от връх свредел и две режещи пластини, между които оставаше пръстта. И като го извадиш и чукнеш с нещо отстрани, пръстта пада. Трябва да намеря някой да ми направи такъв, но с форма на кофичка от кисело мляко. За садене на домати.
Това не съм го патентовал, който иска може да го ползва. Mr. Green
Егати дъжда, като гледам от втория етаж в градините, таблите на Дяко и Елена са пълни с вода.

# 106
Аман от дъжд... Доматите в парника прераснаха, а навън ако ги изнеса ще се удавят... Ни така, ни инак...  Rolling Eyes

savina1096, в началото така започват... Някои по-бързо започват да правят женски цветове, на други им трябва повече време, но ще започнат...

# 107
благодаря за отговорите !!! и все пак да ги минавам ли с тампонче за опрашване или само си се опрашват ?

# 108
Вили,голяма градина....!Радвам се,че успя да ни покажеш снимки!Дано е успешно лято за теб! HugАз снощи съм сънувала градушки и черни облаци и дъжд...(тоя Емил Чолаков ме побърка с неговите прогнози за Апокалипсис!)Цяла нощ ставах да гледам лехите да не е изхвръкнал найлона.Гледах градушката по новините в Силистра и много ми дожаля!След като станах тази сутрин реших,че ще сложа мрежа против градушки и моят мъж(невероятно но факт)се съгласи и днес сложи гредите на които ще опънем мрежата.Утре като е готова ще легна относително по спокойна Laughing

# 109
  • София
Gerundiq ,благодаря и аз предполагах че причината за несполуките в моята градина са   големите температурни разлики  във Владая поради което се радваме на  късни доматки и изобщо всичко при нас трябва де се засажда от кофичките в градината след 15-20 май за съжаление.
Искам да споделя с Вас , че съм много щастлива че си спасих разсада  с помощта на биотор от калифорнийски червеи. Около 40 дни разсада се е самоотглеждал сам в топлия хол на горния етаж и беше направо безнадежно загубен / аз не бях в България/. С течния тор го пръсках след като го пикирах в кофички от кисело мляко и сега така расте, че ме е страх че ще израстне повече отколкото трябва , а все още не мога да го преместя в градината. Подхранването на разсада се прави 2 пъти преди засаждане в градината и след това се подхранва за да се вкорени добре на постоянното място.
Като гледах в Силистра как са съсипани градинките на хорицата след тази градушка ми стана мъчно.
Може ли да ме посъветвате с какви пръчки - от какъв материал се правят тези покритите лехички с найлона , за да си направя такава и да изнеса кофичките с разсада в градината да се закалят??? Благодаря

# 110
С какво да си наторя доматките ? Засадих ги вече на постоянните им места . 12 корена домати и 9 корена краставички общо .

# 111
Не съм ги торила до сега с нищо .

# 112
Вили, респект към труда, който сте положили, здрави гърбини за този, който ви чака през лятото и силна реколта ви желая!
Нямам какво да снимам. Подгизнали лехи и фитарии. Цъфнали в дъжда домати, а кой ще ги опраши?
Гледам филмчета за пермакултурата.

# 113
Съвсем се заплеснах по снимките на Вили и пропуснах да я поздравя   bouquet

# 114
Благодаря ви за пожеланията  Hug
Всъщност не е толкова страшно и трудоемко-оправяме се основно с мъжа ми.И....мисля 4 дни се включваха и децата.Просто е въпрос на организация....и фантазия какво подръчно можеш да използваш, за да облекчиш труда си.После действаш на принципа на серийното производство-заготовки и добре организирано работно поле.  Laughing
За тунели използваме тръбите от старото капково на първите ни ягоди.Години на ред ги премятаме от едно място на друго и все не ни даваше сърце да ги засилим към вторични суровини.Все пак това капково сами си проектирахме, издирихме материали и изградихме по време, в което само четяхме, че в напредналите страни се използва.На пазара нямаше нищо готово-нито маркучи, нито нипели,нито интернет за информация...нищо.На втората година след като го направихме една израелска фирма влезе на пазара ни, но цените и бяха безумни....
Та от носталгия някаква съхраняваме 15 години 4 километра тръби.И миналата година от зор и безпаричие се сетихме за тях.Оказаха се супер проста, но издържлива и мобилна конструкция-няма ограничение в дължината на тунелите, не се образуват джобове при дъжд, не протриват и прегарят найлона, бързо се изграждат и развалят, дават възможност за защипване на найлона
без допълнително укрепване, издържат на вятър и могат да се използват многократно  Mr. Green
Вълкът с дълъг ник, мъжът ми изработи приспособление за правене на дупки за домати- идеята си я има отдавна по белия свят-той просто си поигра със желязото.Да просветне малко времето и ще снимам и кача да видите...
А относно градушките-вие поне сте с малки площи-купувайте мрежи,заслужава си.Миналия ден дълго умувахме какво да правим при лошата прогноза.Накрая решихме поне късния да покрием с тунели та да понамалим риска 
А след три седмици всичко ще е под небето и на Божие благоволение  Praynig

# 115
Дали е късно да посея чубрица и праз лук, нищо не поникна от първия опит, да опитам ли пак?

# 116
Преди около седмица насях репички, понеже нямах свободно място само половин пакетче. За около три дни поникнаха репичките. Днес насях и останалите семена. Питането ми е кога трябва да ги проредя, и мога ли стръкчетата да ги пресадя на друг ред?

# 117
Тъй като моите репички никнаха много нагъсто, а не знам дали търпят пресаждане - та пресадих 5-6, за да видя как ше го понесат. Ще пиша резултата.
Останалите не пипам - през два дена (растат с часове!) вадя и ядем големите от гъчкницата и така останалите имат място да дебелеят. Не виждам смисъл да се скубят и хвърлят поникнали растения.

# 118
  • варна
аз съм начинаещ градинар Simple Smile ,но искам да ви споделя хитринка за репички,моркови  ,салатки и други такива .
запазете картон от яйца .пригответе мястото ,  пръста да е рохка притиснете картона от яйца към земята така че да се образува кладенче .във  всяка  вдлъбнатина поставете семенце.имате идеално разстояние  и редове .приятна занимавка Simple Smile

# 119
Благодаря за отговорите! Ще пресадя част от репичките които идват в повече на реда, пък да видим какво ще стане. По отношение на другите култури в градината имам късни марули, домати-един ред под найлон вече цъфнал и един ред домати на открито. Имам и разсад домати който е с височина 15 см. От него съм пикирала 40 кофички, останалия в разсадника го проредих. Имам и краставички високи по 25 см. и тиквички. Разсада пипер ми е слабичък, с прясно показали се втора двойка листенца, ако не стане-ще купувам готов.

Общи условия

Активация на акаунт