(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 762
  • 753
  •   1
Отговори
# 120
Дръпнах пет - шест репички сорт "френска закуска", да видя за какво става дума. Още им е рано да се скубят, големи са колкото показалеца ми и продълговати, пембени, чак към опашчицата преминават в бяло.

# 121
  • София
Белруби много благодаря, ясно с тунелчетата няма да се справя, на мъжа ми ръцете са в .......... Днес на пазара в Красно село видях разсад домати цъфнал, но във Владая е толкова студено и ветровито от дефилето ,че съм пробвала с такъв разсад и доматките стават пак когато и моите , около края на юли чак. Много се изкушавах да купя няколко корена и пак да се пробвам, но си знам че нищо няма да излезе.
Как за 3 дни поникват репички, къде живеете бе хора, какво им баете на тези репички. Моите от преди 10 дни не са и чули да никнат. Не смея да засаждам домтките макар да е готов разсада , ще сложа 15 тина кофички под немските 3 парничета . Разсада ми на пипера и той готов - имам 2 сандъчета , но червеите пък ще го извлекът, както направиха с марулките от 50-тина коренчета останаха 10 . Как да се спася не знам, ще чакам да се позасуши земята и тогава ще садя.
Био тора от калифорнийски чарвеи се казва ЛУМБРЕКС. Купих го от едно много забутано място на гара Север. Ако някой се интересува ще дам подробности.
Най добри пожелания за Гергьовден!

# 122

Био тора от калифорнийски чарвеи се казва ЛУМБРЕКС. Купих го от едно много забутано място на гара Север. Ако някой се интересува ще дам подробности.

И тук го има: http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%BE … 1%81.html?u=97013

# 123
  • на брега на Дунава
Насадих доматите ,но такъв дъжд и град се изсипаха.После вятър.Ама макар и поомотани ще се справят растенията , слава богу. Преди дъжда и градушката в компанията на един иглолистен гигант от планината.

# 124
  • Етрополе, България
Като стана въпрос за репички и аз да се похваля:
http://dpenkova.snimka.bg/experiment/gradina.807326.33135403, http://dpenkova.snimka.bg/experiment/gradina.807326.33135406. Май засега те вървят най-добре  Grinning. Някъде към първи март ги сях.
А това е салатата към днешна дата http://dpenkova.snimka.bg/experiment/gradina.807326.33135411. Не мисля да я разсаждам, няма за кога, а ще действам по принципа на проскубването.
И ягодите на които много се радвам: http://dpenkova.snimka.bg/experiment/gradina.807326.33135408.
Купих си разсад от домати от пазара, но в кофички, дано изчака да може да се влезе в градината  Simple Smile. И чубрица си взех, нея я набодох някак си, че ще извехне, и риган няколко корена. Той само дето не е цъфнал. Но е мнооого мокро.
Бяхме на гости при свекървата в Търново. Не че и там не вали, но може да се влезе в градината, по отцедно е - чернозем, не като нашата глина. И доматите насадени и фасула и картофа даже окопан вече. Джанките около сантиметър, децата много им се радваха. Но не са в балкана по топло си е там  Thinking

# 125
Здравейте! Имам въпрос към знаещите Simple Smile. Четох на първа страница, че някои семена може да се накиснат във вода преди засяване и че ако плуват, значи са мъртви. Дали това важи и за червеното цвекло? За първа година засях навън цвекло, но нещо изобщо няма намерение да пониква. Имах останали семена в пакетчето и днес накиснах във вода - всички плуват. Като гледам обвивката, може и да е нормално  newsm78... или да купувам други?

# 126
Цитат
Как за 3 дни поникват репички, къде живеете бе хора, какво им баете на тези репички. Моите от преди 10 дни не са и чули да никнат.
Ами не знам как стана, между дъждовете ги посях и поникнаха много бързо. Куриозното в случая е, че заедно с репичките насях и вторите краставици, които все още не са поникнали. По принцип живея на брега на р. Дунав, в северозападна България.

# 127
  • Пазете Гор
Плавателността на семената не е признак за кълняемост, нито за обратното, alys. Няма връзка между тези два показателя, никаква. Семената на някои култури плуват, на други - не. Не купувай други семена. Тези можеш да държиш в някоя влажна кърпа, докато им се покзажат кълнчета, или просто да ги засееш на мястото им, пък каквото поникне.

Дали е късно да посея чубрица и праз лук, нищо не поникна от първия опит, да опитам ли пак?
По-скоро не. Купи си разсад. Празът се разсажда в началото на юни, а чубрицата сега.

Някой питаше за мъжките и женските цветове при краставиците.

Обикновено първите десетина дни от цъфтежа цъфтят само мъжки цветове, но и изобщо през цялото време мъжките цветове са повече. Количеството женски цветове е сортова особеност, има сортове само с женски цветове или предимно с такива. Има сортове, при които не е нужно да се случи опрашване, плододават със стерилни семки. Всичко има.

Картофеното ми семе покара листа в мазето, ама в граднината влизане няма. Язък ми за битката с троскота цяла зима, завчера гледах, че отвоюваните лехи са в трева до колене. Кога ще скубя, кога ще профилирам...  Доматеният разсад подпря покрива на парника. Окъснявам.

В Ямболско оня ден гледам, че се наканили да цъфтят акациите. Кестените цъфтят бурно. Колегите слагат магазини на кошерите.

# 128
  • Нейде из лудите гори...
Здравейте, казвам се Марика и от края на декември със семейството ми живеем в къща с двор малко по-голям от 500кв. Никога не сме се занимавали с отглеждане на зеленчуци и плодове, но при наличието на двор ще е грехота да засадим само тревица  Blush Отделила съм си едно експериментално ъгълче , в което мисля да се пробвам със зеленчуко-гледането  Mr. Green Ще разгледам и следя с интерес темата. За сега почвата е само обърната, утре ще фрезоваме и се чудя към този момент на годината какво е възможно да засадя и да очаквам да отгледам.
Поздрави и до скоро!

# 129
  • Пазете Гор
Здравейте, казвам се Марика ....е и се чудя към този момент на годината какво е възможно да засадя и да очаквам да отгледам.

Здравей и добре дошла, Марика! Към този момент в градината можеш да засадиш почти всичко - домати, тиквички, фасул, картофи, късни марули, краставици, босилек, целина от разсад и други, а не след дълго и пипер, патладжан и бамя, праз. Със сигурност пропускам много.

С интерес ще надникна в кладенеца утре. Очаквам да се е вдигнало нивото на водата. Беше някъде -4м. Приготвих си съдове за темпериране на поливната вода, щото инак директно от кладенеца е такава, че при пиене те задавя, толкоз ледена.

# 130
 Здравейте и от мен!
Чета ви вече сигурно от две години и ми е страшно интересно. Имам голям балкон и няколко години гледах зеленчуци там. Миналата година за пръв път садих градина на вилата ни в Искърското дефиле. Мисля, че добре се справих. С много мерак зачаках тази година, но поради различни причини, все още не съм насадила още нищо, освен няколко гнезда картофи и грах.

# 131
А бе, оплаквате се от дъжда, но каквото и да си казваме има нужда земята от него. Като знам, че след някоя и друга седмица ще започне сушата. При нас е имало години с по 3-4 месеца без нито една капка дъждец.
Преди 9 дена сях зеления боб и пуснах семенцата за разсада от безколово домати. В събота - на 7-я ден си бях пак на село и  всичко беше сухо и изобщо нямаше нищо показало се. А вчера ми се наложи по спешност да си отида за 1 час да взема нещо и що да видя - боба всичкия изкарал и се подредил, и двата сорта домати всичките изкарали , а от другите два тук- там. Това само заради дъжда, който се изля за няколко часа и спомогна за покълването.
Да ви питам относно безколовото домати - тъй като за първи път се сее такова нещо в нашата градина. Сях семенцата на редове като се старах да не е много гъсто в нещо като ястък. Колко голям трябва да стане разсада ( или на колко листенца) , за да се вади от него и да се присади на неговото място? Трябва ли да се прорежда по някакъв начин, за да расте правилно? И  накрая по колко корена се слагат и на какво разстояние в редовете и между редовете? ( То още едвам се показва от земята, ама аз да питам  Joy)
Благодаря на всички вас, които сте готови да помагате на такива начинаещи градинари като мен   bouquet Благодарение на вашата помощ, идеи и вашите снимки , с които ме амбицирате и моята градина да изглежда като вашите, свекърва ми онзи ден ме похвали , че градината не е изглеждала по този начин от доста време- чиста, спретната и подредена  Sunglasses

# 132
Плавателността на семената не е признак за кълняемост, нито за обратното, alys. Няма връзка между тези два показателя, никаква. Семената на някои култури плуват, на други - не. Не купувай други семена. Тези можеш да държиш в някоя влажна кърпа, докато им се покзажат кълнчета, или просто да ги засееш на мястото им, пък каквото поникне.

Куркума, много ти благодаря! Ще опитам, дано стане нещо.
Миналата година опитах да си направя разсад за праз, но мноооого тъничък стана и съответно лукът се получи тънък и дребен, точно колкото разсада, който друга година съм купувала. При нас е относително студено (недалеч от Драгоман). Тазгодишният ми експеримент е да си направя разсад за ягоди, но като гледам колко е мижав, нямам надежда, че ще стане. Купих разсад и засадих ягоди, които вече цъфтят.
Сещам се и още нещо да питам - за репичките. Преди една-две години ми се получиха отлични, сорт Френска закуска. Миналата година обаче израснаха само на листа и нито една главичка. Не съм наясно каква може да е причината. Тази година има, не е като да няма, белите почти не поникнаха (от цяло пакетче само 5 репички откъснах и това е). Сега съм решила да засея отново репички и марули, и салати, пък ако стане нещо, добре. Сорт Ледена кралица добре се чувства в градината, защото ръснах семенца късно през есента преди първия сняг и сега растат добре, ама са ни малко. Ох, не знам дали е така с всички, но с всяка година апетитът към нови площи за градина и зеленчуци ни се увеличава. За първа година имам грах в градината. Още не цъфти, но не бързам.

# 133
  • София
На женския пазар от към бул.Сливница ли е продават разсадите? 

# 134
  • Нейде из лудите гори...
Благодаря за отговора , Куркума  Peace
Радвам се, че не съм "изпуснала" времето , днес или утре ще заравним и се чудя, трябва ли да сложа тор или нещо друго по почвата? Градината не е обработвана от поне 5-6 години, смятам, че почвата е отпочинала, но изобщо не съм наясно със заторяването.

Общи условия

Активация на акаунт