(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 57 357
  • 753
  •   1
Отговори
# 300
  • Нейде из лудите гори...
Благодаря ти! И за рецептата и за пояснението за компоста. Мисля и аз да си направя, просто още съм в чуденка дали да е като твоя или да си завъдя калифорнийчета Simple Smile

# 301
Калифорнийските ги гледат в утаечния материал от градската пречиствателна станция.
http://potv.eu/458531.html?poll=pollresults

# 302
Написах пропорциите в някой от предишните постове,а иначе рецептите ги има в началото на темата(как да отгледаме био домати от амика1)                                                                                                                                                                           Кейт,аз мисля,че отделно се пръска с мляко отделно със содата и зехтина!

# 303
  • в здрача
Я да се запиша, че покрай промените във форума съм ви изгубила.
Иначе на отчет - след 3 неуспешни опита за разсад на домати, 4- тия стана. Стискам вече палци да няма повече проблеми.
Бизела и граха вървят доста добре, краставичките са се показали, лука и чесъна на зелено заедно със салатите вече ги изядохме. Остана само пипера да се сложи и малко патладжан /не отделяме повече от квадратен метър за бамя и патладжан, бамята щерката не иска да я яде "онова зеленото с 5-те дупки не го искам", докато разбера че става дума за бамята, а патладжан принципно обичаме, но всички сме с проблемни бъбреци и не си позволяваме по много - само по малко в консерви/. Пуснахме запитване из комшиите за лют пипер разсад, че нашия дори не се показа от земята, нито едно семенце, ако не стане ще си купим от пазара. Обичаме пикантните ястия.

# 304
Уф гадна работа

# 305

Има едни много интересни дебели бели червеи, не мога да разбера дали пък не са ларви на нещо. Не можех да намеря никаква информация за тях.

Да не е това?

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%B … D1%82%D0%BA%D0%B0

# 306
  • Варна-София
Момичета, нещо ми се струва, че прехвърляте рецепти от един растителен вид на друг и обърквате болестите.
Кубинска мана съм лекувала само с обезмаслено мляко, разредено до 20%.
Зехтинено-соденият разтвор е за брашнеста мана по краставици и тикви, а също и за алтернария по доматите. Не го ползвайте за кубинска мана по краставиците, защото само губите ценно време.

Вълчо правилно напомня да прегледаме прасковите и да ги проредим. На мен ми е трудно да смятам 12 см отстояние от плод до плод, затова стисвам ръце в юмруци и това ми е мярката. Пък и бързо става.

Малко да разширим за белите червеи: http://agronet.bg/agro/plant-protection/529-beli-chervei.html

# 307
  • Нейде из лудите гори...
Още с нищо не съм пръскала, май трябва да разгледам в гугълчето коя мана каква е  Mr. Green Много имам да уча, много , но поне желанието  е на лице  Sunglasses

Признавам си аз от ларви , червеи направо се гнуся, дъщеря ми ги хваща с ръчички и ги разнася като бебета  Sick За калифорнийските се зарибих от един фестивал, по-конкретно мисля да ги завъдя от тази ферма , пък каквото стане...  Mr. Green Сега като започнем и трева да косим... ще си е кощумство да я хвърлям и да не я ползвам за нещо полезно  Mr. Green

# 308
В нашия компост не сме слагали никакви червеи.Направихме го в един стар обърнат хладилник, с махната врата.Вече е на почти два месеца, сляга, температурата се е повишила...абе, "движи" се по всички правила на компостирането    Laughing  , за които съм чела.Дано стане до наесен.Всяка неделя мъжа ми го поразбърква, добавяме по малко "зелени" и "кафяви" отпадъци.

И да питам:В къщи, в саксия има корен чери домати.Върви добре, расте на височина,  обаче не цъфти.Имаше 3-4 цвята, паднаха и сега нищо.Какво да го правя?   

# 309
  • Варна
И да питам:В къщи, в саксия има корен чери домати.Върви добре, расте на височина,  обаче не цъфти.Имаше 3-4 цвята, паднаха и сега нищо.Какво да го правя?   

Здравей, аз за първа година посадих чери домати и то в саксии. Забелязах, че в саксии, които са били по-назад и неогрявани пряко от слънцето черитата станаха по- високи, с тънки стъбла и светло зелени листа.  Имат по 5-6 мънички пъпки на 1 или 2 нива, а огрените от слънце са с дебели стъбла, колкото безименния ми пръст, листата им са тъмно зелени и твърди и имат по 15 и повече пъпки на  3 нива. Съветвам те да сложиш черито на по-слънчево място.

# 310
  • Варна
Имаше 3-4 цвята, паднаха и сега нищо.Какво да го правя?   

Цветовете, които са паднали опрашва ли ги с нещо? Питам, защото разбрах, че черитата, които ги отглеждаме в саксии на тераси се налага с четчица, памуче или с доматин да ги опрашваме. Цветовете на моите черита горе-долу за 2-3 дена прецъфтяват, изсъхват и падат сами, но .... вътре се образува едно мини мини доматче зеленичко, което бързо започва да се уголемява.  Laughing Това показва, че си изиграла ролята на пчела успешно.  Joy

# 311
  • Варна
Амика, благодаря за разясненията! Все още са ми доста оплетени нещата Sad

Значи най-вероятно тези червеи са ларви на бръмбари Simple Smile Разбрах, че за компоста са ок, обаче като наторя с тази компостна почва насажденията, дали пък няма да им навредя??

# 312
ysap , с нищо не съм опрашвала.Мислех, че като е навън (на източна тераса, горе-долу до 13 часа е слънчево), то само си се грижи за опрашването-вятър, животинки....    Laughing
За първа година ми е, събирам опит.
Сега ходих да го разгледам пак.Там, където бяха и паднаха цветчетата, сега има ново и вътре наистина има мини зелено топче.   Grinning
И май ще трябва да го подпра, че доста порасна на височина.

# 313
  • Варна
Krasi, радвам се за теб. Щом ти е открита терасата няма страшно за опрашването. Аз също съм новак, че и на закрита западна тераса на 5-ти етаж са ми саксиите.  Joy Grinning Отварям 1 или 2 крила на терасата, сложих и пердета. Луд умора няма...., нали знаеш.  Grinning Ще видя какво ще стане, но има шанс да ядем черита собствено производство поне от 5 от общо 10 коренчета. Трите са ми високи и хилави, с малко пъпки. Преместих ги, ама .... Другите две са още малки, но вървят добре и имат по-хубави пъпчици. Успех и приятен ден ти желая.

# 314
  • Варна-София
Кейт, Краси, не бързайте да торите с пресен компост. Тук ще припомня красивата българска дума "бунище". Защо е бунище? Защото се буни, защото не е спокойно, там протичат всякакви процеси, пълно е с живот, гадинки, бръмбари, червеи, скочиопашки - всичко се движи. Когато компостът узрее, тези животинки вече преминават в друга фаза и го напускат. Голяма част от бактериите, плесените и вредните микроорганизми са изядени, или загинали и тогава спокойно може да се ползва за насажденията. Средно са необходими 1-2 години за да протекат тези процеси. С калифорнийски червеи - няколко месеца, но абсолютно не бива да се бърза.

Попаднах на камера на живо от гнездо на лешояд в България. Обичам такива неща.
http://www.lifeneophron.eu/
А тук малко инфо: http://www.moreto.net/novini-test.php?n=248936&c=06&p=12

Последна редакция: ср, 21 май 2014, 10:44 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт