(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 57 361
  • 753
  •   1
Отговори
# 315
  • Варна
Да, права си, звучи логично. Но понеже мина 1 година от както го заложихме, и реших, че вече най-долният слой е готов. По-горните слоеве ясно се вижда, че не стават, но най-отдолу е като рохка пръст. А пък и така беше обяснено, където четох - че се взема от долу, а от горе се слагат нови слоеве. Не знам как да разбера кога е напълно готов в такъв случай и този стария да го оставя съвсем, да не слагам нови неща отгоре, а да направя нов ли, или как?

# 316
  • Варна-София
Ние правим купчина, за която решаваме в един момент, че я "затваряме". Отгоре хвърляме пръст, аз си правя тук-таме в него разни гнезда с тор и нормална пръст и си садя тиквички (отгоре) и тагетес (отстрани). Това ме кара да поливам от време на време купчината, защото така и така е препоръчително да се прави. Резултатът е много вдъхновяващ, ако можеш по-редовно да обгрижваш компоста. Има декоративен ефект от една страна, от друга поддържането на сянка от растенията и влага спомага за доброто узряване.
На следващата пролет може да се разнесе из градината.

# 317
Krasi, радвам се за теб. Щом ти е открита терасата няма страшно за опрашването. Аз също съм новак, че и на закрита западна тераса на 5-ти етаж са ми саксиите.  Joy Grinning Отварям 1 или 2 крила на терасата, сложих и пердета. Луд умора няма...., нали знаеш. Grinning Ще видя какво ще стане, но има шанс да ядем черита собствено производство поне от 5 от общо 10 коренчета. Трите са ми високи и хилави, с малко пъпки. Преместих ги, ама .... Другите две са още малки, но вървят добре и имат по-хубави пъпчици. Успех и приятен ден ти желая.
За болднатото ако знаеш колко си права......     Laughing    Особено мъжът ми така се е "подпалил", ако има време и физическата възможност, ще напълни градината от-до с каквото се сетиш.Нищо, че 90 % от засаденото няма да знае какво да го прави.     Mr. Green
И на теб усмихнат ден!    Grinning

amica1 , не бързаме с компоста.Ще го чакаме, колкото трябва, важното е да стане.
В линк от темата четох, че на "летния" му трябват около 3-4 месеца, а на "зимния" 8-9.Но най-вероятно зависи и от количеството заложен материал.
Ние всяка седмица имаме една пълна кофа -10 литрова-с домашни отпадъци.Не ядем месо, основно зеленчуци и плодове, и боклука е доста.    Laughing  Отделно, от орязването на дървета, храсти и лози, плюс косенето на градината има достатъчно и от тях.Та, залагаме и налагаме, пък когато стане.

# 318

И малко ако от животни си трябва. Аз тука имам една бяла кобила в съседство, на последния мохикан - свободен овчар от Доброшката махала. Тя както си пасе зелена трева, такива торти изсипва. Да ти е драго да правиш шербет.
Амика, ако имаш фейсбук, то имам една приятелка, която следи десетина камери на орли, сови, и една улулица има даже.

# 319
Grinning
 Да се похваля, нищо че съм нова

# 320
Grinning
 Да се похваля, нищо че съм нова

като  не успях да кача снимка  ще си остана с голата хвалба

# 321
  • София
като  не успях да кача снимка  ще си остана с голата хвалба
Отиди на " снимка.бг"
Там ще се регистрираш и ще качиш снимката от компютъра си.
После ще й копираш URL адреса и ще го вмъкнеш тук / бутончето с нарисувано земно кълбо/

# 322
  • Пазете Гор
Ето тук има раздел, в който са обяснени и качването на снимки, и други трикове за по-добър и илюстративен израз на постовете ни.

В моя компостер процесите вървяха досадно бавно около година. Напролет се завъдиха изведнъж и не знам откъде огромно количество червеи -  в шепа полузагнил изходен материал се наброяваха 10-20 броя. Приличаха на обикновени земни червеи, но някак по-дребни, по-тънки и розови, с по-отчетливи прешленчета. За две седмици обема на компостера се сви наполовина. Поизгребах малко отдолу и странното е, че не видях нито един червей, докато работех с лопатата.

Първи ягодки да споделя, първи цвят по граха (доста късно) и първо и предпоследно пръскане със системен фунгицид с предпазно действие на доматите. Гледам карантинният срок да изтича седмица-две преди беритбите.

Очертава се кайсиева година и още лучена. Стъблата на лука са колкото китката ми, ще има глави, вярвам.

# 323
Тука кайсиите ще са колкото да си кусаме, минаха две поредни слани и минус 3 градуса.
Всяка година изхвърлям салатки, в един момент никой не ги ще вече. И тая така. Ако имах една биволица, или поне свиня. Имам доматчета колкото дребен орех Рила.  Mr. Green За пръв път имам съмишленик сред газдите тука, един мързелив актьор си дал градинката на една рускиня пенсионерка, та и тя като мен каза - ако искам пръскани, ще отида в кауфланд.
  Тая година при мен ще е прасковена. Лежах в болницата с един турчин от с. Веселина, та той разказваше за един пенсионер ветеринарен лекар. заселил се в тяхното село и направил голяма овощна градина праскови. И пускал местните да си съберат и наберат за ракия. Та прасковите му били ниски и внуците на разказвача стигали да оберат прасковите без стълба, а имало големи праскови и по дебелите клони, и даже по стъблото на мънички клончета огромни праскови, на половин метър над земята. Та имам една дива, необлагородена праскова, която ми е носталгичен спомен от детството, опрашител на другите праскови и експериментална, та съм я прецакал вече на два дебели клона да пусне праскови. Намерих разказвача, Инвер https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/485226_4 … 9_632322519_n.jpg

Марулина, ето тук е обяснено за картинка в мнение, а също и може да тренираш в темата. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=76041.0

# 324
  • Пазете Гор
.... една рускиня пенсионерка, та и тя като мен каза - ако искам пръскани, ще отида в кауфланд.
  ...

Знаеш ли колко време съм си блъскал главата над тая дилема... Имах празни сезони, имах опити...

Няма спор, че по-хубаво от непръскани няма, проблемът при мене е, че ако не им помогна малко с нещо което знам колко , какво и кога е приложено, ще се наложи да ям пръсканите с неизвестно какво от супермаркетите. И тъй, намерил съм някакъв минимален вариант - не ползвам по-опасните хербициди и инсектициди, не ползвам синтетични торове и стимуланти, а само фунгицид, в точна доза, в минимално количество, с удължен карантинен период. Следф завръз ползвам син камък.

Амика се е потрудила и не спира да дава био методи, и не само тя, но от липса на време, и може би воля, аз прилагам само малка част от тях. Бачкам на две места, търча на още три и така. Не казвам, че правя най-доброто, никак даже. Правя, колкото мога засега.

Много здраве да речеш на Инвер.

Прадядо ми умрял от мъка след комунистическата колективизация. Взели му едва плододалата ябълкова градина и за две години я съсипали. Носел с каруцата в каца вода да сипва на всяка фиднчица, докато били млади. И животинките му взели. Носел ракия на пазачите, да го пуснат в обора на ТКЗС-то (бил само навес) да си изчисти със слама животинките, че били в лайна, кал, паразити и пикоч. Куцали... Обща стока. "Как ще работиме там, та там улезнаха сички михлюзи", нареждал. Умрял същата есен.

На мястото на градината се е ширнал един шипок, да ти се приплаче. Половината са я залесили с борове, та са пресушили дерето по-надолу. Не ни дават земята, документи сме нямали. Пък и наследниците се пръснах из света, тоя и из другия.

Като я вземали, не питали за документи. Само заплашвали и биели.

# 325
Амика, като затрупате купа за компост с пръст, значи не го разбърквате, както съм чела из материалите? И още - слагате ли вътре клони, клонки или предварително ги начупвате, за да са по-малък размер! И колко, приблизително, е висок такъв куп? Ако се сетиш още нещо по този въпрос, пиши, моля!

# 326
Ягодите ми днес

# 327
Куркума, как умеете да нареждате! Ти, Вълка, Рорик и още някои в тая тема. Та умеете с няколко реда да накарате сърцето ми да пее или, в случая, да плаче.

# 328
Сладки и ароматни ли са ти ягодките?

# 329
Имам си две лястовички(явно млади и неопитни),които започнаха да си правят гнездо на фасонката на крушката в предверието ни.Никак не ми пречат птичките,че правят боклук ,но как ще се задържи гнездо там?Изрязах парче правоъгълен картон с дупка по средата,отвих крушката,нанизах картона и завинтих обратно,но те преместиха усилията за гнездо върху картона.Като не ми се видя достатъчно стабилен го подсилих с тънка тел хваната за тавана с два гвоздея.И така имаме си готово гнездо и вечер лястовичетата се приютяват в новият си дом.Дано са добре в къщи!(имам четири котки убийствени ловци)                                                                                                                                                                                         Сега искам да кажа,че още има добри и състрадателни хора и слава Богу,че е така.Преди десетина дни някой изхвърли малко сакато(с отрязано задно краче,окълцани уши и липсваща опашка)кученце!Веднага всички съседи обявиха война на всеки посмял да нахрани и напои палето.Останалите го подминаваха като безмълвния боклук в контейнера. Всяка вечер след десет и половина и през деня като диверсант ходех да храня кученцето с надеждата да ме приеме и да го хвана и махна оттам докато му намеря дом,но то милото беше толкова стресирано! Не се получи,но днес ми помогнаха да го хвана с къща за пренасяне да го занеса в новият му дом(малка кравеферма)осигурен от един прекрасен и добър човек.Жив и здрав да бъде!                                                                                                                                                                                  Като свършихме това е време да продължа с грижите по градината,а именно пипера и моята недокрай засадена бахча!Такааа... направих хубав разсад на пипера,засадих го в добре обработена и наторена  почва,мулчирах го и го напръсках със системен фунгицид ,но пак не ми харесва много видът му(малко бледнее и от два дни виждам навити и накъдрени листа.Казвам си сигурно имат прасковени въшки(с просто око не се виждат,особено с два диоптера Laughing )и въоражена с лупата видях само две три животинчета,а пипера свит!Не му разбирам на това растение а искам да го отглеждам.От трите ми години опит разбрах само,че пипера при засаждане не обича много вода(винаги се покъсва да вали като го извадя),добре понася по гъсто засаждане ,въшлясва като бесен и като плододава се полива много.Обаче препарати за Р.З.и други тънкости не научих.Приемам съвети всякакви относно пипера!На бахчата тиквите са поникнали(сложих  и сорт голи тиквени семки,но тях никакви ги няма)Не е поникнала още и сладката царевица.Почвата бързо,бързо е засъхнала там и май без поливане няма да го бъде! Мислех да го карам като бостан ама нъц...Нямам хубаво семе от пъпеши(пък и дали вече е късно за сеитба?)и динки можеше да сложа...Детето две седмици не е на градина,а на бахчата на две крачки от реката с него не мога никаква работа да свърша.Много е палав и като нищо ще се бухне във водата! Laughing                                                          

Общи условия

Активация на акаунт