(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 57 319
  • 753
  •   1
Отговори
# 330
Да, дъждовете спряха от седмица и така. Те са три вида. Едни продълговати, заострени от двата края. Лееко възкиселички и в компоти не се сплескват. Едни голееми пухкави и с дебели дръжки, като ги отскубнеш се чува едно "прас!". И едни дребни топчета, които са много ароматни и са сладки още розови, те са за конфитюри и сладка. Но от тях имам малко и ги хапваме.

# 331
Имам си две лястовички(явно млади и неопитни),които започнаха да си правят гнездо на фасонката на крушката в предверието ни.Никак не ми пречат птичките,че правят боклук ,но как ще се задържи гнездо там?Изрязах парче правоъгълен картон с дупка по средата,отвих крушката,нанизах картона и завинтих обратно,но те преместиха усилията за гнездо върху картона.Като не ми се видя достатъчно стабилен го подсилих с тънка тел хваната за тавана с два гвоздея.И така имаме си готово гнездо и вечер лястовичетата се приютяват в новият си дом.Дано са добре в къщи!(имам четири котки убийствени ловци)                                                                                                                                                                                         Сега искам да кажа,че още има добри и състрадателни хора и слава Богу,че е така.Преди десетина дни някой изхвърли малко сакато(с отрязано задно краче,окълцани уши и липсваща опашка)кученце!Веднага всички съседи обявиха война на всеки посмял да нахрани и напои палето.Останалите го подминаваха като безмълвния боклук в контейнера. Всяка вечер след десет и половина и през деня като диверсант ходех да храня кученцето с надеждата да ме приеме и да го хвана и махна оттам докато му намеря дом,но то милото беше толкова стресирано! Не се получи,но днес ми помогнаха да го хвана с къща за пренасяне да го занеса в новият му дом(малка кравеферма)осигурен от един прекрасен и добър човек.Жив и здрав да бъде!                                                                                                                                                                                  Като свършихме това е време да продължа с грижите по градината,а именно пипера и моята недокрай засадена бахча!Такааа... направих хубав разсад на пипера,засадих го в добре обработена и наторена  почва,мулчирах го и го напръсках със системен фунгицид ,но пак не ми харесва много видът му(малко бледнее и от два дни виждам навити и накъдрени листа.Казвам си сигурно имат прасковени въшки(с просто око не се виждат,особено с два диоптера Laughing )и въоражена с лупата видях само две три животинчета,а пипера свит!Не му разбирам на това растение а искам да го отглеждам.От трите ми години опит разбрах само,че пипера при засаждане не обича много вода(винаги се покъсва да вали като го извадя),добре понася по гъсто засаждане ,въшлясва като бесен и като плододава се полива много.Обаче препарати за Р.З.и други тънкости не научих.Приемам съвети всякакви относно пипера!На бахчата тиквите са поникнали(сложих  и сорт голи тиквени семки,но тях никакви ги няма)Не е поникнала още и сладката царевица.Почвата бързо,бързо е засъхнала там и май без поливане няма да го бъде! Мислех да го карам като бостан ама нъц...Нямам хубаво семе от пъпеши(пък и дали вече е късно за сеитба?)и динки можеше да сложа...Детето две седмици не е на градина,а на бахчата на две крачки от реката с него не мога никаква работа да свърша.Много е палав и като нищо ще се бухне във водата! Laughing                                                          
Оффффффф
Само не пипай лястовичките - малките имам в предвид. Миналото лято живях на река Камчия. Имаше много лястовички и гнезда съответно. По някое време започнаха да падат като круши тези пилета и аз взех едното защото ще го изядат котките. в началото омарлушено и ми стана много жал. На вторият ден това пиле на рамото ми и на лов за мухи. Като ми видеше пръстите и веднага започва да вика и си отваря устичката. Хранеше се много ама много. Така 3 дена и както беше супер и изведнъж умря. После същата работа с още 2 и ми беше много гадно.

# 332
Вчера започнах да садя градината. Замислих се дали пипера да го садя по две стръкчета или по едно. Садя го в ред от двете страни на тръбата за капковото напояване и се получава горе-долу по 10-15 см между растенията. Опитах се да потърся инфо дали е правилно да се садят по две или по едно стръкче и се оказа, че трябва да се съобразя със сорта пипер. Вие как садите - по две или по едно стръкче в дупка? Насадих един ред с по две стръкчета, но нататък се колебая.

# 333
  • в здрача
Като я вземали, не питали за документи. Само заплашвали и биели.
И да имаш документи изведнъж се оказва, че земята намаляла. Моя мъж се шегуваше на тази реплика, че вярно преди 20 г като бил на 5 стигал от тях до центъра за 15  минути, а сега му трябвали 5 - сигурно щото земята намаляла.

Замислих се дали пипера да го садя по две стръкчета или по едно. Садя го в ред от двете страни на тръбата за капковото напояване и се получава горе-долу по 10-15 см между растенията. Опитах се да потърся инфо дали е правилно да се садят по две или по едно стръкче и се оказа, че трябва да се съобразя със сорта пипер. Вие как садите - по две или по едно стръкче в дупка? Насадих един ред с по две стръкчета, но нататък се колебая.
Винаги сме го садили по 2 стръкчета на разстояние двойка от двойка грубо 10 см, но пък караме на наш си сорт от време оно, т.е. не знаем какъв е, но пък е вкусен.

# 334
Има ли желаещи да за обща поръчка на масло от  NEEM за приготвяне на домашен Нимазал ?
http://magasini.net/products/view/nimazal-t-s
https://www.youtube.com/watch?v=36hxJ1b_L4o

# 335

Винаги сме го садили по 2 стръкчета на разстояние двойка от двойка грубо 10 см, но пък караме на наш си сорт от време оно, т.е. не знаем какъв е, но пък е вкусен.

bouquet

# 336
Има ли желаещи да за обща поръчка на масло от  NEEM за приготвяне на домашен Нимазал ?
Моля, кажи цена и разфасовка - може би ще се включа.

# 337
Разфасовката ще изберем,  като се съберат повече желаещи, тя ще определи и цената. Предполагам ще е търговец от Индия.

# 338
  • Нейде из лудите гори...
Току що прочетох какво е Нимазал, ще следя с интерес развитието по организацията Simple Smile

# 339
  • София
Много се разстройвам като чуя история за животинче в бедствие. Да е жив и здрав човека приютил кученцето с твоя помощ.  Какви са тези нечовешки изстъпления, вероятно тези изверги имат и към хората такова отношение.
Насадих доматките и утре след като фрезовам ще садя пипера. Боба ми не поникна както и тиквите ??? Сега прилагам рътене за боба и тиквите и ще видиме. Искам да попитам по-знаещите може ли ако е стар боба от преди 3-4 години да е причина , защото една колежка ми го даде преди години? И още нещо пръскате ли с нещо току що посадените домати и пипер?
Благодаря

# 340

и аз може да се включа

# 341
Аз искам да попитам, знае ли някой с какво да се боря с ръжда по къпините?

# 342
Разфасовката ще изберем,  като се съберат повече желаещи, тя ще определи и цената. Предполагам ще е търговец от Индия.
Не знам дали ти е ясно, но за това олио ти трябва разрешително за внос.
Пробвай или някой да ти поръча и донесе в багажа си, или от ибей през Англия.
Преди 2 години купих литър от ибей, цената му беше около $18.

Иначе аз бера краставици и зелении, доматите са с големина на юмрук, но все още зелени ( отре ще им прекратявам растежа на височина). В неделя ще вадя чубрицата да я слагам да се суши.

# 343
  • DE
Здравейте!
Тази сутрин намерих едно прекършено доматено растение.
Не мога да си обясня каква е причината.
Там където са засадени доматите, има покрив и е затворено с тънка мрежа- не е възможно да е влизало някакво животно(куче или котка).
Но, прекършеното стъбло изглежда да е гризано.
Бихте ли ми дали съвет-от какво може да е нагризаното.

# 344
  • Варна-София
Амика, като затрупате купа за компост с пръст, значи не го разбърквате, както съм чела из материалите? И още - слагате ли вътре клони, клонки или предварително ги начупвате, за да са по-малък размер! И колко, приблизително, е висок такъв куп? Ако се сетиш още нещо по този въпрос, пиши, моля!

Не го бъркаме. Добре че попаднах на една статия за компоста и неговото бъркане, където правилото за бъркането беше обявено за митове и легенди. Това автоматично привлече съпруга ми и той обяви правенето на компост за своя задача. Клони не слагаме - само кухненски растителни отпадъци, треволяци и пръст. Височината той я докарва към 80 см., но тя бързо спада.
Цаката е да не бързаш и да приведеш компоста в по-естетичен вид чрез зацветяване, примерно.

А, ето и статията с изследванията - Да бъркаш или да не бъркаш - това е въпросът!: http://www.envirolet.com/compostmyths.html

Последна редакция: пт, 23 май 2014, 00:44 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт