(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 57 306
  • 753
  •   1
Отговори
# 375
Нищо не разбирам от лозички - може ли съвет.
Дадоха ми резници от пролетното рязане. Вече са покарали чудни клончета, имат по 3-4 листа. Седи в пясък, с малко тор и малко пръст.
Кога трябва да посадя тези резници? На есен или чак другата пролет?

И на мене ми дадоха Simple Smile. Едните ми ги дадоха веднага след резитбата, засадих ги веднага и имат листенца, а другите ми ги дадоха сега. Били са във вода, имат листенца (не всички), но нямат корени. Засадих и тях през 20-30 см. Да видим какво ще стане. А есента, точно преди първия сняг, купих три лозички с корени от Баумакс (почти случайно, защото бяха по 50 ст. и реших да взема). От тях две презимуваха вътре в кофи с пръст и от време на време ги поливах. Като видях първата пъпка на едната, ги засадихме навън (през пролетта). Сега си имат листенца. Още от самото начало поливаме всички лозички и се надявам поне няколко да се прихванат.
Нашите приятели, които ни дадоха резниците, казаха да си ги засадя веднага и да поливам. Без поливане трудно се прихващали. В земята е хубаво да останат две ставички (не знам как се казват точно) и отгоре една-две. Те от тези ставички (мястото на бъдещите пъпки) изкарват корени. Миналата година ми дадоха с корени. Бяха стояли във вода, ама аз ги уморих. Беше горещо и ги бях сложила в пясък и пръст навън... Не им понесе.
Ти си ги засадила, ама моите са в туба още и не знам кога да ги слагам в земята?

# 376
Вторите ги засадих точно преди няколко часа. Simple Smile Сади и не се бой. И поливане му е майката. Ако имам прихванати към есента, ще се образовам нататък какво да правя Simple Smile. Всъщност двете вкоренени ги броя за прихванати, ама да видим как ще им се отрази тукашният климат. А всички останали са от близката околност и ако се прихванат, значи ще виреят.

# 377
  • София
Здравейте,
Като сте почнали лозите, преди време мернах, че накой има отел. Щом се захваща така от резница, дали е късно за тази година. Или пък за догодина? Много го обичам, баба ми имаше някога....  bouquet

# 378
  • На Дунава
Днес най-после си получихме наетата градинка! Ех, че кеф! Само пусто много убиват галошите, а без тях не става  Mr. Green
На ширнало се поле до хоризонта са насадили на всеки ред различни неща, над 30 култури.
Скрит текст:
И наемателите получават парцелче 1,5х25 метра. Пълно беше с народ и много, много деца. Всички усмихнати, сякаш са в отпуска. Какво нещо прави досегът до земята с градските хора.
Спанакът беше да се почерпим за добре дошли - вече ставаше да си вземем отделни листенца за бейби салата.
Скрит текст:
Лукът за зелено другата седмица сигурно също ще ни зарадва. Доста назад са в развитието си някои от нещата, които на балконската ми градинка вече почти приключват - репички, салати, грах. На полето грахът - 10 см, а този на балкона днес го оскубах, от 2 сандъчета доволна реколта от 1 голяма пълна чаша зрънца.
За сметка на закъснелите репички, намерих патладжанчета колкото нокът на малкия пръст. И колко много колорадски бръмбари!!! Но пък и тези мъничета...  Heart Eyes
Скрит текст:

# 379
Bise, за засаждане може да не е късно, но си мисля, че не се режат лозите сега. Ако ти се купува, можеш да потърсиш вкоренена лоза или догодина, като се режат лозите, тогава да си захванеш от резници.

Времето ми даде почивка. Мислех да привърша със саденето на праза, но като загърмя, затрещя, притъмни се и се изля едно хубаво.

# 380
Честит празник!
За едни празник, за други-делник. Днес преровихме половината нива с картофи. Тази дума използваме, макар че е правилно да кажа - загърлихме. Много са хубави на листна маса. http://www.prikachi.com/images.php?images/798/7346798d.jpg
Теди, а "пловдивчетата" са най-големи, стигат ми до кръста вече! Очаквам добра реколта. И бобовете започват да никнат, пак там. Един сръндак почти се блъсна в мен. Бяхме само аз и той.
Вени-види, дай отблизо къдравия пипер. Мисля, че мога да ти помогна.

# 381
Вторите ги засадих точно преди няколко часа. Simple Smile Сади и не се бой. И поливане му е майката. Ако имам прихванати към есента, ще се образовам нататък какво да правя Simple Smile. Всъщност двете вкоренени ги броя за прихванати, ама да видим как ще им се отрази тукашният климат. А всички останали са от близката околност и ако се прихванат, значи ще виреят.
Благодаря  Hug
Ще взема да ги сложа в земята както са с тубата, само дъното внимателно ще отрежа. Че не знам какви коренчета имат - дали не са много малки още и да не ги разбутвам. Пък след време ще извадя тубата от земята.

# 382
  • Пазете Гор
Ana.Ivanova e картофената кралица!

Ама верно много шума из картофите тая година! То не само картофите, на места тревата при пчелина е почти до гърди. Дано даде паша на бръмбарчетата. Носят прашец като луди.

Аз тая година развъдих малко десертни лозички - кехлибарено, не много едро, с восъчен налеп, става сладко чак като го омразят две-три слани. Бере се, когато шумата му стане оранжева и се сбръчка. Изобщо за къща с двор е хубаво да има десертни лози, не е като да няма сортове, пък и всеки, чието грозде ви е харесало би дал с радост напролет пръчки. Аз ако садях всяка пръчка, дето са ми предлагали, да съм насадил два декара, не по-малко.

Аз праз ще туря на мястото на граха. Там ще сложа и късно зеле. Кога се сееше Дайкон?

# 383
Бушката, като пресаждахме онези лозички от кофите, много внимавахме и общо взето успяхме да пресадим със земята. Но сам човек това няма как да го направи, т.е. трябва помощник. Обаче твоето е пясък, нали така? Не може ли да гребнеш надълбоко и да извадиш? Ох, ама те сигурно са повечко..., а не е една пръчка.  newsm78 Идеята ти е добра, но няма ли пясъкът да се изсипе, докато режеш дъното? Като гледах днес моите, които бяха във вода, нито едно коренче нямаше. Сигурно по-късно пускат корени. А иначе имат пъпки и неголеми листенца. Миналогодишните с корените ни ги бяха дали след май месец, но не помня дали беше през юни или през юли дори.

Последна редакция: сб, 24 май 2014, 23:01 от Анонимен

# 384
  • Варна-София
Дайкона - от втората половина на юли до първата половина на август. По-добре е август, защото по-малка е вероятността да цъфне.

# 385
Сложничко ще е с пясъка, определено. Хрумва ми нещо като картонено дъно да направя, да отрежа това на тубата, която ще е на някаква плоскост, и да подпъхна картоненото. После да го залепя и така да садя. Картона ще се разпадне скоро в земята. Пясъка опреледно прави тая процедура доста сложна и с неясен успех, но ще видим.
Четири пръчки са вътре, три от тях са покарали със сигурност.
А ако го задържа до есента? Няма ли да е по-добре, да укрепне, да направи по-големи корени? Или трябва от сега да се адаптира в земята, за да изкара зимата?

# 386
Сложничко ще е с пясъка, определено. Хрумва ми нещо като картонено дъно да направя, да отрежа това на тубата, която ще е на някаква плоскост, и да подпъхна картоненото. После да го залепя и така да садя. Картона ще се разпадне скоро в земята. Пясъка опреледно прави тая процедура доста сложна и с неясен успех, но ще видим.
Четири пръчки са вътре, три от тях са покарали със сигурност.
А ако го задържа до есента? Няма ли да е по-добре, да укрепне, да направи по-големи корени? Или трябва от сега да се адаптира в земята, за да изкара зимата?

Здравей! В Гугъла написах "как се засажда лозова пръчка?" и излязоха интересни статии, мисля, че ще се ориентираш.

# 387

Не знам как могат да се чувстват през лятото в пясъка. Не мисля, че ще им хареса. На твое място внимателно щях да вадя пръчка по пръчка и в земята. Леко се съмнявам да имат вече корени. Да кажат лозарите. Да беше пръст, да ги оставиш.

# 388
Да си седят така пръчките, това мисля аз.

# 389
  • В сбъднатите си мечти
Ana Ivanova   bouquet
ето малко снимки
http://karinavan.snimka.bg/hobby/gradina-2014.816606.33256366
,снимах рано сутринта и пипера има роса ,но се вижда как е .На 19 .05 пръсках със Скор и Децис .Малко се пооправи и между другото му направих първата поливка 10 дни след засаждането ( и дъжд го валя преди това ).Мулчирах .Друго не се сещам да кажа за него . Сортовете са Слоново ухо ,Фамилия и Чорбаджийски .Най- много е засегнат Фамилията .

Общи условия

Активация на акаунт