(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 57 311
  • 753
  •   1
Отговори
# 390
  • На Дунава
От няколко дни ме вълнува дълбоко екзистенциален въпрос: bbc имат много приятно направена документална поредица на една мацка (Alys Fowler - The Edible Garden), която в задното си дворченце в Лондон гледа зеленчуци и плодове по принципа на пермакултурата, като за разкош има и 2 кокошки, всяка от които всеки ден й снася по 1 яйце. Ама петел няма. Това авторка измишльотина ли е, или по света съществуват кокошки, които доброволно снасят яйца, без петел да ги...  Rolling Eyes
Данке  Mr. Green
ПС: Alys, а твоят ник от там ли е взаимстван, или е съвпадение? Simple Smile

# 391
От няколко дни ме вълнува дълбоко екзистенциален въпрос: bbc имат много приятно направена документална поредица на една мацка (Alys Fowler - The Edible Garden), която в задното си дворченце в Лондон гледа зеленчуци и плодове по принципа на пермакултурата, като за разкош има и 2 кокошки, всяка от които всеки ден й снася по 1 яйце. Ама петел няма. Това авторка измишльотина ли е, или по света съществуват кокошки, които доброволно снасят яйца, без петел да ги...  Rolling Eyes
Данке  Mr. Green
ПС: Alys, а твоят ник от там ли е взаимстван, или е съвпадение? Simple Smile

Без петел, доколкото знам, кокошките ще си снасят яйца, но от тези яйца никога няма да се излюпят пилета, А никът ми е съвпадение. Някога даваха сериала Али Макбийл и оттам се тръгна, но по голяма част от местата за регистрация беше зает ник и така стана Алис. Simple Smile

# 392
  • София/Варна
За вълненията с лозовите пръчки да споделя моя скромен опит. Миналата година баща ми насади при нас 7-8 пръчки, на най-сенчестото място. Гола пръчка направо в земята, поливахме редовно и обилно, всичко изби. Есента по съвет на баща ми/който живее на морето а не в планината като нас/, само загърлих пръчките с пръст. Обаче имаше една седмица много студено и без сняг и всички изглеждаха като измръзнали. Пролетта изрових всички пръчки и една част имаха корени, а една нямаха. Изравянето беше много грубо,понеже в нашата глина нежно не става. Тези с корените ги засях на кандидат постоянното им място и от три изглеждащи мъртви, две избиха.
Пролетта си купих две вкоренени и една невкоренена пръчка. Тези вкоренените са ясни, тръгнаха си, та даже едната има е грозденце  #Crazy. Не вкоренената, обмазана в горния край с восък, я бях закопала много плитко, защото нямах време да копая дълбока дупка и да я уредя както си трябва. Така си седя сигурно месец и нещо и абсолютно нищо не помръдна по нея, ни корен ни листо. Най накрая ми остана време и сега си има листа.
От дългия пост който написах идеята беше да кажа, че няма нужда да им треперите толкова на пръчките. Открих, че е важно като тръгнат листенца, да не се оставят повече от два филиза, защото ако са повече не се развиват добре. Оставят се макс два и ако оцелеят и двата зимата си избираш по здравия и оставяш него.
 Доматите ми са все още болни, но имат цвят на доста места. Пръскам усърдно ту със сода, ту с мляко и дъжда усърдно измива всичко след няколко часа. Ще се боря, пък ще видим кой ще победи.

# 393

Кокошките снасят точно толкова яйца без петел, колкото и с петел. Яйцето е яйцеклетка. С петел оплодена, без петел - не. В люпилните за кокошки носачки на петия ден отделят петлетата и заминават за керисажа.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1.0-9/10 … _1358437865_n.jpg  Това петле е точно такова, от керисажа. Намерено случайно живо в една найлонка със задушени петлета на пет дни. Казва се Сандо Фрикасето и имаше и други имена, като испански благородник.

# 394
  • София/Варна
Испанския благородник е голям сладур.

# 395
  • При розите и топлата вода ......!
Привет, градинари! Hug
skela, ако прекършиш върха ще започнат дружно да зреят, ако ги оставиш зреят постепенно и до октомври имаш домати обилно. Аз миналата година за проба прекърших след 5 китка. Почти нямаше разлика, нагоре пуснаха култуци и пак си имаха домати до късно. Според мен не прекършвай.
За лозите, които са сяти без да са присадени - бучи пръчка, са по склонни на болести, тези които са присадени на дивачки са по-издържливи.
Marsy Green, сладка помощничка, да ти е жива и здрава! Hug
Bise,според газдите при нас отела не се ползва основно за вино, може само малко за цвят.
Ето ви малко снимки ако ви се гледа.
Киви
Домати, Още, Още, Още
Краставици,
Праскови
Картофи,
Зелен боб,
Малко дзен, Пак, Пак

# 396
  • София/Варна
Гелика на колко години е кивито ти и на коя година започна да цъфти. Всичко в градината ти е красота.

# 397
Герундик,ако са толкова болни доматите-пръсни ги веднъж някой сериозен фунгицид(това не е отрова все пак !)да ги подсилиш и излекуваш пък после пак с био.Млякото и содата са добра превенция,но не лекуват(за съжаление)Прости за намесата! Hug                                                                                                                                                                         Вени-Види,и аз винаги имам проблем с това накъдряне на пипера!Миналата година ми казаха,че това е следствие на въшките по листата(защото им смучат соковете)Честно казано видях няколко въшки,но с лупата,иначе е абсурд да ги видиш.Ана Иванова-моля ако имаш съвет по въпроса и аз ще се възползувам!                                   Вени,страхотни лехи!Ще кажеш като извадиш реколтата картофи(лехите ти са досущ като на Руснака.                                                                                                                                                                                  Вълчо,нали през август се пресаждаха ягодите!Не знам дали е възможно да пратиш малко разсад по някой куриер(ще оживеят ли?)

# 398
Оживява всичко.
Аз си поръчвам цветя и съм много доволна, защото в тази Варна са много скъпи бе, а аз с едно не се задоволявам.

# 399
Гелика и аз пропуснах да ръкопляскам на твоята градина Joy Както и на Ана Иванова както и на всички други!    Моля,пишете за това накъдряне на пипера!Какво да правим?

# 400
  • София/Варна
Рени аз пръсках два пъти с някаква химия. Обаче между доматите имам марули и покрай едните домати лук. А карантинния срок на това е 1 месец. За това вече само био. Ако изпасем бързо тревата може да пръсна още веднъж с химията. Жал ми е да изхвърля всичките марули и лук.

# 401
Малиии, Гелика, какви рози  Heart Eyes
Аз ще се похваля с първите моркови, дребосъци, но изядени с радост, жалко, че не се сетих да ги снимам, утре  Simple Smile

# 402
  • Варна-София
Днес направих първото си сладко от рози. Много бързо стана и цялата работа беше много приятна и ароматна.
Гелика, твоите рози не са ли от столистните, които стават за сладко?

Аз тази година за първи път вкоренявам резници от дивачки. Точно в пробита туба с пясък. Смятам чак догодина напролет да ги извадя. Така ме посъветваха хора, които са се занимавали с това. Самите пръчки бяха с петичка от 2-годишна дървесина. Други подробности не се сещам. Ще ги поливам всяка седмица, ако не вали.

# 403
  • София
Ох, благородно ти завиждам!
Сега събирам рози за специализирания ми розов кът.
Вече тръгна жълтата увивна, но докато стигна твоя изглед, ще минат години.
Чудесни са!  bouquet

# 404
Смятам чак догодина напролет да ги извадя. Така ме посъветваха хора, които са се занимавали с това.
И на мен так ами казаха, когато ми ги дадоха. За това и попитах тук.
Макар че предпочитам да ги бодна сега, че иначе повече ще ги мисля, аз имата ще трябва да им търся хладна стая, което е проблем.

Общи условия

Активация на акаунт