Smart Home

• 2 242
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте. За трети и последен път си пускам темата, защото най-накрая получих одобрение от администраторите. Ура!  Grinning С колеги от университета (Факултет по математика и информатика на СУ) имаме предмет, наречен "Анализ на изискванията". Целта ни е да извлечем функционалните изискванията на хората за създаването на определена софтуерна система. По принцип клиент трябва да ни зададе темата на курсовата работа и да го интервюираме, а после и целевата група, но ние се самонасочихме, защото нямаме клиент и сега целим поне да съберем възможно най-много мнения от потребители. Всъщност системата е ние избираме тема, търсим клиент, за тази тема, което не е като по учебник. Темата ние е за умните къщи (Smart Home). За да съберем най-много мнения подготвихме анкета. Знам, че е малко дълга и има отворени въпроси, но не е задължително да отговаряте на всички. Дори на един да е, ще е полезно. Ако имате мнение и по затворените въпроси, може да го изразите като изберете other или просто напишете мнение тук. Първият въпрос според мен е най-важен и моля да не четете другите преди да отговорите на него дори да е кратко. Моля за това, защото така ще разберем първичната ви идея и това наистина, което мислите без да насаждаме нищо от нашите идеи. Ако имате още предложения, ще се радвам да ги споделите тук като мнение, ще бъдат отчетени. Смятам, че определено бихте се сетили неща, за които ние не бихме. Благодаря ви предварително и заповядайте линк към анкетата. Simple Smile
https://docs.google.com/forms/d/1inCC-yErmJM_IrPw11fG3dpuNG0pk3j … sZeEHPxxiQ0/edit#

Поздрави.
Марио Черчеланов

П.П. Да повторя пак, че е съгласувано с администраторите Grinning

# 1
Опитах да отговоря на анкетата, но има въпроси, които определено ме затрудняват или си противоречат. Иначе идеята е добра, за което поздравления!

# 2
Попълних,но не бях много изобретателна.Дано да съм била полезна.Размечтахте ме  Wink

# 3
Благодаря ви много. Ако има неясноти, казвайте, за да ги оправям. За предложения съм отворен също. Тук не се иска изобретателност, няма грешни отговори или не достатъчно добри, всеки е с мнение. Simple Smile

# 4
Поправете си правописните и пунктуационни грешки в анкетата.

Попълних я, но част от въпросите са неточно зададени, с не на място вписани възможни отговори да/не.

Успех!

Последна редакция: нд, 27 апр 2014, 15:04 от -Дес-

# 5
  • Galaxy 13197853088
Умните джаджи, култивират оглупяващи хора.

# 6
Аз поправях грешки, но не знам дали са се запазили понеже при мен излиза формата за редакция.  Embarassed  А може и просто да не ги виждам, понеже знам за какво става въпрос и малко автоматично става всичко. Ще ги прегледам отново. Относно точността моля да ми покажете, защото от моя гледна точка са точни. На някои въпроси може да се отговаря и свободно, въпреки че са затворени. Това го направих понеже много хора не искат да пишат, ако искат да кажат нещо, го правят в other. Относно умните джаджи и глупавите хора, съм съгласен. Нашата идея не е да се изземат човешките функции, а да се оптимизират някои дейности, които не биха те направили по-умен или биха развили някакво качество.

# 7
  • София
Умните джаджи са в услуга на умните хора Flutter
Така, имате за цел идеята ви да не е много футуристична, но след една част от въпросите се превръща в такава.
Не, не е невъзможността за изпълнение, а стойността на един такъв проект.
Изграждането на една пасивна къща е огромен ресурс, проектиране и мъка за намиране на изпълнители.
За умната къща не знам. Звучи чудесно на хартия, как би се приложило в реала?
Имате въпрос за оптимизиране на използваните ресурси от домакинствата, но не питате за разходите.
А в разходите е разковничето на проектът ви  Peace

# 8
Целта на запитването е да идентифицира само функциите, т.е. трябва да се абстрахирате от финансовата част и какви устройства ще трябват за нея. Естествено всеки си изгражда някаква представа за това как може да се реализира, но на нас ни трябва чисто функционално. Както се шегуваме в нашите среди това е хардуерен проблем, а не софтуерен. Grinning Имаше идея за въпрос, свързан с това умната къща да дава съвети за оптимизация за разходите като цяло, но според мен той се припокрива с някои части на въпросите за пестенето и съветите. За мен прекалено футуристично е да започнем да мислим софтуер, който не може да бъде подплатен с някаква технология или устройство, а според мен функциите от въпросите са изпълними. Разбира се, на този етап са нужни много ресурси, но прохождането на една идея винаги е скъпо. Но както казах, това не е предмет на заданието. Целта е да извлечем, анализираме и валидираме потребителските изисквания. Ако това се случи наистина пак не ние ще решим цената, а клиентът(поръчителят) който ще вземе предвид цената за самия софтуер и всичко друго, нужно за реализацията.Simple Smile

Поздрави.

# 9
  • Варна
Отговорих и аз Simple Smile

Би ми било интересно да видя после обобщение на отговорите ни Simple Smile

# 10
Интересна анкета. За информация, тук, където живея има реално някои от описаните ситуации.

Например от години съществуват опции за гласова команда - не особено практична идея. Само ще кажа "eleven" (надявам, че ме разбрахте; ако не - потърсете в you tube).

Имаме и опция за наблюдение на къщата чрез кабелния оператор - за мен е неприемлива опция, притеснява ме навлизането в личното пространство.

Имаме си и ключалка с пръстови отпечатъци - много удобна когато има малки деца.

Относно алтернативната енергия - на този етап ползването и е много скъпо. Слънчевите панели се изплащат след около 20 години ползване, помпата също (имаме такава за затопляне на басейна - на този етап не пестим енергия).

# 11
Ще пусна резултатите след това. Не знам колко ще е точно всичко, понеже реално за едно такова проучване трябва голяма извадка, а до сега ние имаме 40 отговора и разни откъсачни мнения, но ще ги обобщя и публикувам. Проблемите с гласовото разпознаване се подобряват всеки ден, но все пак това е имлементационно решение. Да му мислят програмистите е друго нещо, с което се шегуваме ние. Grinning

# 12
  • Варна
Попълних и аз.
Хубаво ще за такива забравани, като мен, като излязат от дома, да могат да проверят дали са изключили всички електроуреди.

# 13
  • София
Не разбрах, какво имате предвид да създадете, като краен продукт?

Повечето неща отдавна ги има на пазара - Програматори, GSM комуникатори, алармени системи с датчици и сим карта, които изпращат смс към няколко номера. За андроид има приложения, чрез които се наблюдават камерите /ако DVR устройството позволява/ и пр.

Има достатъчно специализирани фирми у нас, които изпълняват подобни проекти в частта за видео наблюдение, пожароизвестяване и охрана.

Чудя се /примерно/, защо биометрична брава, трябва да се управлява и софтуерно?

Относно "умното" осветление, един познат с такова, в чудо се видя.
След покупката на нов ТВ, отчиташе всяка промяна в контраста и в помещението ставаше дискотека.

# 14
Аз говорех принципно, че разработката на софтуера минава през няколко етапа. Проектът е по един от тях. По принцип винаги се минава през създаване на пълна спецификация, после се прави дизайн на системата, после се програмира, следва тестване и накрая внедряване. Идеята на този етап е просто да даде спецификация за нуждите и какво би било от полза. Не се занимаваме с хардуера т.е. всички уреди, датчици и подобни неща. Нека не забравяме, че това е курсов проект, дори няма да е изпрограмиран, защото идеята за него е прекалено голяма. Ако намеквате, че е безсмислено да се занимаваме, защото вече има подобни неща, мисля, че не сте права. Има ли идеи, които да не са измислени? Дори един от етапите при извличането на потребителските изисквания, след извличането на клиентските, е да се разгледат подобни системи. А ако мога да дам моето собствено мнение, ще кажа, че според мен това трябва да е единна система за управление. Вие комуникирате с нея, тя съответно управлява всичко, което е навързано към нея, а всъщност това е голямото предизвикателство на подобен тип системи - да се създаде стандарт и унифициран начин за свързване към различни неща. Относно ключалката. Ако не смятате да си заключвате вратата докато лежите или правите нещо друго, едва ли ще ви трябва софтуер за управление, но тя все пак ще има софтуер, ако е електронна. Самото разпознаване на биометричните данни се прави от софтуер. Дано съм разяснил. Simple Smile

Поздрави.

Общи условия

Активация на акаунт