"Песен за огън и лед" - 8

• 31 670
  • 745
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна
Е какво му пречи. Джейми е наследник на Скалата след като напусне длъжност. Децата му ще са наследници на Скалата също. Скалата пак ще си остане за Ланистърите, но ще имат и сигурен съюзник в лицето на Дорн, които нямат поражения от войната. Друг е въпросът, че на Доран подобен съюз не му е изгоден, но за Тивин е.

Джайм ще трябва да живее в Дорн като лорд- консорт, т.е. втора цигулка. Тивин иска мощна Скала. Никакъв шанс. Naughty

Ако ще се сродява с Дорн, нека вземе Бриен. Mr. Green

# 481
Ариан ще си остане в Дорн като тамошна наследница
пък и хич не виждам Доран да я "даде" баш на сина на Тивин

# 482

И аз да попитам, имаше ли в книгите момент в който Джайм обеща на баща си да захвърли белия плащ?
Не, доколкото си спомням

За мен единствения критерий е финансов.
Дорн отпада Ариан е наследница, Бриен въобще не е лоша партия като територия Тарт е голям, но проблемът е, че не е достатъчно богата за потъващата Скала.

Според книгите Пакстър Редвин от Арбор има дъщеря на 16, и нея я пазаряха за Ланистър.

# 483
  • Варна
Скалата "потъва" ли?
Мислех, че е само измислица от сериала, да оправдаят ЖБ.

# 484
в книгата не видях потъваща Скала  Rolling Eyes

# 485
По повод дали Джейми би познал Аря:
Скрит текст:
— Може би не си спомняте, милорд, тогава бях по-малка… но имах честта да се запозная с вас в Зимен хребет, когато крал Робърт дойде да гостува на моя баща Едард Старк. — Сведе големите си кафяви очи и промълви: — Аз съм Аря Старк.
Джайм никога не бе обръщал много внимание на Аря Старк, но му се струваше, че това момиче е по-голямо.
— Разбирам, че ще се омъжвате.
— Ще ме венчаят за сина на лорд Болтън, Рамзи. Той доскоро беше Сняг, но Негова милост го направи Болтън. Казват, че е много смел. Много съм щастлива.
„Защо тогава гласът ти звучи така уплашено?“ — Желая ви радост, милейди. — Джайм се обърна към Стоманени пищялки. — Получихте ли парите, които ви бяха обещани?

Тивин е предложил Джейми да напусне Кралската гвардия:
Скрит текст:
— Иска само да ме принуди да напусна Кралската гвардия и да ме върне в Скалата на Кастърли.

Ето и какво казва Джейми за бащинството:
Скрит текст:
— Той е твой син…
— Моето семе. Никога не ме е наричал „татко“. Както и Джофри. Ти ме предупреди хиляда пъти да не проявявам неуместен интерес към тях.
— За да ги опазим! Теб също. Как щеше да изглежда, ако брат ми си играе на баща на кралските деца? Дори Робърт щеше да стане подозрителен.

# 486
Пак Джейми за Аря:
Скрит текст:
— Аз съм проклетият Кралеубиец, забрави ли? Когато казвам, че имаш чест, е все едно някоя курва да хвали девствеността ти. — Облегна се назад и вдигна очи към нея. — Стоманени пищялки тръгва обратно на север, за да отведе Аря Старк при Рууз Болтън.
— Дал си я на него? — извика тя отчаяно. — Ти се закле пред лейди Кейтлин…
— С меч, опрян на гърлото ми, но все едно. Лейди Кейтлин е мъртва. Не бих могъл да й върна дъщерите дори да бяха при мен. А момичето, което баща ми изпраща със Стоманени пищялки, не е Аря Старк.
— Не е Аря Старк?!
— Чу ме добре. Милорд баща ми е намерил някакво кльощаво северняче, повече или по-малко на същата възраст и с повече или по — малко същата физиономия. Облякъл я е в бяло и сиво, дал й е един сребърен вълк да си закопчае наметалото и я праща да се омъжи за копелето на Болтън. — Вдигна отсечената си ръка към нея. — Исках да ти го кажа преди да си препуснала в галоп да я спасяваш и да се убиеш безсмислено. С меча никак не си зле, но не си достатъчно добра, че да се справиш сама с двеста мъже. Бриен поклати глава.

# 487
  • Варна
Значи и Бриен знае за фалшивата Аря. Това ми харесва.. Laughing

Много завързано става. Party

# 488
Затова Бриен не бива да умира много скоро. Има какво да даде още Simple Smile. Сега се сетих обаче- след като знае за Аря, каза ли нещо при срещата й с Лейди КС?

Препрочитайки тази глава на Джейми не ми стана ясно защо изведнъж се превърна в светец в сериала? В тази глава той осъзнава, че е загубил всичко скъпо за него, осъзнал е грешките си и решава да изпълни поне дълга си към Кат. Но си остава със същото ужасно, надменно и арогантно поведение към хората около него. Но пък главата завършва много интересно:
Скрит текст:
Когато свърши, повече от три четвърти от страницата между златния лъв на пурпурния щит горе и празния бял щит отдолу все още бе незапълнена. Сир Джеролд Хайтауър бе започнал историята му, а сир Баристан Селми я беше продължил, но останалото Джайм Ланистър щеше да допише сам. Оттук нататък можеше да напише каквото си избере.
Каквото си избере…

На няколко пъти в разговора между него и Церсей, тя казва кажи на баща ни това или онова, а в отговорите на Джейми баща му никога не е татко, а Лорд Тивин.

# 489
Deziderata - Робърт се беше развонял още като жив, от раната се носеше такава воня, че на Нед му призля моментално. Тивин колкото и да го балсамират, пак се съмнявам да не се развонят за седем дни месата му в тоя почти тропически климат. Интересно за погребението на Робърт наистина, май не се споменава, не че Церсей ще тръгне да му прави поклонения де.

Пък и предвид, че между дуелът и бягството на Тирион минава неизвестен брой дни, докато подготвят екзекуцията, то отравяне на Тивин от Оберин би било вече засечено (не го виждам няколко поредни дни да не може да се облекчи и при все това да не му пука, че даже и да се въргаля в леглото с любовницата на сина си).

Всъщност по-логично ми изглежда ако е отровен, да е отровен от Варис, който иска да се отърве от него поради същата причина като Кеван впоследствие и е видял възможност да лепне убийството му на вече мъртвия Оберин.

Съгласна съм с поста ти. Робърт смърдеше приживе, но нямаше обилно подробности за тялото след смъртта. Като крал, процедурата е била същата, не може Серсей да отсъства, абсурд. Просто Мартин не сметна за нужно да осведоми читателя. Там е работата. Ако е норамлно така да се разлага труп, защо всички се държат така сякаш в живота си не са виждали мъртвец?
От началото на Пира непрекъснато ни се бута в очите, че нещо не е както трябва. В главата на Серсей , на Джейми, отново по-късно в глава на Серсей скандал с Пайсел по въпроса, и в глава на Давос се споменава, че в храма не са могли да стъпят дни след това. Мартин ни го вре в очите прекалено много. Нещо не е както трябва. Естествено първият заподозрян е Пепелянката. Има си мотив и материали, не крие изобщо намеренията си.
Може и Варис да се е възползвал, а може и да служи за отвличане на вниманието, за да изпуснем нещо друго.

Доран е оркестрирал ответен удар с години, и е чакал идеалната ситуация. Оберин е трябвало да оживее, две армии са в позиция по думите на Обара, само някой тябва да ги поведе. Големият удар е трябвало да дойде от Куентин с драконите. И тук им се чудя как е възможно да рискуваш всичко, като се осланяш на някой който не познаваш. Доран не е Тирион, но защо му е хрумнало, че Денерис охотно ще тръгне накъдето и казват? Ума ми не го побира.

# 490
  • Варна

От началото на Пира непрекъснато ни се бута в очите, че нещо не е както трябва. В главата на Серсей , на Джейми, отново по-късно в глава на Серсей скандал с Пайсел по въпроса, и в глава на Давос се споменава, че в храма не са могли да стъпят дни след това. Мартин ни го вре в очите прекалено много. Нещо не е както трябва. Естествено първият заподозрян е Пепелянката. Има си мотив и материали, не крие изобщо намеренията си.
Може и Варис да се е възползвал, а може и да служи за отвличане на вниманието, за да изпуснем нещо друго.

Умира високопоставен лорд, който приживе не е допускал да му се подиграват.
Трупът му мирише и става повод за шегички и отвращение.

Вече нищо не е същото, Тивин не е Господ, не е фактор във Вестерос.

# 491
Защо след като Оберин не крие намеренията си, все пак се е скрил за да отрови Тивин? Не се връзва. Миризмата описва какъв е бил човека приживе. И пак не разбирам дори да се окаже, че Оберин е отровил Тивин, какво ще промени това? Не могат да докажат, че с Доран са го планирали. Доран 15 год. прави впечатление, че само яде и дебелее и си гледа живота.

# 492
Няма нужда от доказване на каквото и да било, променя възгледа ни към Дорн, засилва се интереса на читателя. Те ще са централни в следващите книги. Мартин казва, че нарочно не пише във трето всезнаещо лице, а кара читателя да е внимателен. Заради нас е това, не за да разберат евентуално останалите герои. Заради това е интересен Мартин, като Лего е. Играеш си с толкова много допълнителен материал, има много възможности и последствия. Няма скука, предвидими ситуации.
Ние знаем какъв е бил Тайуин приживе и без да смърди. Прочели сме подробно и няколко пъти.
Мартел държат на семейството. Дебелите хора не страдат и нямат грижа за нищо? Сериозно?

Дали Джон ще умре без да разбере, че официално не е копеле, а Старк и наследник на Краля на Севера? Без да разбере кои са родителите му, и че май никога не е бил копеле? Напълно възможо. Но чакаме да се появят онези с декрета, а те може и 100 пъти да са били изядени по пътя. Държи ни в напрежение, нали?

# 493
 Laughing Laughing Laughing
Доран създава впечатление на чревоугодник. Много добре знаеш какво мисли за него собствената му дъщеря преди той да й разкрие част от плановете си. Представи си тогава какво мислят хората от другите кралства. Че едва ли би си мръднал задника за нещо. Това си мислят.

Да, Мартин ни държи в напрежение. Съгласна съм с описанието ти за него и стила му и целите му. Вниманието ни е и без това е насочено към Дорн. Ясно е, че там са непредвидими нещата. Просто не вярвам на теорията за отравянето на Тивин. Няма никакви доказателства освен миризмата, което се натъртва многократно. За мен не е толкова странно човек умрял в нужника, паднал в собствените си отпадъци, с дупка в корема, и с 7 дневен престой в топла стая да мирише. Това е.

# 494
Laughing Laughing Laughing
За мен не е толкова странно човек умрял в нужника, паднал в собствените си отпадъци, с дупка в корема, и с 7 дневен престой в топла стая да мирише. Това е.

Дааа! Нали това казвам. Защо 100 пъти Мартин го подчерта, е подозрителното. И подчерта че е изчистен, изкормен, кръвта отстранена, напълнен с разни истории.

Ако Тайуин беше жив при появата на Егон, хлапето нямаше шанс за оцеляване. Ето го и мотива на Варис.

Ариан е огорчена от едно писмо, не знае абсолютно нищо, и не е нейна работа.  Татито я обидило, я сега да му даде да разбере! Да си беше отворила устата тогава, нямаше да обърка живота на толкова хора. Доран не е длъжен да я осведомява, особено в подобни ситуации.
Тайуин Ланистър не е споделял плановете си със Серсей, а с Кеван. Както Доран с Оберин.

Общи условия

Активация на акаунт