Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

"Песен за огън и лед" - 8

 • 29 226
 • 745
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 14 787


Пopедицaтa "Песен за огън и лед" е еднa oт нaй-дoбpите сеpии излизaли пpез пoследните  гoдини. Bсякa oт книгите бе oпpеделянa oт четящите зa "нaй-дoбpo фентъзи нa гoдинaтa". Нa гpaницaтa нa фентъзи и pицapския poмaн тя със сигуpнoст ще зaдoвoли и нaй-взискaтелния читaтелски вкус.
   

До момента от нея са излезли следните книги:


1. 2. 3. 4. 5.

Знаят се заглавията на следващите две книги до края на поредицата: 6. Ветровете на зимата и 7. Мечта за пролет
Авторът има още една книга издадена на български, която касае част от събитията в поредицата, въпреки, че историите се развиват 80 години по-рано от събитията на "Песен за огън и лед".

Препоръчваме я на всички фенове:
 
Книгите

Книгите в Читанка: http://chitanka.info/sequence/BARD-POL,

"Рицарят на седемте кралства"   http://www.rulit.net/tag/science-fiction/ricaryat-na-sedemte-kra … -free-339681.html

Официалният сайт на автора: http://www.georgerrmartin.com/

Всичко за книгите  (на английски) : http://www.westeros.org/Citadel/

Всичко за книгите (на руски): http://7kingdoms.ru/wiki/

Fan art by AMOK - http://en.amokanet.ru/gallery/martin/

Книгите в издателство "Бард": http://www.bard.bg/series/?id=25&q=%D0%9F%D0%B5%D1%81%D0%B5% … D0%BB%D0%B5%D0%B4Тук, в тази тема, се обсъждат книгите, по които е създаден сериалът "Игра на Тронове".

Преведени от съфорумци глави от „Ветровете на зимата”:

Последна редакция: сб, 24 май 2014, 12:26 от bubanka

# 1
 • Мнения: 9 144
Хексе  Hug

На мен лично ми харесва повече версията авторът на писмото да е Рууз, просто Рамзи няма достатъчно акъл да премерва прецизно всяка дума

# 2
 • Мнения: 1 603
Аз нищо премерено не видях в това писмо. А и Рууз знае, че Аря не е истинската Аря, според мен и Рамзи вътрешно го знае, но не му пука. Пък и Рамзи е прекалено горд, че да нарича някой по име- така че "невестата" тук идеално ми се връзва. Някога да е наричал Теон с името му? А Джейни е поредното псе, с което той да си играе, точно като Теон. И Рууз и Рамзи имат основанието да провокират Джон, но по- скоро Рууз щеше да го направи безмълвно, а Рамзи се нахвърля като побъркан какъвто е.


За меча "Лед" - няма никакво значение дали остатъка от меча ще попадне в ръцете на Джон или не. Това няма да промени нищо. Мечът, който може да промени събитията е "Мечът на утрото".

Хексе - благодаря за темата   bouquet

# 3
 • Варна
 • Мнения: 14 787

За меча "Лед" - няма никакво значение дали остатъка от меча ще попадне в ръцете на Джон или не. Това няма да промени нищо. Мечът, който може да промени събитията е "Мечът на утрото".


Защо пък Мечът на утрото? Thinking Кой е собственикът му сега? Малкия Едрик Дейн ли?


П.П. Някой има ли идеи за анкета?

# 4
 • Русе
 • Мнения: 554
За меча Лед - не, и аз си спомням съдбата на валирианския на Нед, но наскоро хванах пак първата книга и с изненада прочетох, че всъщност той е скорошно оръжие на Старк, „едва“на 400 години, и носи името на друг и явно далеч по-важен Лед, родов меч на Старк, който се е предавал в дома от века на героите, т.е. от около 8-10 000 години, и чиято съдба е неясна.

Скрит текст:
Беше изкован във Валирия, още преди Ориста да се стовари над старата Свободна твърд, когато ковачите се бяха трудили над своя метал не само с чукове, но и със заклинания. Беше на четиристотин години и все толкова остър, както в деня на изковаването му. Носеше името си от друг, още по-стар, наследство от века на героите, когато Старките били крале на Севера.

При първоначалния план за 3 книги определено не бих очаквал да се появи, ала с прекомерното разрастване и специалното отношение на Мартин към детайлите изобщо не бих се изненадал, ако реши да го включи. Колко му е Бран да го проследи със способността си да вижда миналото и да измисли начин как да го осигури в ръцете на Джон. Също така се надявам и за Ланистърския валирианец да стане ясно, барабар със съдбата на Герион. Изобщо и на Старк, и на Ланистър им липсва в неизвестност хем родовото оръжие, хем по един чичо...

# 5
 • Мнения: 1 603
Нямаме данни, доколкото помня дали Ашара е дала мечът на Едрик Дейн.
Домът Дейн е доста интересен. Ако Ашара е онази септа, то би следвало да даде мечът на Егон. Да обаче Джеролд Дейн също иска мечът. Там интересното е, че хем е Дейн, хем не се знае по каква линия е Дейн, хем очите му са : His eyes appear black but at closer vantage they are a dark purple - dark and angry .

Ариан го описва като много красив. Той мрази Артър Дейн и се представя за неговата опозиция.

И все ми се струва, че този меч може да се окаже истинския "Светлоносец" (така ли се казваше мечът на Станис?). Доста е объркано около всички Дейн, затова пък е интересно Simple Smile. Май  се превръщат в едни от любимците ми.

Коронис - кой беше този Герион? То само при Старк и при Ланистър да липсваха оръжия и чичовци  Laughing. Ако се задълбаем сигурно във всеки род има такива липси Simple Smile.

# 6
 • Мнения: 8 738
Писмото ме е обзело по необясним начин. Много обичам гатанки, а много неща около писмото не са наред, разбира се нарочно и в стил Мартин. Изреченията са минималистични, на английски телеграфния стил се забелязва.
Възможно е да е Рамзи, но защо липсва печат? Липсва кожа, а ние знаем, че той обича да изпраща сувенири. Обича да пише с кръвта на жертвите си, а Джон познава почерка му- едър и зъбат.
Почерка на Розовото писмо не е споменат от Мартин (разбира се). Мелисандра не е много вероятна, но се усъмних в нея, защото писмото съдържа отговори на всички въпроси, които и зададе Джон. Тя отчаяно се опитва да го омотае (чудя се защо). Опита се да го впечатли, беше директна, игра си на Игрит ("Нищо не знаеш, Джон Сноу", визуална илюзия)...Докосва го, Джон се дърпа. В нейната глава тя си спомня, че същата игра е играла и със Станис в началото.
Джон и се развика в последната глава, това никой не си е позволявал до сега. Всички ги е страх от нея. Освен Джон, за което го аплодирам.
Единствената точка от писмото която не пасва е Рийк, но тя има и аудиторни видения, та всичко е възможно.
Не мисля, че гарван донесе писмото. От там ми идва най-голямото съмнение. И мейстера беше изплашен. Лесно е да кажеш с тайнствен глас "Гледай към небето, Джон Сноу, и като получиш отговори на въпросите си, ме повикай." Тя самата му отговори. Веднага, и то писмено.
Дори Джон се върза, че е видяла гарван в бурята и отиваше при нея когато го нападнаха.
Сър Патрек, големият гений реши да краде Вал точно в този момент, докато всички са заети.  ooooh! Нищо чудно да му е било подсказано, а мейстера да е бил хипнотизиран.
Преди си мислех, че Манс е автора, защото и през ум не ми мина, че писмото не е изпратено от Уинтърфел. Сега си мисля, че няма гарван.

Клетводържителя се надявам да попадне в Санса. "Воят на вдовицата" не го ли погребаха с Джофри?

Как ви хареса епизода?

Едит: На Джеролд Дейн и косата му е двуцветна, което е още по-интересно. Род Дейн имат лилави очи, на Ашара са били особено изразителни и заради това е малко вероятно, че септа Лемор е Ашара.


Последна редакция: пн, 28 апр 2014, 10:49 от Deziderata

# 7
 • Мнения: 1 603
Съгласна за Ашара, това е единственото, което не се свръзва да е септата. Хубаво Дейн имат лилави очи, но не са ясни потомствените линии. От къде идват и защо. Това е интересното. Има нещо тук и този меч пък на мен много ми е влязъл под кожата, според мен, който го получи, ще е обещаният принц и т.н.

А споменава ли се, че никой не е видял гарван да носи писмото? Задължително ли е всеки път Мартин да споменава, че гарван е донесъл някакво писмо? Явно трябва да препрочета цялата глава, защото почти не разбирам какво си написала  Laughing. И чия кожа да сложи Рамзи в писмото, за да повлияе това на Джон? Кой държи Рамзи, че Джон да се афектира от кожата му? Какъв печат да сложи Рамзи като е копеле. Баща му като ги припознава едва ли му дава неговия печат. Рууз го припознава за собствени изгоди, а не защото го обича и му има доверие. Достатъчно умен е да не му даде печата на Болтън.

Отношението на Мелисандра към Джон е такова, защото виденията й се променят и започва да осъзнава, че Станис не е този, за който тя го е мислила. Дали това е Джон обаче също не е ясно все още, но натам клонят нещата.

# 8
 • Русе
 • Мнения: 554
То ме съмнява някой да получи истинския Светлоносец, по-скоро трябва да си го изкове сам, инак легендата отива на кино.

И ми е интересно каква ли е тая драконова стомана, която била толкова ефективна срещу Другите. Дали Мартин не е допуснал поредния дявол на подробностите? Нали първите дракони са се появили с възхода на Валирия около 5000 години преди действието на Песента, а за последно Другите са били видени за последно около още 50 века преди това. Или който там майстер е преписвал древните книги е допуснал грешка при превода. Ясно е, че каквато и да е тая драконова стомана, няма как да е валирианската. Може старият меч на Старките да е изкован от нея, би се вписал във времевата рамка.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 14 787
Нямаме данни, доколкото помня дали Ашара е дала мечът на Едрик Дейн.
Домът Дейн е доста интересен. Ако Ашара е онази септа, то би следвало да даде мечът на Егон. Да обаче Джеролд Дейн също иска мечът. Там интересното е, че хем е Дейн, хем не се знае по каква линия е Дейн, хем очите му са : His eyes appear black but at closer vantage they are a dark purple - dark and angry .

Ариан го описва като много красив. Той мрази Артър Дейн и се представя за неговата опозиция.

И все ми се струва, че този меч може да се окаже истинския "Светлоносец" (така ли се казваше мечът на Станис?). Доста е объркано около всички Дейн, затова пък е интересно Simple Smile. Май  се превръщат в едни от любимците ми.

Защо точно този меч? newsm78
Едрик Дейн би трябвало да е наследникът на меча, защото той е Наследника на Звездопад, освен това другите братя и сестри на баща му нямат деца - едната му леля е била сгодена за Берик, т.е. още няма деца, а другата леля Ашара е мъртва. Артур Дейн е бил бял рицар. Мечът трябва да е при баща му.

# 10
 • Мнения: 33 024
То ме съмнява някой да получи истинския Светлоносец, по-скоро трябва да си го изкове сам, инак легендата отива на кино.

вече и аз съм склонна да го мисля

# 11
 • Мнения: 1 603
Защо събитията трябва да се повтарят във времето едно към едно? След като мечът е вече изкован, не може ли някой просто да го намери и толкова. Не вярвам, че всяка легенда ще се повтори, въпреки че имам основания да смятаме, че историята ще бъде повторена, но не съмнявам, че това ще се остнася за всичко, иначе  отива на кино по мое мнение Simple Smile. Пък и какви поуки ще са направени ако хората правят едни и същи грешки? Все някой ще трябва да се е поучил от легендите, а и хората и факторите са различни.

Заинтригувана съм от драконовата стомана. Къде се споменава за нея. Помня само че Джон и Сам мислят, че е Валерианска стомана.

Хексе- би трябвало да е при Едрик, но последно знаем, че Нед го предава на Ашара. А след като мечът е толкова знаменит и всички го знаят, Нед отива да го върне в Звездопад, предизвиквайки слухове за дете от Ашара, предполагам, че Мартин щеше да отбележи, че мечът е при Едрик. Ако знаехме къде е, то Джеролд щеше да тръгне да си го вземе за себе си със сила. Срещу Артър не е посмял, защото е бил един от най- великите рицари за времето си, но Едрик като какъв се слави... май нищо особено.

Защо точно този меч - ами честно казано не знам. Защото мечът се казва Dawn - зора, разсъмване, зазоряване... Рицарите от Звездопад, които са имали честта да си служат с него са наричани "Мечът на утрото"- всичките. Знаем, че Последният герой е избавил света от Вечната нощ, когато Другите и Бродниците са плъзнали навсякъде. Защо да не е било точно с този меч? Може да се появи и някой по именит меч. Но засега от фактите, които имаме това е моето становище.

# 12
 • Русе
 • Мнения: 554
Заинтригувана съм от драконовата стомана. Къде се споменава за нея. Помня само че Джон и Сам мислят, че е Валерианска стомана.

И аз за там се сещам. На същото място Сам наред с това колко била ефективна срещу Другите май обясняваше, че разполагат само със стари книги, които са преписи на още по-стари, правени от майстери за време, когато още не е имало майстери. И двамата приемат, че става дума за валирианска стомана, което е невъзможно, понеже тя се е появила хиляди години след изчезването на Другите. Или е грешка на съответния хроникьор на Стража, или Мартин е допуснал недоглеждане при подробностите.

Мечът Зора няма как да е от Вечната нощ поради същата причина.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 14 787
Не знам дали сте гледали новата серия на Игра на тронове, потвърди се теорията ми, че Другите правят от човешките  бебетата  - Други и вероятно не могат да се размножават сами.


П.П. Каква драконова стомана? Изобщо не се сещам дори къде да търся, да прочета за какво става въпрос?

# 14
 • Мнения: 8 738
Съгласна за Ашара, това е единственото, което не се свръзва да е септата. Хубаво Дейн имат лилави очи, но не са ясни потомствените линии. От къде идват и защо. Това е интересното. Има нещо тук и този меч пък на мен много ми е влязъл под кожата, според мен, който го получи, ще е обещаният принц и т.н.

А споменава ли се, че никой не е видял гарван да носи писмото? Задължително ли е всеки път Мартин да споменава, че гарван е донесъл някакво писмо? Явно трябва да препрочета цялата глава, защото почти не разбирам какво си написала  Laughing. И чия кожа да сложи Рамзи в писмото, за да повлияе това на Джон? Кой държи Рамзи, че Джон да се афектира от кожата му? Какъв печат да сложи Рамзи като е копеле. Баща му като ги припознава едва ли му дава неговия печат. Рууз го припознава за собствени изгоди, а не защото го обича и му има доверие. Достатъчно умен е да не му даде печата на Болтън.

Отношението на Мелисандра към Джон е такова, защото виденията й се променят и започва да осъзнава, че Станис не е този, за който тя го е мислила. Дали това е Джон обаче също не е ясно все още, но натам клонят нещата.

Лилави очи и сребърна коса- "половината проститутки на Лис са с такива" цитата е от Танца, не помня от къде точно, но е на  ГРРМ. Чертите са валирийски. Около Джеролд ще има съществени събития, едва ли е без значение, прекалено интригуващ е като персонаж.

"Обещаният принц" е троен, а предсказанията са подвеждащи, с тенденции някой да се опитва да ги сбъдне. Не мечът прави принца, а обратното. Дрого и Рего загинаха, за да се излюпят драконите.
Ако изобщо някой меч ще е от подобно значение, носителят ще го закали в любимо същество.

Розовото писмо: В Танца имаме (още) две писма от Рамзи. Едно получи Аша, едно Джон. И двете са запечатани (with a button of hard pink wax), подписани са от още свидетели, написани са с кръв, едното съдържа парче кожа.
Защо това писмо не отговаря на МО-то на Рамзи? Ако е одрал жените и е направил плащ за Манс, 'що му се свиди да изпрати малко материал? Уж пред целия свят е изложил Манс в клетка, а къде са подписите на Дъстин, Рисуел и Ъмбър?
Надявам се в следващата книга да разберем.

А около Мелисандра толкова неща има, че не ми се започва...т.е. събирам материал.  Laughing Много е интересно.
Джон беше прав, Мелисандра не прави нищо освен грешки. (Но никой не и държи такъв тон.)
Погледнете последната глава на Джон, който от вас има време. Кавгата на Джон и Мелисандра се отразява в писмото, дори камите в тъмнината се проявиха. Случайно ли е, или е литературен похват? Тя на всички каза в пролога на Кресен, че видяла Ренли мъртъв в пламъците. Сама си ги сбъдва предсказанията тя, цял меч фалшифицира, та писмо ли? Мелисандра се предложи и на Давос, но и той беше достатъчно умен да и откаже. Тя бърза да направи нова сянка, не може да е със Станис, въпреки че има "отношения" с него. "Огънят" му бил нисък, каза тя на Давос, търси си нов донор.

Едит: Предсказанието за Азор Ахай не е нищо освен пропаганда, а Мелисандра го използва за свои цели. Какви, предстои да видим.


Последна редакция: пн, 28 апр 2014, 12:43 от Deziderata

Общи условия

Активация на акаунт