ПЪРВИ клас - ваканцията!

• 47 827
  • 764
  •   1
Отговори
# 15
  • София
при нас никога не информират за такива неща като контролни, тестове и прочие.

и го намирам за напълно нормално - това си е част от редовния учебен процес, а не някакво извънредно събитие, за което родителят трябва да знае предварително, че ще се случи.

след провеждане на самостоятелните работи, учителката ги предава на децата, за да ги покажат в къщи, след което ги връщаме, за да се приберат в папката на детето - съхранявали се няколко години, така ни обясниха.

за резултата от диктовката от МОН бях уведомена чрез запис в тефтерчето на детето, като се изискваше и моят подпис.

за домашните спряха да ни информират чрез таблото още след първия месец, което вече не ми харесва. на практика, изцяло се разчита на детето да е записало и да помни, а не всички успяват да се справят с тая тежка отговорност...  Laughing

# 16
  • София
Ми на нас и в училище ни казваха, кога ще имаме контролно, за да можем да преговорим и упражним, в което не виждам нищо странно. Неочаквани контролни са ни давали в гимназията и то основно като наказтелна мярка. А за класни за края на срока или на годината ни предупреждаваха поне месец преди това, освен това следяха датите, така че да нямаме повече от 2 на седмица.
Това, че ще предупредят за контролното по никакъв начин няма да направи неподготвеното дете подготвено. Ако материалът не се учи в текущото време от днес за утре няма как да го наваксаш.

# 17
  • София
При нас или няма контролни или ние ( може би аз) не разбираме за тях ( с изключение на едно, изненадващо, на което целият клас имаше двойки, но не защото не бяха решили правилно задачите – поне моето дете, а защото не ги беше подредило правилно и чисто в тетрадката).
Та не съм информирана. Не се учудвам, че имат контролни например. Това е част от процеса и е нещо нормално.
Учудих се от „изходните нива“ – звучи ми доста странно, затова и го поставям в кавички – би следвало да значи нивото, на което е в края на първи клас – предполагам, затова е изходно....
За какво служат те? Да не би да има дете, което е повторило първи кла???
Ако целта е, както и предполагам, да се види нивото, според мен трябва да завършват с характеристика или нещо подобно , изготвена от класния или от съответния преподавател, ако е различен по конкретния предмет, която да насочи родителя от една страна – как се развива детето му и къде да наблегне повече, и на учителят от друга къде да работи с детето.
Тестът на тяхната възраст зависи от  моментното им  състояние – не се концентрират все още достатъчно добре, лесно се разсейват ), стрес от самия тест както такъв и е възможно въобще да не покаже какво всъщност е научило..... , а не това е целта на занятието.
Та с две думи – затова се учудих силно на тази форма на оценяване и затова питам.......

# 18
при нас никога не информират за такива неща като контролни, тестове и прочие.

и го намирам за напълно нормално - това си е част от редовния учебен процес, а не някакво извънредно събитие, за което родителят трябва да знае предварително, че ще се случи.

след провеждане на самостоятелните работи, учителката ги предава на децата, за да ги покажат в къщи, след което ги връщаме, за да се приберат в папката на детето - съхранявали се няколко години, така ни обясниха.

И аз намирам за нормално да не се прави на въпрос всяко контролно или друга форма на проверка, както и за излишно и дори за вредно, с оглед възпитаването в дух на самостоятелност на децата, изписването на домашни и други задания на табло или друго подобно място. За целта си има бележници и децата си записват в тях вече сами какво трябва да се носи за ДБТ, ИИ, а по отделните предмети домашните следва да се дават от учителя и децата да си ги записват в съответните тетрадки.
Контролните са част от редовия учебен процес. Такива при нас са налице почти всеки ден, дори имаме и по две на ден- БЕЛ и математика, напр. и едно дете следва да е готово по всяко време да му се проверят знанията по материята, която е била учена до момента. Това е полезно и от гл.т. на привикване към мисълта, че проверката не е нещо стряскащо, инцидентно, извън редовното обучение, а тя съпътства последното по всяко време. Ако човек знае и може, той може винаги да покаже нивото си и не е нужно някой да го предупреждава за това, още по- малко пък да го подготвя върху какво и как ще го изпитват.

# 19
  • София
Аз пък съм на абсолтно обратното мнение, това, че детето ще си преговори материала не означава, че трябва да се стряска или плаши. Напротив. Знаейки, че на следващия ден ще има контролно върху еди кой си раздел, вместо да й дам да решава допълнителни задачи по математика, ще й дам допълнителни по български, с които ще си припомни, че преди че се слага запетайка, че след по и най има тиренце и т.н. Те са ученици от 8 месеца и знанията не са им толкова рутинни и автоматизирани. Диктовките в клас, които правят всеки ден не ги броя за контролно, но когато се касае за контролно върху цял раздел граматика и пунктоация или задачи за мен преговорът е възможно най-логичното нещо.
Домашните никога не са изнасяни на дъската, винаги сами са отбелязвали, от преди коледните празници сами си записват и обявленията в тефтерите като родителски срещи, екскурзии, неучебни дни, събития и т.н.

# 20
zazu1, аз бих изчакала началото на следващата година. Вярно, не е най-добрият вариант да местиш дете по средата нна срока, но до тогава нещата ще са се поуталожили, ще имате нова госпожа в занималнята. Знаеш ли? Може да се подредят нещата.
Подкрепям. zazu1, според мен е важно дали самото дете харесва учителката. Ако се чувства добре в клас, не бързайте.
 Pouh , надали върху тези тестове ще им правят нещо като годишна характеристика. Учителите наблюдават всеки ден децата, правят се периодично проверки на знанията.
Доколкото знам даже НВО в четвърти клас не определя годишните оценки.
Аз нямам мнение за това дали трябва да бъдем информирани предварително или не. Все тая ми е, да си призная. Горе долу му знам нивото.

# 21
  • София
Бях обещала да дам информация за тенис школата на Семинарията.
Цената е 75 лв. за цяла седмица, ако се плаща ден за ден -20 лв. на ден. Включва 4 часа тренировки, разпределени през деня и много игри  Laughing. Не включва обяд – или детето си носи или си носи пари и общо поръчват храна – пица или кетъринг- според броя на децата.
Няма предварително записване, деца не връщат. От май месец започват и полудневни занимания – сутрин или следобед. За тях не съм питала за цена, но ще питам, защото ние най-вероятно юни ще сме само следобед.  Все пак е добре да отидете на място и да се запознаете с треньорката ( лятото са повече, но сега основно е тя). Аз лично съм доволна, детето ми ходи с удоволствие.

Един друг въпрос – ходи ли някой на математическото състезание тази събота, да обменим опит? Математика без граници.

# 22
За контролно по роден край подготвяте ли децата нещо? Ако да, от къде?

# 23
  • София

Pouh, благодаря ти, че не забрави обещаното! Simple Smile

а как точно се стига до мястото?

# 24
  • софия
За контролно по роден край подготвяте ли децата нещо? Ако да, от къде?
Помня, че като четох миналогодишната тема на първокласниците, там препоръчваха това /или подобно/ помагало. Aз още не съм купувала нищо.

# 25
  • София

Pouh, благодаря ти, че не забрави обещаното! Simple Smile

а как точно се стига до мястото?

Това е бившият пионерски дом. Намира се на кръстовището на св. Наум – бул. Джеймс Баучер и бул. Христо Смирненски. Не знам името на улицата, на която е разположен входа, но тя се пада нещо като продължение на Джеймс Баучър. Ако идвате например от Наум на светофара – ляв завой и насреща е семинарията. Ако идваш от Баучър – на светофара – направо....страшно обяснение дадох  Laughing
Ако пък идвате с градски транспорт – преди имаше трамвай, но заради ремонта на Ситняково и Симеоновско шосе, няма. Иначе автобус 94 и 102 – спирката е Химическия факултет – отсреща е стената на Семинарията.  
Дано съм била ясна, ако не ще потърся точния адрес в нета

# 26
  • София
благодаря ти, аз семинарията знам къде е, но това е голямо място и не знаех откъде точно се влиза за тенис кортовете.

# 27
  • София

http://sofia-seminaria.org/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8/

тук има и карта  Wink

тенис кортовете се намират в двора - има голям доста приятен парк

# 28
  • София
благодаря ти, аз семинарията знам къде е, но това е голямо място и не знаех откъде точно се влиза за тенис кортовете.

от централния вход - до църквата са

# 29
  • софия

http://sofia-seminaria.org/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8/

тук има и карта  Wink

тенис кортовете се намират в двора - има голям доста приятен парк
Има ли я още релефната карта на България?
От училище ни водеха там на трудово /селско стопанство/ Crazy и помня, че бях силно впечатлена от тази карта. Бих завела детето.

Общи условия

Активация на акаунт