ПЪРВИ клас - ваканцията!

• 47 876
  • 764
  •   1
Отговори
# 570
Според мен си зависи от семейството. Има всякакви хора. Ако родителите не обичат да четат и детето никога не ги е виждало да го правят, как ще го накарат него?
Да, принципно е така. Но е възможно и родителите да обичат да четат, а детето не. Но понеже нашите собствени деца  винаги са най-прекрасните Laughing,  ако не обичат да четат,  са децата деца, които обожават да играят, да лудеят и пр., а не показват такива "ненормални" наклонности като любов към книгите Simple Smile
Ако бях учителка, в първи клас не бих им давала задължителна литература. Според мен би могло да се препоръча да четат каквото искат и да опишат това, което им е направило впечатление в читателски дневници. После да го прочетат на съучениците. За да се запалят по четенето, трябва да минат през един период, в който са чели книги, които сами са избирали. От втори вече могат да се включат и задължителните списъци.
Синът ми много рядко не харесва книга. Изнамери скритото списъче и понеже е изпълнителен, прочете и Ран Босилек. И ме разпитва дали според мен Ран Босилек е добър писател. Аз не се ангажирах с мнение, а го попитах той какво мисли и детето каза, че е много добър.Същото каза и за Джани Родари. "Приказки по телефона" му хареса много, голяма забава беше четенето.

# 571
Класната на сина ми ни даде списък с 6 книги за лятото, но заяви че не са задължителни, дори само книжката , която получиха за ваканцията да прочетат пак ще е добре.  Сина ми като получи списъка  реши да чете от него- сега е на последната книга- Пипи, стигнал е до около 100стр. и му остават 20стр. от Прочети ме( сборника , подарен им със свидетелствата)
От книжките от списъка не му допадна Приказки по телефона, с мъка ги четеше и не я дочете- предпочетох да не се насилва , отколкото да намрази четенето. Обясних му ,че това не е проблем, че различните хора имат различен вкус- аз и баща му не винаги харесваме еднакви книги, филми и т.н., че е много важно да има собствено мнение.
Избрал си е след това да чете Лили чудото- получи две книжки като подарък, ще видим дали ще му допадне.
Освен четенето е правил три диктовки, а с математика се занимаваме между другото- напр. да ми сметне пари при пазаруване, не сме учили таблицата , а и не са ни искали.
Не съм го натискала насила с четенето  Peace
Отдал се е на много игри на вън, криеница и футбол зад блока, кара колело, ходи на тренировки по волейбол.

# 572
Чопър, тук сме да споделяме мнения и като такова не фаворитизирам, а защитавам системата на преподаване в Британика, защото имам опит с нея и виждам прекрасни резултати, а непрекъснато из форума има целенасочена антиреклама спрямо тази школа щото видиш ли, там е скъпо, пък нищо не се учи. За сведение, Бритиш академи са по-скъпи от Британика, Английски клуб и Берлиц са на същите цени, а пък кварталното читалище - на по-ниски. Всичко е въпрос на приоритет и избор. Аз съм доволна от всичко - учители, резултати и прочие и затова споделям. А по отношение на цената, един учебен час за следващата учебна година ми излиза в Британика точно 6.60 лв - за някои в твърде скъпо, за други - нормално. Освен това, когато говорех за сертификата А1 никъде не съм казала, че Британика отказват да регистрират дете за явяване на изпит (те са сертифициран център) без то да се е било записало за лятното им училище - така, че същата "екстра" на директно явяване я има и в Британика. И още един факт - през миналата учебна година синът ми беше в група от 4 деца с него включително, минали години - също не са били повече от 6.

Поздавления за Movers на дъщеря ти! Права си, че децата до А2 не могат да бъдат скъсани, съгласно европейската езикова рамка, но всеки и получава  процента на успеваемост. Тъй като синът ми посещаваше лятното училище и имам поглед върху статистиката на пробните тестове, очаквам той да има 15 от 15 щита, защото на пробните се движеше в диапазона между 97-100%. Казвам очаквам, защото сертификатите ще се връчват на специална церемония през септември.

Алана, не знам защо бягаш като дявол от тамян от тая математика.  Все едно родител да няма цел да даде на детето си добро образование, а да се хвали, че е отпадноло от училище още в 8 клас., примерно. Децата, които постигат каквито и да е успехи, заслужават адмирации, в която и да е сфера и всеки, който е тръгнал по този път ще ти каже, че талантът е 1%, 99% са труд. Важното е обаче самото дете да иска доброволно да полага този труд, иначе всичко се обезсмисля.

Аз например пък намирам за ненормално децата ви да не искат да четат и вие да подминавате този факт, защото видиш ли лято е и ще им скършиш хатъра. За съжаление поради тази масовост на нечетящите, в класа на сина ми все още има сричащи деца, а родителите нехаят. А после всички дружно набеждаваме училището за виновно, защото не ги е научило - ами в клас се показва посоката, оттам нататък пътят се извървява самостоятелно, с труд и упражнения.

Аз не съм написала, че е скъпа и за това не я харесвам. Написах, че има и други много качествени школи с приемливи цени и малки групи. В школата, която посещава дъщеря ми има двама нейтив спийкър преподаватели и поне 50% от часовете им са с тях. Важното е резултатите да са постигнати с лекота и да не е необходимо да преговаряш материала ударно през ваканцията за да се явиш за сертификат, отделно вкъщи още допълнителни упражнения, това може да доведе някой от децата да намразят езика, а не това е целта (това е пример с дете на познати, което посещава Британика и имаше проблем с упражненията за говорене и с баща си се занимаваха усилено).
Насила любов към книгата не се създава, трябва индивидуален подход. Имам две деца и те са супер различни. Когато на родител му се падне четящо дете трудно разбира другите. Е едното ми дете е много четящо, а другото не толкова, може като порастнат да си разменят ролите. Ти си имала късмета с четящо дете и за това не разбираш другите.

# 573
  • у дома
Ние бяхме една седмица на планина и една седмица на море,а вие за това време сте изписали света  Crazy
Моето си прочете деветте книжки от списъка и покрай тях куп други и съм доволна. Не желае да прави диктовки,но съвестно си попълва читателския дневник,което за мен е повече от достатъчно...
Таблица за умножение не го карам да учи и не виждам смисъл да се наизустява,макар че той знае механизма на умножението и с по-малките числа се ориентира и пресмята...
АЕ не е учил в първи клас-нито в училище,нито в школа-канех се поне азбуката да научи лятото,ама а дано ,ама надали  Crossing Arms Обаче ние сме в Северозападна България,където този дъжд няма край,та ако продължава да вали и не става навън за игра може  и да започне да я учи...

# 574
  • София
Ние сме изпратили младежа при баба от първите дни на юли. Изкара един месец там. Прочете 3 книги от списъка, което за мен си е цяло постижение, ходи на приложно и на шах - по собствено желание  Wink. Решавали са 1-2 пъти задачи и 1-2 пъти са правили диктовки, през другото време играе, кара колело и гледа детски.
Не мисля да учи таблицата за умножение, защото после ще си приказва в часовете и ще имаме проблем с дисциплината.
Ако успее да прочете още 1-2 книги от списъка до 15 септември, ще е супер  Wink.
Иска ми се някак да успеем да го задържим в семейна среда до началото на учебната година и да не трябва да ходи по занимални, защото си има нужда от почивка, а аз за съжаление нямам отпуска, защото смених работодателя и ще ми я изплатят неползваната.
За училище след 4 клас още не мисля, но ще ми се наложи към трети клас, защото нашето училище след 4 клас не става особено. Като цяло, ако интересът на детето към математиката се съхрани, мисля да пробваме в 107-мо и СМГ. Първото ни е по-близко, почти до нас и няма да трябва да пътува с транспорт.
За английския, ние останахме изключително доволни от Алианс тази година - детето дръпна осезаемо. Записала съм го пак за втори клас при същата учителка в същия ден/ час. Само се надявам наистина да си е тази госпожа, защото има страхотен подход  Peace.
Предстои ни море в началото на септември, което всички чакаме с нетърпение   grinning039

# 575
  • София
Здравейте и от нас в разгара на ваканцията!

Соня я мързи ужасно и четенето върви трудно и бавно, с доста подканяне от моя страна. В момента чете Пипи и се надявам до края на седмицата да я свърши. От другите книги - предимно приказки - е чела разбъркано, но няма довършена цяла книга.
Диктовки има направени 3, а трябва да ги докараме до 10. След това и 10 преписа има задължителни.

Тази година мисля да я запиша на английски в Алианса. Моля за отзиви за подоговотовката като цяли или някой конкретен учител там.

# 576
Просто някои теми са налазени концентрирано от конкретна категория потребители. Не влизай там, ако това не те кара да се чувстваш добре. Не знам коя тема имаш предвид точно, но аз също съм попадала на такива и не ги посещавам често, няма и какво да науча от тях.
Скрит текст:
Темите, в които амбициозни родители се изтрепват да се съревновават с форумните си аналози и да дискутират на кого детето ходи на повече курсове и частни уроци и как да постигне заветните няколко стотни повече. Независимо дали матурата е за 4-ти или 7-ми клас. Оставам с усещането, че ходенето на училище е разновидност на конно надбягване, в което децата са просто расови коне, пляскани с камшик.
На повечето родителите им вече са избрали къде трябва да влязат, какви оценки трябва да изкарат, какво да учат, а сигурно и какви да станат. От децата се иска само да изминат предварително начертания път със съответната скорост.
Някое училище като се нарочи за добро и на децата им се вадят душите да влязят там на всяка цена, правят се някакви генерални изводи кой колко бил изкарал на НВО, а истината е, че всички ги скъсват от частни уроци и курсове.
Това напрежение и вманиаченост, което струи от темите за образование, ми идва в повече.
Чудя се от къде идва тази амбиция да се изисква толкова много от децата. Напоследък като че ли има масова зараза от интелектуален снобизъм.

Скрит текст:
Достатъчно много плодове на болни амбиции съм видяла в живота си. За себе си съм си направила извода, че не искам силом да го причинявам поне на моите деца. Често пиша в някои теми точно с цел ако мога, да смекча подобен напор и се моля по- малко увредени да има. Прекрасни резултати и образователни и житейски имат основно деца, при които подходът е по- балансиран, но точно баланс в някои случаи не се търси изобщо. Натиска се педалът до край. И машината, рано или късно, гърми.
Един такъв родител да се позамисли и да промени интензитета на натиск- файда ще е.
Случвало ми се е да установя големи противоречия между гледна точка на родител и дете чрез личен контакт с детето, на чиито родителски излияния съм се наслушала преди това, чрез запознаване с вижданията на други деца, чрез четене на фейсбук или аск /докато и там родителят не се е "покровителствено" намесил/.
Някои хора буквално поболяват децата си, не само психически, но подобен тормоз им се отразява негативно и чисто физически. Тогава се търсят основно лекарства, но не и реалните причини за състоянието. Наистина изпитвам много голямо съжаление към деца, обект на подобно малтретиране. То е изключително опасно, т.к. е завоалирано под булото на добрите намерения, в които и самите родители дори вярват.

# 577
  • София
Джуди, а попадала ли си на родител, който да се замисли, защото мойте наблюдения са, че на такъв тип родител, колкото повече му говориш, той толкова повече се нахъсва да ти покаже, че това не е вярно и то отново чрез детето?

# 578
Скрит текст:
Един се "позавърна", след поява на хронично заболяване на детето. Не съм си позволявала, обаче, да му кажа в прав текст, че нескончаемите високи амбиции са допринесли за това. Заболяването се предизвиква и обостря точно при нервно напрежение и нервен срив. Говорехме си за това- че на детето му е нужно спокойствие, повече движение и така. С майките е по- трудно. Често те са по- неудовлетворените от личните си постижения родители и затова и по- често именно те си го "изкарват" на децата. С добри намерения, разбира се. Не се шегувам ни най- малко.

В една от онези налудничави седмокласни теми бях споделила за майка, по чиито думи дъщеря й била много амбициозна, ученолюбива, то отличничка, то всички суперлативи /знаем ги, кой няма такива познати/ и сега, като й предстояло кандидатстването за гимназия, все учела и т.н.- сигурно повечето от нас сме се наслушали на нескончаеми подобни монолози до втръсване.
В разговор на четири очи, обаче, момичето заяви, че майка й е "полудяла с тия курсове", мира не й дава, не можела да излезе с приятелки и въобще това кандидатстване щяло да я "умори". Имаше по час на ден за излизане, вкл. и през почивните дни.
Майката- разведена. Доказва в случая на "бившия" как ще се справи "на шест" с образованието на детето.  Rolling Eyes За сметка на последното, разбира се. И това е отново с най- добри намерения. Аз не се съмнявам в тях. Както не се съмнявам и в отрицателните резултати в дългосрочен план за същото дете.

# 579
Та исках просто да кажа, че има много добри училища и много училища, в които децата биха се чувствали добре и биха получили това, което искат, без да е нужно да се блъскат в меката на гениите - СМГ  Laughing
Колкото пъти съм се изказвала негативно за истерията по кандидатстването там още след 4-ти клас, винаги са ми казвали, че като ми стане детето на тази възраст и аз ще започна да го записвам по курсове и да го натискам да влезе  ooooh! На никой не му минава през ум, че може да има хора, на които това да не им е фикс-идея.

# 580
Според мен не са чак толкова много кандидатстващите за СМГ след четвърти клас. Стана ми интересно колко са желаещите четвъртокласници и открих в един сайт резултати от изпита на около 660 ученици. Ако един набор в София е около 10-11  хиляди деца, истерията не е толкова голяма. Явно само в бг мама се обсъжда темата и затова оставаме с такова впечатление. Възможно е същото да е било и преди години.
Ние имаме драма с ягуара от ловешкия зоопарк. Много плака.
Развива свръхчувствителност и милостивост към животните, на моменти плашеща. Не ми дава муха да убия. Една вечер по нощите ходиха с баща му да връщат в реката риби - мъжът ми имаше неблагоразумието да се върне от риболов с жива риба.

# 581
Та исках просто да кажа, че има много добри училища и много училища, в които децата биха се чувствали добре и биха получили това, което искат, без да е нужно да се блъскат в меката на гениите - СМГ  Laughing
Колкото пъти съм се изказвала негативно за истерията по кандидатстването там още след 4-ти клас, винаги са ми казвали, че като ми стане детето на тази възраст и аз ще започна да го записвам по курсове и да го натискам да влезе  ooooh! На никой не му минава през ум, че може да има хора, на които това да не им е фикс-идея.

Пък аз- че принципно възприемам истерията по което и да било училище /и изобщо истерията/, в което и да било населено място, като увреждаща глупост. Тя не носи името "СМГ", а наличието и зависи от субекта, склонен да я подхранва.
..................
Това, с ягуара, мира не ми дава на мен, лично. Кажи- речи познаваме се лично с него. Толкоз ли не можаха да го приспят? У нас всичко е на самотек и работа се възлага на нещастници, които не могат да я вършат и не разбират от нея.
Валери, аз съм така, когато става въпрос за живи същества, нищо че съм на години вече и отдавна не съм дете. До човек е.

Последна редакция: вт, 05 авг 2014, 09:19 от Judy

# 582
Здравейте на всички.
Наистина много сте изписали , но си направих "труда" да изчета, защото размислите и страстите са доста интересни.

Ние вече сме в омразната ми София и на мен още повече ми започват терзанията около  първия учебен ден в новото училище.
2-ри Д клас в 151.Квартално, на 5 минути, без пресичане на булеварди и главни улици.
Целта е да се справя сам.
Това са ми приоритетите за сега.Нивото на образование ще е на 2-ри план.
Положително настроена съм.
От петък започваме тренировките по футбол в нов отбор.Еуфорията е огромна.По щастлив не съм го виждала.
Докато беше при баба си  - чете , писа, смята, учи таблицата .Но тя е такъв "фашист"  Laughing, че отърване няма.Понеже аз винаги съм мразела това качество и постоянното повтаряне - учи, учи, че го давам по лежерно спрямо децата.

п.п.Абе нали са красиви децата, че не са толкова "умни" няма да се тръшкам сега . Laughing Laughing Laughing

# 583
Най-важното е да са здрави децата. С образованието ще се справим, даже и без МГ.
Моето дете кара не особено забавно лятото, налага се и да я водя с мен по болници,
направо ми се къса сърцето, че още никъде не сме я завели на почивка. Чете си книгите, но само
Пипи изчете от кора до кора, приказките ги кара избирателно. С уморението не я занимавам още.
 От тази година започна да ми помага много в домакинството, понаучи доста неща. Доскоро не
проявяваше интерес, а сега не мога да се вредя на кухненската мивка, все нещо плакне.

# 584
  • софия
Здравейте и от мен.
Ходихме на море малко ма село, Дани посещава занималня, а от понеделник е на спортен лагер с много плуване и футбол. Прочел е от задължителните само Патиланци, но иначе чете други книжки и енциклопедии, сега чете http://www.helikon.bg/books/51/-1000-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0 … B0%3F_153165.html, препоръчвам я има интересни неща. Диктовки правиха доста в занималнята, сега съм го оставила да почива повече.
Veniz, чудна помощничка си имаш Hug

Общи условия

Активация на акаунт