ПЪРВИ клас - ваканцията!

• 48 205
  • 764
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Ето ги и нашите:
Български народни приказки
Приказки – Ханс Кристиан Андерсен
Пет приказки – Валери Петров
Ние, врабчетата – Йордан Радичков
Пипи Дългото чорапче – Астрид Линдгрен
Приказки – Ран Босилек
Приказки – Братя Грим
Приказки по телефона – Джани Родари
Писмата на един дакел – Станка Пенчева

# 166
  • София
Ето ги и нашите:
Български народни приказки
Приказки – Ханс Кристиан Андерсен
Пет приказки – Валери Петров
Ние, врабчетата – Йордан Радичков
Пипи Дългото чорапче – Астрид Линдгрен
Приказки – Ран Босилек
Приказки – Братя Грим
Приказки по телефона – Джани Родари
Писмата на един дакел – Станка Пенчева

Нашите са същите плюс книга по избор с народни приказки от цял свят, стихотворения от наши и чуждестранни детски поети - Иван Вазов, Ран Босилек,  Леда Милева, Дора Габе, Чичо Стоян и др.

Какво е това зооучилище?

# 167
  • София
За зооучилището информация има тук  http://www.zoosofia.eu/index.php?option=com_content&view=cat … =30&Itemid=30  Ние сме поизпуснали срока за юни.

Моят съм го записала на занимания по роботика. Да видим дали ще му хареса. http://robopartans.com/register/sofia/ 
Щял да става космонавт и само за планети, черни дупки и роботи говори. Не знам как ще разделят Вселената със сина на Pouh  Mr. Green Той щял да открива нови планети и  на никой нямало да каже къде са, за да не ходели другите там да цапат ..

Списъкът с книги / по Просвета са в училище/:
1.  Български  народни  приказки
2.  Йордан Радичков – Ние  врабчетата
3.  Астрид Линдгрен – Пипи Дългото  чорапче
4.  Джани Родари - Приказки  по  телефона
5.  Доналд  Бисет  - Небивалици
6.  А. Милн –  Мечо  Пух
7.  Братя  Грим – приказки
8.  Ханс Кристиан Андерсен – приказки
9.  Валери  Петров –  Лили  на  морското  дъно
10. Ран  Босилек – приказки / Деветият  брат,  Готованко ,  Добро  за  добро и др. /
11. К. Константинов- Приказки за тебе
12. Езоп -  Басни
13. Ем. Станев - През гори и води

През ваканцията имат да правят една тетрадка с диктовки, по един раздел на седмица от някаква занимателна книга, която ще им подарят на тържеството на 20 Май (не мога да си представя колко ще е дебела тази книга, че да стигне за всяка седмица Shocked ) и да попълват читателски дневник. Последното ще е най-омразното занимание ми се струва. В сегашния, за през годината, пише по диагонал, половината графи са празни и попълването го има за наказание. Непрекъснато чете, ноооо дневник не иска да попълва. И май ще му дам за лятото една тетрадка с тесни и широки редове за дневник, защото готовите, които продават, са с широки редове и грознописът е ...без коментар  ooooh!

# 168
  • София
Ние ще получим списъка във вторник. Но "Ние врабчетата" не е ли за по-големи дечица... Тържеството е във вторник. На мен не ми се иска още да свършат, защото моята тъкмо свикна с новия клас Simple Smile
Дидито, за зооучилището местата свършиха за няколко часа. Такава опашка не бях виждала от Виденово време  Laughing Малката ще бъде и на лятна занималня от училище и една седмица с Атмосфераспорт на градски лагер.

# 169
Според сина ми, класната им е казала, че през лятото трябва да прочетат "Пипи" и "Български народни приказки", но не всички приказки, а няколко по избор.
Ще видим във вторник, когато раздават свидетелствата, дали ще има някакъв списък. Струва ми се, че може той да излезе прав. Нашата класна май не е по задължителните неща. На последната родителска среща каза, че е хубаво през лятото да пишат по малко отвреме на време, някоя и друга диктовка, малко задачи, малко четене и това е. Май ще го дават много ларж в нашия клас през ваканцията  Laughing
Аз мисля през лятото да му давам горе-долу веднъж седмично по някоя диктовка. От едно помагало по български имаме непопълнени неща. От сборниците по математика също има някои интересни задачи, за които не ни стигна учебната година.
Това обаче са предварителни планове, нищо чудно да го удари само на игра. Единствено за четенето съм категорична - ще чете задължително. И аз навремето изобщо нищо не съм упражнявала през ваканцията, но пък прочитах десетки книги.

# 170
Нашите медали от Математика без граници са в училище,но госпожата е казала,че директорката ще ги връчи заедно със свидетелствата.
Нашите вече ги връчиха. Дъщеря ми, като единствената медалистка в класа, много се зарадва и два дни ходи с медала, но накрая й омръзна  Laughing
Аз много се радвам, че все пак успя да изпита някаква гордост, защото в началото като ѝ съобщили за медала, тя казала само "Аз не го заслужавам". Споменавала съм, че има супер ниско самочувствие и е убедена, че е най-глупавата на света и че това е необратимо. Нядавям се някак малко по малко да ѝ разбия това убеждение  Confused

Изненадана съм, че в списъците няма "Пинокио", ние го учихме в първи клас. На мен много ми се опъна, колкото и да харесвах прекрасните илюстрации и да разглеждах книгата по цял час, не успявах да прочета много  Laughing
За сега не знам никакви задължителни книги, нито резултати от тестове. Дъщеря ми изобщо не осъзнава, че има само една седмица до края. Мисли си, че има още много. Не знам какво са им казали, но като че ли не ги настройват на вълна приключване. Последната седмица учиха много сериозно.

# 171
Нашата класна май не е по задължителните неща. Май ще го дават много ларж в нашия клас през ваканцията  Laughing
И нашата май не е по задължителните неща. И не мисля, че ще даде чак такива големи списъци. А и се съмнявам да препопръчва конкретни занимания за ваканцията, освен четенето.
Това ме устройва, защото, ако реша да го занимавам с нещо, определено няма да е с неща, които са дъвкани цяла година, че и повече, ако се сметне и предучилищната.
Повечето от тези книги съм му ги чела,  част от тях и той си ги е чел.
Изходни нива няма да правят. Или по-точно всичките тези тестове, които са правили последната седмица са били нещо такова. Поне така разбрах.
На него тази година му беше голяма почивка. Всичко някак лесно му се случваше, с нищо не се е напрегнал, уморил. Може би единствено със стоенето на чин- напоследък ми разправяше, че тичал по коридорите, за да си изразходва енергията.
Мина бързо. Радвам се, че и му харесва да ходи на училище, много лесно се адаптира, въпреки че имаше само едно познато детенце. Всичките притеснения си бяха само мои.

# 172
  • софия
Ние ще получим списъка във вторник. Но "Ние врабчетата" не е ли за по-големи дечица... Тържеството е във вторник. На мен не ми се иска още да свършат, защото моята тъкмо свикна с новия клас Simple Smile
Дидито, за зооучилището местата свършиха за няколко часа. Такава опашка не бях виждала от Виденово време  Laughing Малката ще бъде и на лятна занималня от училище и една седмица с Атмосфераспорт на градски лагер.
И при нас така - списъкът ще го получат следващата седмица.
Аз също смятам,че Врабчетата е за по-големи. Помня, че и при нас беше задължителна на неподходяща възраст и така не я разбрах и заобичах тази книга Confused
Нашата програма е същата - 3тата седмица на юни зооучилище, седмица с Атмосфера (и Руди беше на опашката за зооучилището Laughing), 2 седмици английски и после море. Август пак ще има Атмосфера, но да дойде.

# 173
До 20- ти ли ще учат първокласниците или до 23 - ти?

# 174
  • София
21ви, 22ри и 23ти са неучебни дни заради матурите.

# 175
Имам няколко питания към тези, чиито деца изучават чужд език в училище, на школа или на уроци.
Интересно ми е каква по тип и колко лексика се преподават на урок. Има ли много граматика?
На какво ниво са в момента децата?
А ако се включи втори чужд език, объркват ли се ?

# 176
Дъщеря ми учи английски и руски - езиците никак не си приличат и съответно тя не се бърка.
Към руския проявява много по-голям интерес, опитва се в ежедневието да го използва и добре ѝ се получава. Като сравня нещата, английският никога не я е привличал така.
С английския положението не ми се коментира. Учи нещо, ама какво знае, не съм сигурна. След няколко дни заминаваме за Англия и ще я видим дали ще може да върже две приказки. Миналото лято можеше, ама сега ми се струва, че много неща е забравила след една година "учене".  В класа имаха момче от Канада и накрая то проговори български, ама те английски не можаха  Laughing

# 177
  • София
valerie при нас първи клас не учат граматика в смисъла който ние влагаме, но с упражнания и конструкции на изреченията реално научават доста неща. Друг е въпроса, че учителката им се опита да вкара неща като за 4-ти клас, но тя е за първа година учителка и сега придобива опит.
Тази година взеха доста нови думи, като казвам доста имам предвид наистина много, едната ги знае почти всички, другата да кажем 40 процента от тях. Научиха се и пишат свободно ръкописно на немски, може би писаха повече отколкото и на български. Четат свободно, тоест знаят правилата за групи букви как се произнасят. Не целият текст могат да преведат, но и за момента не се очаква това, тъй като идеята е да схващат смисъла дори когато има и непознати думи и да започнат да усещат езика и ритъма.
От догодина ще почват и английски, но това ще е към стандартната учебна програма, малко часове и доколкото знам не го учат особено засилено и сериозно. Надявам се да няма проблем с вторият език, както в началото на учебната година бъркаха българските и немските букви и при писане и при четене.

# 178
  • софия
3 години учи английски, 1 - руски. По никакъв начин не ги бърка. Не знам да има школа, която започва преподаване на чужд език с граматика. По руски трупат речников запас и свикват със звученето на езика. По английски едва сега започнаха самостоятелно с конструиране на изречение. Знае доста думи и четат по малко, пишат много думи. От другата година започват граматика. Ще видим сега на какво ниво е за летния курс и какъв ще е резултата от изпита. Ще имат следващата седмица.
До колкото знам и по руски едва в 3 клас ще започнат граматика. Те тази година и учебник нямаха. Госпожата им подготвя материали.
При нас интересът към руския не е особен. Може би, защото започна с английски и повече е свикнала с него. Но, когато пътуваме се срамува и само благодаря и моля се пречупва да изговори.

Последна редакция: сб, 17 май 2014, 22:37 от zvanche

# 179
Може ли някой да разкаже нещо повече за зоолагера.

Общи условия

Активация на акаунт