Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Социални пенсии за многодетни майки

 • 6 946
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Необходимо е отпускане на социални пенсии за многодетни майки на възраст 60г. с 3 и повече деца.Има постоянна инфлация и висок процент на безработните.Многодетните майки с 3деца са получавали социални пенсии до 2000г. на 45г.Желаете ли отново да се дава такава пенсия?

Реклама
# 1
 • Мнения: 9 214
Ето какво намирам за социалните пенсии на многодетни майки.
Тя е персонална пенсия, отпуска се с разрешение на Министерския съвет и за да се получава, трябва:
-майката да не получава и да няма право да получава пенсия на никакво друго основание, да няма достатъчно осигурителен стаж, но все пак да има поне три години такъв стаж;
-да са родили и отгледали до 18 години 5 и повече деца.

Горе-долу май е това, поне съдейки от това: https://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/424-pntd.

Не разбрах въпросът какъв е. Дали питаш искат ли майките такава пенсия да се отпуска след навършване на 45 години на майката? Това ли е питането? Имаш идея да се иска промяна на законодателството в тази посока?
Доколкото разбирам, тези пенсии не се дават на всички, а само на подалите заявление и ако отговарят на всички условия, и необходимите деца са пет, а не три.

# 2
 • София
 • Мнения: 7 959
От такива пенсии, ако не са обвързани с допълнителни условия, вероятно ще се възползват само майки от определено малцинство. И вероятно сумата би била подигравка от порядъка на 100-200 лв. Вероятно ще е приравнена на социалната помощ.
Аз имам 4 деца и опитваме за 5то, като 2 са пълнолетни, а аз на 45.
Излиза, че сега би трябвало да съм пенсионерка и после да се чудят дали да ми дават пенсия или майчинство. Да се отглеждат 3 и повече деца само с пенсия е невъзможно, а у нас да получаваш пълна пенсия и да имаш допълнителен доход е невъзможно.
Идеята изобщо не я намирам за добра. Особено пък от 45, когато пенсионната възраст е 65.
Жените на 45, дори и многодетните, обикновено работят и ми се струва абсурдно да се откажа от личния си доход, за да получавам 100-тина лева.
Предпочитам държавата да увеличи данъчното облекчение за семейството, че сега е смешно. Да махне лимита за финансиране на ин витро процедурите, защото тогава може да се раждат повече деца от хората, а парите за процедури те да си ги слагат в качественото отглеждане на децата. Предпочитам да се създават добри условия за образование и спорт за децата, вместо пенсии за многодетните, чиито деца дори не посещават училище.  Бих подкрепила и стипендии за студентите в многодетни семейства. Ей такива неща.

# 3
 • Мнения: 28 748
И от къде накъде? Крайно време е хората да разберат, че децата са ЛИЧНА работа, а не държавна поръчка. Който има пет деца да си прави сметката как да ги гледа, държавата не му е дала поръчка да ги ражда, нали? Е, понеже дечицата не са виновни, че са се родили, нормално е в една социална държава да се помага НА ДЕЦАТА и да им се дават детски, но на майката защо? Да не говорим, че това си е чиста проба изнамиране на начин циганките да вземат пенсии.
Аз съм против - принципна позиция.

# 4
 • София
 • Мнения: 33 700
Аз не намирам никаква логика. На 60 децата би трябвало отдавна да са отлетели и да не се налага да ги гледа. За какво й е тази допълнителна пенсия?

# 5
 • София
 • Мнения: 6 059
Мисля, че идеята преди години е била жената да може да си остане в къщи да си гледа децата. Нещо като дълго майчинство или хем домакиня, хем с някаква заплата.
Но сега времената са други. На мен много ми харесва, че се върнах на работа след дългото трето майчинство (съчетано с 2ро студентстване). Идеите на Fever Ray са много по-актуални и полезни за работещите и активни семейства (не за тези с манталитета ще седя в къщи и раждам деца, пък държавата ми е длъжна да ми ги гледа).
Можеше, например, да включат многодетните и в програмата за детегледачка.

# 6
 • Мнения: 9 214
Аз съм близка с 2 семейства с по три деца, отделно познавам още две такива семейства, без да съм близка с тях. Млади хора с високи доходи, които са преценили, че имат  възможност да им гарантират добро качество на живот. Даже едните казват - кой, ако не ние, може да си позволи това? Професията на жените в тези семейства не е "майка", а съвсем друга и получена след дълго учене.

А да се произвеждат хора, само за да влязат те после в някакъв извратен модел на неграмотните си и крадливи родители, и така да се въртят в затворен социален кръг, като на свой ред раждат деца без перспектива, докато ние всички с данъците си да ги издържаме на ниво мизерия - за мен това не е ок.

Общи условия

Активация на акаунт