ПЪРВИ клас - ваканцията!

• 47 802
  • 764
  •   1
Отговори
# 690
Не чете гладко.
Когато го карам на сила да чете - бърза , за да свърши и нищо не разбира.Да го прочете и да го оставя на мира.
Но навсякъде другаде, което му е интересно, субтитри на филм, етикети в магазин, реклами и всичко , друго , което не го карам си го чете и си го разбира.

# 691
valerie, това че за пръв път пиша в темата, не означава, че сега се появявам, напротив следя я от много време и я чета често. И определено последните постове ме провокираха да се включа. Наблюдава се някакво надскачане, измерване, доказване, какво и на кого не е ясно. Децата се развиват с различен темп, различни теми са им интересни в различен момент, различни усилия се полагат на различен етап за усвояване на някакви умения. Чак е плашеща на моменти тази родителска амбиция - децата освен да получат знания и умения трябва да са щастливи, уверени и да имат мечти. Това оставяме на последно място понякога, а е много важно.

За задължителните книги - той няма любима, чете по задължение. Това което му е интересно енциклопедии с интересни картинки и съдържание. Тя прочете всичко от задължителните и още няколко, в момента е на такъв етап читателски, който до скоро не беше проявила. Най-много й харесаха Пипи и Мечо Пух. От пълна незаинтересованост към книгите преди месец, сега не спира да чете.

Последна редакция: вт, 26 авг 2014, 14:13 от Cygnus

# 692
Пропуснах и енциклопедиите.
Те се четат и разглеждат с желание .Единствените книги, които се вземат от библиотеката/ аз немога да му насмогна на енциклопедии, а и там разнообразието е в пъти голямо/.

# 693
  • София
Моят засега чете по задължение, играе му се и не му се занимава с четене. Вярно, че сме на морето от 2мес., а тук условията не предразполагат особено.  Wink  Прочел си е задължителните книжки, сега довършва Пипи, но не мисля, че нещо го грабна особено. Читателски дневник не попълва. Не са ни казвали да учим таблицата или нещо друго, освен книгите и го намирам за правилно.
Като стана дума за "едно време"- аз съм била на занималня до 3ти клас, след това съм се подготвяла сама. Никой не е висял на главата ми. Големият ми син също мина без баби. Ходеше на курсове в 7ми клас преди кандидастването, в останалото време се е подготвял сам. И смея да твърдя, че добре му се получи.

И за да разведрим малко темата- днес установих, че второкласникът ни е донесъл въшки и в момента тримата стоят намазани, за мен мазането предстои.  Mr. Green

# 694
  • София
Но според мен освен  програмата ,  може много да се коментира по други теми свързани с живота на децата ни в училище.За мен те са по важни.
Едно от тях е дисциплината.

и социализацията, развиването на умения за поведение в общество, за работа в екип. това тотално липсва в съвременното училище, струва ми се. учителите просто обучават, не възпитават. а децата са малки и прекарват светлата част от деня си с тях. учителите имат задача в това отношение, нищо, че се опитват всячески да избягат от нея.

моето дете е голям читател, обожава книгите. неочаквано за мен се пристрасти към книгите на Емилиян Станев и поиска да му купим цялата поредица от детската библиотека. Роалд Дал също върви добре, Ангел Каралийчев и Патиланците - също. Пипи, обаче, я подбутва упорито.
явно им е рано за някои видове хумор.

# 695
 Laughing Laughingсоциализацията .
Да много е важна.
Но трудно осъществима.
По назад писах, че малкия е в ново училище , нов град - всичко е ново.
Засега се справя повече от идеално.Толкова е контактен и за месец се запозна с всички деца пред блока.
Излиза да играе, дори с някои успя да се скара. Laughing
Но питах аз как е що е в училището деца , които учат там.
Не ми харесаха някои отговори-Аз ходя на частна занималня.
Е по умно ли е детето.
Или признак за заможност .
И разни ей такива ми ти работи , дето сега ме вълнуват.
Щото и аз съм от тези , дето неискам да съм по назад. Laughing

# 696
Cygnus,  в този форум имам доверие на потребители, които споделят и на тези, които съм виждала лично. Аз съм от доста дълго време тук, за да крия някакви неща или за да пиша с подтекст и пр. Смятам, че съм достатъчно откровена, дори и снимки на децата съм слагала.
Синът ми пък беше впечатлен от книгите на Астрид Линдгрен. Хареса и Пипи, и Карлсон, и Емил от Льонеберя. Много. Последната до такава степен, че постоянно разказва за белите на Емил, а и двамата с брат му говорят на Ъ - искам я шапкЪтЪ, манджЪтЪ, сабятЪ и пр.
Интересът към енциклопедиите вече не е така силен. Като се запали по някоя тема, търси в интернет информация.
А по темата за дисциплината - днес ми сподели донякъде нещо много странно, че не искал да ходи на училище, заради побоищата. Като взех да го разпитвам, каза, че нямало да ми обяснява, за да не се притеснявам. Но ми се струва, че леко си измисля, защото не му се ходи. Не вярвам в първи клас да има побоища.

# 697
  • София
Не вярвам в първи клас да има побоища.

повярвай.

# 698
Има и ще как.
Дори и дребни детски препирни.
По мои наблюдения - по жестоки са момиченцата едно спрямо друго/но те такива сме жените/
Тази ми е приятелка , а с онази няма да играем.
И така на групички и има разплакани и вечно говорят ли говорят.
На момчетиите им е по лесно.Една топка и хайде на игра.
Това са обикновените деца.
А агресорите  - те са друга тема.

# 699
Побоища може и да няма, но има агресивно поведение на някои деца, това е и причината, от която се оплакват и моите. Учителите не чуват и не виждат, имат заучени реакции на такива въпроси ... Хвърлят им тетрадките, блъскат ги, драскат им нещата. Защо не кажеш на класната - няма я - а когато влезе в стаята - бърза да започне и не ме изслушва.

Като продължение на енциклопедиите - в интернет моите още не могат да се ориентират, а и аз не смея да ги посветя още в това тайнство засега. Естествено продължение на енциклопедиите предлагам научно-популярни филми. От сърце препоръчвам новата версия на Космос (на Карл Сейгън) - Космос - пътуване в пространство времето на Нийл ДеГрас Тайсън. Великолепен е за деца и за възрастни!

Последна редакция: вт, 26 авг 2014, 14:57 от Cygnus

# 700
Синът ми също гледа тази поредица.
Той отдавна си търси разни неща в интернет. Предимно за животни. Сутринта чете за вирусите как атакуват и  как се борим с тях, гледа и  такъв филм, че нещо ни е пипнал някакъв летен вирус Simple Smile
jam, аз много не вярвам, защото надзорът в първи клас трябва да е силен и се предполага, че почти през цялото време има учител с тях.
Говорих скоро по работа с  един детски психолог и той обясни, че най-сериозният проблем в училище са различните групи за натиск. Проблемът се подценявал и от учители, и от родители.
Като групите се формират на различен принцип- деца, обединени да се подиграват заради материален статус, заради успехи или неуспехи в училище и пр.

# 701
Относно въпросната поредица - от къде я теглите?

# 702
И аз не можех да повярвам, че в междучасието няма учител в стаята, но фактът е, че наистина няма!

# 703
  • София
Валери, трябва да е силен контролът, но дали е така? В класа на моето дете се беше стигнало опряна ножица в гърлото на дете. Имаше и обща изцепка, в която и моят син беше участвал- хвърляли камъни по съседния двор, защото някой казал, че кучето е убиец. На въпроса ми защо са били сами на двора, госпожата каза- вече са големи и трябва да носят отговорност...

# 704
Относно въпросната поредица - от къде я теглите?
в тракерите - Cosmos - a spacetime odyssey - на български е озвучен, даваха го скоро и по Нешънъл джиографик.

Общи условия

Активация на акаунт