Отговори
# 165
  • Пловдив/София
Здравейте, след около 2 месеца ми предстои раждане и вече започвам да мисля по въпроса.
Чела съм доста и мнението ми се промени няколко пъти- първо бях фен на нормалното, после реших, че секцио е много по-леко (особено за психиката), а сега пак се върнах на вариант естествено раждане.

Имам доверие на болницата и лекарите и за двата вида. Но при секциото ме притесняват престоят в реанимация и по-бавното възстановяване.

Засега с лекаря ми сме решили да е нормално, с упойка. За момента бебето е разположено правилно и нямам проблеми с бременността. Какво ме притеснява обаче при нормалното и ми се иска да кажете до колко е вярно:

- усложнения, свързани с напъните. Имам диоптер малко под 3, след месец съм на очен лекар за мнение. Но дори да каже, че е ок, се чудя дали не могат напъните да повлияят негативно на очите по някакъв начин? Освен това ми казаха, че се пукат капиляри,  излизат хемороиди, изобщо тялото реагира по различен начин на напъните. Чудя се какви усложнения мога да очаквам и доколко са опасни?

- епизиотомия и разкъсвания. Уж правя упражнения за стягане на влаг.мускули, но изобщо не е гаранция. Плашат ме с десетките шевове, кръв и разкъсвания и после адските болки месеци наред при секс например...Т.е. състоянието на вагината може много да пострада, а при секцио почти не се отразява (доколкото знам)

- психически стрес. Имам доверие на персонала в болницата, че няма да ми викат и т.н., но все пак се чудя дали няма прежвивяването да е тежко, тъй като гледаш и виждаш всичко с часове наред; има доста унизителни процедури и разговори; часовете болка или ако не върви добре раждането могат също да са много тежки...

Това е засега, аз пак съм си 'за' нормално, просто ми се иска успокоение, че това ще е по-добре за здравето/тялото/психиката ми (за бебето е ясно, ако недай Боже няма усложнения).

# 166
  • София
- диоптер може да се промени и без напъни от самата бременност, хемороиди също на много жени им стават още през бременността, преди напъните. Аз раждах  вагинално, нищо подобно не ми се случи, ни по време на бременността, ни заради самото раждане. Очния може да даде мнение за секцио ако имаш повишено налягане или изтъняла ретина, предпоставки за отлепянето й и т.н. самия диоптер нищо не играе.
- епизиотомия и разкъсване - правиш упражнения, при правилно водене на  раждането би трябвало да нямаш проблеми и  е много възможно и изобщо да не стигнеш до разкъсвания и епизиотомия, дори и да стане, не е голяма драма, кръв и шевове по-сигурно ще имаш от операция, отколкото от вагинално. Аз епизиотомия нямаш, обаче ми се нацепи шийката на матката - шиха я... зарасна си, имаше там дискомфорт  при първите 1-2 секса, но то според мен не беше до шевовете, а до  преживяното като цяло, чак пък месеци наред... минава и заминава, те лохиите ми бяха месец, та след тях вече си бях ок  и не съм имала проблеми със секса.
- психически стрес....зависи от теб. Аз повече стрес бих преживяла заради операция.
Болка има, преживява се, забравя се. Унизителни разговори и процедури не съм видяла.
Ако нещо не върви добре раждането - винаги могат за 10 мин да те качат в операционнататова им е най-лесното. Вероятно и лекаря ти  ти го е казал.

# 167
Здравейте, след около 2 месеца ми предстои раждане и вече започвам да мисля по въпроса.
Чела съм доста и мнението ми се промени няколко пъти- първо бях фен на нормалното, после реших, че секцио е много по-леко (особено за психиката), а сега пак се върнах на вариант естествено раждане.

Имам доверие на болницата и лекарите и за двата вида. Но при секциото ме притесняват престоят в реанимация и по-бавното възстановяване.

Засега с лекаря ми сме решили да е нормално, с упойка. За момента бебето е разположено правилно и нямам проблеми с бременността. Какво ме притеснява обаче при нормалното и ми се иска да кажете до колко е вярно:

- усложнения, свързани с напъните. Имам диоптер малко под 3, след месец съм на очен лекар за мнение. Но дори да каже, че е ок, се чудя дали не могат напъните да повлияят негативно на очите по някакъв начин? Освен това ми казаха, че се пукат капиляри,  излизат хемороиди, изобщо тялото реагира по различен начин на напъните. Чудя се какви усложнения мога да очаквам и доколко са опасни?

- епизиотомия и разкъсвания. Уж правя упражнения за стягане на влаг.мускули, но изобщо не е гаранция. Плашат ме с десетките шевове, кръв и разкъсвания и после адските болки месеци наред при секс например...Т.е. състоянието на вагината може много да пострада, а при секцио почти не се отразява (доколкото знам)

- психически стрес. Имам доверие на персонала в болницата, че няма да ми викат и т.н., но все пак се чудя дали няма прежвивяването да е тежко, тъй като гледаш и виждаш всичко с часове наред; има доста унизителни процедури и разговори; часовете болка или ако не върви добре раждането могат също да са много тежки...

Това е засега, аз пак съм си 'за' нормално, просто ми се иска успокоение, че това ще е по-добре за здравето/тялото/психиката ми (за бебето е ясно, ако недай Боже няма усложнения).

Насочи се към секцио и всички тези мисли няма да те тревожат Peace

# 168
Пипи2013, аз точно заради такива съображения избрах секциото Simple Smile Избери това, което те кара да се чувстваш по-спокойна, ако нямаш мед. показания за секцио. Леко раждане и здраво бебче ти пожелавам!  Hug

# 169
  • Русе
Здравей!
Аз като жена, раждала по естествен път с епидурална упойка, мога да кажа няколко неща. Първо за очите ти - знам, че с такъв проблем, обикновено напътствията са за раждане със секцио. Мнението на очния лекар е най-важното в този случай. Ако той прецени, че няма да има проблем - значи смело можеш да родиш нормално. На мен капиляри в очите не са ми се пукали, имайки на предвид, че по други места на тялото имам спукани, но не от самото раждане, а от преди това. Просто няма да си държиш очите отворени докато напъваш и това е.

Хемероидите... Те са неприятни, голяма част от раждащите жени ги получават, но не е болка за умиране. Може да получиш хемероид и без да си раждала. От несистемни и трудни изхождания също се получават. Да се притесняваш за това си е направо бял кахър.

За разкъсванията е строго индивидуално. Има раждали жени без разкъсвания, има и такива с много шевове. Моят гинеколог ми бе казал, че епизиотомията е по-малкото зло, защото чрез нея ще имам по-малък разрез в сравнение с този, който би се получил по естествен път. И раната по-бързо ще зарастне. Прав се оказа. Възстанових се за около 10 дни. Аз нямах нищо против това. В крайна сметка е нормално да останат някакви последствия от раждането. Но не се чувствам по-малко жена заради това.

Кървенето след раждането също е естествен процес. Със секцио или не - ще си кървиш. По този начин матката ти ще се възстанови. С кърмене ще съкратиш този процес. А за последната ти тревога - болките по време на секс - това си е повече психологическа тревога. Ще бъдете по-внимателни в началото и няма повод за притеснение.

И само едно не ми стана ясно - коя от всички процедури, която ще ти правят, е унизителна? Не бива да се настройваш по този начин от сега, защото ще си направиш сама раждането изпитание. Щом имаш вяра в лекарите - това е повече от достатъчно да нямаш толкова опасения и притеснения.
Пожелавам ти раждане като по книга. Моето бе такова Simple Smile

# 170
От лекар знам, че хемороидите се получават най- вече по време на бременността заради тежестта на плода.
Така, че донякъде тази причина отпада.
Кървенето- и след секцио имаш лохии 30-40 дни.
За секса- и след секцио първите пъти се чувстваш кофти.

# 171
направо съжалих , че писах по - рано в тази тема , сега ми свети постоянно като има отговор.Сигурно няма две еднакви бременности и две еднакви раждания , дори да са на една и съща жена . Всичко може да се случи и шевове и хемороиди и какво ли още не , щом са те наплашили знаеш какви биха били неприятните неща , но щом си решила да имаш дете се примиряваш. Не се става лесно майка , но пък е най-хубавото нещо , което може да ти се случи.
Дано родиш по най-лесния за теб начин !

# 172
  • София
направо съжалих , че писах по - рано в тази тема , сега ми свети постоянно като има отговор.Сигурно няма две еднакви бременности и две еднакви раждания , дори да са на една и съща жена . Всичко може да се случи и шевове и хемороиди и какво ли още не , щом са те наплашили знаеш какви биха били неприятните неща , но щом си решила да имаш дете се примиряваш. Не се става лесно майка , но пък е най-хубавото нещо , което може да ти се случи.
Дано родиш по най-лесния за теб начин !

Скрит текст:
отиваш си в отговори, слагаш отметка на темата - цъкаш - Спри следенето и няма да ти свети повече

# 173
Колкото и пъти да ми се налага да раждам, винаги ще избера секциото. И заради усложнения с хемороиди, и заради разкъсвания, и заради това, че е по-щадящо за бебето. Слагаш си нещата на кантар- и си решаваш. Операцията ме боля много само 3-4 дни. Нито болка при контракции имах, нито нищо друго. Да не говорим, че някои раждат по 15-16 часа.

# 174
  • Пловдив/София
леле, колко сте бързи,аз чаках отговори едва след няколко дена  Laughing

Мерси много на всички!

Като цяло звучи успокоително. Аз съм много положителна настроена, не знам и аз защо- направо ми се ражда вече и засега не ме е страх. А по принцип съм много страхлива, чак истерична. Дано смелите хормони ме мобилизират и по време на раждане.

Аз съм вече в 7ми месец и нямам хемороиди и не ми се иска да излизат заради раждането,ама каквото такова, наистина сигурно не е най-страшното.

По принцип карам лека бременност, с много положителни емоции, като надрусана от хубави емоции съм...И се опасявам раждането как ще ме свали на земята и върне в реалността, затова се замислям предварително с какви очаквания да съм. От болката не ме е страх, стига да не е толкова силна, че да губя съзнание (от припадъци ме е страх). Но нали ще има упойка, така че трябва да е поносимо...

има още време,след месец пак трябва ад се провери как е разположено бебето, дано си остане както си е, било много добре застанало като за ест.раждане...

# 175
Щом не те е страх и искаш нормално да родиш, не се колебай. Ако очният даде препоръка за секцио, тогава вече ще го мислиш.

# 176
Здравей Пипи2013,

Всичките ти опасения аз ги преживях преди 2 месеца и ето какво мога да ти споделя. Никога не съм обмисляла секциото като вариант за раждане - мой личен избор, не задължавам никой с него. Раждах нормално, имайки предвид, че родих бебе 4250гр., 52 см. Именно защото и на мен ми бяха втълпили да очаквам "адски" болки, не разбрах, че са започнали истинските контракции  Laughing Мъжа ми ме пита започва ли раждането, а аз - Не, не може да са истински, боли но поносимо, не са адски болки. Като станаха регулярни и на 5 минути, реших, че явно ще се ражда. Бях спокойна, защото като теб имах доверие в избрания лекар и болница.
Раждането протече нормално, болка имаше, но абсолютно поносима, наложи се епизиотомия, поради размерите на дъщеря ми. Аз проблеми с очите нямам, но като напъвах ми казаха да съм със затворени очи, за да нямам кръвоизливи. Нямам проблеми с очите и след раждането.
Хемороид ми се появи в края на 8ми месец. НО не ме е боляло, проблеми съм нямала, просто си беше там. След раждането се сдобих с много такива, НО отново болка не е имало, просто си бяха там и след 2 седмици се прибраха. Шевове външни имах 3-4, махнаха конците 5 дни след раждането, шевовете не са ме боляли, просто имах дискомфорт, че са там. С вътрешните нито съм ги усещала, нито сега имам някакви грижи, породени от тях. Лохиите продължиха около 20 дни след раждането, като по-обилни бяха само първите 3-4 дни, от там нататък нормално не много силно течение.
Раждането ми продължи от първата контракция до появата на детенцито ми 12 часа, като моля те не си представяй 12 часа нон стоп болка. Напротив, болят само контракциите по около 30-40 сек., в интервала между тях нищо. Естествено вече самия последен етап на раждането пак не боли нон стоп, а само при контракция и напъните, но вече доста по на честичко са контракциите.
Това няма как да се сравни с 10 минутна операция, през която дори може да си напълно упоена.
Споделям ти какво преживях аз, разбира се, всяко раждане е напълно индивидуално. Има тежки и нормални раждания и такива със секцио. Избора е твой, виждам, че имаш реална представа какво можеш да очакваш като "екстри" след раждането.
Пожелавам ти успех и който и начин да избереш, най-важното е да си спокойна  Hug

# 177
  • София
При напъните пък изобщо болка не съм имала никаква...

# 178
  • Пловдив/София

Radeva-87, много благодаря за подробното описание! Звучи реалистично и ми помага много. Дано не си сменя нагласата и да съм спокойна до последно.

Аз мисля в първите часове да съм с таткото, че между контракциите сигурно е скука  Laughing А накрая няма да му го причинявам, нека излезе да не гледа най-страшното, и без това за момента го е страх повече от мен от това раждане и иска вече да минава и да сме на етап истинско бебе  Grinning

а според вас упражненията за стягане на перинеума/влагалището помагат ли? Още правя само тях и не се мажа с нищо...

# 179

Аз мисля в първите часове да съм с таткото, че между контракциите сигурно е скука  Laughing А накрая няма да му го причинявам, нека излезе да не гледа най-страшното, и без това за момента го е страх повече от мен от това раждане и иска вече да минава и да сме на етап истинско бебе  Grinning

Контракциите ми почнаха в 16:40, бяхме при нашите на гости. Към 20:00 реших, че ще си ходим, защото още си мислех, че не раждам и се прибрахме. Бях с мъжа ми вкъщи до 01:30, когато вече станаха на 5 мин. и тръгнахме за болницата. Приеха ме към 02:30 часа. Беше ми спокойно да съм си вкъщи с него до колкото късно е възможно. Затова те съветвам да не бързаш веднага за болницата. Разбира се, ако ти изтекат водите или има кръвотечение, веднага беж към болницата  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт