БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 36 022
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 9 453
Замислям за довечера мезенце "Яйца  в сос от яйца" по рецепта от форума.Та малко ме притеснява подправката "салвия"(градински чай).Не съм запозната с тази подправка.Да търча ли специално заради нея до магазина,дали да я пропусна? newsm78Какво ще кажете?Каквода правя?И дали ще я има в кварталния магазин?


харесвам я, затова съм сложила. Пропусни я, ако обичаш магданоз или кориандър - сложи от тях

# 586
  • Мнения: 285
Мога ли кюфтетата от тиквички да не ги пража, а да ги
изпека във фурната? Пак оваляни в брашно ли? Нещо
друго различно прави ли се? Благодаря!

# 587
  • Мнения: 211
Мога ли кюфтетата от тиквички да не ги пража, а да ги
изпека във фурната? Пак оваляни в брашно ли? Нещо
друго различно прави ли се? Благодаря!

Кюфтета от тиквички на фурна са любими на мъжа ми. Аз ги правя така:
3 средно големи тиквички
1-2 яйца
100-150 гр сирене/ извара (понякога слагам и топено сирене)
1 чаша овесени ядки (вместо брашно)
тиквичките ги настъргвам, посолявам и изчаквам да си пуснат водата, след което смесвам останалите съставки.  После с лъжицата загребвам и слагам върху намазнена и покрита с хартия за печене тава. В зависимост от големината излизат около 15-20 кюфтета. Топли или студени, сервирани с чеснов сос или кисело мляко са много вкусни

# 588
  • Мнения: 766
Дайте ми моля идея за нещо сладичко с което да използвам бишкоти и ром, но да не е тирамису.  newsm78

# 589
  • Мнения: 447
Дзукото - пак има бишкоти и ром, но не е тирамису.

# 590
  • Мнения: 766
Дзукото - пак има бишкоти и ром, но не е тирамису.

Благодаря ти, но аз пропуснах да кажа, че не искам да е Тирамису заради суровите яйца, а виждам че и в тази рецепта има. Иначе изглежда страхотно, нещо такова искам да направя, но без яйца.

# 591
  • София
  • Мнения: 10 825
Ето ти едно тирамису без яйца:
2 пак. бишкоти "Савоярди"
200 мл кафе еспресо
50 мл ром (или шоколадов ликьор, пиня колада....)

За крема:
500 гр. маскарпоне
5-6 с.л. пудра захар
400 гр. заквасена сметана
300 мл течна подсладена сметана (или неподсладена, но + захар)
какао за поръсване
Приготовление
Маскарпонето се разбива с пудрата захар. Течната сметана се разбива с миксер. Всички съставки за крема се смесват.
Кафето се оставя да изстине и се смесва с рома. Бишкотите се топват за секунда в кафето и се редят в тава. Покриват се с крем. Реди се втори ред бишкоти, натопени в кафе и се покриват с останалия крем. Отгоре се поръсва обилно с какао. Оставя се за 2-3 часа в хладилника.

# 592
  • Мнения: 766
С маскарпоне и заквасена сметана правя чийзкейк, интересно ще стане. Ще опитам, благодаря.

# 593
  • Мнения: 447
Не е задължително да е със сурови яйца - разбъркай крема на водна баня и те ще се сварят. Има един крем Забайон, рецептата за който можеш да ползваш като основа.

# 594
  • Мнения: X
Искам да направя цитронада от лимон ,портокал и грейпфурт.
 Моля за изпитана  рецепта.
 
 

# 595
  • Sofia
  • Мнения: 29 087
към сока от тези цитруси прибавям и наситнени пресни листа мента /ако имам/,за подслаждане кафява захар или мед,доливам с вода и счукан лед,може и парченца от плодовете ,настъргана кора от лайм/също и сока,придава приятен вкус и мирис/

# 596
  • Пловдив
  • Мнения: 1 022
Искам да направя цитронада от лимон ,портокал и грейпфурт.
 Моля за изпитана  рецепта.
 
 

Доколкото знам цитронадата(тази по заведенията) се прави с цитусов сок,захарен сироп и газирана вода,но в какви съотношения нямам идея  Rolling Eyes

# 597
  • Мнения: 766
Правя лимонада с мед по тази рецепта, можеш да замениш с всякакъв цитрус -
www.mycookingbookblog.com/%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%88%d0%bd%d … 0%bc%d0%b5%d0%b4/

# 598
  • Мнения: X
Благодаря на всички за рецептите  newsm51
 Нямам мед в момента /обикновено ми носят от село ,а от меда получавам киселини ./
  Намерих някаква рецепта дето се замразяват плодовете във фризера и се настъргват,слагат се във вода и захар и стоят 24ч в хладилник
Рецептата е тази
Цитат
3 лимона се замразяват в камерата.след което се настъргват на ренде.Добавяме 3 литра вода и се оставя в хладилника да 24 часа.Прецеждаме през марля като натискаме хубаво за да излезе целия сок.Добавяме  2 кг. захар и 1ч.л. лимонтозу.разбъркваме хубаво и стои в хладилника.Получава се като концентрат към които се добавя вода при консумация.Аз добавям и пресни листа от мента и става невероятно.
Притесняват ме само корите на плодовете,третират ги с химикали.
 Няма хубава цитрус преса ,а и взех само по един плод за проба. Смятам да не слагам толкова захар -искам лимонада,не - сироп.
 и тази http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1619.msg31191.html#msg31191  ми хареса

# 599
  • Мнения: 22 867

yulmana, още едно предложение за разхлаждаща лимонада.

А корите на лимоните - измиваш ги хубаво, аз го правя с гореща вода и четка, не съм сигурна, че всичко вредно се маха, но поне част, надявам се. А може да потърсиш и био лимони. Peace

Общи условия

Активация на акаунт