Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 166
  • 1 064
  •   2
Отговори
# 105
При нас тези неща са договорени още в самото начало, макар че се налага понякога да ги напомням.
Също лошото е че мъжа ми не може да готви. Няколко пъти го помолих да ме отмени и резултата беше трагичен. Така че пак аз прекарвам повече време в домакинстване заради готвенето. За другото и той го прави или заедно. Според мен така трябва да бъде. Няма мъжки и женски задачи.

# 106
Аз обичам да чистя, отморява ме, давам си достатъчно време да почистя както трябва. Ако се поддържа всеки ден, няма да е толкова ''трудоемко''.
Постарала съм се да си създам добри навици - и да чистя, и да готвя и др. Защото съм практична и не мога да си представя защо възрастен човек ще чака някой друг да го оправя? Не е ли по-добре да можеш всичко сам? Каква е разликата между възрастни жена или мъж, които чакат някой друг да свърши работата, и дете?
За мен най-нормалното нещо е всеки човек, заради себе си, да се старае да се научи на колкото се може повече неща. Ако се разделиш с партньора си, при мама ли ще се върнеш? А децата си как ще гледаш?
На днешно време, при двама работещи възрастни, нормално е двамата да се грижат за дома, камо ли за децата. И не разбирам защо се възприема изхвърлянето на боклука като кой знае каква ''помощ''?
Кой няма да избяга от работата, ако може?

# 107
  • Уистерия Лейн
При нас е така защото половинката ми дори не разбира кога нещо не е на мястото си за да го прибере където трябва( а напомнянето ми звучи като мрънкане за това опитвам да се въздържам). Не разбира ,че дома трябва да чисти всеки ден , въпреки ,че не е мръсно . Разбира се и в неговото семейство е било така, майка му да чисти . Освн всичко останало , разбира се , смятам че, на дома му трябва женска ръка . Просто е по друго , дори когато мъжа ми свърши нещо , просто не е така както на мен ми харесва а обикновено като направи нещо разхвърля друго и така.
Оф , общо взето са много фактори.

# 108

Ако живееше сама, или баща ти, недай си Боже, беше обездвижен, пак ли щеше да се опрадваваш, че нямаш време?

Точно за това в темата засягаме здрав, прав възрастен човек, а не пеленаче или инвалид. Едните имат нужда от обгрижване, другите - не.

# 109
При нас нещата са така - аз работя повече, но изкарвам по-малко, той има повече време и изкарва в същото време повече пари.  Истината е, че много ми помага.
Преди да се роди сина ни, а и докато бях по майчинство, той разсъждаваше като повечето мъже - къщата е грижа на жената. И тогава без проблеми се справях, но вече е по-сложно.
Откакто се върнах на работа - готви, простира, подрежда, бърше прах. Мисля, че го прави защото ме обича, вижда че изнемогвам, ако всичко чака мен. Т.е. едва ли смята, че е справедливо да делим задълженията си, просто му е жал да ме остави сама да се справям с всичко. Оценявам го много.
Често се прибирам и на масата има вечеря, независимо дали приготвена от него или поръчана.
Приятно е  Heart Eyes

# 110
Познавате ли мъже които изцяло да вършат домакинската работа, или по-голямата част от нея? Това струва ли ви се нормално? Просто питам не се заяждам  Thinking
Познавам един, който се вихри като фатален мъж през деня, веднъж сподели, че чисти в събота, глади дрехите, разхожда детето и кучето и в това не виждал нищо нередно. Rolling Eyes Така е, ако и съпругата участва във въртенето на домакинството, ама в случая по-скоро скъпата изкарва и управлява финансите и така му е стъпила на шията, че ако каже, ще я изкъпе, ще й изреже ноктите и няма да гъкне.

Последна редакция: пн, 05 май 2014, 14:00 от Herz

# 111
  • Blondeville
И аз смятам, че ако дома се поддържа ежедневно има по-малко домакинска работа. Още повече, когато се прави от двамата тогава пък наистина почти не се усеща.

Като цяло всеки зрял, здрав индивид, трябва да може да поддържа както своята, така и заобикалящата го хигиенна среда. Без значение мъж, жена или тийнейджър. Аз като бях на 13, 14 баща ми ме е връщал от площадката пред блока, за да си измия чиниите, ако не съм го направила преди да изляза. Просто има навици, които е хубаво да се възпитават.

# 112
  • София
Мисля, че ние жените в голяма степен сме виновни за това. Позволяваме на мъжа до нас доста да лентяйства и да не помага в домакинството. И така, домакинството сами си ги превръщаме в задължение за нас самите. Sad

# 113
  • София
Хайде, хайде, хората се променят.
Баща ми от типичния мъжкар, който не знае къде са му чорапите, откакто се пенсионира с такова удоволствие се върти около печката, кълца, бърка и разбива, че все още не мога да повярвам на очите си Simple Smile

Вкъщи готвя основно аз, но откакто  преварих няколко пъти пастата (не ям, съответно не ѝ разбирам) любимият си я прави сам. Аналогично се получи и с гладенето  Twisted Evil

# 114
При нас е така защото половинката ми дори не разбира кога нещо не е на мястото си за да го прибере където трябва

Ако и жената спре да "разбира", че нещата не са си по местата и няма къде да се стъпи на пода от дрехи (примерно), дали мъжът ще се усети?

# 115
Аз познавам такъв мъж. И всъщност не само един. Собственото ми семейство ми е дало този пример. Прибереш ли се, вместо да легнеш пред телевизора или да седнеш пред компютъра, смятайки че другият трябва да изчисти - свършваш си работата. Може да не е веднага, но не чакаш някой друг да го свърши.
Нито е геройство да вършиш всичко, но това го разбираш след години, нито ще се минеш, ако като нормален човек свършиш някаква домакинска работа.

Всеки път, когато се заговори за тази тема, се сещам за един епизод на ''Метрополис''.
Питат мъжете от едно племе в Кения какви са задълженията на жената и задълженията на мъжа.
Задълженията на мъжа са... да разпредели работата между жената и децата.  Mr. Green
Какво правят през това време мъжете? Бъбрят си или отиват на сватба.  Grinning
Ние сме си добре.

Последна редакция: пн, 05 май 2014, 14:37 от Нес

# 116
  • В един копнеж!
При нас нещата са така - аз работя повече, но изкарвам по-малко, той има повече време и изкарва в същото време повече пари.  Истината е, че много ми помага.
Преди да се роди сина ни, а и докато бях по майчинство, той разсъждаваше като повечето мъже - къщата е грижа на жената. И тогава без проблеми се справях, но вече е по-сложно.
Откакто се върнах на работа - готви, простира, подрежда, бърше прах. Мисля, че го прави защото ме обича, вижда че изнемогвам, ако всичко чака мен. Т.е. едва ли смята, че е справедливо да делим задълженията си, просто му е жал да ме остави сама да се справям с всичко. Оценявам го много.
Често се прибирам и на масата има вечеря, независимо дали приготвена от него или поръчана.
Приятно е  Heart Eyes

+1  И у дома сме почти така. Но ние нямаме деца. Повечето неща ги прави по своя инициатива, без да подсещам, но без готвенето. За него все ще се допита до мен- кое, какво, как, колко, къде е, къде са и т.н. Това не е болка, защото манджите винаги му се получават.  Crazy Радвам се, че никога не ми е отказвал помощ в домакинстването.

# 117
Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?
Защото хората са царе на предразсъдъците. А конкретно този според мен е замислен от мързеливи мъже.
То не са оправдания за мъжественост, умора, щуротии, само и само да стоварят на крехкото гръбче на жена си всичко, и тя да се чувства щастлива от този "кавалерски" жест.
Ама иначе цветя носели, обичали я, казвали й мили думи. Ми що не, лесното всеки го може Laughing

В крайна сметка, всеки да живее, както си иска. Не е луд този, който яде баницата...

Ами защото представи си съпруга ти да простира гащите ти на балкона, пред усмихнатия поглед на комшията.

И трябва да ни дреме заради комшията ли?

Всяка жаба да си знае гьола, ако Той прояви интерес да свърши някаква домакинска работа освен изхвърлянето на боклука с удоволствия ще му предоставя тази възможност.

Но да седнем на масата и да делим кой ще пере, кой ще чисти няма как да стане.

Единствено имам наложени няколко простички правила относно чистотата и разхвърлянето на дрехи  Grinning

Ок, съгласна. Но щом Той има свободата да не прояви интерес, то и жената има това право.
Така без да се налага конкретно сядане на масата, полека нещата ще се разпределят.

А това с боклука е толкова смешно, та чак срамно. И току що проходило дете може да закачи на пръстчето си плика с боклука и излизайки с количката да го метне в кофата.
Какъв е този принцип най-лесните неща да се считат за  hahaha мъжка работа. За толкова кекави ли имате мъжете си?

# 118
  • София
И на мен ми е странно какво мъжествено има в това да един мъж не можеш да се грижи за себе си - да изпере дрехите си, да изглади панталона си, да направи вечерята си... След като не може да се грижи за себе си, как ще се грижи за семейство? Говоря за здрав човек.

# 119
  • София
Чак пък да се предполага  Whistling Whistling

Общи условия

Активация на акаунт