Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 558
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 165
Е, как не разбрахте.
- да ходи на работа
- на разходки
- на шопинг

Ех, живот...

# 166
# 167
Никъде не съм казала, че вършенето на едно освобождава от друго.

Никога не пиша наизуст.

...Не съм против да се занимавам с домакинството, докато той  работи и осигурява средствата за семейството...

Т.е. ако поеме ролята на банкомат, вече няма задължения да поддържа собствения си дом.

Не виждам смисъл да обсъждам вменена ми гледна точка.

Аз също.
Затова ми стана странно, че пишеш странни оправдания, за нещо, което реално ти е вменено.
Няма нищо жалко в това човек да измие собствената си баня. Жалко е да счита, че е жалко.

Което съвсем не значи, че ако трябва да се занимава с нещо тежко, ще седя да го чакам да сготви. Естествено, че нещата ще се преразпределят за конкретния ден. Но цялата дневна работа да се състои в чистене, пране, готвене и т.н. и той да иде на роСодка и шопинг, айде, няма нужда да се правя на герой.

Извинявам се, че съм рязка, но ми писна да чета колко е грозно един възрастен човек да си чисти и готви, а да чака наготово било мъжко.
Това го гледам от дете и все още реагирам по детски.
Имам някакъв страшен късмет, че попаднах случайно на мъж, който хич не му пука какво ще кажат хората, че иначе да сме си извадили очите.
Ако обичаш само не копирай избирателно. Казах: "Не съм против да сложи масата, да пазарува, да излезе с децата, това не е малко като помощ, но ми се иска мъжа да изглежда мъж в очите ми. Не съм против да се занимавам с домакинството, докато той  работи и осигурява средствата за семейството, и никак не ми пречи да го оставя да си изгледа мача или да отиде на спорт, дори и да съм решила, че в момента ми се мият прозорци и непременно и той трябва да щъка около мен."
Разбира се, няма как да знаеш, че нямам нужда някой да играе ролята на банкомат, тъй като работя и не се оплаквам. Не знам от какво ти е писнало, може би от това, че колкото и да разпределяш задълженията вкъщи, все не ти се получава. Това не е мой проблем. Не съм те нападала лично, нямам идея какво точно те подразни в казаното, но не искам и да знам. Интерпретациите ти са тенденциозни, няма да обсъждам повече!

# 168
  • София
Е, как не разбрахте.
- да ходи на работа
- на разходки
- на шопинг

Ех, живот...

Хм, това и аз го мога, че даже и гладих днес, което го мразя   Party

Приятно ми е, Тарзан се казвам  bowuu

# 169
Казах: "Не съм против да сложи масата, да пазарува, да излезе с децата, това не е малко като помощ, но ми се иска мъжа да изглежда мъж в очите ми. Не съм против да се занимавам с домакинството, докато той  работи и осигурява средствата за семейството, и никак не ми пречи да го оставя да си изгледа мача или да отиде на спорт, дори и да съм решила, че в момента ми се мият прозорци и непременно и той трябва да щъка около мен."
Разбира се, няма как да знаеш, че нямам нужда някой да играе ролята на банкомат, тъй като работя и не се оплаквам. 

Е как така той осигурява средства за семейството ви като и ти работиш? Ти какво осигуряваш (нали ти плащат в пари, не с благодарности)?

Така и не видях отговор на въпроса защо един мъж не е мъж, ако измие банята. Може би отговорът е, че това е женска работа.  ooooh!

# 170
...Не знам от какво ти е писнало...

Писнало ми е от определения към хората, които се държат като възрастни. Да бъдат наричани жалки и др. подобни.
Писнало ми е да се гледа на жената като длъжна да се натовари с тежката работа, а за мъжа да остане леката.

Иначе в моя дом не се е налагало да разпределям нещо, каквото има, просто се поема от 4-те ръце, които живеят в него. А след това се разхождаме и пазаруваме заедно, броим го за почивка.

# 171
Според мен всичко се крие до голяма степен в суетата.
Искаме да изглеждаме като жената-мечта в очите на мъжете (не само в тези на собствения мъж, а и в тези на приятелите му), която се занимава с всичко - работи, домакинства, гледа децата, че и не се оплаква, а ѝ харесва. Както и да изглеждаме като супергерои в собствените си очи. Което може да ни излезе през носа след време.

# 172
Според мен всичко се крие до голяма степен в суетата.
Искаме да изглеждаме като жената-мечта в очите на мъжете (не само в тези на собствения мъж, а и в тези на приятелите му), която се занимава с всичко - работи, домакинства, гледа децата, че и не се оплаква, а ѝ харесва. Както и да изглеждаме като супергерои в собствените си очи. Което може да ни излезе през носа след време.

Дори да го иска една жена, какъв е този мъж, който ще я остави да се трепе сама за всички ежедневни неща? Поне така малко да му стане неудобно, жал или каквото и да е някакво чувство.
Само се поставете от другата страна - мъжете ви да се нагърбят с абсолютно всичко, а за вас да остане офиса, разходките и магазините. Няма ли да ви домъчнее и да ударите едно рамо, ако ще да е прословутото страшно копче на пералнята или да направите една вечеря в събота?
До съвсем човешки отношения опира всичко.

# 173
Е как така той осигурява средства за семейството ви като и ти работиш? Ти какво осигуряваш (нали ти плащат в пари, не с благодарности)?

Така и не видях отговор на въпроса защо един мъж не е мъж, ако измие банята. Може би отговорът е, че това е женска работа.  ooooh!
Да, всички работим и никой не разчита на другия за ежедневните си нужди.Странно ти се струва, че има мъже, които изкарват повече от жените си? Може би отговорът е далеч по-елементарен, той върши нещо което е изцяло мъжка работа.  

# 174
Не деля работата на мъжка и женска, но много неща са до подход. Например: (аз) "Довечера мисля да сготвя еди-какво си" (той) "Недей, аз ще направя еди-какво си". И аз недеям  Laughing Не обичам да готвя, правя го по задължение, другото не ми тежи кой знае колко. Но като поставя нещата какво смятам да върша, а реално никак не ми се прави, и той сам се сеща да ме отмени, защото, например, последния път аз съм свършила въпросната работа.

Но пък ключово в питането на авторката за мен е да се грижите за всичко и за себе си. За мен това означава коса, кожа (епилиране), малко фитнес у дома (като няма време за клуб). Мъжете са привилегировани, че им се налага да отделят ужасно малко време за външния си вид и си изглеждат прилично. Само скубането отнема брутално много време, което мога да посветя на какво ли не друго! newsm50

# 175
Странно ти се струва, че има мъже, които изкарват повече от жените си? Може би отговорът е далеч по-елементарен, той върши нещо което е изцяло мъжка работа. 

Точно за това питам вече многократно. Коя е тази мъжка работа? Имам чувството, че от масон ще изкопча по-лесно нещо...

# 176
Мъжка работа = нещо, което физически не е по силите на женското тяло. Нали? Или бъркам.

Относно ежедневните нужди, не включвате ли хигиена на дома, личните дрехи, храната?

А хората със семеен бизнес и общи доходи как смятат кой колко е изкарал?

# 177
  • Blondeville
За мен пазаруването и разходката с децата би трябвало да са общо, релаксиращо занимание за цялото семейство. Съжалявам, ама не мога да сравня разходка в парка с децата с търкане на банятаи миене на прозорци  Peace

И не го казвам, за да осъждам нечий избор и организация на домакинството, а просто защото не обичам да се прокламират едни и същи стереотипи и на мъжа да се гледа като на Бог-повелител на парите, чийто комфорт не трябва да се нарушава с някви си там пранета. Дразни ме, че продължава да се възпитава и насърчава това разбиране. Щото мъжът не бил мъж ако натисне едно копче, я на печка, я на пералня.

# 178
Странно ти се струва, че има мъже, които изкарват повече от жените си? Може би отговорът е далеч по-елементарен, той върши нещо което е изцяло мъжка работа.  

Точно за това питам вече многократно. Коя е тази мъжка работа? Имам чувството, че от масон ще изкопча по-лесно нещо...
Какво искаш да ти кажа и какво си ме емнала на разпит? Разбираме се и всеки действа.

# 179
Всеки път в подобни теми се чудя - кое кара една жена да слугинства/домакинства ако очевидно това й тежи? Разбирам жените, които обичат всичко да им е под конец или предпочитат сами да си вършеят из къщата. Разбирам и тези, които не работят или работата им позволява повече свободно време. Но тези, които вечно се оплакват как мъжете им не подхващат и продължават да се гърбят с всичко, така и не разбрах защо си го причиняват.

Общи условия

Активация на акаунт