Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 360
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 525
Той изкарва повече от мен. Но двамата заедно можем да си позволим да наемем домашна помощница и градинар. И не пестим от това...

Нали по-малко изкарващият било редно да компенсира това с домакинска работа.
А сега излиза, че другият хем повече пари носи, та стигат и за помощница, пък малко изкарващия дава акъл във форума  Mr. Green не визирам теб, не помня кой го писа напред.

Само дето не виждам никаква връзка с онова, което се пита в темата.

# 526
  • София
Той изкарва повече от мен. Но двамата заедно можем да си позволим да наемем домашна помощница и градинар. И не пестим от това...

Нали по-малко изкарващият било редно да компенсира това с домакинска работа.
А сега излиза, че другият хем повече пари носи, та стигат и за помощница, пък малко изкарващия дава акъл във форума  Mr. Green не визирам теб, не помня кой го писа напред.

Само дето не виждам никаква връзка с онова, което се пита в темата.

Така е, но само ако повече изкарващият не изкарва достатъчно, че семейството да може да си позволи да наеме домашна помощница или се стиска за което, или пък повече изкарващият не уважава по-малко изкарващият. Wink Версии много, изберете си една и я бистрете. Hug

# 527
  • София
Тогава ми е странно как тука с наставническо-назидателен тон обясняваш на хората какво трябвало и какво не трябвало, кое било честно и прочее странни квалификации, не ми се търсят сега, гледай си твоето домакинство, както намериш за добре. Други семейства пък са решили, че двамата заедно могат да си делят домакинската работа. Генералните заключения от началото на миналия век са леко излишни. Wink

# 528
Няма какво да бистря, защото парите са последното нещо, на което обръщам внимание, когато става дума за семейни отношения.

Но с удоволствие бих бистрила това:
...защо при двама възрастни в едно семейство А и Б, по подразбиране А, примерно, се приема, че е длъжен, а Б - само ако поиска или го накарат.

Ама никой не иска да си играе с мен  Weary

# 529
  • София
Тогава ми е странно как тука с наставническо-назидателен тон обясняваш на хората какво трябвало и какво не трябвало, кое било честно и прочее странни квалификации, не ми се търсят сега, гледай си твоето домакинство, както намериш за добре. Други семейства пък са решили, че двамата заедно могат да си делят домакинската работа. Генералните заключения от началото на миналия век са леко излишни. Wink

А кога съм казала, че не е редно да се делят домашните задължения? Просто се придържам към пилотния пост, който казва, че двамата гърбят еднакво, получават еднакви доходи, а чистещата е само жената. Сто пъти казах, че не намирам това за редно, ама четеш само това, което на теб ти изнася в този спор явно...

Последна редакция: чт, 08 май 2014, 15:58 от Popule

# 530
  • Tам през Атлантическия океан
Няма какво да бистря, защото парите са последното нещо, на което обръщам внимание, когато става дума за семейни отношения.

Sunglasses
Това е когато ги имаш  Wink

# 531
  • София

Но с удоволствие бих бистрила това:
...защо при двама възрастни в едно семейство А и Б, по подразбиране А, примерно, се приема, че е длъжен, а Б - само ако поиска или го накарат.

Ама никой не иска да си играе с мен  Weary

Напротив, много хора поискаха да си играят с теб, но теб те сърби нещичко май май, та затова продължаваш да ровиш. А иначе, ако беше чела по-внимателно щеше да видиш, че много от дискутиращите в тази тема не са на мнение, че мъжът може да си лежи по цял ден, а жена му да чисти. Ама ти не и не, продължаваш да питаш едно и също. Ами писна ми да повтарям едно и също...

Ако не ти помага мъжът ти, накарай го! А единственият начин да го накараш е, ако ще му спреш финансиите - това обаче при положение, че ти ги изкарваш. Wink

# 532
  • София
Няма какво да се бистри по втора точка. Щом мъжът не може да осигури прислуга за принцесата, ще търка тоалетни. Да не забравите да научите синковците.

Пък кой колко гърби е субективна история, както се видя от коментарите.

# 533
Това е когато ги имаш  Wink

Относително е. Много хора биха казали, че направо сме на ръба на оцеляването, особено като се има предвид форумските разбирания за нормален живот  Simple Smile

Popule, не е така. Само загатнаха, че това се предполага, защото мъжът е жалък, смешен и немъжествен и после избягаха.
А и съвсем не визирам теб, както вече казах Simple Smile

Ако не ти помага мъжът ти, накарай го! А единственият начин да го накараш е, ако ще му спреш финансиите - това обаче при положение, че ти ги изкарваш. Wink

Моят мъж не помага. Както и аз не помагам. Грижим си се за собствените неща.
Помагаме на роднини, близки и познати.
Освен това мисли точно като мен, така че няма нужда нито да го променям, нито да го карам. Това за мен е една от основните точки, по които, ако има и най-малко разногласие, не мога да бъда част от двойката  Peace

# 534
  • София
Моят мъж не помага. Както и аз не помагам. Грижим си се за собствените неща.
Помагаме на роднини, близки и познати.
Освен това мисли точно като мен, така че няма нужда нито да го променям, нито да го карам. Това за мен е една от основните точки, по които, ако има и най-малко разногласие, не мога да бъда част от двойката  Peace

Добре. Обаче след като е форум и има тема, влез в положението на авторката и дай някакво решение. Аз това направих - казах, ако изкарват еднакво, чистят еднакво, ако ли не, чисти този, който изкарва по-малко, а другият му помага по собствено желание, но ако не иска да помага, какво да се прави, парите говорят... Ако обаче работят еднакво, докарват еднакво, както е при авторката, то тя е в пълното си право да тропне по масата и да постави ултиматум - или ми помагаш, или наемаме домашна помощница, или аз съм аут от живота ти. И то пълно право има, защото той фактически я използва!

Хайде сега да те чуем теб по казуса? Как ще накараш мъжът си, ако е като този на авторката, да й помага?

# 535
Хайде сега да те чуем теб по казуса? Как ще накараш мъжът си, ако е като този на авторката, да й помага?

Аз съм много спокоен човек по принцип. Рядко викам.
Веднъж само казвам, че този дом е мой, колкото и негов. Да си избере какво иска да прави. Ако не избере, аз ще си избера. И се приключва - другото просто няма да го пипам. Но аз съм темерут и не би ми представлявало проблем, не знам за нея дали е вариант.

Ако тя е съгласна да включи трети човек, тогава вече ок. Аз лично не бих, затова не е опция в отговора ми.

# 536
  • София
Аз бих спряла да готвя.  Peace Или ще сготвя колкото да има за децата.

# 537
Аз бих спряла да готвя.  Peace Или ще сготвя колкото да има за децата.

Храна най-лесно се поръчва. Вярно, набълбукана с натриев глутамат и други екстри, ама се съмнявам, че това ще го спре.
Виж - чистите и изгладени дрешки са по-интересни. Както и да свършат чашите в един момент.

# 538
  • София
Започнат ли парите да определят кой какво ще прави в дома, пиши я бЕгала тая работа.
Определя се от свободното време, от натовареността, от физическата възможност - това поне при семействата които се обичат и уважават, ако са се взели по пари, друга работа.

По конкретния казус на авторката, оправия няма. В първия си брак правех всичко сама, за 10 години не успях да променя нищичко, а съм правила всичко от изброеното като съвети. Не е ли такъв човека, не му ли е жал за жената, че гърби за двама, няма да се промени.

# 539
С лошо никога не се тръгва.
Сигурно е свикнал вече. Научил се е на този режим и ако му направи забележка или просто спре да се занимава, той ще го удари на инат, няма дори да се помъчи да я разбере и най-много да си развалят отношенията. Никой не обича да бъде обвиняем и в тези ситуации първичната реакция е веднага да си потърсиш оправдание. Затова не е хубаво, когато жената още в началото (от желание за глезене и правене на добро впечатление) изземва цялата работа. После с пълно право ще попита защо преди ти беше добре, а сега изведнъж го обвиняваш.

По-добре лека-полека да променяш нещата - днес ще почистиш само най-неотложното. Ако те пита, много си изморена. Без намеци за неговото участие и т.н. Утре пак така. Ако има нещастието да изнаглее и да каже: ''Ама гледай какво е мръсно, бива ли така, няма ли да поизчистиш'', тогава просто ще кажеш, че напоследък много се уморяваш на работа и имаш нужда от повече свободно време. Би трябвало да му светне, че и двамата работите и ще е  по-леко да си поделите задълженията. Най-добре е, когато човек си мисли, че идеята е негова.  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт