Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 109
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 30
Какво значение има, мъжете не искат или не могат, всичко е въпрос на желание

# 31
  • Tам през Атлантическия океан
Защо домакинскста работа се предполага че е задължение на жената?

А , защо се предполага че основният/определящ  доход в семейството е задължение на мъжа ?

# 32
  • София
Shona точномтова е смисъла на темата, защо се предполага че е задължение на жените в което мъжете помагат, защо да не е тяхнома ние да им помагаме Laughing

Произтича от патриархално възпитание - мъжът носи парите, жената се грижи за дома и децата  Peace Само, че нещата доста се промениха и ако някой живее в заблуда, трябва да му се помогне да излезе от нея  Wink

Преди време е било точно така -  и двете ми баби не са ходили на работа, но са се грижили изцяло за дома и децата. Но сега, когато повечето жени работят, е абсурдно да се грижат основно те за къщата и децата.

# 33
Shona точномтова е смисъла на темата, защо се предполага че е задължение на жените в което мъжете помагат, защо да не е тяхнома ние да им помагаме Laughing

Произтича от патриархално възпитание - мъжът носи парите, жената се грижи за дома и децата  Peace Само, че нещата доста се промениха и ако някой живее в заблуда, трябва да му се помогне да излезе от нея  Wink

Преди време е било точно така -  и двете ми баби не са ходили на работа, но са се грижили изцяло за дома и децата. Но сега, когато повечето жени работят, е абсурдно да се грижат основно те за къщата и децата.

Точно, нали и аз това казвам - ежедневието ни е различно.
Аз съм рационален човек - двама ходят на работа с еднаква заетост - разделят работата вкъщи.
Но, ако само единият работи и доходът не е достатъчен за помощник в домакинството,  то този, който е вкъщи поема поддръжката на дома. Просто, ясно и логично.

# 34

А , защо се предполага че основният/определящ  доход в семейството е задължение на мъжа ?

Интересен въпрос, има ли такива които го предполагат?

# 35
И как това патриархално рабиране на мъжете се пренася от поколение на поколение така угодно за тях,а жената отдавна не е неработеща домакиня/почти не познавам такива вече/.
Лулу ако не се лъжа ,ти изкарваш дори повече от мъжа си.

Не знам,вкъщи е същото положение и това е било темата на повечето ни караници и стигаме уж до обещания,които важат до месец и после се забравя.
Заедно сме от 8 години и ни предстои да ни се роди първото дете,уж имам обещанието ,че ще ми помага повече,когато се роди,но защо ли не ми се вярва.Как да промениш мъжа до себе си в това отношение,когато сте водили десетки на брой разговори за това през годините и нищо не се променя?Той си казва-аз съм си такъв.Не искам да готви/защото не може/ ,но има куп неща ,които може да свърши.

Имаше един много хубав пример в едно предаване по ТЛС за семейните взаимоотношения: Водещата хвърляше по един килограм брашно във таблите,които двамата съпрузи държаха/за всеки по една/ за всяко задължение ,накрая се получи че таблата на жената е пълна със брашно,а на мъжа имаше само два килограма.После водещата накара съпруга да вземе нейната табла и да се опита да върви с ния до ъгъла на улицата без да ги разпилее,е,той не успя!!!Това са повечето мъже,просто не могат да се справят.Или и не искат.

# 36
  • София
...
Точно, нали и аз това казвам - ежедневието ни е различно.
Аз съм рационален човек - двама ходят на работа с еднаква заетост - разделят работата вкъщи.
Но, ако само единият работи и доходът не е достатъчен за помощник в домакинството,  то този, който е вкъщи поема поддръжката на дома. Просто, ясно и логично.

100% на същото мнение съм.  yes

# 37
Искате да ми кажете,че при вариянт в който и жената и мъжа работят еднакво ,то си поделяте задълженията вкъщи ....и това се получава.Брех,явно аз не съм гледала като съм си избирала мъж. Thinking  Хайде стига!Аз мисля,че това е доста разпространен битов проблем в БГ.

# 38
  • Tам през Атлантическия океан

Mr. Green Нали

Забелязала съм че на жените ,  които мъжете им заработват доволно много не мрънкат от несподелени домакински 'задължения'  Wink

# 39
Искате да ми кажете,че при вариянт в който и жената и мъжа работят еднакво ,то си поделяте задълженията вкъщи ....и това се получава.Брех,явно аз не съм гледала като съм си избирала мъж. Thinking  Хайде стига!Аз мисля,че това е доста разпространен битов проблем в БГ.

Точно това казвам  Peace
Има неща, които са ни неприятни за вършене/отнемат повече време и са досадни, за тях ползваме платена външна помощ. Но на дневна база - готвене, пускане на пералня, прахосмукачка, нещата се разделят. То пък голямата хамалогия да сложиш една салата и две пържоли или да си изпереш дрехите

# 40

Thinking може и това да е разковничето, но едва ли... Grinning
 Mr. Green Нали

Забелязала съм че на жените ,  които мъжете им заработват доволно много не мрънкат от несподелени домакински 'задължения'  Wink

# 41

Точно това казвам  Peace
Има неща, които са ни неприятни за вършене/отнемат повече време и са досадни, за тях ползваме платена външна помощ. Но на дневна база - готвене, пускане на пералня, прахосмукачка, нещата се разделят. То пък голямата хамалогия да сложиш една салата и две пържоли или да си изпереш дрехите

Абе то не е ама,като ТОЙ си мисли,че това е женска работа  Crazy  Как точно да обясним на мъжете,че това НЕ  е женска работа,а това са общи грижи за семейството и дома?Това искам да разбера.Вие как се справяте?

# 42
  • София
Аз пасувам -  не върша това, което е трябвало да го свърши той. Не се разправям, не се цупя, казвам един или два пъти, и после пас.

# 43
По мои наблюдния дори и да е бил възпитан правилно мъжлето не след дълго след задомяването го хваща амнезията и започва да го кара все по-полеко с участието в домакинските задължения Thinking  Вие какво ще кажете?

# 44
Аз пасувам -  не върша това, което е трябвало да го свърши той. Не се разправям, не се цупя, казвам един или два пъти, и после пас.

Аз съм пробвала какво ли не,но ако не кажа че това или онова трябва да се свърши,не му прави впечатление.Може да стои с часове да гледа мачове,но планината от чинии няма да ги забележи,дори и да няма в какво да си сипе храна.Просто всичко идва от възпитанието още когато са малки,така мисля аз/наблюдавайки го как се държи при майка си/.

Общи условия

Активация на акаунт