Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 331
  • 1 064
  •   2
Отговори
# 570
  • Blondeville
Adellle, ти написа това, което в цитата от теб съм болднала. Аз го перифразирах, като замених точно две думи. И после те попитах защо от жената се очаква да знае как да пуска прахосмукачка, а мъжа не.  Simple Smile

Adellle, ще перифразирам твоето болднато изречение: Просто такъв тип мъже, които не знаят (изключвам тези, които и при желание, просто не могат да готвят) как да изпържат две яйца, или как да си перат дрехите, или как се пуска прахосмукачката и прочее домакински неща, за мен са непълноценни половинки Peace
Кажи ми защо мислиш, че един мъж не трябва да е способен на прави същите тези неща?

А, добре де. Някои майки дават съвет на дъщерите си да търся мъж, който може да се грижи сам за себе си. Аз пък бих дала съвет на моя син, някой ден да си търси жена, която знае как се върти един дом. И не за друго, не искам да си търси слугиня. Просто смятам, че една жена трябва да може да готви, да си поддържа дома чист, да се грижи за дрехите си и т.н. И пак, не за да му слугува на него. Просто такъв тип жени, които не знаят (изключвам тези, които и при желание, просто не могат да готвят) как да изпържат две яйца, или как да си перат дрехите, или как се пуска прахосмукачката и прочее домакински неща, за мен са непълноценни жени.

# 571
  • където ми харесва
Adellle, ти написа това, което в цитата от теб съм болднала. Аз го перифразирах, като замених точно две думи. И после те попитах защо от жената се очаква да знае как да пуска прахосмукачка, а мъжа не.  Simple Smile
Хайде, да си четеш поне въпросите, които ми задаваш!

Кажи ми защо мислиш, че един мъж не трябва да е способен на прави същите тези неща?
Че аз къде точно написах, че мисля това? Shocked
Повтарям си въпроса!
Никога не съм твърдяла, че само жената трябва да бъде способна на тези неща, а мъжа не!

# 572
  • Blondeville
Adellle, ти още  в началото започна с това, че за теб жената не е пълноценна, ако не може да поддържа дома. Сега пак казваш, че жена, която не може да прави еди какво си, не е пълноценна  Peace Аз те попитах защо само жената, защо не и мъжът. Защото ти никъде не споменаваш, че мъжът е непълноценен ако не може да пусне пералнята, а го твърдиш за жените.

# 573
  • тук-там
Да решим, че вече сте изчистили и изпрали дружно! А..., и простре/я/ли...
Интересно ми е, наистина, не се заяждам...
Приемам, че според вас мъжа, не само трябва да умее, да има желание, но и да е закърмен с тези ми ти дейности! Няма лошо! Peace

Вие като жени, с коя част от "чисто" мъжките дейност се справяте, приемате, вършите...

Само не ми казвайте, че вече сте безполови и, че всичко може да се свърши от всеки, с ентусиазъм, вяра в себи си и общото благо, разбира се!

И наитина ли намирате "апартаментната" работа за толкова трудоемка и неприятна?

# 574
  • Blondeville
Кои са ежедневните чисто мъжки дейности?

Да решим, че вече сте изчистили и изпрали дружно! А..., и простре/я/ли...
Интересно ми е, наистина, не се заяждам...
Приемам, че според вас мъжа, не само трябва да умее, да има желание, но и да е закърмен с тези ми ти дейности! Няма лошо! Peace

Вие като жени, с коя част от "чисто" мъжките дейност се справяте, приемате, вършите...

Само не ми казвайте, че вече сте безполови и, че всичко може да се свърши от всеки, с ентусиазъм, вяра в себи си и общото благо, разбира се!

# 575
  • където ми харесва
Adellle, ти още  в началото започна с това, че за теб жената не е пълноценна, ако не може да поддържа дома. Сега пак казваш, че жена, която не може да прави еди какво си, не е пълноценна  Peace Аз те попитах защо само жената, защо не и мъжът. Защото ти никъде не споменаваш, че мъжът е непълноценен ако не може да пусне пералнята, а го твърдиш за жените.
Хубаво, ако искаш и това ще изкоментирам, но не ми задавай въпроса "Защо мислиш, че мъжете не трябва да го правят".
Смятам, че по дефолт, всяко човешко същество трябва да може да се грижи и за себе си, и за дома си. Смятам, че трябва да може да се грижи и за семейството си. И ако в едно семейство, само жената върши домакинската работа, защото ТЯ ТАКА ИСКА, не трябва мъжа й да бъде изкарван "бебе".

# 576
  • тук-там

Ами айде дай пример за твоя мъж, да речем... Има ли такива, няма ли...
Ако няма, защо няма...
Или пък ти не ги приемаш за чисто "мъжки", защото сама се справяш с тях...
Ето това ми е интересно...
Толкова ли мъжете станаха "примадони", че освен от вкъщи на работа и пак вкъщи - дивана, пералнята, миялната, и простора....

Може би, фитнеса, където най-вероятно ти не можеш да вдигнеш колкото него "от лежанка"....Мъжко е спор няма, ама само това ли?

# 577
  • Blondeville
Точно това писах и аз безброй пъти, че е важно да има хармония и ако за жената наистина е приятно - ОК. Темата е защо се предполага по принцип, че трябва да е само задължение на жената. Не смятам, че вината за кочината в дома, трябва да е на жената, ако и двамата работят. Домът е общ, поддръжката му също. Не си представям да се приберем заедно след работа с мъжа ми, той да се опъне на дивана, а аз да почна да връткам парцала и манджата. Това е. Никъде не съм налагала моето мнение, за сметка на това беше писано, че ако не съм 100% домакиня, мъжът ми може да ме остави, че не е мъжествено той да простира и т.н.

Хубаво, ако искаш и това ще изкоментирам, но не ми задавай въпроса "Защо мислиш, че мъжете не трябва да го правят".
Смятам, че по дефолт, всяко човешко същество трябва да може да се грижи и за себе си, и за дома си. Смятам, че трябва да може да се грижи и за семейството си. И ако в едно семейство, само жената върши домакинската работа, защото ТЯ ТАКА ИСКА, не трябва мъжа й да бъде изкарван "бебе".

# 578
След кратко умуване с мъжа ми, стигнахме до извода, че той мъкне по-тежките пликове с покупки и куфарите /които обаче само аз подреждам, защото си имам педантични методи да запазя дрехите изгладени/. Също така той има за задача да хване и изнесе навън живи всякакви буболечки с големи крака, от които мен ме е страх. Други разделения нямаме.

# 579
Трябва взаимност.В повечето случаи жената поддържа дома основно,но е важно мъжа да участва винаги,когато може и има възможност.Не приемам мъже,които чакат да им се сервира,а жена му междувременно е натоварена с още 100 задачи.Не понасям един мъж,който стои и третира жена си като слугиня.То това се отнася и за отглеждането на децата.Има мъже,които считат това за задължение на жената...Аз не бих могла да съжителствам с такъв човек,затова никога не съм го позволявала и съм преценявала!

# 580

Ако няма, защо няма...
Мъжка дейност... ето ти примери:
... ако например е ремонта - си го правим пак заедно. Слагаме паркет - прави си го той - аз му помагам - държа отделните парчета, докато намести всички на реда и после ги пускаме заедно - ето ти конкретно нещо, което е по-лесно да се свърши от двама човека. После аз намествам лайсните и къде мога пробивам в стена дупки за хващачите.
Боядисване - боядисвахме целия хол (40 кв. ) докато бях в 9тия месец. Докато той беше на работа си мажех бавно стена по стена. Той боядиса тавана. Не ме е карал - аз не мога да стоя мирна и ме кефи.. Заедно лепихме и фототапет.
Правихме секция в хола - аз измислих проекта, той го начерта (това му е работата) и го даде за рязане на плоскостите. След това сглобявахме заедно секцията, като му държах частите където трябва, а хлапетата подаваха я винтчета, я нещо друго...
Още примери? - когато апартамента ни беше чисто нов и още необитаем, след лекции ходех да боядисвам, докато той беше на работа. За един месец го минах целия - от стени, до каси на вратите. Той ми помогна с таван и 1/2 Simple Smile
И още сумати ремонти дребни и не съвсем из къщи.
За носенето - 3 пъти на седмица ми се пада да пренасям около 50-80 кг багажи от колата до вкъщи. Нося си ги сама, защото се падат в неговто работно време. Когато пазаруваме - той носи по-тежката чанта, аз обикновено нося дребната и нещо за една ръка, за да не я гоня из улицата докато се придвижим до входа от колата.
От готвенето и чистенето до обзавеждането и ремонтите - всичко си правим буквално сами и заедно. Никой никого не кара - така ни е най-хубаво.

# 581
  • Blondeville
Ами честно, аз в ежедневието не мога да се сетя за чисто полови работи (независимо женски или мъжки). Прибираме се, готвим си, заедно отсервираме, мием както дойде, веднъж аз, веднъж той (скоро миялната  Mr. Green ), всеки си бърше банята след себе си, ако има простиране също е както дойде. Максимум на седмица сменяме завивките, заедно. Прахосмукачката също е максимум на седмица и обикновено го правя аз, той минава с парцал после паркета. Банята основно се чисти веднъж на седмица, както дойде пак. Много още неща мога да изреждам, но наистина на първо четене не се сещам за нещо, считано за чисто мъжко, което да се прави ежедневно или на няколко дни. Но пак казвам, аз не ги деля по пол дейностите, а по неща, които да свършим  и после да си имаме нашето време заедно  Peace

Ако няма, защо няма...
Или пък ти не ги приемаш за чисто "мъжки", защото сама се справяш с тях...
Ето това ми е интересно...
Толкова ли мъжете станаха "примадони", че освен от вкъщи на работа и пак вкъщи - дивана, пералнята, миялната, и простора....

Може би, фитнеса, където най-вероятно ти не можеш да вдигнеш колкото него "от лежанка"....Мъжко е спор няма, ама само това ли?

# 582
  • тук-там
След кратко умуване с мъжа ми, стигнахме до извода, че той мъкне по-тежките пликове с покупки и куфарите /които обаче само аз подреждам, защото си имам педантични методи да запазя дрехите изгладени/. Също така той има за задача да хване и изнесе навън живи всякакви буболечки с големи крака, от които мен ме е страх. Други разделения нямаме.

Ето едно, доста добре обосновано мнение! Бих казала! Peace

Нашите пликове ги мъкне колата, куфарите пак тя или самолета, както дойде.
Виж с буболечките ме впечатли! И аз ги мразя. Peace

А кой цепи дървата за камината?

# 583
Затова имаме ТЕЦ - никой нищо не цепи - само врътвам (аз) винтила... ако от него зависи никога няма да пусне отопление Simple Smile

# 584
  • тук-там
Ами честно, аз в ежедневието не мога да се сетя за чисто полови работи (независимо женски или мъжки).

Казах още в началото на темата...
В един апартамент 2 на 5, пък и 10 на 5 - все тая -  няма какво толкова да се прави!
Тогава щеш не щеш, нещата се разпределят и всеки си човърка там нещо си...

Общи условия

Активация на акаунт