"Вкусни" книги

• 109 614
  • 750
  •   1
Отговори
# 570
Разбира се, Сиси!  Стига да ми остане време за четене и почвам!

А да споделя за книгата на Ники Пелегрино "Школа по готварство "Храна на любовта" че доста ми хареса. Да, чиклит е, но се чете приятно, а и така е написана, че ти се приисква да си там.

# 571
"Разбито сърце и спагети" се оказа пълна боза за мен  Confused

Когато е добре написан, чиклитът ме разтоварва и ми доставя удоволствие, тази книга обаче определено не е такава  Peace

# 572
Здравейте! Simple Smile Прекрасна тема!
Включвам се да споделя и аз колко много ми харесва "храната на любовта". Simple Smile Едва вчера си я купих и не мога да спра! Simple Smile Някой знае ли дали изобщо има град Фавио? С удоволствие бих отишла и бих пробвала всичко от книгата. Grinning
Предварително благодаря!   bouquet     

# 573
Снощи подхванах тази книга и върви приятно

# 574
Дочетох "Школа по готварство "Храна на любовта" и накрая авторката си е казала, че Фавио е градът в книгата, а истинският се казва Модика. Много вдъхновяваща книга!  Heart Eyes Благодаря за отличните идеи за "вкусни" книги!   bouquet

# 575
чудесна тема  bouquet

# 576
Да ви кажа ли колко ми харесва Антъни Бурдейн? Разсмях се истерично още на първите няколко страници  Laughing Но освен, че е забавен, ерудиран, авантюрист, с хаплив език, не спестява нищо и е с голяма доза самоирония той истински обича хубавата храна независимо къде и кой му я поднася.
Ще си позволя да перифразирам малко Сексът и градът - "Антъни Бурдейн разбира от храна и не се страхува да я опитва"  Simple Smile

Ако сте фенове на "Лошото момче на кулинарния бранш" както го  наричат значи задължителна ви е и  A Cook's Tour. Приключенията на готвача.

А ето и нещо ново

https://www.facebook.com/106703748617/photos/a.444150353617.2480 … ype=1&theater

# 577
ПЕЧЕНИ САРДИНИ С МЕД И ОЦЕТ

Продукти: 450 гр. дребни сардини или филенца, 3 суп. лъж. зехтин, както и 1/2 суп. лъж. за печене, щипка морска сол, около 1/4 чаша магданоз, без да я тъпчете, 1/2 чаша лук, нарязан на ситно, 6 суп. лъж. червено вино или оцет от шери, 1 суп. лъж. мед.

ПРИГОТВЯНЕ: Ако използвате цели риби, почистете от вътрешности и люспи и изплакнете със студена вода, почистени филета само изплаквате. Намажете с 1/2 суп. лъж. зехтин и поръсете с щипка морска сол. Опечете на умерена скара или във фурна - целите 3-4 мин. от едната страна и 1-2 мин. от другата, за филетата и по-малко. Подредете готовите риби на слоеве с магданоз в плитка чиния, не повече от 2 слоя.
Ако са на един, още по-добре, рибата ще се покрие равномерно със соса. За него загрейте 3 суп. лъж. зехтин в тенджера от неръждаема стомана или емайлирана. Задушете лука на слаб огън за 4 мин. Добавете оцета и меда и оставете да къкри още 4 мин. на най-слабата степен. Полейте сардините с горещия сос, поръсете пак с магданоз. (За предпочитане е да ги поднасяте топли в деня, в който са направени, но може да се оставят в хладилника през нощта, да се смесят ароматите и тогава да се поднесат, като преди това се оставят да се стоплят на стайна температура). 4-6 порции като мезе.

NOVINAR.BG

Последна редакция: пт, 07 авг 2015, 12:32 от krem-karamel

# 578
Аз се сдобих с Ванилена сол, благодарение на една прекрасна съфорумка и съм много щастлива! Благодаря ти!  bouquet
Някой чете ли вече Пикник в Прованс?

# 579
Прочетох "Щастието е чаша чай с теб", много ми хареса! Препоръчвам я. Hug

# 580
"Дъх на бадеми" -прекрасна книга!

# 581
Прочетох Умбрийска вечеря на Марлена де Бласи. Много ми хареса. Като поредна книга на авторката, бях с предубеждения, но бях приятно изненадана.

# 582
Ще следя темата с удоволствие, благодаря за информацията!
Харесвам книгите на Питър Мейл. Скоро четох и "Ако искаш ..." на Антъни Капела, хареса ми, много приятна за четене е, но другите му 3 книги не ме впечатлиха.

# 583
Вижте какво излезе току що - малко мрачно, но изглежда интересно - Готвачката на Химлер от Франц-Оливие Жизбер

http://www.books.bg/bg/%D1%82%D0%B8%D0%BF-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0% … D1%8E-500000.html

Ето и анотацията

„Готвачката на Химлер“ има всички нужни съставки, за да е крайно интригуваща и обогатяваща книга. Известният френски журналист и писател Франц-Оливие Жизбер се е заел с амбициозен и виртуозно изпълнен проект – разказ от първо лице на над стогодишната Роз, свидетел на всички трагични световни събития на двайсети век.
Жена с драматично минало и скандална репутация, Роз е гениална готвачка, но и хландокръвен убиец, когато се отдава на голямата цел на живота си - да си отмъсти за преживяното. А то е смайващо: жертва на арменския геноцид, на нацистката окупация на Франция и, косвено, на културната революция на Мао. Твърде много драми за една единствена книга, би се сторило на някого, но след като я прочетем, си даваме сметка, че човечеството има точно такава история и че животът на някои хора е имал точно такъв развой. Стига въображението ни да се остави на действителността - исторически достоверно реконструирана от автора, - която понякога е по-силна от измислицата.
В края на живота си Роз е собственик на ресторант в Марсилия. Внезапно тя открива, че някъде в Германия има внук, син на нежеланата й дъщеря от нацистки офицер, която тя е изоставила. Това я подтиква да напише мемоари, в които поради възрастта, мъдростта и каления си в житейски драми характер няма да спести нищо на главните герои на историята на двайсети век. Описва от първо свидетелско лице виновниците за погрома над арменците, близкото обкръжение на Хитлер, обществото на френските колаборационисти, кръга приближени на Мао и им отдава заслуженото, като споделя суровата истина, вещо подправена с интригуващи битови подробности. Развенчава донякъде и ореола на известни френски интелектуалци от средата на века като Жан Пол Сартър, спира се и на връзката му със Симон дьо Бовоар. Не остава длъжна никому и в края на живота си, след поредица от лично проведени отмъстителни акции е достатъчно мъдра да сподели, че „ако Историята е адът, то Животът е раят“.
В романа има и голяма любов, и мъчителни загуби, и удовлетворението, което само ходът на живота може да донесе под формата на мъдрост. Не липсват и няколко от най-добрите рецепти на готвачката, щедро споделени в края на книгата, сякаш да потвърдят тезата, че животът си иска своето въпреки хода на историята.

# 584
В момента чета "Ванилена сол". Честно казано съм малко разочарована. Историята като история не е лоша, но ми идват в повече любовните трепети, както и невъзможността на главната да реши (грубо казано) дали повече я влекат жени или мъже. Според мен, ако авторката се бе съсредоточила основно върху кулинарната част, книгата щеше да звучи доста по-добре.
Лично мнение.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт