"Вкусни" книги

• 109 599
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
Да, и тази съм набелязала за четене като ми попадне. Въобще много харесвам книги с биографичен елемент! Peace

# 661
Здравейте! Simple Smile
Ето кои нови книги прочетох от последният път ,в който писах тук  от т.нар „вкусни” книги:
„Ванилена сол”-Ада Пареляда
Книгата лично за мен беше като да опиташ нещо ново,макар и да имаше познати съставки-щипка пикантно заяждане между главните герои,щипка смях от недоразумения,сблъсъци.
Основна съставка- любов към готвенето.Щипка експеримент...Не съм срещала  до сега в нито една от „вкусните” книги толкова либерална главна героиня.Наслаждава се на нещо заради самото удоволствие от нещото и без особени вътрешни сътресения .
Интересно ми беше и новото ,което открих,а то е  информацията за храните от Новия свят.Бях чела и чувала и преди някои неща,но от тази книга си добавих още инфо по темата.
И в крайна сметка като тегля чертата след  „срещата” ...Любопитна книга беше за мен „Ванилена сол”.Не е нещо,което да ми се иска да повторя (в смисъл да препрочета книгата),а просто любопитен сблъсък за един път.
Следващата книжка е „Рецепти за любов”-Мелиса Сенейт
Как да опиша впечатленията си от тази книга? Ами това ,което ми изниква веднага в ума е една дума:Преоткриване.
Като си загубен,като не знаеш кой си или как да продължиш живота си ,както се случва с главната героиня,но изведнъж нещо те връща към нещо познато ,любимо ти.
Главната героиня се завръща при спомените си,преоткрива забравеното. Това е онова усещане за сигурност ,за принадлежност,което си забравил,защото самата ти или животът ти ти е наложил съвсем различен ритъм и действителност.Но едновременно с това не се чувстваш щастлива,нещо липсва...И тогава връщайки се към старото ,откриваш това забравено усещане за принадлежност,за пълнота.Откриваш самата себе си,откриваш се наистина,а не измисленият и наложен от другите образ.Може да бъдеш себе си.И да дадеш най-доброто от себе си ,защото си щастлив и истински.Така може да направиш и другите щастливи. Peace
Книгата беше приятно преживяване.Точно това преоткриване ми направи впечатление тук.
„Боровинков пай и солени целувки”-Мери Симсис
Сладка ,романтична книжка.
Както и  „Рецепти за любов” и тук проследих едно пътуване към това,което искаш наистина,което те прави щастлив.
Животът на всеки е едно такова пътуване. Grinning Peace  Аз нямах кой знае какви очаквания от книжката,по принцип гледам да избягвам това,защото често  анотацията е подвеждаща.Например прекрасна анотация,но просто съдържанието не ме докосва,не ми прави впечатление,дори се е случвало да ме отблъсква.Тук в тази книжка...Като цяло след прочита и ми остана положително усещане,усмивка.
„Ябълково вълшебство”-Сара Адисън Алън
Книгите на тази авторка за мен са като среща с приятел,с близък,с човек ,който обичаш.Изпитвам една такава топлота,нежност,увереност,радост,приятно  е и сърцето ти дори „пее” от щастие,че си с този/тези ,които обичаш.
След прочита на нейна книга се чувствам така.
Тази книга ми хареса много. Макар да не усетих напълно онази магия,която бе за мен „Градина на желанията” и „Момичето,което преследваше луната”.
Тук ми остана след прочит едно леко,съвсем лекичко чувство на непълност.Липсваше нещо -още мъничко да задълбочи срещата ни със Сестрите Уейвърли ми се искаше.
Усещането ми беше образно казано сякаш авторката открехна вратата,покани ме да вляза,изпих по чаша ароматен чай ,видях сестрите и малко се потопих в тяхното ежедневие и тревоги,но не можах съвсем напълно да се насладя на компанията им.
Поне за мен беше такова усещането .Малко  се почувствах все едно бързаме...”говорим „ набързо,виждаме и новостите ,например колко е порасла Бей,която между другото е сладурана Grinning Peace ,на която искрено се радвах за любовта и към книгите. PeaceПосле бързаме да отидем да се срещнем с друга стара позната  от предната книга  „Градината на желанията”,с която искрено се радвах да се срещна пак.Голям чешит е и много ми допада!  Simple Smile
После бързаме да видим още нещо ново-Лошият,който малко ме дразнеше ,малко му съчувствах,но в крайна сметка не бях много впечатлена от него.
После пак бързахме към сестричките,с които преживяваме трепетите от проблемите в живота им,от проблемите и разкритията в миналото им,виждаме и съпрузите им и милата Бей и край...Някак макар и много ,много приятна книгата  сякаш не беше напълно завършена за мен.Може би авторката обмисля някакво продължение по темата?!Би ми харесало да допълни историята,да „попадна”  пак при  Уейвърли и техния свят и нови преживявания,да вложи повече от онази магия крепяла първоначалните и истории!Определено за мен лично би била една приятна среща!
„Парижката книжарница”-Нина Георге
Много приятно прекарани мигове имах с тази книга.Преживях прекрасно пътуване из Франция.Искрено се насладих на пейзажите,храната ,които описваше авторката.Интересно ми беше  не по-малко и вътрешното пътуване,търсенето на героите .Търсенето на щастие,на любов и собственото аз.
Но най-много се насладих да „пътувам” с корабчето –книжарничка.Да спирам на нови и непознати пристанища,да споделям усещането на героите от срещата с нови хора,от срещата им на тях с хубави книги,които отгоре на всичко да им помагат за определени проблеми.
Страшно много ми допадна идеята,за мен всъщност това беше най-главното ,което ме грабна от тази книга...Идеята за литературата като лекарство,идеята за литературна аптека.
И се замислих,колко хубаво би било всеки от нас да има такава книжна аптека.Да съберем с помощта на познати,приятели или непознати важни за нас книги.Книги,които ни помагат да се чувстваме по-добре,да се замисляме за нещата ,които са важни за нас,дори и за такива,за които никога не сме подозирали ,че са важни,книги,които ни карат да откриваме не само нови неща за живота,света,но и нови страни в нас самите.Ето такава аптека в дома на всеки би била истинско и невероятно съкровище! Вярвам,че това е всъщност главното предназначение на книгите:да бъдат  нашето  съкровено убежище и приятел,да допълват реалността ни,да ни правят по-добри хора.
Замислих се кои от книгите в моята библиотека са такива,за обстоятелствата при които съм ги прочела,за какво са ми помогнали,за какво са помогнали не само на мен , а и на мои приятели,близки,какво са им дали...за толкова много и още неща.За мен тази идея-за литературна аптечка е за цял живот!
„На един черпак разстояние”-Ричард Морей
Не съм гледала още филма,но книгата ми хареса.Шарена,пъстра,пълна с нова информация .
Много се забавлявах на сблъсъкът на двата свята.На сдържаната готвачка и младият и талантлив готвач,на френската кухня с ориенталската,на шумното със сдържаното,с врящият казан от емоции,на единицата с множеството,с това да искаш и с това да бъдеш,с призванието и със съзнателният избор.А като се допълни и приятната атмосфера на малкото градче,която ни рисуваше автора и новичките неща за френската и азиатската кухня,които също не са малко тук...Всичко това беше доста интересно и съм доволна,че прочетох тази книга.
„Карамел с морска сол”-Аби Клементе
Страшно приятна книжка!Сладка,романтична,с рецепти за едно от любимите ми лакомства. Обожавам сладолед! Още повече домашен!И тук се насладих на едно такова сладоледено, чаровно преживяване.
В допълнение с романтичните и семейни вълнения,това прави тази книжа идеална за четиво в летен ден.Някак си на някои книги им отива определена атмосфера според мен.Аз я прочетох през лятото въоръжена с млечен шейк или чай и под усмихнатата топлота на слънчевите лъчи.Четох я няколко дни по малко,така лежерно и спокойно ми беше докато четях. Само да вметна ...Искаше ми се само още малко да беше задълбочила авторката историята,или по точно да я беше допълнила с още по-детайлно описани случки,още малко да беше задълбочила/допълнила описанието на характера на героите ,това щеше само да е в плюс на книгата.Но и така все пак беше приятно изживяване.  
Извинявам се за дъглия пост.Прекрасен ден желая на всички ви! Simple Smile

Последна редакция: чт, 12 ное 2015, 12:14 от eovin27

# 662
Прочетох Горчив шоколад. Допадна ми тази вкусна книжка. Бих казала, че това е едно пътуване към щастието, което не знаеш къде ще те отведе, а любовта към сладкишите много ме вдъхнови. Даже мисля и аз да си спретна едно кулинарно изкушение. Страхотно....

# 663
Аз в момента чета "Парижката книжарница" и отначало ми се стори доста странна и не знаех дали ще я продължа, но се оказа интересна и различна, разчуства ме и ме накара да се замисля. Авторката много добре си служи с думите, удоволствие е да четеш описанията й не само на пейзажа, но и на хората и събитията.

# 664
eovin27, все такива дълги и хубави описания да правиш и без да се извиняваш, удоволствие е да се четат такива мнения! Hug От посочените от теб съм чела "Рецепти за любов" и "Карамел с морска сол" и напълно споделям написаното! "На едни черпак разстояние" не съм чела, но нямах търпение и гледах филма, много ми хареса, препоръчвам! Peace Също толкова цветен, както описваш, задължително ще прочета и книгата някой ден. И останалите, които си посочила също. bouquet

alex99, благодаря и на теб за мнението за "Парижката книжарница"! Peace

Li_Monka, след такава книга, задължително нещо шоколадово! Wink

# 665
Сиси,благодаря ти за милите думи! Hug Hug Hug Сега ме очаква "Пържени зелени домати",която ти беше препоръчала преди време.Имам едно такова хубаво усещане за нея...Simple Smile
Li_Monka, "Горчив шоколад"  ми е една от любимите "вкусни"книги. Grinning Много се радвам,че ти е допаднала.  Peace Това е наистина прекрасно да те вдъхнови книга и после и ти на свой ред да сътвориш нещо вдъхновяващо и прекрасно. Simple Smile
Аз така като прочетох "Сватовникът от Перигор",която между другото ми супер любима книга и горещо препоръчвам ...Като я прочетох се вдъхнових и се разтърсих за някои рецепти от френската кухня. Имам си вече няколко любими. Simple Smile
Иначе аз пак взех "Разбито сърце и спагети" от библиотеката.Но не за препрочит...Както споделих начинът на поднасяне на историята просто не ме грабна.И сега нямах желание да я препрочитам,а исках обаче да си препиша рецептата за мъфини с боровинки от книжката,която е супер и препоръчвам от сърце!Боровинките са ми много любим плод,а в съчетание с маслото са кадифена мекота и нежност.Simple SmileЕто я рецептата:
Скрит текст:
Боровинковите мъфини на баба
Продукти:
Масло ,размекнато за намазване на формата за мъфини
1 и 3/4 чаша брашно самонадигащо се
1/4 чаша захар
1/4 чаша прясно мляко
6 с.л. разтопено масло
1 яйце
1 чаша боровинки
1 с.л. масло (по желание за гарниране)
1/4 чаша чахар (по желание за гарниране)
Приготвяне:Загрейте предварително фурната на 200 градуса.Намажете с масло формичките за мъфини.Смесете брашното и захарта,добавете течните съставки,разбъркайте и добавете боровинките.Разпределете с лъжица сместа във формите,като напълните всяка около 3/4 от обема и.
Печете 15-20 мин. Оставете мъфините да се охладят в тавата за 10 минути,след което ги извадете да изстинат върху решетка.
Докато са още топли,разтопете 1 с.л. масло и я изсипете в широка чиния.
В друга чиния изсипете 1/4 от захарта.Потопете мъфините първо в маслото,после в захарта.

*Аз лично не намерих самонадигащо се брашно и сложих към моето бакпулвер.

# 666
eovin27, не тръгвай с голямата кошница към "Пържени зелени домати", странна е и не се харесва от всички, но, ако харесваш книги за юга, ще ти допадне.. Асоциирам я и с една друга книга за юга "Слугинята", която не е "вкусна", но има такива моменти, на мен много ми хареса, филмът също. Peace

А боровинкови мъфини аз правя много често, всяка година си замразявам доста, защото ги ядем и сурови. Аз правя основни по тази рецепта и като гледам е почти същата, имам и една рецепта с кисело мляко и я правя, когато нямам прясно, но първите са по-хубави. Правила съм няколко пъти и този кекс. И последно ще препоръчам едни любими бисквити с боровинки и кокос от Йоли. Но може да пробвам и рецептата от книгата, щом са ти харесали, благодаря! Hug

# 667
Сиси,ще опитам и аз препоръчаните от теб рецепти! Simple Smile Благодаря ,че сподели!  Hug
А "Слугинята" и на мен ми хареса,както книгата ,така и филма.
А за доматките...Ще видим,мен не ме притеснява ,ако е различно поднесена,това често е в плюс. Сещам се за една книга,която не е "вкусна" ,но много ме грабна и трогна.Ето тази:
https://www.helikon.bg/books/76/-%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D1%8F-%D1%82 … D0%B0_180620.html
А с боровинки много обичам да си направя млечен шейк.Прясно мляко (студено ) ,разбиваш с боровинки (аз го правя с плодчета от компот).После прецеждаш и ...невероятно е вкусно! Simple Smile
Ще използвам да редактирам поста си,за да вмъкна това,което току що видях.
Две  "вкусни" книги.
"Лавандулови нощи"  и "Тайна с цвят на праскова".
http://data-bg.net/details.php?id=22278
http://data-bg.net/details.php?id=22315

Последна редакция: чт, 12 ное 2015, 17:52 от eovin27

# 668
Щом ти е харесала книжката, която показа, макар че аз не съм я чела, ще ти препоръчам няколко азиатски, но в скрит текст, че не е по-темата:
Скрит текст:
"Под мраморното небе", Джон Шорс; "Три дъщери на Тибет", Йънгзом Брауен, "Да чуеш ритъма на сърцето" + "Гласовете на сърцето", Ян-Филип Зендкер; "Момичетата от Шанхай", Лиза Сий; "Оризовата майка", Рани Маника. Всички съм ги чела електронно, а първите 2 са биографични.
Две  "вкусни" книги.
"Лавандулови нощи"  и "Тайна с цвят на праскова".
http://data-bg.net/details.php?id=22278
http://data-bg.net/details.php?id=22315
Много благодаря за електронните книжки, ще опитам да изтегля!!! bouquet "Тайна с цвят на праскова" я има от вчера и в MailBooks. Редактирам се, защото проверих и двете книги ги има и в knigi.spasete.me! Peace Като имам време ще прегледам по списъка на 1 стр. дали са се появили още книги в електронен вид.

Последна редакция: чт, 12 ное 2015, 18:47 от Сиси ♥♥

# 669
 Еовин,пишеш прекрасно....Ти си готова писателка на "вкусна книжка"...Защо не опиташ,прочела си толкова прекрасни романи,докоснали са те истински!  Hug  "Сватовникът от Перигор"ми е любима книга.С удоволствие си я препрочитам и ме зарежда... Grinning

# 670
Пържени зелени домати и На един черпак разстояние са от редките случаи, когато филмът ми е харесал повече от книгата.

Лавандулови нощи не ме впечатли - леко, приятно, любов, но не се запомня.
Тайна с цвят на праскова - Сара Адисън Алън - досега нямам разочарование от тази авторка, въпреки че, бях скептична. Или може би затова.  Laughing

За Сватовникът от Перигор напълно споделям мненията. Когато ми докривее, я хващам. 

# 671
Ех, този "Сватовник..", ще ме накарате да я предвижда за по-ранно четене, отдавна съм я качила на четеца, но не знам защо не стигам до нея..

Ру, подкрепям за eovin27! Wink

# 672
  • пак на Рив Гош
Интересно, мен пък "Сватовникът от Перигор" ме изнерви тотално и я захвърлих даже и недостигнала средата. Така и не стигнах до "вкусна" част, ако има такава...
Докато "На един черпак разстояние" останах разочарована от филма, но пък книгата много ми допадна.

"Парижката книжарница" ми е в списъка за четене, може би ще я подхвана по коледните празници.

# 673
Започнах да преглеждам и много се зарадвах, защото открих една, която искам да прочета и отдавна съм си набелязала, вероятно ще е следващата ми:

Роца, спомням си, че имаше и не толкова ласкави мнения за книгата.. Wink Толкова сме различни, но и настройката, моментът на четене също са определящи за въздействието на която и да е книга..

Последна редакция: пт, 13 ное 2015, 21:36 от Сиси ♥♥

# 674
Сиси, Ру,благодаря много сте мили!  Hug Hug Hug
Този сайт-knigi.spasete.me,който Сиси показа аз до сега не бях сваляла нищо от него.Разгледах мъничко и има интересни книги. Simple SmileБлагодаря за споделянето!  bouquet
Вече има "Ергените на Анджелина"  (от днес ) с финалът на книгата.Видях,че там има и "Карамел с морска сол" ,"Градина на желанията","Вкусът на мечтите","Тайна с цвят на праскова", "Сватовникът от Перигор", "Горчив шоколад","Като гореща вода за шоколад","Училище за вкусове и аромати","Изкуството да готвиш желания".
Последните две книжки за сега са фаворитите ми от новите "вкусни" книги,които прочетох тази година.  Grinning Peace
Авторката,за която не бях чувала нищо докато не се сблъсках с първата и книга в библиотеката много приятно ме изненада.Хареса ми начинът и на изразяване.Поезия за кулинарията!С много обич ми се стори написана книгата,поне така го усетих. Peace Хареса ми и корицата. Simple Smile Другата книга също много ,много ми хареса.Там готвенето присъства,но повече е обърнато внимание на героите.Авторката е задълбочила характерите им,срещата с тях е по-откровена,по-наситена.За мен двечките заедно бяха прекрасна първа среща с нова авторка,която интересно е поднесла историята и е обърнала внимание и на героите си,показала е малко повече от тях,което е голям плюс за мен,защото в доста от "вкусните" книги героите само бегло са щрихирани,не мога да почувствам нюансите,а според мен заслужават и те не по-малко внимание от вкусната част. Peace
Но все пак много се радвам,че има такива книги.За мен са приятно ,различно изживянане. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт