"Вкусни" книги

• 109 620
  • 750
  •   1
Отговори
# 645
И двете.  Много плоско, малко объркано, хванато от тук от там.  Атмосферата, която много харесвам на тези малки градчета, я няма никаква.   

# 646
Ясно, предположих, че е нещо такова..

# 647
Здравейте! Simple Smile
Отдавна не съм писала,но погледнах назад в темата и благодаря за новите книги ,които сте споделили. bouquet bouquet bouquet Аз имам също няколко прочетени "вкусни" книги,новички в добавка на тези ,които споделих отдавна.Но ще пиша за тях друг път.Сега специално към Сиси...Прочетох,че не знаеш края на книгата "Ергените на Анджелина".Аз я имах на хартиен носител ,но я подарих.Приятна беше книжката,но пък защо и друг да не и се радва.Аз задържам книжките ,които мисля да препрочитам.Пък и тази я намерих в ел формат и си я имам така,ако ми се причете пак.И можеше да ти разкажа края,но мисля,че по-добре ти да си го прочетеш.Затова ти копвам тук последната глава от книгата.Ако има нещо не както е съфорумката ,която я чете на хартиен носител ще поправя. Simple SmileПо мои спомени и от хартиения носител това беше края...Приятно четене ,Сиси ! Grinning Peace
Скрит текст:
17. Доставка на Коледа
Тази година на Бъдни вечер не се състоя Пиршеството със седем рибни блюда. Празникът щеше да бъде тих не поради липса на настроение или уважение към случая, а защото явно всички имаха други планове. Петибоун бе отишъл у Леели; дон Еди и Фил решиха да посетят по-възрастната сестра на Еди, Рони, която живееше охолно в хубава къща в предградията; Джони и Тина бяха поканили Джо, Мария, Джия и госпожа Капучио на спагети и кюфтенца. Поканиха и Анджелина с Франсис, разбира се, но тя бе решила да прекара последните четири дни преди Коледа само със сина си. Празникът се падаше в четвъртък, затова във вторник затвори „И Primo“, украси коледната елха и смогна да напазарува всичко до сряда сутринта.
Подаръкът, който сама си направи, бе да посвети всеки миг от деня на малкото си момченце. Обеща на семейството, че с бебето ще ги посетят след вечеря в деня на Коледа, за да отворят подаръците, но остро чувстваше нуждата да изиграе ролята на Дядо Коледа сама, може би да вдигне тост с коняк за Франк, да се отмори, да си пусне коледни песни по уредбата и да празнува с Франсис. Най-хубавата идея, струваше й се, бе да престане да тича подир миналото, сякаш го се опитваше да й се изплъзне, и, макар само за един ден, да се замисли какво може да й предложи бъдещето.
Базил бе прекарал деня в пазаруване на лакомства и се върна по здрач на Бъдни вечер, но завари празна къща и бележка от Доти, която го уведомяваше, че е отишла да вземе шунка за вечеря, а Гай бил в „Нешънъл“. Базил отново си сложи шапката и палтото и реши да я поразходи до закусвалнята за хубаво парче торта.
През последните няколко седмици се тревожеше за Гай. Младият мъж бе станал по-мълчалив и не го свърташе много у дома. Когато го попиташе какво става, отговаряше, че пишел в библиотеката или е ходил на дълга
разходка. Затова Базил реши, че това може да е шансът му да разнищи нещата.
Когато влезе, в „Нешънъл“ беше непривично тихо като за Бъдни вечер. Огледа сепаретата и забеляза Гай да седи на бара, стиснал чаша кафе пред поставка за салфетки, декорирана с пластмасов име Ф. Базил остави сакото и шапката си на закачалката.
- А, ето те - каза той и тупна Гай по рамото, докато сядаше до него.
- Здравей - поздрави го младият мъж.
Сервитьорката зад бара остави меню пред Базил. Той го отвори и разгледа с престорен интерес.
~ Напоследък не те виждам често - отбеляза.
Гай сви рамене.
- Прекарвам доста време в библиотеката...
- ... и в разходки, зная.
Гай отпи от чашата си, но кафето отдавна бе изстинало. Избута я настрана към сервитьорката.
- Странно място, на което да прекараш Бъдни вечер - отбеляза Базил, връщайки менюто на мястото му.
- Просто исках да поседя и да поразмишлявам.
Сервитьорката се приближи и доля горещо кафе в чашата му.
Базил й кимна.
- Чаша кафе и парче торта „Бънд“, ако обичате, госпожице.
- Добре - отвърна тя и се отдалечи.
Базил плесна с ръце.
- Седиш си и си мислиш, а? И у дома имаме столове.
- Реших да си хапна и пай.
-Това вече е друга приказка. Та за какво си мислиш, докато седиш?
- За Коледа. За младенеца Исус. За бъдещето.
- А - каза Базил, когато тортата му пристигна, - като стана дума за бъдещето, мисля, че трябва да опиташ да придумаш Анджелина да ни гостува за вечеря утре. Сигурно ще можеш да се отбиеш у тях в ранния следобед и да я поканиш. Вече я питах, но не може да откаже лична покана от теб на Коледа, когато е сама с бебето вкъщи.
Гай се обърна и го погледна.
- Ще бъде съвсем сама на Коледа?
Базил си взе от тортата с вилицата.
- И аз не намирам това за добра идея.
Гай потъна в замислено мълчание, както често се случваше.
Базил бутна тортата настрана. Беше малко суха за неговия вкус, но кафето бе силно и горещо.
- Нали харесваш Анджелина?
Младият мъж видимо живна при споменаването на името й.
- Много. Базил, не познавам друга като нея. Докато седях тук, си мислех най-вече за нея.
- И...
Устата му се сви в тънка линия от чувството на безсилие.
- Но усещам и един зов... Зов към живота, който изоставих. Когато бях с нея, особено в деня, когато се роди бебето... Не съм ти казвал, но отначало сметнахме, че има някакъв проблем с бебето, че не диша. Помоли ме да го кръстя.
- Направи ли го? - изненадано попита Базил.
За момент Гай се върна в онзи ден в спалнята на Анджелина и я чу да го вика.
- Не. Не се наложи. То беше добре. Но видях колко важно бе за нея. Колко важна бе душата му за нея.
Базил кимна. Гай говореше за сериозни неща, а тази вечер те отекваха по-ясно от всякога.
- Някои мъже не биха искали да излизат с вдовица и бебе - отбеляза Базил, после отпи.
- Не става дума за това. Нищо подобно. Просто чувствам, че в главата ми има повече въпроси, отколкото отговори. Анджелина ме привлича и мисля, че помощта ми при раждането на бебето бе най-вълнуващото и силно преживяване, което съм имал. Но имам въпроси - въпроси за вярата, за мен самия. Къде ми е мястото, къде ще бъда най-полезен? Може би тя заслужава някого, който не се съмнява във всичко непрекъснато. Някой, който ще бъде до нея при нейните условия.
Базил реши, че е дошло време да говори откровено.
- Гай, може би тя заслужава добър човек с добро сърце, който може да бъде до нея и да обича нея и детето й. Условия? Те винаги могат да бъдат договорени. Ако искаш откровеното ми мнение, нужно й е да продължи напред, както и ти. Но нищо не може да се случи, докато някой не предприеме ход. Трябва да направиш избор. Ако не го сториш, някой друг може да те изпревари.
Младият мъж кимна 'тържествено, знаейки, че Базил е прав.
Сервитьорката дойде с бяла картонена кутия за пай, вързана с канап, и я постави пред Гай заедно със сметката.
- Между другото, предложиха ми работа.
- Нима? - Базил изглеждаше стъписан, но се опита да се съвземе.
- Да. В един вестник в Бъкс Каунти, като журналист и редактор При това с доста добра заплата, като се има предвид, че вестникът не е голям. Явно всички онези часове в библиотеката в усъвършенства не на писателските ми умения са дали резултат.
- Ще я приемеш ли?
Гай се засмя, тъй като знаеше каква реакция ще предизвика отговорът му.
-Несъмрещил.
Базил също не се стърпя и се разсмя.
- О, и като стана дума за пари - каза той - имам въпрос към теб. На сватбата Анджелина ми спомена, че Джери я е завел да купят кошчето и всички неща за бебето, и ми благодари, че съм дал пари. Не й казах нищо, но не съм участвал с никакви средства, а ти?
- Не. Джери никога не ми е искал.
- Нито пък от мен - каза Базил. - Попитах и другите, дали са се включили, но не е искал и от тях.
- Значи сам е платил за всичко?
- Предполагам.
Базил тръсна малко захар в чашата си и я разбърка с дръжката на лъжицата си.
Гай хвърли поглед към вратата и отново към събеседника си, сякаш бе чул да звъни звънец и бе видял да влиза неочаквано някой познат. Обзе го някаква промяна, нещо му просветна, като че се бе сетил за най-сложната дума в заплетена кръстословица.
Изправи се без предупреждение и хвърли някакви пари на бара.
- Трябва да вървя. Имам малко работа.
Базил вдигна поглед сепнато.
- Кога ще се върнеш у дома?
- Не зная. - Облече палтото си и взе кутията с пая.
Базил се завъртя на стола си, докато застана право в лице с него.
- Гай, ако желаеш да приемеш съвет от старец като мен, нека ти кажа, че някой ден, някак си, ще трябва да вземеш решение.
Младият мъж постави ръка на рамото му и се взря в очите му.
- Знаеш ли? Мисля, че току-що го направих. Весела Коледа!
Коледната утрин настъпи слънчева и ясна, а Анджелина чуваше църковните камбани в далечината. Предишната вечер бе облякла Франсис топло и го бе завела на любимата си среднощна литургия. Църквата винаги
изглеждаше великолепно и всички помощници на свещеника получаваха възможност да участват с яркочервените си раса и бели роби, а песнопението бе най-пламенното през годината. Франсис проспа цялата служба.
Станаха късно и закусиха заедно, след това Анджелина го пренесе в дневната и той ококори очи, когато видя цветовете, формите и размерите на всички кутии и пакети, които бе подреждала под елхата до късно миналата нощ. Отвориха няколко, но други остави за след обяд. Искаше й се денят да няма край.
Рано в коледната сутрин сънува Франк, което я изненада. От месец-два не беше го сънувала, макар че си мислеше за него поне по няколко пъти всеки ден, най-често когато погледнеше бебето.
В съня й Франсис беше по-голям, може би на около пет, и двамата с баща му бяха в мазето. Заедно майсторяха детско писалище, тъкмо навреме за началото на първи клас. Франк го учеше как да държи чука и да удря гвоздей, как да го забива право и равномерно. Известно време ги наблюдава как работят, после каза на съпруга си:
- Не знаех, че сте тук, момчета.
Франк отвърна:
- Естествено. Мястото е приятно. Ако ти потрябвам, ще съм тук долу.
- Не е ли прекрасен? - попита тя.
- Ами ти какво очакваш? Нали е наше дете.
Точно в този момент се събуди.
С Франсис гледаха „Чудо на 43-та улица“, тя - за стотен път, а момчето - за първи. Плака на сцената, в която Крие Крингьл говори на холандски на малкото осиротяло момиченце, а Франсис се разплака, когато стана време за обед. Нахрани го с бебешко пюре, а Самата тя хапна печен сандвич със сирене и домат. Не бе запланувала абсолютно нищо за вечеря, ситуация, в която не се бе озовавала отдавна, и й се струваше странно освобождаваща. Смяташе да спретне нещо простичко по-късно през деня, а след това, около шест, щеше да вземе бебето и да иде у Тина и Джони надолу по улицата на коледното гостуване с бабата на Франсис и роднините си.
Докато в ранния следобед седяха на пода, отваряйки последните пакети, и на заден план припяваше Бинг Кросби, отекна звънецът на вратата.
Анджелина вдигна очи и през пердетата успя да различи фигурата на мъж с някаква кутия в ръце.
Седна и се почуди дали Базил не бе изпратил Гай до дома й на поредната милосърдна мисия. Или пък беше самият той, дошъл да я покани у тях още веднъж.
- О, боже мой, кой може да е? - прошепна на Франсис. - Може да е Дядо Коледа, който се връща за още бисквитки! Хайде, ела да видим.
Вдигна го в обятията си и стана да отвори.
- Джери, какво правиш тук?
Джери се огледа, преструвайки се, че проверява дали е дошъл на правилния адрес. Под всяка мишница стискаше по един подарък, а в ръцете си държеше голям захлупен съд от стъкло. Усмихна се и един от пакетите започна да му се изплъзва. Анджелина посегна със свободната си ръка и му помогна да го стисне отново под мишницата си.
- Коледа е! И реших да дойда да те видя. И бебето.
Анджелина просто се усмихна в отговор и го изчака да продължи.
- Говорих с наш общ приятел... и разбрах, че двамата сте съвсем сами тук на празника. Без друго имах подаръци за вас и... ето ме!
Анджелина се засмя.
- Влизай - покани го. - Франсис, виж кой е тук!
Джери влезе и остави подаръците на дивана един по един, после се обърна с лице към Анджелина.
- Щях да дойда по-рано, но... - Смутено й подаде стъкления съд.
- Какво има вътре? - попита тя с искрено любопитство.
- Мислех, че не бива да готвиш на Коледа, затова спретнах нещо.
Със същия успех можеше да я нокаутира с гирлянд.
- Ти си сготвил?
- Да. Не се плаши.
Изведнъж й се прииска да надникне под капака.
Какво е това?
- Stracotto. Италианско задушено. Открих рецептата на мама и отранна утрин започнах да готвя. Получи се доста добре, мисля.
Анджелина премести Франсис в извивката на ръката си и се наведе, докато Джери повдигна капака. Надникна вътре, пое дълбоко дъх, опита соса с пръста си и след това се разсмя.
- Какво смешно има?
- Ти ли си го сготвил? - попита, ококорена от учудване.
Да.
- Изглежда идеално.
- Не е нужно да си толкова изненадана.
Вече и двамата се смееха. Размениха товара си и Анджелина държеше ястието, а Джери - бебето. Тя остана на мястото си за известно време, наблюдава го, докато правеше гримаси на Франсис и го огледа щателно, от глава до пети.
- Много ти благодаря за печеното - усмихна се. - Просто нямам думи. Толкова се радвам, че дойде. Виж се само! Изглеждаш някак различен.
Той само сви рамене, свали сакото си и отнесе Франсис до дивана. Анджелина поклати глава и отново хвърли поглед към него през рамо, докато отнасяше ястието в кухнята. Минута по-късно се върна с бутилка червено вино и две чаши.
- Хайде да празнуваме - предложи тя.
- Какво да празнуваме?
- Коледа. И знаеш ли? Сигурна съм, че за пръв път идваш сам. Имам предвид на гости.
Джери се замисли за момент.
- Не. Наистина ли?
Тя се усмихна.
- Съвсем сигурна съм. - Махна тапата и наля виното.
Джери седна на дивана и настани Франсис удобно на скута си. Изглеждаха добре заедно, помисли си тя, като стари приятели. Седна до тях. Когато се чукнаха, чашите им звъннаха с ясна, приятна кристална нота, и двамата едновременно казаха:
- Весела Коледа!
- Искате ли да отворите подаръците си? - попита той.
- Не, искам просто да поседим тук за малко. - После, след няколко секунди мълчание, най-сетне я осени прозрението.
- Това е!
-Кое?
- Вратовръзката! Сложил си си вратовръзка.
- О, това ли? Просто идвам от църквата. - Джери бе напълно невъзмутим и се държеше сякаш и двамата са забелязали факта едновременно.
- О, от църквата? Нима?
Той се ухили.
- Хайде де, Коледа е! Пък и зная, че си падаш по вратовръзки, затова...
- Исках да кажа само, че е хубава. Искаш ли да пусна музика?
Джери вдигна бебето срещу лицето си и го погъделичка.
- Какво ще кажеш, Франсис? Искаш ли музика?
Отвън, на отсрещния тротоар, Гай затвори входната врата зад себе си. Току-що се бе сбогувал с Базил и Доти, които искрено се радваха за него и за решението, което бе взел. Спря и хвърли поглед към прозорците на
къщата на Анджелина. Видя Франсис да се издига и спуска, смеейки се, а главата на Джери се поклащаше в синхрон.
Дръпна шала над свещеническата си якичка, побутна куфара си на колелца и го затика към автобусната спирка. Гай не умееше много да следва съвети, но го биваше в раздаването им - и се радваше, че Джери бе приел неговия.
Вътре Анджелина пусна любимата си коледна плоча, онази, която пазеше за края на празника - „Коледна песен“ на Нат Кинг Коул. Плочата се завъртя и тя намести игличката. Прозвучаха мелодични звуци на пиано и струнни инструменти и кадифения, приятен глас запя: „Кестените се пекат на огъня...“
Анджелина се завъртя и погледна към Джери, който бе застанал пред вратата й на Коледа, който й бе сготвил вечеря и сега седеше на дивана и си играеше с момченцето й. И носеше вратовръзка.
Не знаеше какво да си мисли.
Сякаш бе заспала до елхата и се бе събудила в коледната утрин. Човек не знае какво ще види, когато отвори очи.
Върна се до дивана и седна. Целуна Франсис по главичката, но не го взе от скута на Джери.
Каза си, че би било идеално, ако навън завали сняг.
„ О, виж, ето че наистина вали. “

# 648
eovin27, страхотна си!! bouquet Аз уж я търсих електронно и извън MailBooks, но.. Изключително много ти благодаря!!  Hug Прочетох веднага и съм доволна от финала, по-логичен беше..

Ще чакам с нетърпение, като имаш възможност, да напишеш за другите ти прочетени книжки! Hug Описваш много хубаво! Heart Eyes

# 649
Това е последната глава.Едно към едно с хартиения носител.Сиси ако те интересува нещо друго питай.Насреща съм.  Simple Smile 

# 650
"Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало" се появи в електронен вид!  newsm44 В MailBooks.

Димана_78, мерси, но както писах, изчетох, спомних си.. Peace

# 651
Започнах да чета Горчив шоколад, но още съм съвсем в началото, само на няколко прочента и не мога да споделя мнение, но по покана на Сиси ♥♥ се присъединявам към вас  chef

# 652
Li_Monka, добре дошла! Hug И никнейма ти е вкусен даже! Ще чакам да споделиш за книжката, а и за други..

Аз чета ""Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало" и много, много ми допада!! Peace

# 653
Щастливото градче не ми хареса. Възможно е и преводът да е лош.
Ех, а такава хубава корица.. Какво по-точно не ти хареса, самият стил на писане или самия сюжет..?! Може и в скрит текст.

на мен пък много ми хареса:)

# 654
Аз пък в другата тема срещнах подобно на мнението на Трещерица:

... бутам някак си "Щастливото градче" на Лоредана Лимоне, но ми е много елементарна (героите като изказ и поведение ми приличат на тези от испанския сериал "Моите мили съседи", ако случайно сте гледали някоя серия) и дори не ми е интересно какво ще стане, та се чудя дали ще я дочитам...

# 655
  "Щастливото градче" я изчетох  набързо. Не съм очаквала да е литературен шедьовър. Лека,неангажираща.Не мога да кажа,че е лоша .Свърши ми работа да се залисвам при едно дълго пътуване. Петя и Трещерица са прави,очаква се повече от така интересно  поднесената анотация!

# 656
Ру, благодаря и на теб за споделеното! Hug Всъщност аз за повечето "вкусни" книги очаквам да са точно такива - леки, неангажиращи, но разбора се и има и по-добри и запомнящи се изключения. Wink

# 657
 Следващото ми "вкусно четиво"ще е -  "Джинджифилов кейк и стари писма" ,после в списъка ми е 

# 658
Ру, да пишеш после за книжките!  Heart Eyes Благодарение на теб си свалих и чета в момента първата книга на Нора Робъртс "Сладостта на живота", сега видях, че това всъщност са книгите от Made To Order - Summer Desserts и Lessons Learned.

Прочетох "Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало", ето и мнението ми:
Нели, Лита, много бързо ми върви, увлича, магична, мистична, цветна, различна, точно като самата Фрида Кало.. В темичката за "вкусни" книги също имаше само положителни отзиви. Но в Goodreads не е с висок рейтинг, е, приличен, но може би, защото не е типична биографична книга. И да, появи се в електронен вид. Wink
Завърших вчера "Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало", хареса ми много и потвърждавам казаното в началото на четенето. Дадох и 5 звезди (4,5 по-скоро), защото не ме интересува имало ли е наистина такъв бележник, и къде са границите на художествената измислица и достоверните факти или доколко е изчерпателна. Явно не е било и това целта на автора, хареса ми именно различният му подход, чрез който показва и физическите, и душевни болки на Фрида, хареса ми и как преплита всичко това с творчеството й и така го обяснява..
Официална биография така или иначе си има - A Biography of Frida Kahlo, Hayden Herrera от 1983, по нея е и филмът. Изгледах и него, макар че бях го гледала още като излезе преди повече от 10 г., но въпреки каста, за мен книгата е сякаш по-въздействаща! Peace Иначе и в двете творби са отразени основните исторически факти или легенди за Фрида Кало, а вече във всяка има по-нещо повече или по-малко, но и двете има приказност..
Четох доста допълнително за Фрида, дълго и продължително разглеждах картините й..
Харесах си няколко рецепти, които може и да пробвам, напр. напитката орчата, портокаловите масленки, ябълковият пай, свинските ребърца, рибицата с текила.. Отново срещнах популярните чушки с орехов сос от "Като гореща вода за шоколад", но тук са сякаш с много повече съставки. Беше ми много интересно да чета за всякакви екзоточни продукти, които се ползват (напр. листа от авокадо на прах и различни прлодове) и безкрайните видове люти чушки!

# 659
  Сиси, bouquet!  И аз благодаря за прекрасната тема!  "Тайният бележник на Фрида Кало" не съм я чела,но определено ме заинтригува! Wink     Както  и  тази история:

Последна редакция: вт, 10 ное 2015, 11:42 от Roo Roo

Общи условия

Активация на акаунт