Бремелинки от Варна - тема 4

• 84 954
  • 674
  •   1
Отговори
# 165
Аз говори с моята сестра,която 2006-та ражда тук във Варна и също нямаше нито временна ,нито постоянна рег.Нито имаха брак със таткото.Но нито са йм искали нотариално заверена декларация за припознаване на детето от таткото,нито пък е било проблем таткото да подаде документите в болницата и от там служебно ги изпращат в община Варна.Но това 2006-та.Ето какво четох във един сайт.

Цитат
Записване в родилния дом

Когато бебето се роди, то се записва в болничния регистър. Съобщението за неговото раждане се изпраща от болницата в 7-дневен срок (без да се брои датата на раждане) до службата по гражданско състояние при общината по адресна регистрация на майката за съставяне на акт за раждане и даване на ЕГН.

Цитат
Ако нямате сключен брак, много е важно какъв е семейният статус на майката. В случай че тя никога не се омъжвала или от предишния й брак са минали 300 дни, са необходими:

лични карти на двамата родители.

нотариално заверена декларация, че бащата припознава детето. Припознаването обявява, без да доказва, биологичната връзка между родител и дете. Утвърдената практика е бащата да извърши припознаването с нотариално заверена декларация, която се представя в болницата. Другият вариант е да се подаде писмено заявление пред длъжностното лице по гражданско състояние. Майката задължително трябва да е уведомена за припознаването и, ако тя не го оспори, припознаващият се вписва в акта за раждане на детето като негов баща.

Не мога да разбера ,защо ще изпращат документите на детето ми в общината където съм родена аз,тоест по постоянен адрес и после ще пращат от там акта за раждане до общината където е родено детето.И защо е тази нотариално заверена декларация,като бащата е там на място и се съгласява да припознае детето.Какво променя тази нотариално зав.декл...просто да дадем едни пари ли.Чудя се къде  трябва да питам за това нещо със сигурност дали е така.В община Варна ли?

# 166
Ами щом документите се получават в Общината, най-добре да се питат служителите там какво е необходимо и т.н.  newsm78 С тази бюрокрация...думи нямам  #2gunfire

# 167
  • ул. "Мечтание"
Акта за раждане се издава от общината, където е родено детето. Необходимо е в болницата да се занесе нотариално заверената декларация за припознаване. Ако няма такава детето се пише без баща доколкото ми е известно. От там нататък нещата се задвижват от болницата. Там ще ти кажат кога и от къде да си вземеш акта за раждане.  Peace

# 168
Извинявайте, но сега малко да отклоня въпроса- Като имаме сключен брак нужна ли е такава декларация за припознаване, че за пръв път чувам за нея май и не ми е известно като цяло как стават тея неща  newsm78 

# 169
Извинявайте, но сега малко да отклоня въпроса- Като имаме сключен брак нужна ли е такава декларация за припознаване, че за пръв път чувам за нея май и не ми е известно като цяло как стават тея неща  newsm78 

Не,не е нужно.Точно в това е разковничето ,че имате брак.Там автоматично при подаване на документите за имената на детето с личните ви карти и на двамата ви вписват.После от болницата ви ги изпращат до общината  и после си взимате акта за раждане сами.
Моя казус е по-сложен  Crossing Arms

# 170
  • ул. "Мечтание"

Не.  Peace Мисля, че тогава само копие от удостоверението за граждански брак трябва.

# 171
Цитат
Ако сте български граждани и имате сключен брак, при изготвянето на съобщението от болницата, ще трябва да представите личните си карти. Ако по някаква причина бащата липсва, тогава ви е нужно удостоверението за граждански брак.

http://kenguru.bg/Първите+документи+на+бебето/1/MlW-gRWbIRWzMhK- … Hk9SbIpWzYhePgde-

Не знам доколко тази ниформация тук е достоверна.И доколко да й вярвам.Разбирам от други места ,че в различните градове е различно,тоест в София е по един начин,в другите градове по друг.И аз  не знам вече  #Cussing out

# 172
Кои лекари правят 3Д преглед+ клипче и какви са цените?

# 173
  • ул. "Мечтание"
Цитат
Ако сте български граждани и имате сключен брак, при изготвянето на съобщението от болницата, ще трябва да представите личните си карти. Ако по някаква причина бащата липсва, тогава ви е нужно удостоверението за граждански брак.

http://kenguru.bg/Първите+документи+на+бебето/1/MlW-gRWbIRWzMhK- … Hk9SbIpWzYhePgde-

Не знам доколко тази ниформация тук е достоверна.И доколко да й вярвам.Разбирам от други места ,че в различните градове е различно,тоест в София е по един начин,в другите градове по друг.И аз  не знам вече  #Cussing out

Правилата са едни и същи навсякъде. Къде как ги спазват вече е отделен въпрос.  Simple Smile

Когато родих големия си син през 2008 (ние имаме брак) ни искаха данните от личните карти на мен и на мъжа ми и ксерокопие от удостоверението за граждански брак.
От познатите ни, които не са сключвали брак знам, че вместо удостоверение за брак им искат декларация за припознаване.
Това е! Peace

# 174
В сайта на общината е това    http://www.varna.bg/bg/articles/3318/%D0%A1%D1%8A%D1%81%D1%82%D0 … %84%96_90091.html
Поне на тези гишета със сигурност ще могат да ти кажат има ли значение, че нямате адрес във Варна.
А ето и една тема, макар че става въпрос за случай в София има доста коментари и за други градове  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=222973.0

# 175
  • Варна
Нощни очи, го е казала точно и ясно. Или се представя документ за граждански брак или нотариално заверена декларация, че бащата припознава детето. Не може без такава декларация, защото трябва да има приложен документ, на основанието, на който да се впише този човек за баща на детето. Ако беше само устна договорка аз мога да впиша всеки.

Само да попим-тази декларация кога се прави? След раждане на бебето бащата отива сам при нотариус или?  newsm78

taniahy, там отиват документите, защото детето автоматично се записва на твоя постоянен адрес, а просто удостоверението за раждане се взема от общината, в която е родено, но то не е нейн жител. Акта му за раждане се изготвя и се съхрява по постоянния му адрес, а в случая е друга община. Само едно уточнение-удостоверение за раждане, е това, което се взема от нас, а акт за раждане стои само в архиви на общината и не се взема по никаква причина. Просто ние за по-лесно явно сме обърнали имената. Казвам го, за да не объркам някой с поста си.

pala4inkova, в МД правят 4Д ФМ+запис - 100лв.

# 176
  • ул. "Мечтание"
Само да попим-тази декларация кога се прави? След раждане на бебето бащата отива сам при нотариус или?  newsm78

Може и след раждането. Даже някои нотариуси отказват преди раждането да направят такава декларация.  Rolling Eyes

# 177
Акта за раждане се издава от общината, където е родено детето. Необходимо е в болницата да се занесе нотариално заверената декларация за припознаване. Ако няма такава детето се пише без баща доколкото ми е известно. От там нататък нещата се задвижват от болницата. Там ще ти кажат кога и от къде да си вземеш акта за раждане.  Peace
Аз раждах в ОБ. С бащата нямаме сключен брак. За записване на детето и за издаване на акт за раждане са необходими само личните карти на двамата родители и присъствието им естествено. Не ви трябват никакви декларации. Записването става в болницата, те ви придвижват документите и после един от двамата родители взима акта за раждане на детето от общината. Аз и бащата сме с различни адреси по лична карта, питаха ни на кой от двата адреса да се води детето. Не може адреса на детето да е по различен от вашите постоянни адреси.

# 178
Аз раждах в ОБ. С бащата нямаме сключен брак. За записване на детето и за издаване на акт за раждане са необходими само личните карти на двамата родители и присъствието им естествено. Не ви трябват никакви декларации. Записването става в болницата, те ви придвижват документите и после един от двамата родители взима акта за раждане на детето от общината. Аз и бащата сме с различни адреси по лична карта, питаха ни на кой от двата адреса да се води детето. Не може адреса на детето да е по различен от вашите постоянни адреси.

Точно това исках да чуя,благодаря   bouquet

# 179
да попитам и аз:

ако аз съм с варненски адрес по лична карта, а бащата - не
имаме брак

тогава какво се случва?

Общи условия

Активация на акаунт