Когато бебето се роди, то се записва в болничния регистър. Съобщението за неговото раждане се изпраща от болницата в 7-дневен срок (без да се брои датата на раждане) до службата по гражданско състояние при общината по адресна регистрация на майката за съставяне на акт за раждане и даване на ЕГН.
лични карти на двамата родители.
нотариално заверена декларация, че бащата припознава детето. Припознаването обявява, без да доказва, биологичната връзка между родител и дете. Утвърдената практика е бащата да извърши припознаването с нотариално заверена декларация, която се представя в болницата. Другият вариант е да се подаде писмено заявление пред длъжностното лице по гражданско състояние. Майката задължително трябва да е уведомена за припознаването и, ако тя не го оспори, припознаващият се вписва в акта за раждане на детето като негов баща.
Не мога да разбера ,защо ще изпращат документите на детето ми в общината където съм родена аз,тоест по постоянен адрес и после ще пращат от там акта за раждане до общината където е родено детето.И защо е тази нотариално заверена декларация,като бащата е там на място и се съгласява да припознае детето.Какво променя тази нотариално зав.декл...просто да дадем едни пари ли.Чудя се къде трябва да питам за това нещо със сигурност дали е така.В община Варна ли?