НВ-ВМХ, част 78

• 35 238
  • 725
  •   1
Отговори
# 15
Моли, аз пия Вигантол - 5-6 капки всеки ден , събота и неделя почивам....

В тази връзка да ми препоръчате К2, но от БГ, да не е от iherb, че там не мога да се оправям Blush

# 16
Междудругото сега ми хрумва защо се зачудих дали топлината няма да разруши вит. Д ако се слага в кафето. Точно докато четях за получаването на ферментиралото рибено масло всъщност ми направи впечатление, че нагряването го разрушава и след това е нужно да се добавя наново. Затова и се замислих, но предполагам, че все пак горещината е различна при двете неща.

# 17
Благодаря и аз за новата тема  bouquet

Аз този петък съм рожденичка и имам две торти да правя. Знам, че има тема за рецепти и даже оттам си харесах едно предложение, но се чудех дали да не попитам и тук. Защото не разполагам с миксер и кухн робот, не искам да ползвам течна сметана, нямам ядкови брашна или кокос, което май не оставя много възможни варианти. За сметка на това имам кокосово масло, смлян кокос, какао, канела, желатин и мога да купя каквито плодове е необходимо за вкус и сладост  Flutter Така е като не съм в собствената си кухня, а не ми се купуват боклуци от магазина  Tired

# 18
Ули, в миналата тема коментирахме, че витамин Д е много стабилен при високи температури.

К2 у нас има, но цените са по-солени за предлагания грамаж:
1) http://apteka.framar.bg/30022831/%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BE% … 5-%D0%BC%D0%B3-30
2) http://apteka.framar.bg/30036362/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B2%D0%B5% … BC%D0%BA%D0%B3-30
3) http://nowfoods.bg/p/k-7-vitamin-k-2

А за тортата ми хрумва, че може да се направи блатче от смлян кокос и масло - меко масло се обърква с кокоса, за да се получи смес, подходяща за разстилане и притискане върху тава. Отгоре може да се направи някакъв крем примерно от разтопен шоколад и маскарпоне или заквасена сметана, а може и нещо желирано от плодове да кажем. Няма да е много висока торта, но ще свърши работа, предполагам. Просто ограниченията в продуктите са големи Embarassed

Крем може да стане и от пасирани/намачкани зрели банани, авокадо и какао, но трябва да бъде необходимата консистенция, т.е. не прекалено течен.

Аз се зачетох в статиите от този блог: http://www.diagnosisdiet.com/blog/ Не помня в коя от статиите за месото тя споменава, че е заблуда, че свинското има повече холестерол от примерно пилешкото. Всъщност, ако се гледат милиграми холестерол на 100 грама месо, излиза, че в телешкото има най-много холестерол Laughing В агнешката плешка има малко повече отколкото в свинската пържола, а пилешкото има различни количества според това дали е бутче с кожата или пилешки гърди без кожата - в бутчето има колкото в агнешкото, а в гърдите - колкото в свинското Laughing От телешкото сигурно също може да се избере по-тлъсто или по-малко тлъсто, както и за свинското, и за пилешкото, обаче общо взето съдържанието на холестерол в месото е сравнително едно и също.

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 18:32 от Cioccolata

# 19
Ули, в миналата тема коментирахме, че витамин Д е много стабилен при високи температури.
Да, Шоки, знам, че коментирахме, защото аз се зачудих тогава дали горещото кафе му влияе Simple Smile Точно затова сега казвам, че във връзка с добиването на рибено масло и сравнението му с ферментиралото единият минус, който отбелязват, е точно, че мастноразтворимите витамини се разрушават от нагряването, т.е. явно се влияе от темпетурата (естествения, може би синтетичният не толкова) и след това се добавят синтетични допълнително. Така де, няма особено значение, аз си разсъждавам "на глас".

# 20
# 21
Благодаря и аз за темата   bouquet

Джия какво стана с твоя преглед? Нали петък беше? Много ми е любопитно дали са ти обърнали внимание и дали си имала възможност да си зададеш въпросите. Аз от сега кроя планове как да стопирам бясното препускане на моята лична от стая в стая. Ама всяка година ме прецаква.

# 22
  • Scotland
Здравейте момичета. От поне две години се храня според режима. От няколко месеца забелязах едни малки кафяво-оранжеви петна,  които се появиха първо на единия клепач, а след това и в зоната под окото. Кожен лекар ми каза, че не е нещо страшно – просто да ида и да си изследвам мазнините в кръвта. И ето днес резултатите от изследванията:

Общ холестерол  - 10.84 ммол/л  (реф.< 5.2)
ХДЛ  - 2.01 ммол/л  (реф. 1.15-1.68)
ЛДЛ – 7.35 ммол/л  (реф. Heart.40)
Триглецириди -  1.06 ммол/л       (реф. <1.7)

Личната ми лекарка буквално се шашна като ги видя и реши, че съм за статини. Но преди това реши да се консултира с био-химик, който да прецени  дали ще ми направят други изследвания или направо да почвам със статините. 
Моля за вашите коментари – трябва ли наистина да се притеснявам за тези нива на холестерола. 

# 23
Не ви ли прави впечатление? - на една ѝ закъснява с месец цикъла, друга с петна в очите и невъобразим холестерол, трета ходи и се бута в студентите, понеже ѝ причернява, струва ми се, признаци за разбалансирана чревна флора (пробиотици+храна за тях, това пробвахте ли) ... На кърмачка ѝ става лошо, на мен също... на фона на научни доказателства, че това е най-полезното хранене.
Знаете ли, както постя различно от много хора, така и този режим не го правя по вашия начин, но и се вмествам в пирамида 3.
Днес пак излезе статия, в която накрая пише, че хората, които ядат много животински продукти имат доста повече пестициди в организма си http://www.naturalnews.com/045006_organic_foods_pesticide_exposu … e_phthalates.html

Една жена тук беше попитала за кръвни изследвания в България. Тук сега всичко са частни лаборатории. Във всички тях се ходи или с направление по НЗОК или частно, като човек може да си направи всички изследвания, ако си плати. Според населеното място, попитайте познатите си за някоя добра лаборатория. В София има много такива. Тези лаборатории имат сайтове с ценоразписи, по които можете да се ориентирате.
Ето една такава лаборатория:
http://www.cibalab.com/

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 21:41 от hjkl;

# 24
hjk (or whatever) ама много тъпи изцепки правиш понякога честно. Чак се чудя да не си Оф Краса под прекритие. Няма дълбочина на мисълта при тебе и толкоз. Един ден горе долу ти поемам постовете, но в друг направо ме застрелваш от упор. Да вземеш да наблягаш на мазното повечко като че ли.

# 25
Прибрах се аз най-после. Хбаво си изкарахме, макар да беше кучи студ  Laughing
Jana, да благодаря за мнението относно моя пост. Само бусколизин избягвам, че ми е противопоказен за щитовидната, но преди като съм пила много помагаше, наистина..  Hug
Витамин Д капя директно в устата, не всеки ден, защото забравям. По 4-5 капки. После хапвам лъжица масло и това е.

# 26
  • SA
Хайде сега и другия трол е редно да се появи и да обясни как се самоубиват някои с яденето на месо.
Еййй, като хиени дебнат значи! Абе яжте си зарзавата и конопа, бе хора! Кой ви спира, не ми е ясно?  ooooh!
Цитат
Не ви ли прави впечатление? - на една ѝ закъснява с месец цикъла, друга с петна в очите и невъобразим холестерол, трета ходи и се бута в студентите, понеже ѝ причернява, струва ми се, признаци за разбалансирана чревна флора (пробиотици+храна за тях, това пробвахте ли) ... На кърмачка ѝ става лошо, на мен също... на фона на научни доказателства, че това е най-полезното хранене.
Копирам го това нещо, щото е уникално постижение на човешката мисьл, функционираща на базата на коноп ( да не се изтрие). Така да се каже, на фона на научните доказателства...
Slavakis, ти явно си от хората, които реагират сьс завишаване на липидните показатели при това хранене. Вече има доста данни, че някои от хората заради не напьлно уточнени генетични особености реагират тькмо така. Ако искаш разкажи малко повече за себе си - как се храниш, какво е здравословното ти сьстояние, сваляш ли килограми в момента...такива неща.
Пьрво , по вьпроса, който предполагам най-много те тревожи - дали си застрашена от сьрдечно-сьдово заболяване. Виждам, че не живееш в БГ. Дали е вьзможно твоята лекарка да ти назначи по-подробни изследвания на липидния профил? Като например ароВ, или брой на LDL-частиците, както и техния тип- А или В, hsCRP, apo(a), VLDL. Това би дало по-сьществена информация, отколкото нивото на общия холестерол. Сьотношението ти HDL/TG е в перфектни граници и говори, че вероятно LDL- частиците ти са от типа А - големи и пухкави и неатерогенни.
Другото, което бих направила на твое място е да намаля приема на храни, които са особено богати на холестерол - например яйца, хайвер, някои субпродукти, морски деликатеси и сьщо да намаля общото количество мазнини, което приемам. Например не бих яла кашкавал с масло, или яйца с масло, или само сланина.
При хора, които на този режим реагират сьс значително покачване на липидите, обикновено се препорьчва да пробват хранене с постепенно намаляващи мазнини, за да намерят количеството, което точно на тях им понася.
Сьщо ти препорьчвам да прочетеш книгата на Джими Мур - Cholesterol clarity ( има я в сайта с книгите в електронен вариант и може да си я свалиш). В нея е сьбрана много сьвременна информация на темата холестерол, с мнения от над 30 лекари, работещи в тази сфера. Самият Джими Мур си живее с холестерол над 8 ммол/л, в добро здраве и чувствайки се многократно по-добре от времето, когато е приемал 2 вида статини.
Статини не бих пила на твое място. До такива бих прибягнала само ако наистина се докажат значителни рискове от развитие на ССЗ и ако никакви ограничения и други мерки не помогнат.
И накрая подчертавам, че това, което казвам, е начиньт, по който аз бих постьпила, вьз основа на собствените ми познания и виждания. Не гарантирам, че това е най-правилния и задьлжителен начин за всички.  Peace

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 22:59 от kameloth

# 27
Ям месо. Вчера например доста телешко - прясно дехидрирано от мен. Пишеше, че е произведено в България. Имаше и мазнина по него. Но прекалих с белтъчините вчера, усещам си бъбреците, когато прекаля.

По отношение на мазнините, Вики, със сигурност са различни от това, което ти ядеш. Днес беше риба, рибено масло, пълномаслено кисело мляко (нехомогенизирано), маслини и авокадо + 1 яйце.

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 23:13 от hjkl;

# 28
  • Бургас

Момичета, имате специални поздрави от mis_val, която вече няма толкова време за форума.  Hug
yulingaHug
По сред нощите се заговори във фейсбук за 90 дневната и тъй като веднага дадох линк към нашата темичка реших да драсна на бързо  Simple Smile
Не знам дали ще имам време да чета,но се записвам и ще видя дали ще мога да отделя някакво време
Липсвате ми всички  Heart Eyes   Hug

# 29
.............По отношение на мазнините, Вики, със сигурност са различни от това, което ти ядеш. Днес беше риба, рибено масло, пълномаслено кисело мляко (нехомогенизирано), маслини и авокадо + 1 яйце.

Не мога да разбера какъв ти е проблема тогава. Ако искаш яж месо, ако не искаш недей. Нито те моля да се храниш като мен, нито пък се стремя аз да се храня като теб. Храня се по начин по който се чувствам най-добре пък бил той дори и в страни от правилата на режима. Както съм казвала хиляди пъти до сега на мен зеленчуци не ми влиаят добре в големи количества, колкото и да се на почит тук. Но не нападам, обиждам и не давам акъл на никого. Приятно ми е да чета тук, харесвам съфорумките, информацията ми е полезна, научавам много неща, всичко останало с което не съм съгласна е за моя сметка и не желая да обременявам хората с него. Ако ти толкова се дразниш от споделенето тук, казахме ти върви и си отвори своя тема. Не че ми пука ти какво мислиш, обаче сега ще изпишем 1-2 страници с излишни простотии заради това че ти искаш да ни убедиш колко сме заблудени. Не мога да разбера защо го правиш. Каква ти е ползата от подобни диалози, след като е ясно, че твоите изводи няма да разубедят нито една от нас от този начин на хранене. Както нито аз ако отида да парадирам във вегетарианската, някой ще прояде месо. По принцип не съм злобен човек, нито имам манталитета да нападам или да съм груба тук във форума, понеже един вид не се виждам физически, но появата ти много дразни. Никой не те гони, нито ти забранява да четеш или да се изказваш, но бъди по-толерантна. Абе направо бъди умна.

Общи условия

Активация на акаунт