Съпруги на военнослужещи - 8

• 59 398
  • 767
  •   1
Отговори
# 615
Да , така ще бъде , но миналия ден в поделението са му казали ,че като нямаме брак нямал право на въпросните 7 дни
Чл. 163. ал.(7) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.

Никъде не дават 15дни обаче, да предупредя.
Има едно "по преценка на прекия командир"...Simple Smile

Тук говорите за Кодекса на труда, но тя каза, че той е военнослужещ - така че се гледа ЗОВС. Съгласно него дните са до 7 календарни.

# 616
Дават 7 календарни дни,няма значение с брак или без,дават се за раждането на дете  Peace

# 617
Да , така ще бъде , но миналия ден в поделението са му казали ,че като нямаме брак нямал право на въпросните 7 дни

"Мъжът" ми му разрешиха 10 работни дни отпуска, след представяне на копие от Акта за раждане на детето. - Казанлък

Чл. 163. ал.(7) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.

# 618
  • Пловдив
СГГ , преди колко време е било това ? Аз питах и на още едно място , и от там потвърдиха че няма право.Да не би да има по-нов закон?
Ние сме в Плодив , и да аз знам че са ДО 7 календарни дни , а не 15 както по КТ и то по преценка на командира може да даде 2 може и 7 . И точно защото е по акт за раждане а не за брак се чудех къде е общото между двете?!

# 619
Преди 1г. и 2м. е било.

Списък на необходимите документи за ползване на 15 дневен отпуск от бащата при раждане на дете:

1. Писмено заявление на бащата по чл. 45а, ал. 1 от НРВПО;
2. Копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство;
3. Документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.

# 620
  • Пловдив
и ние нямаме брак - и за двете деца ползва 7 дни Peace
Първото - 9.2010 в Труд, второто - 4.2013 в Пловдив (ВВС) Peace

# 621
  • Пловдив
хм....... незнам как да процедирам , в голяма чуденка съм , има ли смисъл да се разправям , при положение че така или иначе август си е в отпуска.......

# 622
  • Пловдив
отпуската си е отделно Simple Smile
Аз не бих оставила ей така една допълнителна седмица почивка Mr. Green

И сега като стана въпрос се сетих... За държавен изпит ми се полагаха 30 дни отпуска... Скоро ще се връщам на работа, а ми предстои и защита на дипломна работа - би трябвало пак да ми се полагат тези дни, нали newsm78

# 623
отпуската си е отделно Simple Smile
Аз не бих оставила ей така една допълнителна седмица почивка Mr. Green

И сега като стана въпрос се сетих... За държавен изпит ми се полагаха 30 дни отпуска... Скоро ще се връщам на работа, а ми предстои и защита на дипломна работа - би трябвало пак да ми се полагат тези дни, нали newsm78

Когато учих ползвах 30 дни за подготовка и защита на дипломна работа общо. Би трябвало повече да не ти се полагат

# 624
хм....... незнам как да процедирам , в голяма чуденка съм , има ли смисъл да се разправям , при положение че така или иначе август си е в отпуска.......

Не се отказвайте. Кой му е забранил отпуската - командира или началника на ЛС? По закон му се полагат - търсете си ги.

# 625
Преди 1г. и 2м. е било.

Списък на необходимите документи за ползване на 15 дневен отпуск от бащата при раждане на дете:

1. Писмено заявление на бащата по чл. 45а, ал. 1 от НРВПО;
2. Копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство;
3. Документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.

Аз не съм много съгласна, че някой ще наруши закона за единичен военнослужещ, и то в Казанлък.     За 2 Мех. Батальон ли говорим или някъде другаде?

# 626
  • Пловдив
Когато учих ползвах 30 дни за подготовка и защита на дипломна работа общо. Би трябвало повече да не ти се полагат
да де това ми е  идеята - аз ДИ държах, когато учех в  ВВУ-то в Шумен... В момента карам магистратура във ВА и декември ми е защитата... Предполагам, че другия месец ще се връщам на работа, та затова се чудех дали ми се полагат все пак дните за подготовка и защита ooooh!

# 627
да де това ми е  идеята - аз ДИ държах, когато учех в  ВВУ-то в Шумен... В момента карам магистратура във ВА и декември ми е защитата... Предполагам, че другия месец ще се връщам на работа, та затова се чудех дали ми се полагат все пак дните за подготовка и защита ooooh!

Не съм разбрала - извинявам се за което. Не мога да коментирам казуса. Попитай по добре във вашия ЛС

# 628
Ноември 2013 ползвахме само 7 дена.ММ даде само копие от акта за раждане на детето но го даде като се върна на работа

# 629
Обикновено военните ползват 7 дни по ЗОВС, а не 15 по КТ, защото второто е вид обезщетение от НОИ-бави се (поне месец) , губят се пари,а в  такъв момент това не е за предпочитане.

Общи условия

Активация на акаунт