Kонсултации с адвокат

• 212 368
  • 1 235
  •   2
Отговори
# 225
И аз имам въпрос: развод по взаимно съгласие, жилището е дарение на съпруга ми с право на ползване от родителите му(те не живеят в него ). Как ще реагира съда при такова положение, ако искам право на ползване на жилището до 18г , детето е на 3г? Заради риска да ме изгонят родителите му мога ли да искам в споразумението клауза за плащане на половин наем от съпруга ми, ако останем на улицата с детето?
Във вашия случай, съдът може да ви преодостави ползването на семейното жилищи до една година.В резултат на съдебното решение възниква наемно правоотношение/ако бъде поискан от родителите на съпруга ви/.В споразумението можете да впишете всичко, щом не противоречи на интересите на децата.

# 226
Бившият ми съпруг не плаща издръжка. Осъдих го с наказателно дело и след като сключи споразумение с прокуратурата да плати с лихвите, наказателното производство бе прекратено. Вече 3 г. отново не плаща. Жалба в районна прокуратура ще свърши ли работа? Доколкото знам повторно не може да се възползва да плаща накуп със задна дата. Вариантът с изпълнителен лист и дело не даде резултат. Официално не работи, но пък има някаква фирма, която не развива дйност, но съществува по документи. Та и вариантът общината да плаща, също отпада.

# 227
Здравейте! Моят случай е следния:
Получих съдебно решение, заместващо съгласието на бащата за извеждане на децата извън страната,на 1-ва инстанция. Не е влязло в сила, но е допуснато предварително изпълнение на решението. Срокът за обжалване на решението е 2 седмици(не са минали) , а в частта за предварителното изпълнение- 1 седмица след връчване на решението на страните (изтекла е). Освен това в изпълнителната част е допусната печатна грешка в името ми (1 буква).
Въпросите ми:
1. Мога ли при това положение вече да пътувам с децата?
2. Предварителното изпълнение означава ли, че решението е в сила, преди да е влязло в сила?
3. Евентуално обжалване може ли да промени решението, или да го забави?
Благодаря!

# 228
Здравейте!Аз останах с 8-годишния ми син.С жена ми нямаме брак.Тя е някъде в чужбина.Заряза ни и двамата.Нямам собствено жилище.В момента съм и без работа.Въпросът ми е:Мога ли да ползвам някакви помощи и към кого да се обърна?

# 229
Здравейте,

Ще се развеждаме. Бъдещият бивш се зае с това.
Обажда ми се адвокатката - всичко е по взаимно съгласие, за всичко сме се разбрали... ще представлява и мен.
Чувам се с него - таксата е 1000 лв ?!?! При масова цена в нета 400 лв. Платил 30 лв за консултацията, оставил документите, подписал нещо с цената.
Обаждам и се да я питам да не би да взема и от 2-мата по 500? Не, 1000 си е цената и за 1 и за 2. Била попълнила вече всички документи (3 часа след първия разговор). Каза ако искаме да си вземем документите, да си платим за работата досега... Колко? Ще каже само на него.

Питането ми е: можем ли да си вземем документите, тя да си остане с 30-те лв.
Има ли право да иска пари за "труда" (вероятно е копи-пейстнала имената ни на няколко документа) и да задържа документите?
Благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 01:35 от aaa73

# 230
Здравейте,

Ще се развеждаме. Бъдещият бивш се зае с това.
Обажда ми се адвокатката - всичко е по взаимно съгласие, за всичко сме се разбрали... ще представлява и мен.
Чувам се с него - таксата е 1000 лв ?!?! При масова цена в нета 400 лв. Платил 30 лв за консултацията, оставил документите, подписал нещо с цената.
Обаждам и се да я питам да не би да взема и от 2-мата по 500? Не, 1000 си е цената и за 1 и за 2. Била попълнила вече всички документи (3 часа след първия разговор). Каза ако искаме да си вземем документите, да си платим за работата досега... Колко? Ще каже само на него.

Питането ми е: можем ли да си вземем документите, тя да си остане с 30-те лв.
Има ли право да иска пари за "труда" (вероятно е копи-пейстнала имената ни на няколко документа) и да задържа документите?
Благодаря предварително!
Със сигурност работата на адвоката не се изразява в копи и пейст, както се изразихте, но за развод по взаимно съгласие не бях чувала за подобен хонорар.По тарифа е 400лв., незнам в коя кантора е влязъл бъдещия бивш, но само той е подписал договора за правна защита и съдействие.Неговата глупост, не може да задължава Вас.Кажете му да се разбере с адвоката и отидете в друга кантора, където работят по тарифа.Не е сложно дело, за да търсите известен адвокат, или адвокат с опит.Би трябвало да платите 200 лв хонорар и 25лв. държавна такса.

# 231
Здравейте! Съжалявам, че нахлувам така в темата, но казусът е от значение, а време за реакция почти нямам. Изразява се в следното:
1. Преди месец получих информация от мой колега за оповестяване публично на всички мои лични данни - снимка, имена, адрес, ЕГН, № на лична карта, телефонен номер, всички данни по Дипломата ми за завършено образование, подпис.
2. Подадох жалба до КЗЛД с приложени декларации от свидетелите.
3. Днес от институцията, срещу която съм подала жалба, ми се обадиха и искаха да говорим. Молят ме да оттегля жалбата, защото последиците за тях щели да бъдат пагубни и във финансово отношение (минимален размер на санкцията - 10 000 лв, както и отнемане на разшрешителното им за регистрация като администратори на лични данни), и по отношение на загубения граден до момента имидж. Били съгласни на големи компромиси, само за да не се стига до съд. Имат срок до 13.08. да дадат отговор на писмото на КЗЛД, въз основа на който отговор ще последва /или не/ досъдебно производство с инициатор Комисията, а след това и аз имам право да изисквам по съдебен ред обезщетение за нанесените вреди. Юристът на институцията не излезе с конкретно предложение, да съм помислела до утре /че нямали време/ и да им кажа своето предложение. Многократно повтори, че те единствено искали оттеглянето на жалбата ми, за да не се стигне до гореизброените последици. Били готови на отстъпки, но аз да съм кажела какви са ми условията. Силно желаели споразумение.

Та моят въпрос е следният: Сключването на извънсъдебно споразумение между мен и въпросната институция, както и оттеглянето на жалбата ми, за да избегнат административното наказание, носи ли някакви рискове за мен? Отделно, каква сума мога да поискам от тях, за да "сключим" желаната от тяхна страна сделка?

Много ще съм благодарна на бърз и навременен отговор! Praynig

# 232
Здравейте! Съжалявам, че нахлувам така в темата, но казусът е от значение, а време за реакция почти нямам. Изразява се в следното:
1. Преди месец получих информация от мой колега за оповестяване публично на всички мои лични данни - снимка, имена, адрес, ЕГН, № на лична карта, телефонен номер, всички данни по Дипломата ми за завършено образование, подпис.
2. Подадох жалба до КЗЛД с приложени декларации от свидетелите.
3. Днес от институцията, срещу която съм подала жалба, ми се обадиха и искаха да говорим. Молят ме да оттегля жалбата, защото последиците за тях щели да бъдат пагубни и във финансово отношение (минимален размер на санкцията - 10 000 лв, както и отнемане на разшрешителното им за регистрация като администратори на лични данни), и по отношение на загубения граден до момента имидж. Били съгласни на големи компромиси, само за да не се стига до съд. Имат срок до 13.08. да дадат отговор на писмото на КЗЛД, въз основа на който отговор ще последва /или не/ досъдебно производство с инициатор Комисията, а след това и аз имам право да изисквам по съдебен ред обезщетение за нанесените вреди. Юристът на институцията не излезе с конкретно предложение, да съм помислела до утре /че нямали време/ и да им кажа своето предложение. Многократно повтори, че те единствено искали оттеглянето на жалбата ми, за да не се стигне до гореизброените последици. Били готови на отстъпки, но аз да съм кажела какви са ми условията. Силно желаели споразумение.

Та моят въпрос е следният: Сключването на извънсъдебно споразумение между мен и въпросната институция, както и оттеглянето на жалбата ми, за да избегнат административното наказание, носи ли някакви рискове за мен? Отделно, каква сума мога да поискам от тях, за да "сключим" желаната от тяхна страна сделка?

Много ще съм благодарна на бърз и навременен отговор! Praynig
Никакъв риск няма за Вас, относно сумата-въпрос на договорка.Винаги извънсъдебното решение на спора е по-доброто решение.Щом са Ви предложили да уредите въпроса, поискайте предварително да получите сумата или го оформете писмено.

# 233
Тук явно се отговаря избирателно...

# 234
Бившият ми съпруг не плаща издръжка. Осъдих го с наказателно дело и след като сключи споразумение с прокуратурата да плати с лихвите, наказателното производство бе прекратено. Вече 3 г. отново не плаща. Жалба в районна прокуратура ще свърши ли работа? Доколкото знам повторно не може да се възползва да плаща накуп със задна дата. Вариантът с изпълнителен лист и дело не даде резултат. Официално не работи, но пък има някаква фирма, която не развива дйност, но съществува по документи. Та и вариантът общината да плаща, също отпада.
Няма такова нещо, просто не разбрах какъв е въпроса?Ако питате дали да пуснете жалба в прокурата-да пуснете.Мислих, че риторичен въпроса, затова не отговорих.

# 235
  • Пловдив
Няма такова нещо, просто не разбрах какъв е въпроса?Ако питате дали да пуснете жалба в прокурата-да пуснете.Мислих, че риторичен въпроса, затова не отговорих.

Аз също искам с точност да знам,при повторна жалба каква е присъдата ?
При първа жалба знам,че е пробация,а при втората условно ли е или ефективна ?

# 236
Здравейте, моят казус е следния.
Бяхме заедно с бащата на децата , без брак, 5 години. Те са на 3г и 10 месеца. Когато се оказа, че малката е с проблеми "бащата" реши, че не я иска и постави условие или да я дадем в дом или да се разделим. Е разделихме се. От тогава, обаче, той иска да вижда само здравото дете. Другото, дори случайно на улицата да види, го подминава. Хубавото е, че болното дете се оправя и вече ни разпознава и от тук произлизат моите въпроси.
1. Мога ли да му отнема правата в/у децата въз основа на отношението му малкото. Т.к. тя скоро ще започне да разбира, че не е желана от баща си и ме притеснява как ще й се отрази това
2. Той има 2 апартамента на негово име, мога ли да претендирам за единия
3. Собственик е фирма, която прави печалба около 200к на година, но се осигурява на 550 лева, мога ли да претендирам за издръжка по- голяма от заплатата му. Имам ли право на издръжка, ако той няма права в/у децата?

# 237

Аз също искам с точност да знам,при повторна жалба каква е присъдата ?
При първа жалба знам,че е пробация,а при втората условно ли е или ефективна ?
При повторно извършване , наказанието е лишаване от свобода до две години или пробация или пробация/ чл.183,ал.4 от НК/.Не може да се ползва повторно от разпоредбата на ал.3 на същия член- да не се накаже , ако изпълни доброволно преди постановяване на присъдата на първа инстанция.Така че действайте.Този път ще бъде осъден, дори и да е пробация, не е леко накзание.В свидетелството за съдимост ще пише "осъждан".Освен това ще трябва да посещава пробационната служба по два пъти седмично, което не е малък ангажимент.И ако и след това не изпълнява задължението си и подадете жалба отново, и така докато се научи да плаща.Бъдете активна, търсете си правата.

# 238
Отново моля за отговор Sad
Получих съдебно решение, заместващо съгласието на бащата за извеждане на децата извън страната,на 1-ва инстанция. Не е влязло в сила, но е допуснато предварително изпълнение на решението. Срокът за обжалване на решението е 2 седмици(не са минали) , а в частта за предварителното изпълнение- 1 седмица след връчване на решението на страните (изтекла е). Освен това в изпълнителната част е допусната печатна грешка в името ми (1 буква).
Въпросите ми:
2. Предварителното изпълнение означава ли, че решението е в сила, преди да е влязло в сила?
Благодаря!

# 239
Отново моля за отговор Sad
Въпросите ми:
Благодаря!
Можете да пътувате с децата.Точно това означава допускане на предварително изпълнение.Дори и да го обжалва докато решението не бъде отменено можете да пътувате.По въпроса за сгрешената буква- можете да искате поправка на очевидна фактическа грешка на решението, ако искате да сте по-сигурна при напускането на страната, но ще ви коства повече от месец.Можете да рискувате и да пътувате .От останалите лични данни така или иначе би следвало че визират именно Вас.

Общи условия

Активация на акаунт