Kонсултации с адвокат

• 212 193
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте!Разбрах,че съпругът ми има любовница и той се изнесе от семейното жилище.В момента се укрива-не ме е информирал къде живее,знам само адресът му на месторабота.Имаме дете на 5 месеца,което идва да вижда,когато пожелае за по 15-20мин.-толкова отделя.Имаме апартамент,къща и автомобил,закупени пи време на брака,както и потребителски кредити на негово име.Аз в момента съм в майчинство,получавам около 650лв.и планирам да се върна на работа до 1 месец.Сама съм в този град и работата ми е несигурна,за да издържам детето и взех решение да се върна в родния си град,където ми се предлага престижна работа и имам собствен апартамент,придобит преди брака.Интересувам се от следното:
-имам ли право да взема детето на 5 месеца с мен в родния ми град,далече от баща му,където ще започна нова работа и ще има всичко осигурено;
-има ли право да не информира къде живее,в случай че има желание да вземе детето за среща,ако не го върне аз как да го търся;
-имам ли право да се разведа,ако детето е под 1 годинка;
-него ли да чакам да подаде молба за развод или да подам първа аз;
-имам ли отношение към потребителските кредити на съпругът ми,теглени пи време на брака и как да се предпазя,в случай,че реши да тегли нови кредити,докато още не сме се развели.
 Моля за съвет как е най-добре да процедирам предвид изложената информация.
Здравейте, подайте молба за развод.С решението ще имате определен режим на лични контакти на детето с бащата.Така, ще бъдете спокойна че ще изпълнява режима и в случай ,  че не ви върне детето в определеното време и място ще сигнализирате полицията,можете да си извадите изпълнителен лист за връщане на детето.Потребителските кредите са лични.Касае ви ако сте съкредитор или поръчител на съпруга.Можете да се развеждате и преди навършване едно годишнна възраст на детето.Не е длъжен да ви дава информация за местоживеенето си.Можете да вземето детето си с Вас в родния град и преди развода,въпроса е че когато съдът е постановил кой ще упражнява родителските права, лични контакти с детето, местоживеенето на детето,издръжка и т.н., става ясно кой на какво има право, затова действайте.

# 301
Здравейте.И аз се нареждам тук с въпрос.
1.Обмислям раздяла със съпруга ми с който имаме сключен брак от 9 години.Имаме деца на 9 и 5г.Интересува ме реално каква издръжка ще получавам от него за двете си деца,като го осигуряват на 4 часов работен ден,а също така има втора работа,почасово вечер и общите му доходи са 1000лв,но за всичко осигуровките му са на 4 часа.Той ме манипулира с това,че повече от 30лв издръжка на дете няма да му присъдят в предвид горните обстоятелства.
2.Имам потребителски кредит теглен на мое име обвързан с превод на заплатата ми,който е използван за ремонт на жилището МИ.Той е съдлъжник.Какъв е шанса и мога ли да го накарам по някакъв начин да плаща част от кредита до изтичането му,което е след 3г.Защото имам опасения,че ако се споразумеем така и той не изпълнява своята част мога да има запор на заплатата...
Минималната издръжка за страната е обвързана с минималната работна заплата към момента, т.е. в момента е 95 лв.По-малко няма как да Ви присъдят.Издръжка на децата се дължи безусловно, иска или не,независимо дали и на колко е осигуряван ,стига да е работоспособен.Ако се докажат доходите му, независимо че е осигурен на 4 ч. ще получите по-висока издръжка.
Относно кредита....поръчител  ли е или съдлъжник?Ако не се споразумеете как да се изплаща в развод по взаимно съгласие ще трябва отделно дело да се  води.

Благодаря предварително за отделеното време! bouquet Искам да имам поне малко яснота за нещата и едва тогава да си наема адвокат.

# 302
Здравейте.И аз се нареждам тук с въпрос.
1.Обмислям раздяла със съпруга ми с който имаме сключен брак от 9 години.Имаме деца на 9 и 5г.Интересува ме реално каква издръжка ще получавам от него за двете си деца,като го осигуряват на 4 часов работен ден,а също така има втора работа,почасово вечер и общите му доходи са 1000лв,но за всичко осигуровките му са на 4 часа.Той ме манипулира с това,че повече от 30лв издръжка на дете няма да му присъдят в предвид горните обстоятелства.
2.Имам потребителски кредит теглен на мое име обвързан с превод на заплатата ми,който е използван за ремонт на жилището МИ.Той е съдлъжник.Какъв е шанса и мога ли да го накарам по някакъв начин да плаща част от кредита до изтичането му,което е след 3г.Защото имам опасения,че ако се споразумеем така и той не изпълнява своята част мога да има запор на заплатата...

Благодаря предварително за отделеното време! bouquet Искам да имам поне малко яснота за нещата и едва тогава да си наема адвокат.
Минималната издръжка за страната е обвързана с минималната работна заплата към момента, т.е. в момента е 95 лв.По-малко няма как да Ви присъдят.Издръжка на децата се дължи безусловно, иска или не,независимо дали и на колко е осигуряван ,стига да е работоспособен.Ако се докажат доходите му, независимо че е осигурен на 4 ч. ще получите по-висока издръжка.
Относно кредита....поръчител  ли е или съдлъжник?Ако не се споразумеете как да се изплаща в развод по взаимно съгласие ще трябва отделно дело да се  води.

# 303
Интересувам се каква е процедурата по подаване на индивидуална жалба до Европейския съд в Страсбург?

# 304
Интересувам се каква е процедурата по подаване на индивидуална жалба до Европейския съд в Страсбург?
     Първо трябва да се приключили всички възможни съдебни производства в България, включително (ако случаят позволява), производство по ЗОДОВ. Ще ви трябва много добър специалист, който да е наясно с процедурите в ЕСПЧ и с начините за подаване на жаба. Форумът не е най-подходящото място за такъв тип специализирана информация.
    Нали сте наясно, че ЕСПЧ не може да пререшава случаи, приключили с окончателен акт тук, а само да присъди обезщетение, ако правата ви са били нарушени?

# 305
     Първо трябва да се приключили всички възможни съдебни производства в България, включително (ако случаят позволява), производство по ЗОДОВ. Ще ви трябва много добър специалист, който да е наясно с процедурите в ЕСПЧ и с начините за подаване на жаба. Форумът не е най-подходящото място за такъв тип специализирана информация.
    Нали сте наясно, че ЕСПЧ не може да пререшава случаи, приключили с окончателен акт тук, а само да присъди обезщетение, ако правата ви са били нарушени?
Именно.

# 306
      Ръмжел, нямаше да задам въпроса, а ти нямаше да се обидиш, ако беше прочела първия пост на темата. Тя е  за помощ на родители, отглеждащи или на които престои да отглеждат сами децата си. Обикновено дискусиите се въртят около развод, родителски права, издръжка, семейно жилище, пътуване зад граница на децата. Не е за консултации от всички области на правото.  
      Ето цитата:
Цитат
Не давам консултациите по принцип, идеята е да се помогне на родителите, отглеждащи сами децата си, които за съжаление обикновено са в затруднено положение.
    Не знам отговора на въпроса ти, но с оглед насочеността на темата, моят е напълно резонен. Дано някой от другите колеги ти помогне.

Последна редакция: сб, 05 дек 2015, 12:04 от Хърмаяни

# 307
  • Пловдив
Разведена съм и нямам никакви контакти с бащата на дъщеря ми. Мога ли да извадя лична карта при навършване на 14 години на детето ми без негово присъствие и пълномощно от него. Ако задължително е необходимо пълномощно, то има ли съдебна процедура или друг вариант за да извадя лична карта само с моето присъствие при подаването на документите?
Вторият ми въпрос е свързан с това че имам пълномощно за издаване на задграничен паспорт до навършване на пълнолетие на  дъщеря ми. От МВР по адресната ни регистрация твърдят че това пълномощно важи еднократно, въпреки че изрично е записано че важи до пълнолетие. Имат ли право да ми откажат изваждане на втори паспорт с това пълномощно?
Благодаря предварително за отговорите!

# 308
Разведена съм и нямам никакви контакти с бащата на дъщеря ми. Мога ли да извадя лична карта при навършване на 14 години на детето ми без негово присъствие и пълномощно от него. Ако задължително е необходимо пълномощно, то има ли съдебна процедура или друг вариант за да извадя лична карта само с моето присъствие при подаването на документите?
Вторият ми въпрос е свързан с това че имам пълномощно за издаване на задграничен паспорт до навършване на пълнолетие на  дъщеря ми. От МВР по адресната ни регистрация твърдят че това пълномощно важи еднократно, въпреки че изрично е записано че важи до пълнолетие. Имат ли право да ми откажат изваждане на втори паспорт с това пълномощно?
Благодаря предварително за отговорите!
     Присъствието на бащата за лична карта и пълномощно от него, не са нужни.
     За паспорт, според мен пълномощното е валидно и трябва да го уважат, но това не значи, че в паспортна служба ще мислят по същия начин. Обърнете се първо към началника на съответната паспортна служба, ако не зачете пълномощното, обърнете се към адвокат, който ще ви каже дали да предпочетете обжалване отказа от издаване на паспорт или да проведете процедурата по чл. 127а от СК за заместване на съгласието на родителя чрез съдебно решение. Ако не предстои смяна на паспорта, предварителни разговори са безсмислени.

# 309
Здравейте,
казуса е  заплетен.
Имам син на 15 години бащата е с ограничителна заповед да не доближава мен и сина ми от август тази година.
Реши да го припознае миналата година, след първото дело за защита.Нямаше как да оспорвам понеже му е биологчен баща. В резултат на това смениха двете имена на детето в акта за раждане.
Сина ми отказва да се впише с тези имена и не желае да ги носи. Започнато е дело за връщане на имената, което не знам как ще завърши.
Отделно от това не мога да пътувам извън страната ако не взема разрешение от бившя , който е с ограничителна заповед.
1. Има ли вариант, в който при представяне на заповедта да мога да изведа детето зад граница без пълномощно или декларация от Бившия.
2.Ако съда постанови че мога да пътувам с детето то трябва ли да е за конкретна дестинация или не?
Тоест ако реша да пътувам до Италия и след това сменя решението с друга дестинация мога ли да излезна или не.
3. Трябва ли да докажа доход или оферта за започване на работа към конкретната дестинация за да мога да замина?

Благодаря много на всички включили се.

# 310
Трябва да предявите иск за заместващо съгласие на родителя.Относно дестинацията и датата на пътуване, ще поискате от съда по широк обхват, примерно за период от 2год в страни от ЕС.

# 311
Трябва да предявите иск за заместващо съгласие на родителя.Относно дестинацията и датата на пътуване, ще поискате от съда по широк обхват, примерно за период от 2год в страни от ЕС.

Благодаря много за бързия отговор.

# 312
  • София
Здравейте,
казуса е  заплетен.
Имам син на 15 години бащата е с ограничителна заповед да не доближава мен и сина ми от август тази година.
Реши да го припознае миналата година, след първото дело за защита.Нямаше как да оспорвам понеже му е биологчен баща. В резултат на това смениха двете имена на детето в акта за раждане.

Четейки за вашия случай, възникна следния въпрос при мен (извинете ме,че навлизам в личното ви пространство):
 Как така след 15 год. той решава да заведе дело за бащинство?През това време не се ли е интересувал от детето? И още повече ме втрещява факта, че съдът дава бащински права на човек, който  има ограничителна заповед спрямо вас и детето ви!!!!!!!!

# 313
Четейки за вашия случай, възникна следния въпрос при мен (извинете ме,че навлизам в личното ви пространство):
 Как така след 15 год. той решава да заведе дело за бащинство?През това време не се ли е интересувал от детето? И още повече ме втрещява факта, че съдът дава бащински права на човек, който  има ограничителна заповед спрямо вас и детето ви!!!!!!!!
В случая става дума за припознаване, а не за дело за бащинство. За първото съд не е нужен. Дори да беше, не виждам какво ви смущава. След като законът дава право на детето до 21 годишна възраст да предяви иск срещу мъж, който счита за биологичен родител, за да установи произхода си, какъв е проблема с установяването му на 15 години?

# 314
В случая става дума за припознаване, а не за дело за бащинство. За първото съд не е нужен. Дори да беше, не виждам какво ви смущава. След като законът дава право на детето до 21 годишна възраст да предяви иск срещу мъж, който счита за биологичен родител, за да установи произхода си, какъв е проблема с установяването му на 15 години?

В случая детето не е предявило иск а бащата, който реално не се е грижил за него... Това е отделно де не влиза в случая. Като цяло истината е, че детето не желае да сменя имената си от петков на иванов например. И така... Относно излизането зад граница имам 2 дестинации, които искам да изляза с него. Това значи ли, че трябва да избера едната или мога да включа и двете като едната не е в ЕС?. И другото е , че реално нямам конкретна дата за излизането още не е уточнена това как ще се разглежда в съда? От една страна нямам дата от друга не мога да започна делото... Много заплетено всичко..

Благодаря за отговорите предварително

ПС: Честита Коледа на всички живи и здрави и много щастливи

Общи условия

Активация на акаунт